Прогласувањето на независност на Македонија во 1991 година - Форум Воденица
Форум Воденица

ВМРО-ДПМНЕ СДСМ ЛДП Достоинство Гром НСДП Обединети за Македонија ВМРО - Народна партија Демократски сојуз ЛПМ ДОМ ПЕП 21 Македонска Алијанса ПОДЕМ СДУ ВМРО-ДП СПМ НДМ ПЕИ ДПСМ ПЦЕР ДУИ НДП ДПА

MHRMI Виножито ОМО „Илинден“ - ПИРИН Мак. Алијанса UMD AMHRC Туѓино Јабано Нова Зора Н. Волја Мак. Глас PrespaSky Pelagon

Плус Инфо Слободен печат Курир Буре Весник 24 Вести Press 24 MKD News Бриф - Нешто повеќе! A1 on Либертас Нова ТВ

Радио Слободна Европа Утрински Весник Вест Нова Македонија Дневник Вечер Алфа ТВ Канал 5 ТВ Сител ТВ Телма ТВ Фокус
....
Врати се назад  Форум Воденица > Политика и историја > Македонска политичка арена

Македонска политичка арена Политички дебати, економија, медиуми

Реплика
 
Алатки за тема Мод за приказ
Старо 28-06-12, 21:42   #1
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Македонија Прогласувањето на независност на Македонија во 1991 година
Повод за да ја отворам оваа тема беше една брутална и срамна лага од страна на АБЦ изречена на една друга тема...


Еве прво еден краток преглед на тоа што се случуваше во Македонија во 1991 година:

◙ На 25.01.1991 година е усвоена Декларацијата за сувереност на Социјалистичка Република Македонија од страна на Собранието на СРМ, едногласно, со 120 гласа “за”.◙ На 08.09.1991 година се одржа референдумот за сувереност и независност на македонската држава. Според официјалните податоци, гласаа 1.132.981, а позитивно се изјаснија 1.079.308 граѓани, односно 95,09 отсто.

◙ На 17.11.1991 година, Собранието на Република Македонија го донесе Уставот на Република Македонија, кој што за прв пат ја дефинирал Македонија како суверена, самостојна, демократска и социјална држава.

◙ Претседателот Киро Глигоров на 2 декември упатил писмо до шефовите на државите и владите на сите земји во светот во кое барал од нив Македонија согласно со нејзината јавно искажана волја да биде призната за независна држава.

Следува ГЛУПОСТА на АБЦ...
Цитат:
Напишано од ABC Види го мислењето
-Понудата од ЕУ беше да бидеме признати како засебни држави според поканата (документот S 23293) на датум 17 Дек 1991, упатен кон сите држави произлезени од СФРЈ, ама очигледно не прифатен од тогашното актуелно Македонското раководство.
Вистината е сосема поинаква...
◙ Собранието на Република Македонија на 19 декември 1991 година донесе Декларација за меѓународно признавање на Република Македонија како независна и суверена држава со што, всушност, одговори на прашалникот содржан во Декларацијата за Југославија, што ја донесе Советот на министрите на ЕЗ во Брисел на 16 декември 1991 година. Значи, побарано е признавање на државата под името Република Македонија.

И официјално... На 20 декември 1991 година, до претседателот на Министерскиот совет на ЕЗ е доставено барање за признавање на независноста на Македонија, со посебна нагласка дека Република Македонија нема никакви територијални претензии и дека нема да се меша во внатрешните работи на други држави и побара Заедницата да ја признае Република Македонија.

◙ На 15.01.1992 година беше објавен Извештајот на Арбитражната комисија на Европската заедница (на чело со Робер Бадентер) во кој што стоело дека Република Македонија ги исполнувала сите услови за меѓународно признавање. Сепак, Лисабонската декларација на Европскиот совет од 27 јуни 1992 година не дозволила признавање на независноста на државата доколку во името се содржи поимот Македонија. Собранието на Република Македонија едногласно ја отфрла Лисабонската декларација и во тој момент почнува трнливиот пат на борбата за името.

Изјава на Киро Глигоров, претседател на Република Македонија, за одлуката на македонскиот народ да се изјасни за самостојна држава:
Цитат:
Овој историски чин нека биде потврда дека сме народ со долга историја, со разбудена демократска свест, самосвесни и одговорни да испишеме нова страница на сопственото битисување.
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 22:29   #2
defo
Пратеник
 
Аватарот на defo
 
Регистриран: Feb 2012
Мислења: 2,185
Номинално


Една работа неможат да сфатат небањативе дека најголеми противници на независна и суверена Македонија се нивните идоли....
defo is offline  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 22:48   #3
Realen
Знаменосец
 
Аватарот на Realen
 
Регистриран: May 2012
Локација: skopje
Мислења: 212
Номинално

Ti toa go znaat defo
Realen is offline  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 22:57   #4
Andrej
Претседател
 
Регистриран: Apr 2011
Мислења: 23,569
Номинално

Не смее да се заборави и оваЦитат:
ПРЕДЛОГ - РЕЗОЛУЦИЈА НА ВМРО-ДПМНЕ ЗА ОСАМОСТОЈУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

Уважувајќи ја фактичката состојба настаната по стапувањето во сила на одлуката за раздружување на суверените држави Република Словенија и Република Хрватска од СФРЈ, а врз основа на Декларацијата за сувереност на Република Македонија и определбата за самостојност во случај на настапување на такви околности, Собранието на Република Македонија ја прогласува самостојноста на суверената држава Република Македонија.

Суверено одлучувајќи за свое здружување со други држави, Република Македонија ќе ги превземе потребните дејствија за можно пристапување кон Сојузот на суверени држави инициран од државите Република Словенија и Република Хрватска.

Република Македонија ќе учествува во потребниот обем во функционирањето на институциите на досегашната сојузна држава во периодот до нејзиното згаснување, преземајќи ги, соодветните обврски и права во својство на еден од шесте нејзини меѓународно-правни наследници.

Собранието на Република Македонија ги обврзува сите органи на власта во доменот на своите овластувања да ги превземат потребните дејствија во согласност со оваа Резолуција.

Резолуцијата влегува во сила со денот на нејзиното донесуивање.

Скопје, 26 јуни 1991 година
Битно е од две причини ....

Првата затоа што ова е последен обид од Македонска страна за зачуваување на некаков сојуз од бивша Југославија (за оние кои не знаат предлогот на Словенија и Хрватска беше сојуз на шест независни држави)

И втората затоа што оваа реченица

Цитат:
Суверено одлучувајки за свое здружување со други држави Република Македонија ке ги превземе потребните дејствија за можно пристапување кон Сојузот на суверени држави инициран од државите Република Словенија и Република Хрватска .....
Го објаснува присаството на делот од прашањето на референдумот "со право на стапување во сојуз ....." ....

Исто така е битно да се каже дека при крајот на 1991 година Робин Онил на Киро Глигоров му има доставено предлог прием во ОН под името Република Македонија (Скопје) што опозицијата го има одбиено....
Andrej is offline  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 23:07   #5
Arhimed
Модератор
 
Регистриран: Jun 2008
Локација: Mississauga, Canada
Мислења: 2,205
Номинално

Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Вистината е сосема поинаква...
◙ Собранието на Република Македонија на 19 декември 1991 година донесе Декларација за меѓународно признавање на Република Македонија како независна и суверена држава со што, всушност, одговори на прашалникот содржан во Декларацијата за Југославија, што ја донесе Советот на министрите на ЕЗ во Брисел на 16 декември 1991 година. Значи, побарано е признавање на државата под името Република Македонија.

И официјално... На 20 декември 1991 година, до претседателот на Министерскиот совет на ЕЗ е доставено барање за признавање на независноста на Македонија, со посебна нагласка дека Република Македонија нема никакви територијални претензии и дека нема да се меша во внатрешните работи на други држави и побара Заедницата да ја признае Република Македонија.

◙ На 15.01.1992 година беше објавен Извештајот на Арбитражната комисија на Европската заедница (на чело со Робер Бадентер) во кој што стоело дека Република Македонија ги исполнувала сите услови за меѓународно признавање. Сепак, Лисабонската декларација на Европскиот совет од 27 јуни 1992 година не дозволила признавање на независноста на државата доколку во името се содржи поимот Македонија. Собранието на Република Македонија едногласно ја отфрла Лисабонската декларација и во тој момент почнува трнливиот пат на борбата за името.

Изјава на Киро Глигоров, претседател на Република Македонија, за одлуката на македонскиот народ да се изјасни за самостојна држава:
Сепак останува прашањето, зошто не е поднесена во ООН апликацијата за членство во Јануари 1992, како што тоа го сторија Босна, Хрватска и Словенија? Истите три држави беа примени во ООН еден месец пред самитот во Лисабон.

Зошто откако е поднесена апликацијата во Јули 1992 не е побаран одговор од ООН?

Зошто не постои документ (поправи ме ако грешам) во ООН дека сме одговориле на грчките обвинувања дека немаме територијални претензии?
...
__________________
Цена за членување во власт http://www.macedonians.tv/showpost.php?p=609316
Arhimed is online now  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 23:18   #6
Andrej
Претседател
 
Регистриран: Apr 2011
Мислења: 23,569
Номинално

Ако ги погледнеш состојбите во тоа време во Словенија. Хрватска и Босна ке го знаеш и одговорот ...

Под притисок на војната која ја немаше во Македонија, и трите републики поднеле барање и истото е прифатено БЕЗ ГЛАСАЊЕ .... А ние од старт го имаме грчкиот проблем и едно такво барање во тоа време многу лесно можело да биде одбиено, или ставено во фиока истот како што е направено со барањето од јули 1992 година ....

Македонија која со резлоуцијата 785 има добиено снаги на Унпредеп, е далеку од војна па нејзиниот прием не е на приоритетна листа на ниту една голема сила...

Или мислиш дека без голема сила позади сме имале шанси ....???
Andrej is offline  
Одговори со цитат
Старо 28-06-12, 23:41   #7
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Номинално

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Сепак останува прашањето, зошто не е поднесена во ООН апликацијата за членство во Јануари 1992, како што тоа го сторија Босна, Хрватска и Словенија?
Од проста причина што во Обединетите нации, постојани членки во Советот за безбедност беа Велика Британија, Франција и Германија, а тоа се истите три држави кои што НЕ ДОЗВОЛУВАА независност на нашата држава доколку во името се содржи и поимот Македонија... Секоја држава поднесуваше апликација во ООН, дури откако ќе беше призната од Европската заедница... Македонија не беше призната, за разлика од другите држави од екс ЈУ...

ЕЗ постапи (ЗА ЖАЛ) спротивно на препораките од Бадинтеровата комисија и не ја призна Македонија...
За разлика од нас, Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина на 15 јануари беа признати од ЕЗ и веднаш после тоа побараа членство во ООН!


Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Зошто откако е поднесена апликацијата во Јули 1992 не е побаран одговор од ООН?
Каков одговор да биде побаран? Да им се јави некој на телефон и да праша: Извинете, абе шо бидна со тоа апликацијата шо ви ја пративме? Не дека е нешо итно, туку онака чисто информативно!

Архимед, до ООН не можеше да се стигне по заобиколен пат... Мораше прво да се најде решение за проблемот со Грција и да бидеме признати од Европската заедница!

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Зошто не постои документ (поправи ме ако грешам) во ООН дека сме одговориле на грчките обвинувања дека немаме територијални претензии?
Не е точно... Уставот од 17.11.1991 година беше надополнет со два амандмани од 6 јануари 1992 година (значи само месец и пол подоцна) со кои се нагласувало дека Републиката нема територијални претензии кон соседните земји и дека нема да се меша во внатрешните работи на другите држави!
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 00:09   #8
concrete
alteEsel
 
Аватарот на concrete
 
Регистриран: Mar 2008
Мислења: 14,905
Номинално

Дали почитуваниот член Господинот Ченто признава дека:
Цитат:
Од проста причина што во Обединетите нации, постојани членки во Советот за безбедност беа Велика Британија, Франција и Германија, а тоа се истите три држави кои што НЕ ДОЗВОЛУВАА независност на нашата држава доколку во името се содржи и поимот Македонија... Секоја држава поднесуваше апликација во ООН, дури откако ќе беше призната од Европската заедница... Македонија не беше призната, за разлика од другите држави од екс ЈУ...
ЕЗ постапи (ЗА ЖАЛ) спротивно на препораките од Бадинтеровата комисија и не ја призна Македонија...
За разлика од нас, Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина на 15 јануари беа признати од ЕЗ и веднаш после тоа побараа членство во ООН!
Дали почитуваниот член Господинот Ченто сега смета дека:
Велика Британија, Франција и Германија,плус УСА со вазалите сега го имаат сменето ставот...???

Дали почитуваниот член Господинот Ченто сеуште верува дека:
нас Грција не дупи у здрав мозок???
__________________
BL522: FuckEU
concrete is offline  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 00:38   #9
AVATAR
Супер модератор
 
Аватарот на AVATAR
 
Регистриран: May 2011
Локација: Skopje
Мислења: 10,837
Номинално

Цитат:
Напишано од concrete Види го мислењето
...

Дали почитуваниот член Господинот Ченто сеуште верува дека:
нас Грција не дупи у здрав мозок???
А дали почитуваниот член Конкрит откри топла вода???
__________________
Кад се крене унатрашке и дупе постаје авангарда - ВИБ
НА ЛАПТОПОТ МИ ЦРКНА Ж. МИСЛИШ СЛУЧАЈНО Е?
AVATAR is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 01:33   #10
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Номинално

Цитат:
Напишано од concrete Види го мислењето
Дали почитуваниот член Господинот Ченто признава дека:

Дали почитуваниот член Господинот Ченто сега смета дека:
Велика Британија, Франција и Германија,плус УСА со вазалите сега го имаат сменето ставот...???

Дали почитуваниот член Господинот Ченто сеуште верува дека:
нас Грција не дупи у здрав мозок???
Велика Британија, Франција и Германија, плус УСА со вазалите, досега два пати го имаат сменето мислењето... Ти, јас, Милег, Трајковски, Ејбиси и сите други можеме да си толкуваме како што сакаме, но АКО се повикаме на официјални изјави од официјални претставници на меѓународната заедница, во изминативе две децении се случија следниве две промени...
1. Македонија стигна до сто и неколку дестици признавања под уставно име + состојба кога челниците од ЕУ и НАТО јасно, гласно и недвосмислено изјавуваа дека името НЕ Е пречка за влез во ЕУ и НАТО!
2. Втората промена се случи откако лигушот се искара со цела меѓународна заедница и кога името повторно стана услов за евроатлантските интеграции...
Аналитичарот Мерсел Биљали на одличен начин го има објаснето тоа:
Цитат:
Власта поради своја потреба ја прокоцка иднината на два милиона луѓе. Со фасадата наречена "Заштита на името и идентитетот" која самата ја смислила или барем ја испровоцирала, власта ја прегази евроатлантската иднина, а со тоа и иднината на сите граѓани. И кога нејзиниот прв кормилар заглавил од сите страни, не му преостанало ништо друго освен да фрли клетва врз сите - врз НАТО, врз нејзините членки, врз претседателот, врз министерот за надворешни работи. Како да се овие виновни што премиерот цело време танцуваше со ѓаволот. Па колку се сеќаваме целиот свет го молеше нашиот премиер за да ги преименува аеродромот и автопатот со имиња кои ќе ги изиритираат Грците. И дека тоа многу штетно може да се рефлектира врз предстојниот прием во Алијансата и одлуката за преговори со ЕУ. Ама тој го слушал само господинот Рејтинг. Го покачи високо својот рејтинг ама нас не закопа многу длабоко. Самиот се покачи на врвот ама сите ние паднавме на дното.
И сега, откако одговорив на прашањето на почитуваниот член Конкрит, го молам повеќе да не ја дефокусира дискусијата (како што често знае да го прави... Овде се дискутира за состојбите во 1991 и 1992 година и за осамостојувањето на Македонија, а за името има друга тема!
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 02:57   #11
Arhimed
Модератор
 
Регистриран: Jun 2008
Локација: Mississauga, Canada
Мислења: 2,205
Номинално

Цитат:
Зошто не постои документ (поправи ме ако грешам) во ООН дека сме одговориле на грчките обвинувања дека немаме територијални претензии?
Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Не е точно... Уставот од 17.11.1991 година беше надополнет со два амандмани од 6 јануари 1992 година (значи само месец и пол подоцна) со кои се нагласувало дека Републиката нема територијални претензии кон соседните земји и дека нема да се меша во внатрешните работи на другите држави!
Да, тогаш беа изгласани тие амандмани на Уставот. Но точно една година после тие амандмани, се побуни грчкото МНР во СБ при ООН, а Ченто не беше советник на Киро Глигоров за да може многу едноставно да одговори на грчите провокации. Со други зборови, нема документ во ООН дека реплициравме.

Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Од проста причина што во Обединетите нации, постојани членки во Советот за безбедност беа Велика Британија, Франција и Германија, а тоа се истите три држави кои што НЕ ДОЗВОЛУВАА независност на нашата држава доколку во името се содржи и поимот Македонија... Секоја држава поднесуваше апликација во ООН, дури откако ќе беше призната од Европската заедница... Македонија не беше призната, за разлика од другите држави од екс ЈУ...

Архимед, до ООН не можеше да се стигне по заобиколен пат... Мораше прво да се најде решение за проблемот со Грција и да бидеме признати од Европската заедница!
ЕУ завзеде заеднички став дури на 26 Јуни 1992 во Лисабон. Дали правилата на ООН не спречуваа да поднесеме апликација за членство?
Во ОН имавме пријатели, почнувајќи од признавањето на Бугарија 15 Јануари 1992 (види док. S-23462), Русија, Кина, ...
Кого имавме во ЕУ за пријател?
Извини, ама ова ме потсетува на една посета на Груевски во Кина или Русија каде бараше поддршка за ЕУ и НАТО интеграции (барање на погрешна адреса).

И да, во ООН бевме признати 9 месеци откако аплициравме. А кајЕУ земјите аплициравме (според тебе) 20 Дек 1991, а почнаа да не признаваат дури по две години, при крај на 1993.

А за јавувањата во ООН, постојат дипломати и лобисти. Не верувам дека Претседателот Глигоров во 1992 бил неинтелигентен за да сфати дека нешто не е во ред. За жал и јавноста не беше доволна информирана, па се појавија шпекулации во Дело дека и всушност не сме аплицирале во јули 1992, туку на почеток на Јануари 1993 (првиот документиран одговор од ООН е од 22 Јануари 1993).

Како и да е, чекам одговор од д-р АНА ПАВЛОВСКА-ДАНЕВА за сегашната стратегија на СДСМ за надминување на недоразбирањата со Грција.
__________________
Цена за членување во власт http://www.macedonians.tv/showpost.php?p=609316
Arhimed is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 03:37   #12
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Номинално

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
ЕУ завзеде заеднички став дури на 26 Јуни 1992 во Лисабон.
Не е точно... ЕУ зазеде заеднички став уште на 15 јануари 1992 година кога го разгледуваше Извештајот на Бадинтеровата комисија... На тој датум, ЕЗ донесе одлука со која што ја признаваат независноста на државите Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина... За Македонија не се донесе таква одлука!

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Дали правилата на ООН не спречуваа да поднесеме апликација за членство?
Формално не, но условите беа поинакви во тој период... Ајде да се обидам да ти објаснам со прашање: Што мислиш, зошто Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина не бараа признавање во ООН, туку барањата за признавање независност ги доставија во ЕЗ?

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Во ОН имавме пријатели, почнувајќи од признавањето на Бугарија 15 Јануари 1992 (види док. S-23462), Русија, Кина, ...
Кого имавме во ЕУ за пријател?
Па тие пријатели и сега ги имаме... Каква корист од тоа? Зошто сега не побараме прием како Република Македонија? И ако побараме, зарем мислиш дека би не’ примиле како Република Македонија? Ние и сега ги имаме за пријатели Русија, Кина и многу други држави...
Ниту тогаш постоеле, ниту па сега постојат теоретски шанси да биде некоја држава примена во ООН доколку макар една членка со право на вето има нешто против тоа!

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
А кај ЕУ земјите аплициравме (според тебе) 20 Дек 1991, а почнаа да не признаваат дури по две години, при крај на 1993.
Точно така... Да не се согласевме на привремената референца, немаше да не’ признаат ни во 1993... Што ќе се случуваше, само Господ знае!

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
Не верувам дека Претседателот Глигоров во 1992 бил неинтелигентен за да сфати дека нешто не е во ред.
И да не веруваш... Дека нешто не е во ред, знаеа сите, не само претседателот Глигоров... Меѓународната заедница ОФИЦИЈАЛНО не’ извести: НЕМА ДА ВЕ ПРИЗНАЕМЕ КАКО САМОСТОЈНА ДРЖАВА АКО ВО ИМЕТО СЕ СОДРЖИ ПОИМОТ МАКЕДОНИЈА... Зарем човек мора да е интелигентен за да сфати дека нешто не е во ред... Објективно, состојбите во тој момент беа такви што не можевме да направиме ништо, освен чекор по чекор и со голем сенс за дипломатија да почнеме да создаваме услови за да го решиме проблемот!

Цитат:
Напишано од Arhimed Види го мислењето
...па се појавија шпекулации во Дело дека и всушност не сме аплицирале во јули 1992, туку на почеток на Јануари 1993...
Шпекулации не би сакал да коментирам... Се повикувам само на официјални документи и на официјални изјави... За шпекулации можам да најдам уште милион на портокаловите блогови на интернет!
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 10:35   #13
Misla
Пратеник
 
Регистриран: Mar 2011
Мислења: 2,841
Номинално

Цитат:
Напишано од defo Види го мислењето

Една работа неможат да сфатат небањативе дека најголеми противници на независна и суверена Македонија се нивните идоли....
Составот на Владата од 1991 година која го спроведе референдумот, ја прогласи независноста и го донесе новиот устав на Независна Македонија

Премиер: Никола Кљусев
Вицепремиери: Блаже Ристовски, Јован Андонов, Бекир Жута
Надворешни работи: Денко Малески
Одбрана: Ристо Дамјановски
Внатрешни работи: Јордан Мијалков
Правда: Ѓорѓи Наумов
Финансии: Методија Тошевски
Економија: Стојан Трајановски
Развој: Гоце Петрески
Урбанизам, градежништво, сообраќај и екологија: Александар Лепавцов
Земјоделство, шумарство и водостопанство: Иван Ангелов
Труд и социјална политика: Илијаз Сабриу
Образование: Димитар Димитров
Наука: Ѓорѓи Ефремов
Култура: Цветан Грозданов
Здравство: Перко Колевски
Информација: Мартин Треневски
Без ресор: Јане Миљовски, Илија Андонов - Ченто, Алаетин Тоска, Љубомир Фрчкоски


П.С. Нешто не го гледам БЦ на прославата??
__________________
Han Solo: Мисла, когато научиш разликата между bulgars и bulgarians, ела пак да се опиташ да излъжеш някого!
Misla is offline  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 11:33   #14
mileg
Пратеник
 
Аватарот на mileg
 
Регистриран: Feb 2011
Мислења: 2,101
Номинално

Почитувани членови сакам да кажам во врска со темата дека сите се сеќаваме на тој важен историски момент кога беше прогласена независноста на Македонија.Да ве потсетам на тоа дека тогаш при прогласување на независноста на Македонија беа сите политичари,освен тогашниот претседател на собранието господинот Стојан Андов кој избега тогаш во нашиот јужен сосед Грција.Требаше и тој да присуствува на оваа многу важна прослава,но тој незнам поради кои причини избега во Солун.Јас навистина тогаш бев разочаран од неговите постапки.Имено ке кажам дека во 1991 година лично тој не стануваше кога беше интонирана македонската химна,а тоа значи дека тогаш не ја почитуваше Македонија,такви се уште,уште жалат за тоа што ние станавме независна држава.На крај од овој пост ке истакнам дека независноста на Македонија е покрената од тогашното парламентарно мбнозинство кое беше предводено од ВМРО-ДПМНЕ и за тоа цела Македонија е благодарна на оваа партија.
__________________
јас сум претставник на народот.
mileg is offline  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 12:56   #15
трендафил
Претседател на собрание
 
Аватарот на трендафил
 
Регистриран: Feb 2008
Локација: Скопје
Мислења: 8,289
Номинално

Сите знаеме дека ако само една од земјите на ЕУ застанеше зад нашето право сами да се именуваме, не ќе можеше да се донесе т.н. Лисабонска декларација во јуни 1992 година. За жал, сите одлуки против Македонија, и во НАТО и во ЕУ се донесени едногласно. Иначе не ќе можеа да бидат донесени. А суштината е дека како територија не сакаат во членство, но не како Македонија и Македонци.
Некои работи иначе не ми се јасни. Како тоа Бранко Црвенковски се самопрогласи за државник, односно татко на нацијата, кога го нема на списокот на членови на владта во време на осамостојувањето. Тој од владата на Кљусев наследи самостојна држава.
Јасно е и дека ЕУ, кога е Македонија во прашање, со политичка одлука секогаш ја поништувало одлуката на нивните комисии составени од експерти за поедини области. Почнувајќи од одлуката на Бадинтеровата комисија дека ги исполнуваме условите за признавање, да до неколкуте последователни препораки од комисијата за проширување на ЕУ која дава препорака за почнување на преговорите кои потоа советот на ЕУ ги отфрла. Со уцена дека мора да си го смениме името за д аги почнеме преговорите. Разликата е што во во 1992 никој не ја обвини владата поради идиотската одлука на ЕУ, а сега за идиотските одлуки на НАТО и ЕУ има и Македонци што ја сметаат виновна нашата влада. Мнозинството на овој форум, на пример.
Вработениот кај зетот на Велија Рамковски, професорот на ФОН Мерсил Биљали исто така за идиотските одлуки на НАТО и ЕУ ја смета виновна нашата влада. И тоа откако веќе Меѓународниот суд во Хаг има донесено пресуда дека Македонија со ништо ја нема повредено Времената спогодба. Биљали можеби смета и дека волкот бил во право кого го обвинил јагнето дека му ја мати водата иако било низводно. Не можам да тврдам дека Биљали го боли подсечениот дел од телото за Македонија и дека повеќе го интересира судбината на Косово и Албанија, но сепак дотичниот е лидер на партија во формирање. Па не мора да биде непристрасен кога наводно анализира. Иначе и Мерсиљ е од аналитичарите што не погодиле ниту една позитивна работа што се случила во Македонија.
__________________
Негација на негативното.
трендафил is offline  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 13:18   #16
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Номинално

Цитат:
Напишано од трендафил Види го мислењето
и во НАТО и во ЕУ се донесени едногласно. Иначе не ќе можеа да бидат донесени. А суштината е дека како територија не сакаат во членство, но не како Македонија и Македонци...
Темава не е за влез во ЕУ и НАТО, туку за осамостојувањето и за процесот на признавање на независност за новата држава Македонија!

Цитат:
Напишано од трендафил Види го мислењето
Како тоа Бранко Црвенковски...
Тој од владата на Кљусев наследи самостојна држава...
Наследи самостојна, но и НЕПРИЗНАТА држава... Самостојност може секоја да прогласи (Чеченија, Курдистан, Баскија, Илирида, па и селото Вевчани едно време прогласија независна држава), но светот треба и да те признае!

Цитат:
Напишано од трендафил Види го мислењето
...Вработениот кај зетот на Велија Рамковски...
Аман бе доста спамираш со тој Велија... Нема пост каде што нема да ги спомнеш Јосип Броз Тито или Велија!
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 13:37   #17
mileg
Пратеник
 
Аватарот на mileg
 
Регистриран: Feb 2011
Мислења: 2,101
Номинално

Цитат:
Напишано од трендафил Види го мислењето
Сите знаеме дека ако само една од земјите на ЕУ застанеше зад нашето право сами да се именуваме, не ќе можеше да се донесе т.н. Лисабонска декларација во јуни 1992 година. За жал, сите одлуки против Македонија, и во НАТО и во ЕУ се донесени едногласно. Иначе не ќе можеа да бидат донесени. А суштината е дека како територија не сакаат во членство, но не како Македонија и Македонци.
Некои работи иначе не ми се јасни. Како тоа Бранко Црвенковски се самопрогласи за државник, односно татко на нацијата, кога го нема на списокот на членови на владта во време на осамостојувањето. Тој од владата на Кљусев наследи самостојна држава.
Јасно е и дека ЕУ, кога е Македонија во прашање, со политичка одлука секогаш ја поништувало одлуката на нивните комисии составени од експерти за поедини области. Почнувајќи од одлуката на Бадинтеровата комисија дека ги исполнуваме условите за признавање, да до неколкуте последователни препораки од комисијата за проширување на ЕУ која дава препорака за почнување на преговорите кои потоа советот на ЕУ ги отфрла. Со уцена дека мора да си го смениме името за д аги почнеме преговорите. Разликата е што во во 1992 никој не ја обвини владата поради идиотската одлука на ЕУ, а сега за идиотските одлуки на НАТО и ЕУ има и Македонци што ја сметаат виновна нашата влада. Мнозинството на овој форум, на пример.
Вработениот кај зетот на Велија Рамковски, професорот на ФОН Мерсил Биљали исто така за идиотските одлуки на НАТО и ЕУ ја смета виновна нашата влада. И тоа откако веќе Меѓународниот суд во Хаг има донесено пресуда дека Македонија со ништо ја нема повредено Времената спогодба. Биљали можеби смета и дека волкот бил во право кого го обвинил јагнето дека му ја мати водата иако било низводно. Не можам да тврдам дека Биљали го боли подсечениот дел од телото за Македонија и дека повеќе го интересира судбината на Косово и Албанија, но сепак дотичниот е лидер на партија во формирање. Па не мора да биде непристрасен кога наводно анализира. Иначе и Мерсиљ е од аналитичарите што не погодиле ниту една позитивна работа што се случила во Македонија.
Трендафил сосема се согласувам со вашата дискусија, но сакам да те надополниам дека тогашниот претседател на собрание господинот Андов кој сега се заканува со насилно рушење на оваа власт тогаШ кога беше прогласена независноста на Македонија избега во Согун Грција само и само да не присуствува на прогласувањето на независноста,морам да го споменам каде бил тогаш Бранко Црвенковски,па можеби тогаш тој седел во некоја кафана и си пиел ракија,но не се појавил на прогласувањето на независноста.На крај од оваа реплика сакам да ве поздравам тоа што го споменавте господинот Рамковски кој моментално го управува неговиот веб портал од затворот во Шутка.
__________________
јас сум претставник на народот.
mileg is offline  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 15:29   #18
Arhimed
Модератор
 
Регистриран: Jun 2008
Локација: Mississauga, Canada
Мислења: 2,205
Номинално

Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Ајде да се обидам да ти објаснам со прашање: Што мислиш, зошто Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина не бараа признавање во ООН, туку барањата за признавање независност ги доставија во ЕЗ?
ЕУ се наметна како медијатор во обид на решавање на ЈУ распадот, но сите републики имаа слобода да одлучат дали ќе чекаат најпрво признавање од ЕУ.
Чешка и Словачка воопшто не побараа амин од Брисел
Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Зошто сега не побараме прием како Република Македонија? И ако побараме, зарем мислиш дека би не’ примиле како Република Македонија? Ние и сега ги имаме за пријатели Русија, Кина и многу други држави...
Ние веќе сме примени, и веќе се согласивме да градиме мерки на доверба со Грција и да преговараме околу разликите за именувањето на нашата држава.
Се согласивме и на Времена спогодба од 1995 за да ги надминеме недоразбирањата со Грција. Да појаснам, Спогодба, а не тучба заради грчкото кршење на меѓународните правила. И тогаш како tfYROM имавме право на правна заштита која не ја искориcтивме.
Дали мислиш дека е паметно да се повлечеме од ООН и пак да аплицираме? Што со досегашните спогодби и преговори?
Цитат:
Напишано од Ченто Види го мислењето
Шпекулации не би сакал да коментирам... Се повикувам само на официјални документи и на официјални изјави

Ниту тогаш постоеле, ниту па сега постојат теоретски шанси да биде некоја држава примена во ООН доколку макар една членка со право на вето има нешто против тоа!
Нема документ дека некој ни ставил вето. Но има документ од Јуни 1992 во Лисабон дека нема да не признаат ако наШето име содржи Македонија.
__________________
Цена за членување во власт http://www.macedonians.tv/showpost.php?p=609316
Arhimed is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 17:28   #19
Ченто
Методија Андонов - Шило
 
Аватарот на Ченто
 
Регистриран: Dec 2007
Локација: Daytona Beach, Florida
Мислења: 38,749
Номинално

Архимед... Во тој период (1991 година) имав цели 30 години и ми текнува дека ноќе не спиев чекајќи да излезат весници и да прочитам кој што рекол, кој што мислел, па дали Американците нешто рекле или Русите порекле... Патем, на референдумот за самостојност бев пред врата на моето училиште „Живко Брајковски“ кога вратата сеуште беше заклучена... Сакав да бидам првиот што ќе гласа за самостојност... Кога се кажаа резултатите, отидов на плоштад и бев во првиот ред од народот... Не дека ова мора да го кажам, туку само онака го наведов... Муабетот ми е дека одлично се сеќавам на се’ што се случуваше тогаш... Политички бев определен кон десните партии (МААК и ВМРО-ДПМНЕ) и уште во уши ми ѕвонат зборовите на Љубчо кој што на митинг зборуваше за македонски пари и за македонска фудбалска репрезентација... Но за нашата борба да бидеме признати како самостојна и независна држава ТВРДАМ дека немаше шанси да се случи и дека од оваа перспектива сега, јасно ми е како бел ден дека нашето тогашно раководство беше во ужасно непријатна ситуација... Тоа е она чувство кога знаеш дека за нешто си во право, а немоќен си било што да сториш... Ми беше многу тешко на душа, но немаше никаква логика во тоа време тогаш да ги критикувам нашите челни политичари...

Никогаш да не се сомневаш во ова што ќе ти го кажам... Патот до признавање на екс-југословенските републики беше ИСКЛУЧИВО ПРЕКУ ЕЗ... Тие одбиваа да ја признаат нашата независност...
А ситуацијата со Чешка и Словачка немаше врска со нашата... Тие две држави договорно се разделија и со нив немаше никаков проблем!
__________________
.
Функционер во ДПБНЕ: Јас мислам дек...
Член на ДПБНЕ: Се согласувам!!!


Е ще се правя че съм глупав, но не признавам че си прав...
САМО ГРУЯ МОЙ ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ, па ако трябва ще го целувам задника на Ахмети, ако трябва и български върховист ще стана, ако трябва и децата ми дългове от Груя ще връщат, ако трябва и корени ще ям, па ако трябва и овца ще бъда... Абе живота ще дам ако трябва за Груя!
.
MHRMIВиножитоОМО „Илинден“ - ПИРИНМакедонска АлијансаНародна ВолјаМакедонски ГласНова ЗораТуѓино ЈабаноМакедонски градови
Ченто is online now  
Одговори со цитат
Старо 29-06-12, 21:29   #20
defo
Пратеник
 
Аватарот на defo
 
Регистриран: Feb 2012
Мислења: 2,185
Номинално

Цитат:
Напишано од трендафил Види го мислењето
Вработениот кај зетот на Велија Рамковски, професорот на ФОН Мерсил Биљали исто така за идиотските одлуки на НАТО и ЕУ ја смета виновна нашата влада. И тоа откако веќе Меѓународниот суд во Хаг има донесено пресуда дека Македонија со ништо ја нема повредено Времената спогодба.
Оди види на друга тема што ти одговорив, за Велија, ти имаш очиглено проблем се фустрираш лесно......
defo is offline  
Одговори со цитат
Реплика

Алатки за тема
Мод за приказ

Правила на пишување
You may not post new threads
You may not post replies
МОЖЕШ да поставуваш приврзоци
You may not edit your posts

BB code е вклучен
Емот-иконите се вклучен
[IMG] кодот е вклучен
HTML кодот е исклученЧасовите се според зоната GMT +2. Времето сега е 03:57.


E-MailRSS FeedFacebookTwitterYouTube

Форумот е лиценциран софтвер на vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.