PDA

Види ја целата верзија : Бугари ТАТАРИ


Страни : 1 [2] 3

богдан.р
28-03-12, 15:10
Как бе, знаеш ли кой град е именуват Алба Булгарика?
Векове наред!!!

Који дај покажи доказе . Ево ПОрфирогенит га назива Белиград , а не Булград . на истој страни помиње и БЕЛЕГРАД И БУГАРИ .

http://books.google.ba/books?id=DYsuAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Стр . 102 .

SIMULANT
28-03-12, 15:45
Как бе, знаеш ли кой град е именуват Алба Булгарика?
Векове наред!!!

Који дај покажи доказе . Ево ПОрфирогенит га назива Белиград , а не Булград . на истој страни помиње и БЕЛЕГРАД И БУГАРИ .

http://books.google.ba/books?id=DYsuAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Стр . 102 .

Ами оди у Београду на Кале мегдан да видиш табелата со сите имена на Белград кроз вековима.

Cartagenero
28-03-12, 17:08
Ами оди у Београду на Кале мегдан да видиш табелата со сите имена на Белград кроз вековима.

По некоја година кога дел од ваша тери(аква)торија без пушка да пукне ќе им ја дадете на Романците, се чудам на каков јазик ќе им објаснувате на Романците дека тоа било ,,бугарско‘‘ ??? :hoho:

богдан.р
28-03-12, 18:07
Ами оди у Београду на Кале мегдан да видиш табелата со сите имена на Белград кроз вековима.

Питао сам се имате ли ви изреку БЕЛИ СВЕТ ( или је то неки наш локализам) ,кад :

NEMAM MILO, NEMAM DRAGO

Nemam milo, nemam drago,
nitu sakam jas da znam,
kako ptica samo letam,
samo skitam po bel svet.....

....Ќе ја качам на кајчето,
ќе ја шетам ден и ноќ,
да ѝ кажам јас на неа
што сум видел по бел свет.
http://www.youtube.com/watch?v=0RHokSgoPAA

МАкедонци имају , имате ли ви Бугари овај израз , па вам није јасно да у Белом Свету има Белих градова . Логично ,такав је свет .

Имају и Руси :

http://www.youtube.com/watch?v=TERDzuSq1yU

КОд странаца је и данас остао стари назив БЕЛГРАД , код нас је око 16 и 17 или 18 вијека дошло до преласка Л у О . ПА није ИШАЛ ДОШАЛ , већ ИШАО И ДОШАО . а негдје је остало СЕЛО СЕОЦЕ , а Селити ( од СЕЛО ) ,а СЕОБЕ ( није СЕЛБЕ ) БЕЛО БЕО (БЕЛ па БЕО ) , БЕЛЕГРАД па БЕОГРАД .

дуле узунов
28-03-12, 18:13
http://media.snimka.bg/4232/014719108.jpg

На дунавския бряг на Белград

Andrej
28-03-12, 18:20
Бугариве изгледа мислат дека може се ДА СПАМИРААТ

ДИЈАНА МИШКОВА ке напише


http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarhan.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarhan1.jpg


АТАНАС СТАМАТОВ ке напише

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarhan2.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarhan3.jpg

Значи и чича ЗЛАТАРСКИ СЕ БОРЕЛ СО ТЕОРИИТЕ ДЕКА ДЕНЕШНИТЕ БУГАРИ НЕ СЕ ТАТАРИ И ЈА ПРИФАТИЛ РУСКАТА ТЕОРИЈА НА ДРИНОВ ДЕКА СЕ СЛАВЈАНИ ......

МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ИЗМИСЛИЛЕ ДЕКА СТЕ ТАТАРИ..... САМО НЕ ПРИФАЌААТ ДЕКА ОВОЈ ФАКТ СЕ МЕНУВА САМО ЗАТОА ШТО ГОВОРИТЕ СЛАВЈАНСКИ ЈАЗИК.... РАСТАТА ОСТАНУВА БЕЗ РАЗЛИКА КАКОВ ЈАЗИК ГОВОРИТЕ ....

А ЕДИНСТВЕН АРГУМЕНТ ЗА СИТЕ ТИЕ КОИ ТВРДАТ ДЕКА НЕ СТЕ ТАТАРИ Е ЈАЗИКОТ ....

Andrej
28-03-12, 18:21
Sempimon ке напише

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/vuk.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/vuk1.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/vuk2.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/vuk3.jpg

Andrej
28-03-12, 18:21
Коментар од Куросава

Петко Рачев Славејков во статијата "Македонското Прашање" од јануари 1871 година.

http://i41.tinypic.com/ejyjj4.png

Значи за нас Македонците уште многу одамна се знаело дека:
[B]Бугари = Татари

Andrej
28-03-12, 18:23
Ма да е само тој .....

ПРОФЕСОР АГОУРА ПАК ТВРДИ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ СЛАВЈАНИ ТУКУ БУГАРИ ....

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/bulgars1-1.jpg

ШТО СЕ ТОГАШ БУГАРИТЕ, КОГА НЕ СЕ СЛАВЈАНИ ....????


Самите за себе тврделе дека се ТАТАРИ

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/notslavs.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarorigin.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/turanian.jpg


Ако не биле Татари до Венелин од што тој ги бранел

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/venelintatari2-1.jpg


Дека не биле СЛАВЈАНИ ТОА ИМ БИЛО ПОЗНАТО НА БРИТАНЦИТЕ

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/Berlinskikongres16.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/Berlinskikongres17.jpg


http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/berlinslavbulgar2.jpg

Andrej
28-03-12, 18:23
А многу често и самите признавале дека не се словени....

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/prvasvetskavojna.jpg

ЈУЖНИТЕ СЛОВЕНИ КЕ БИЛЕ ПОСИЛНИ ОД БУГАРИТЕ .....


А зашто русите го направиле сето тоа

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/Radlich.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/Radlich1.jpg

ПреведеноА како го направиле тоа

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/slavjanskikomiteti.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/slavjanskikomiteti1.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/slavjanskikomiteti2.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/slavjanskikomiteti3.jpg

Kurosawa
28-03-12, 22:47
Куросава може ДА ИСКА да каже каквото му е кеф-само нека е аргументирано и без манипулации.

Ајде по којзнае кој пат за слабоумните претставници на татарзоглу племенцето да повториме основни работи.

ВАШИОТ "учен" Славејков во статијата потврдил т.е. цитирал што му кажале МАКЕДОНЦИТЕ ЗА СЕБЕ И ШТО МИСЛАТ ЗА ВАС БУГАРИТЕ..!!!

Тоа што тој потоа си тресел празна слама и се отепал од лапање муви (како што го правите и вие до ден денешен на форумиве) е важно колку ланскиот жолт снег, јасно ли ти бре мило болгарче-татарче???

Црно на бело си стои што му било кажано и тоа уште од 1861, и што тој има да каже за кажаното.

Што не ти е јасно?

Антиквизацията ви насрана е гръцка и сръбска измислица и вие сте се хванали като риби!
Во сите векови и периоди од нашата историја има спомен на Филип, Александар и античка Македонија.

Жал ми е бе татарче, ама твоите браќа и сестри си се таму крај Волга, живи и здрави и катаден ми ти праќаат поздрави и братска љубов.

Ајде појди си на едно свиждање, да ми ти олесни на душичето и да не се глупираш како секој еден прост бугар овде па да ги правиш Кирил и Методиј некакви си "бугари".

UH7MAMYaLFs

TATAP
28-03-12, 22:58
Во сите векови и периоди од нашата историја има спомен на Филип, Александар и античка Македонија.
Имаш спомен за дедовия ми!Спести си сравненията и епитетите-одавна не ви обръщам внимание!
За да разбереш колко си повърхностен и елементарен разбери първо на какъв език е песента от клипа,който си показал!Даже не знаете какво показвате-цялата ви работа е такава!Смешник!

Kurosawa
28-03-12, 23:18
Имаш спомен за дедовия ми!Спести си сравненията и епитетите-одавна не ви обръщам внимание!
За да разбереш колко си повърхностен и елементарен разбери първо на какъв език е песента от клипа,който си показал!Даже не знаете какво показвате-цялата ви работа е такава!Смешник!

1. Имам, имам, ама ако почнам да ги редам овде нема да ги збере во 5-6 теми да отвориме. ;)

2. Абе немам јас што да покажувам или да ти разјаснувам за јазици или слично. Тие луѓе таму САМИТЕ си кажуваат дека се браќа и сесрти со вас, а тоа и ВИЕ САМИТЕ си го кажувате.
Спрема тоа ако сакате и на ескимски јазик пеј те си и комуницирајте си меѓу себе. Тоа на мене и на другите Македонци ич не не засега, ниту ни е важно.

http://pic.mk/images/8USOm.png

:hoho:

TATAP
28-03-12, 23:29
Е и?:hmmm:

Kurosawa
28-03-12, 23:50
Е и?:hmmm:
И ништо де, појди си кај браќата и сесрите ти во Татарстан и разбирај се на кој си сакаш јазик. ;)

А по пат, ако одиш со авион, побрај да ти го пуштат филмчево за да се соживееш троа и да го поднаучиш увцето на родниот ти јазик од ТУРСКАТА група јазици.

http://pic.mk/images/vJZdF.png

Ама па шо зборам и јас, кај се видело Бугар-Татар да патува со нешто друго освен со коњ. :hoho:

Sine so japonsko ime(i ti si coek,nie Makedonskite Blgari sme demokrati)ti pa ne razbiras deka nie problem nemame so nasite braka od Ruskite stepi.Vie imate problem i se sramite.Se cudam koga ke vi tekne da mu smenite imeto na gradot Kumanov(od kade li mu e dojdeno imeto).Jas mislam da e od Kumanite,ama vie tamu ste carevi na fantasmagoriite,moze i drugo da izmislite,sho jas znam.

Шо бидна мори "фнучке", те открија кое шутраче си па сега нешто друго песниче ми пееш, хахахахаа!!!

Па нормално дека вие немате проблем со вашите браќа од руските степи, како би имале? Едните ви се еднородни БУГАРИ како вас, а другите ви се вашите мили баќушки Русите кои се вашите создатели и заради кои сте до коска збунети и си мислите дека сте некакви 100% Словени. Не за џабе и ретардиранион хермафродит тресна глупост дека и Аспарух со ордата биле "Славјани". :lol2::lol2::lol2:
Како поинаку ќе продолжи лакрдијава... Зашто ако се признае вистината, дури тогаш мамката ви се расплака...
А ние еве гледаш сакаме со полека, со арно, на тивок оган да ве печеме за да не ви биде премногу шок та да ве стрефи срцев удар, ама вие тунч глави татарски...

Нема ние што да се срамиме бе Аленчо, ние Македонците со тие луѓе во Татарстан и Чиувашија немаме НИШТО заедничко.
И кога прашуваш за имињата на населените места, шо тики те интересира тебе за македонските места?
Оти така не се прашаш шо име е "Софија" на пример, или оти не го вратите старото име на Русе кое е Русчук, има и други, да ги редам треба ли? ;)

Затоа Аленчо, не се глупирај повеќе од што ти редовно се глупираш овде, туку земи напиј се некое апче за глава и трк малку на свиждање во Татарстан кај браќата ти и сестрите.

Vodno konche
29-03-12, 13:34
Андрейски! Нема кой да ги чете тези чаршафи :)). Достатъчно е само да цитираш имената на авторите и трудовете им. Но ти си знаеш. Исках само да ти кажа, че колкото автори ти си публикувал, били те и българи аз мога да ти напиша два пати повече автори, които твърдят обратното. Разбери, че българите и българския народ никога не са се считали за татари, ако и да е имало и татари християни, то те са били руси, но никога българи. Спорът за това какви са били старите българи или прабългарите исто така е безмислен. Каквито и да са били, но не са били от Азия със сигурност, защото в 4-ти век Стара Велика България се простира от Кавказ и Карпатите до северния бряг на Дунава, а това не е само Европа, но и Балканите. Отделно пък се твърди, че от тези места откъдето са дошли старите българи на юг от Дунава са били местата откъдето са дошли и славяните. Следователно - ние българите сме и първите славяни.Не е сложно и трудно за разбиране.

Vodno konche
29-03-12, 13:43
Ама па шо зборам и јас, кај се видело Бугар-Татар да патува со нешто друго освен со коњ. :hoho:

Приятелю Куро-Сава, да си слушал за тракийския конник и за конницата на траките и за обичаите на траките. Вземи, чети и виж. Римляните и те са имали конница. Обаче каква е разликата между уникалната българска и тракийска конница и тези на източните народи номади и на византийците. Докато източните народи са имали леко въоръжена конница - препускали са на дребни, бързи кончета и в движение стреляли с лъкове. Римляните имали средна, нормална конница - по-тежко въоръжена от тази на номадските народи. Докато българската е била уникална за времето си тежка конница, която е мачкала и громяла римляните. Тази тежка конница и броните на ездачите са по-скоро наследство от траките. Как мислиш ние ще можем да победим толкова много пъти римляните, ако нямаме съответното въоръжение и войска. Тази наша тежка конница се е равнявала и била иста на днешните танкове. И е коренно различна от конницата на източните народи.
Добре е да ги знаеш тези работи преди да пишеш небивалици.

Vodno konche
29-03-12, 13:53
Как бе, знаеш ли кой град е именуват Алба Булгарика?
Векове наред!!!

Који дај покажи доказе . Ево ПОрфирогенит га назива Белиград , а не Булград . на истој страни помиње и БЕЛЕГРАД И БУГАРИ .

http://books.google.ba/books?id=DYsuAAAAYAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Стр . 102 .
Богдане, наистина ти се радвам, че носиш това чисто бугарско име Богдан. Звучи сияйно. Обаче почти нищо не знаеш за българите. Ако знаеше немаше да напишеш, че българите не викат бел, бели. Слушал ли си за jатовата граница? Тази граница в България минава някаде през средата, може би не точно, но долу-горе и бележи говорите на е или jа. На запад от тази граница - вкл. и Софийско се вика бел, бели, хлеб, млеко и т.н. А на изток - бjал, хлjаб, млjако и т.н. В миналото е имало една буква в българския jат, която можела да се чете и като я и като е. Днес я нема, но млеко, хлеб и бел си остава, както винаги се е произнасяло в Западна България и не само. Така, че Белград си е чисто българско име. Вие сърбите май не викат Белград, а Београд, което е различно от оригинала.

Cartagenero
29-03-12, 14:04
Разбери, че българите и българския народ никога не са се считали за татари, ако и да е имало и татари християни, то те са били руси, но никога българи.Ама Конче, вие може не сте се сметале за татари, ама по потекло сте си такви...

богдан.р
29-03-12, 16:38
Богдане, наистина ти се радвам, че носиш това чисто бугарско име Богдан. Звучи сияйно. Обаче почти нищо не знаеш за българите. Ако знаеше немаше да напишеш, че българите не викат бел, бели. Слушал ли си за jатовата граница? Тази граница в България минава някаде през средата, може би не точно, но долу-горе и бележи говорите на е или jа. На запад от тази граница - вкл. и Софийско се вика бел, бели, хлеб, млеко и т.н. А на изток - бjал, хлjаб, млjако и т.н. В миналото е имало една буква в българския jат, която можела да се чете и като я и като е. Днес я нема, но млеко, хлеб и бел си остава, както винаги се е произнасяло в Западна България и не само. Така, че Белград си е чисто българско име. Вие сърбите май не викат Белград, а Београд, което е различно от оригинала.

Тази граница в България минава някаде през средата,
Нисам ( НИЈЕСАМ , НЕСАМ , НЈАСАМ ) знао . Значи код Српског језика од запада према истоку иде : БИЛ , БИЈЕЛ ,БЈЕЛ , БЕЛ , БЈАЛ .
ТО је ЈАТ он је постојао и у Српском , али то нема везе са БЕЛ( И ,Е ) ГРАД и БЕОГРАД .
У Српском је дошло до преласка Л у О . У 13 . 14 . ВИЈЕКУ .

бити — би- + -л → бил → био
хтети — хте- + -л → хтел → хтео
читати — чита- + -л → читал → читао

сол → соо → со

село → селце→ сеоце
делити → делба → деоба

зал → зао, зла, зло; зао, ген. злог, дат. злом...
подал → подао, подла, подло

Крајње л код придева обично се мења у о: весео, зао, дебео и др. Одступања: смео иј. смио (необ. смјел); цео иј. цио (цијел); бео иј. бијел (заст. и песн. иј. био); обао (о бал) , топао (топал), подао (подал); чио (необ. чил). Разлике су у учесталости, а не идентификују се као етногеографске (осим у већ поменутом го : гол, уп. горе под а2).

Тако је и БЕЛГРАД постао БЕОГРАД , као и много других ријечи . Ми и данас кажемо БЕЛО и БИЈЕЛО .
Бео човек и Бела жена .
Бео коњ и бела овца .

Прелазак БЕЛ у БЕО је само доказ да био ( бил ) Српски и Србски .

ЗА Богдан .

http://www.youtube.com/watch?v=kRFiD8Vib40

Богом дана земља СРБИЈА .

Vodno konche
29-03-12, 21:27
Л у О . У 13 . 14 . ВИЈЕКУ .

бити — би- + -л → бил → био
хтети — хте- + -л → хтел → хтео
читати — чита- + -л → читал → читао

сол → соо → со

село → селце→ сеоце
делити → делба → деоба

зал → зао, зла, зло; зао, ген. злог, дат. злом...
подал → подао, подла, подло

Крајње л код придева обично се мења у о: весео, зао, дебео и др. Одступања: смео иј. смио (необ. смјел); цео иј. цио (цијел); бео иј. бијел (заст. и песн. иј. био); обао (о бал) , топао (топал), подао (подал); чио (необ. чил). Разлике су у учесталости, а не идентификују се као етногеографске (осим у већ поменутом го : гол, уп. горе под а2).

Тако је и БЕЛГРАД постао БЕОГРАД , као и много других ријечи . Ми и данас кажемо БЕЛО и БИЈЕЛО .
Бео човек и Бела жена .
Бео коњ и бела овца .

Прелазак БЕЛ у БЕО је само доказ да био ( бил ) Српски и Србски .

ЗА Богдан .

http://www.youtube.com/watch?v=kRFiD8Vib40

Богом дана земља СРБИЈА .
Значи ме разумеш.:) Разбираш ме. Сръбски и български език в миналото е бил един език - старословенски - за нас старобългарски, за вас старосръбски, но все е исто. Ако бяхме живели в една обща, заедничка държава и се беше приел вариант за официален език да се вземе диалект от средата, центъра на Балканите, сега щехме да имаме ист език. Както и да е. Името ти Богдан е лепо, но то е колкото сръбско, толкова и българско...Другото, което искам да ти кажа. Немам нищо против сърбите. Жал ми е, че сме били противници през войните, ако бехме съюзници, щеше да е по-добре и за двете държави...
Но разбери ме правилно...Ние, българите немаме окупирана сръбска земя, докато вие сте окупирали българска земя и то не защото сте по-силни - винаги сме ви били и побеждавали, а защото великите сили ви дадоха Западните покрайнини - Босилеградско и Димитровградско, а Русия ви даде Нишко и Пиротско. Здраве да е.
За Македония - те днес си имат държава и ние, българите искаме тази държава да я има.
Сърбия никога не е била силна през историята си. Никога. Вие сте немали една сериозна, истински силна държава, нито имате културни или каквито и да е постижения. Били сте зависими от българите. Най-силните ви държави Душановата и Смедеровското Деспотство са се владали от крале с българска кръв. Били сте една историческа нула и сега ти идваш и казваш, че едва ли не всички мора да са сърби. Е па зашто? Кажи ми едно основание. Кога сте имали държава като например тази на цар Симеон Велики, на Иван Асен 2-ри, на Крум Страшни, на повечето български царе.
Първите книжовни школи са български - създадени от българската държава - Преславската и Охридската, и Търновската.
Силни държави. Висока култира и книжовност. Велики достижения в изкуствата и строителството. Това е започнало от България - първата словенска държава и дава живот на всички останали словенски държави - дава основа за Руската държавност и за вашата.
Разумеш. Всичко при славяните идва първо от България. Какво идва от сърбите - предателството. Вие сте съюзници, федерати, слуги на гърците и римляните и това предателство го повторихте през Втората Балканска война, когато станахте съюзник с Гърция, Румъния и Турция срещу нас, които сме една кръв с вас и естествен съюзник. И защо? От алчност. Както и да е. Добре е да знаеш и гледната точка на другия. Бъди жив и здрав. :). Но не сърбите са обединители, защото те играха точно обратната игра. Ние се бием срещу турците, а вие ни окупирате земите в гръб. Да не ти припомням и Сръбско-Българската война и Луди крал Милан...
Това е истината...Мора да забравиме миналото и да тражиме нещо заедничко, но без предателства...

Vodno konche
29-03-12, 21:38
Ама Конче, вие може не сте се сметале за татари, ама по потекло сте си такви...
И това кой го казва? Аз като ти кажа, че по потекло си българин - ти го имаш за навреда. А вашите преродбеници ясно са казали и написали, че са българи. Добре, аз приемам, че ти не сакаш да си българин и точка. Но пък иначе никой българин никъде не се е самонарекъл татарин, а вие копате ли копате, че сме татари по потекло. Нема такова потекло никъде по света. Дори унгарците, за които се смята, че са тюрки са толкова измешани със славяни, че немат нищо тюркско останало в тях, но езика си са го запазили и знаят прародината си. Така и ние - нашата прародина са Балканите, Украйна и Южна Русия. Това означава, че точно ние сме истинските и оригиналните славяни и нашия език винаги е бил славянски.
А вие си бъдете каквито си искате...Мен не ми пречи.

богдан.р
29-03-12, 22:26
Значи ме разумеш.:) Разбираш ме. Сръбски и български език в миналото е бил един език - старословенски - за нас старобългарски, за вас старосръбски, но все е исто. Ако бяхме живели в една обща, заедничка държава и се беше приел вариант за официален език да се вземе диалект от средата, центъра на Балканите, сега щехме да имаме ист език. Както и да е. Името ти Богдан е лепо, но то е колкото сръбско, толкова и българско...Другото, което искам да ти кажа. Немам нищо против сърбите. Жал ми е, че сме били противници през войните, ако бехме съюзници, щеше да е по-добре и за двете държави...
Но разбери ме правилно...Ние, българите немаме окупирана сръбска земя, докато вие сте окупирали българска земя и то не защото сте по-силни - винаги сме ви били и побеждавали, а защото великите сили ви дадоха Западните покрайнини - Босилеградско и Димитровградско, а Русия ви даде Нишко и Пиротско. Здраве да е.
За Македония - те днес си имат държава и ние, българите искаме тази държава да я има.
Сърбия никога не е била силна през историята си. Никога. Вие сте немали една сериозна, истински силна държава, нито имате културни или каквито и да е постижения. Били сте зависими от българите. Най-силните ви държави Душановата и Смедеровското Деспотство са се владали от крале с българска кръв. Били сте една историческа нула и сега ти идваш и казваш, че едва ли не всички мора да са сърби. Е па зашто? Кажи ми едно основание. Кога сте имали държава като например тази на цар Симеон Велики, на Иван Асен 2-ри, на Крум Страшни, на повечето български царе.
Първите книжовни школи са български - създадени от българската държава - Преславската и Охридската, и Търновската.
Силни държави. Висока култира и книжовност. Велики достижения в изкуствата и строителството. Това е започнало от България - първата словенска държава и дава живот на всички останали словенски държави - дава основа за Руската държавност и за вашата.
Разумеш. Всичко при славяните идва първо от България. Какво идва от сърбите - предателството. Вие сте съюзници, федерати, слуги на гърците и римляните и това предателство го повторихте през Втората Балканска война, когато станахте съюзник с Гърция, Румъния и Турция срещу нас, които сме една кръв с вас и естествен съюзник. И защо? От алчност. Както и да е. Добре е да знаеш и гледната точка на другия. Бъди жив и здрав. :). Но не сърбите са обединители, защото те играха точно обратната игра. Ние се бием срещу турците, а вие ни окупирате земите в гръб. Да не ти припомням и Сръбско-Българската война и Луди крал Милан...
Това е истината...Мора да забравиме миналото и да тражиме нещо заедничко, но без предателства...

Ако бяхме живели в една обща, заедничка държава и се беше приел вариант за официален език да се вземе диалект от средата, центъра на Балканите .
ПА узели смо види : БИЛ , БИЈЕЛ , БЈЕЛ , БЕЛ , БЈАЛ . Основа је БИЈЕЛ И БЕЛ ,Књижевни језик ,па давно смо ми то срачунали . 1 2 3 4 5 = 2 и 4 средина , мало је 3 , мора 2 и 4 , вјеруј нама . Вратити ЈАТ несмо ми најумнији .

Vodno konche
30-03-12, 09:18
Ако бяхме живели в една обща, заедничка държава и се беше приел вариант за официален език да се вземе диалект от средата, центъра на Балканите .
ПА узели смо види : БИЛ , БИЈЕЛ , БЈЕЛ , БЕЛ , БЈАЛ . Основа је БИЈЕЛ И БЕЛ ,Књижевни језик ,па давно смо ми то срачунали . 1 2 3 4 5 = 2 и 4 средина , мало је 3 , мора 2 и 4 , вјеруј нама . Вратити ЈАТ несмо ми најумнији .
Богдане, точно Вук Караджич с неговата реформа изхвърля jата и старословенските букви. До преди Вук Караджич - сърби и българи сме имали иста азбука. Защо той не съгласува реформата си и с българите, а само с хърватите. Днес хърватите пишат на латиница, сърбите на караджица, ние българите на кирилица. Ние сме премахнали jата едва 1945 г заради русите. Великите сили отдавна имат една политика на Балканите - "Разделяй и Владей" Последно тази политика се видя при разпадането на Югославия, преди я видяхме в Сръбско-Българската и Втората Балканска война. Знаеш, че е имало опит за създаване на общта славянска държава на Балканите, но първо след Кримската война 1856г Влашко, където дотогава са преобладавали славяните е латинизирано от Франция, като преграда срещу Русия и пречка за обединяването на балканските словени. На второ место се каза, че българите не били словени, а били хуно-турко-татари, което е смешка и глупост, защото как може народа Първата Словенска държава в света, която прави първите книжовни словенски школи да не е словенски? На трето место - пречи се на естествения стремеж за обединение на българи и сърби, защото държавата, която ще се образува ще е много силна и макар без Влашко - отново сериозна преграда срещу интересите на Великите сили. На трето място ние за сто години винаги попадаме във враждуващи лагери - май не е случайно. И сам виждаш последствията.

Biljan
30-03-12, 13:25
Хубаво е да се знае, че ако беше останала реформата на БЗНС сега и ние ще викахме БЕЛ, ХЛЕБ, МЛЕКО и т.н.

Kurosawa
30-03-12, 22:35
Ај да видиме шо им прават браќата и сестрите на бугарчињава во Татарстан, арни ли се, шо имаат да се пофалат?

Случај на полициска тортура што ја шокираше Русија

29.03.2012 - 10:22 | Свет

Сергеј Назаров бил приведен во полициска станица во градот Казањ поради сомнение дека извршил кражба и таму починал.

Неговиот случај ја шокираше Русија, бидејќи подлегнал на повредите кои ги здобил, откако полицајците го силувале со шише од вино.

Активистите за човекови права велат дека случајот на овој Татар е само врв на замрзнатиот брег, не само во Татарстан, туку и во цела Русија.

Тим од високи полициски детективи од Москва води истрага за смртта на Назаров (52), а се испитуваат уште три слични инциденти и во тие истраги се притворени седум полицајци.

Овој шокантен случај ги наведе другите држави да прозборат за своите искуства од полициска тортура во престолнината Татарстан, па 40 лица дошле во регионалниот истражен центар минатата недела, сакајќи да дадат формална изјава за своето искуство.

Еден од нив е Оскар Крилов кој рекол за АФП дека е среќен што е жив, бидејќи и тој претрпел сексуално малтретирање во станицата додека бил во притвор поради сомнение дека извршил кражба, во октомври минатата година.

Кога одбил да признае, тројца полицајци меѓу кои и началникот на истражната служба во станицата Ајнур Рахматулин, го малтретирале прво со пенкало, а потоа со шише, тврди Крилов.

Полициската бруталност во Казањ се крие од медиумите, регионалните политичари инсистираат дека тоа се изолирани инциденти, но борците за човекови права велат дека се работи за систематско злоупотребување.

Директорот на Центарот за човекови права во Казањ Игор Шолохов, кој порано работел како управник на затворот, оваа недела до обвинителството испратил 17 пријави поради брутално постапување на полицијата. Тој вели дека пет жртви умреле во притвор, но дека овој регион не е исклучок.

- Татарстан не е ни подобар ни полош од другите региони, рече Шолохов и за вакво однесување го обвинив системот во кој платите и привилегиите на полициските офицери зависат од тоа дали ќе се оствари одреден број на решени случаи, а никој не се прашува кои методи притоа се користат.

Скандалот во Татарстан ја наведе групата за заштита на човекови права да обелодени многу случаи во Русија.

Претседателот Дмитриј Медведев кој е во заминување, реформите во полицијата ги стави меѓу своите приоритети, но општото мислење е дека на тоа поле е постигнато многу малку.

Според неодамна спроведена анкета на независниот истражувачки центар Леваде, 75 отсто Руси не гледаат подобрување, а 14 отсто сметаат дека состојбата сега е полоша од порано.

http://sitel.com.mk/dnevnik/svet/sluchaj-na-policiska-tortura-shto-ja-shokirashe-rusija

богдан.р
31-03-12, 18:32
Ај да видиме шо им прават браќата и сестрите на бугарчињава во Татарстан, арни ли се, шо имаат да се пофалат?http://sitel.com.mk/dnevnik/svet/sluchaj-na-policiska-tortura-shto-ja-shokirashe-rusija

Дајте нису ТАтари , па погледај лица

UH4_3N4MCKQ&feature=related

Vodno konche
31-03-12, 20:33
Дајте нису ТАтари , па погледај лица

UH4_3N4MCKQ&feature=related
Без коментар!:))

Kurosawa
02-04-12, 10:58
:haha::haha::haha:

Српчево решил да ги брани Болгарчињава од лошите Македонци овде.

И тоа не заради друго, туку за после да си ги убеди дека се всушност Срби!

Хаха, прајслес момент!

Vodno konche
02-04-12, 13:43
:haha::haha::haha:

Српчево решил да ги брани Болгарчињава од лошите Македонци овде.

И тоа не заради друго, туку за после да си ги убеди дека се всушност Срби!

Хаха, прајслес момент!
Как да не е праjслес? На вас ви е слаба историческата памет. Но ние със сърбите винаги сме се наричали братя. Войната от 1885 година и до днес в нашите учебници е записана като Братоубийствена война.
Македонците са странни птици - или са прави бугари - по-бугари и от вистинските бугари или са най-големите българомразци. Айде вие си определете веднъж завинаги какво отношение имате към нас, което отношение да не е подвластно на историческите събития. Сръбските политици може да ни наричат татари, но не и сръбския народ.

Cartagenero
02-04-12, 14:22
Как да не е праjслес? На вас ви е слаба историческата памет.


Нас не ни е слаба историската памет, туку напротив... Македонците убаво ги помнат и српскиот и бугарскиот терор и убаво си спомнуваат за желбите на соседите дека Македонија е српска, бугарска или не знам каква... А, вистината е една: Македонија е на Македонците!

Vodno konche
02-04-12, 21:27
Нас не ни е слаба историската памет, туку напротив... Македонците убаво ги помнат и српскиот и бугарскиот терор и убаво си спомнуваат за желбите на соседите дека Македонија е српска, бугарска или не знам каква... А, вистината е една: Македонија е на Македонците!
И другата истина - Германия на Германците!:D

Andrej
03-04-12, 10:18
Можеби дошло некаде до поистоветување на татари, со кумани и печенези

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatari1.jpg

Вели татарите не оставиле такви траги како куманите и печенезите.... И после второто царство не било царство на кумани и печенези а бугарите биле словени .... Приказни за мали деци ...

А за власите не кажува ништо ... Или ја прифатил онаа на Златарски дека ВЛАВ Е БУГАРИН ОД ПЕРИСТРИОН .....

Andrej
03-04-12, 10:26
А несомнено е дека биле на чело на втората бугарска држава, дали директно или преку вазали но владееле едно време со Бугарија .... Етнички блгари нели ...

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatari2.jpg

И она што во овој цитат ми е посебно интересно што името на синот на тертери е словенско и тие биле словенизирани или блгаризирани, како што вели .... Ова во превод би значело сите оние Жаклини кои го добија името по Џеки Кенеди, се американизирани, а циганите се американци ....(најмногу Жаклини кај нив имаше иако не зостануваме и ние ... Може затоа американците навиваат за нас за Нато....)

Vodno konche
03-04-12, 10:40
Андро, пропусна ето това:
Византийският император привлича унгарците и татарите на Ногай срещу българите. През 1273 г. татарите нахлуват и разоряват българските земи. След тази година техните нападения стават често явление и борбата с тях изтощава България.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/17.html
А за власите гледам, че не ти е ясно що са власи. Днес имате ли в Македония власи? Те това са власи - това е местно романизирано население, което говори латинизиран език. Обаче къде ти е грешката - ти мислиш, че след като цар Калоян се е титуловал за цар на българи и власи - това означава, че бил влах. Нищо подобно - той е от стар български царски род, както и братята му, а по негово време Влашко не е била земята на север от Дунава - тя се е наричала просто България отвъд Дунава. Влашко е било на юг от Македония и на юг от България. Става дума за гърци и ромеи. Ако си чел - цар Калоян е бил наричан гръко и ромеоубиец, защото той е отмъщавал на византийците - власи и гърци заради стореното от Василий 2-ри Македонец Българоубиец над войската на българския цар Самуил - ослепяването на 10 000 войника. В отговор почти 200 години подоцна цар Калоян започва една етническа чистка, един геноцид над византийци. Освен, че ги е избивал, той масово ги е изселвал на север от Дунава - етнически прочиствал териториите на юг от България. И ето ти откъде се вземат власите на север от Дунава и Влашко. До тогава на север от Дунава само Българи живеели, нали там била Стара Велика България.

Kurosawa
03-04-12, 10:50
Андро, пропусна ето това:
Византийският император привлича унгарците и татарите на Ногай срещу българите. През 1273 г. татарите нахлуват и разоряват българските земи. След тази година техните нападения стават често явление и борбата с тях изтощава България.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/17.html
А за власите гледам, че не ти е ясно що са власи. Днес имате ли в Македония власи? Те това са власи - това е местно романизирано население, което говори латинизиран език. Обаче къде ти е грешката - ти мислиш, че след като цар Калоян се е титуловал за цар на българи и власи - това означава, че бил влах. Нищо подобно - той е от стар български царски род, както и братята му, а по негово време Влашко не е била земята на север от Дунава - тя се е наричала просто България отвъд Дунава. Влашко е било на юг от Македония и на юг от България. Става дума за гърци и ромеи. Ако си чел - цар Калоян е бил наричан гръко и ромеоубиец, защото той е отмъщавал на византийците - власи и гърци заради стореното от Василий 2-ри Македонец Българоубиец над войската на българския цар Самуил - ослепяването на 10 000 войника. В отговор почти 200 години подоцна цар Калоян започва една етническа чистка, един геноцид над византийци. Освен, че ги е избивал, той масово ги е изселвал на север от Дунава - етнически прочиствал териториите на юг от България. И ето ти откъде се вземат власите на север от Дунава и Влашко. До тогава на север от Дунава само Българи живеели, нали там била Стара Велика България.
:nemiseveruva:

Боже Господе какви глупости собрани на купче...

Andrej
03-04-12, 10:58
Конче баш мислам на ова

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/VLACH3.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/VLACH4.jpg

дуле узунов
03-04-12, 12:19
Можеби дошло некаде до поистоветување на татари, со кумани и печенези

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatari1.jpg

Вели татарите не оставиле такви траги како куманите и печенезите.... И после второто царство не било царство на кумани и печенези а бугарите биле словени .... Приказни за мали деци ...

А за власите не кажува ништо ... Или ја прифатил онаа на Златарски дека ВЛАВ Е БУГАРИН ОД ПЕРИСТРИОН .....

Ние немаме град Куманово... Вие имате. И уште имате две села Куманичево - едното во вардарска другото во егеjска Македониjа. Сложи там и село Куманич Драмско и ке се нацертае картинката каде куманското присуствие е наj забележимо.
Печенезите од племето Сопон са дали началото на Шопите. Има ги и у нас и у вас, и у Србите. Татарското присуствие е било кратко и на практика незабележимо. (2-3 години). Докато Србите 20-на години са страдали од Татарите.

Andrej
03-04-12, 12:37
Па дај да видиме НЕКОЈ НЕКАДЕ ДА КАЖАЛ ДЕКА ВО МАКЕДОНИЈА КУМАНИТЕ ОСТАВИЛЕ ТРАГ .... Погоре се говори за БУГАРИЈА значи не за едно село ...

Тута Бугарин
03-04-12, 12:51
Па дај да видиме НЕКОЈ НЕКАДЕ ДА КАЖАЛ ДЕКА ВО МАКЕДОНИЈА КУМАНИТЕ ОСТАВИЛЕ ТРАГ .... Погоре се говори за БУГАРИЈА значи не за едно село ...

Защо пък некой треба да е кажал? Имената говорят сами по себе си. Някой да е кажал, че на овие простори нема кумани?

Andrej
03-04-12, 12:59
Па читај го текстот погоре .... ОСТАВИЛ ТРАГА НА БУГАРИЈА ...

А Куманово каква трага оставила на цела Македонија ....???

Тута Бугарин
03-04-12, 13:13
Па читај го текстот погоре .... ОСТАВИЛ ТРАГА НА БУГАРИЈА ...

А Куманово каква трага оставила на цела Македонија ....???

Па читам го. Казва, че татарите не оставили НИКАКВИ СЛЕДИ, за разлика от печенезите и куманите, които оставили НЯКАКВИ СЛЕДИ.
И шо ке праиме като турците и гърците оставили НЯКАКВИ СЛЕДИ и в Македония? Да си убием децата ли? Тебе някой да ти се подиграва, че си турско-гръцки мелез? Не! Ти си си ти, имаш си езика и културата и генотипът ти (ако и да има хунски гени в него) не е толкова важен.

Andrej
03-04-12, 13:17
Па покажи де што тоа оставиле во Македонија ....

Тута Бугарин
03-04-12, 13:27
Па покажи де што тоа оставиле во Македонија ....

Кои са "тоа"? Турците и гърците ли? Или Куманите? На вас явно никой нищо не ви оставя. А ако все пак остане нещо, гледате да заличите следите...

Andrej
03-04-12, 13:33
Ај да ти повторам ... Покажи да видиме што тоа оставиле куманите ... Или само Куманово името на градот ... Какво е влијанието на куманите во Струмица, какво е во Дебар, во Тетово, па еве и во Скопје и Св.Николе како најблиски до Куманово ...

А после обиди се да најдеш нешто за историски податоци за куманите во Куманово ...

Тута Бугарин
03-04-12, 13:40
Ај да ти повторам ... Покажи да видиме што тоа оставиле куманите ... Или само Куманово името на градот ... Какво е влијанието на куманите во Струмица, какво е во Дебар, во Тетово, па еве и во Скопје и Св.Николе како најблиски до Куманово ...

А после обиди се да најдеш нешто за историски податоци за куманите во Куманово ...

Ай сега да видиме какво са оставили печенезите и куманите в България.
Какво е влиянието на Печенезите в Горски Горен Тръмбеш, Великотърновско...

Andrej
03-04-12, 13:44
Ти мене ми објаснуваш .... Па објасни им на тие кои напишале дека куманите и печенезите оставиле траги во БУГАРИЈА ....

А мене покажи ми каде го пишува ова што ти го тврдиш за Македонија ....

Модератор 22
03-04-12, 13:48
Тута Бугарин, тврдиш нешто и покажи го тоа. Празни муабети со тврдења без да ги докажуваш нема да дозволам. Ке одат во тема за ошти разговори. Говориме за историја а основа на историјата се нечии истражувања, ама не на форумџии туку од историската наука.

Vodno konche
03-04-12, 13:54
:nemiseveruva:

Боже Господе какви глупости собрани на купче...
Нещо не ти ли хареса. Кое точно? Че татарите и унгарците са врагове на българите 1271 година насъсквани от византийците или, че цар Калоян е бил наричан Гръкоубиец. Но по онова време българите наричали всички византийци гърци - дали приказват латински(влашки) или гръцки. Това били двата официални езика във Византия. Забелязах, че не обичаш да четеш исторически документи и извори. А документите точно казват, че цар Калоян масово изселвал гърци(власи) на север от Дунава. Как мислиш са се появили тези власи в една чисто българска земя в днешно Влашко. Там, във Влашко и Трансилвания живеели предимно българи, а подоцна в Трансилвания унгарци. Власи е нямало как и откъде да има, освен по начина ни указан от историческите документи.

Тута Бугарин
03-04-12, 13:59
Ти мене ми објаснуваш .... Па објасни им на тие кои напишале дека куманите и печенезите оставиле траги во БУГАРИЈА ....

А мене покажи ми каде го пишува ова што ти го тврдиш за Македонија ....

Какво точно твърдя за Македония? Какво да обяснявам? Дали да не седна да обяснявам на някой руснак за "трагите" на татари, монголи, китайци, скити, алани, понтийци? Как в Москва имало траги на този или онзи, пък в Поволжието на други?

Тута Бугарин
03-04-12, 14:05
Тута Бугарин, тврдиш нешто и покажи го тоа. Празни муабети со тврдења без да ги докажуваш нема да дозволам. Ке одат во тема за ошти разговори. Говориме за историја а основа на историјата се нечии истражувања, ама не на форумџии туку од историската наука.

Аха, трябва да доказвам, че Куманово се казва Куманово, или? Как мислиш, топонимията играе ли роля в историската наука?

Тоа го кажа еднаш. Колку пати и да го повторуваш ке стане вистина само ако го поткрепиш со мислење на некој извор, историчар или било кој друг научник кој го мисли истото како тебе. Не мислев кога те опоменав на Куманово, туку на тоа дека во Македонија имале улога овие и оние. Немам ништо против секој да има мислење, ама секое мислење мора да се базира на нешто со што ке го спротисваиш своето со останатите членови на форумот. Само Тута Бугарин мисли така не е доволно и повторување на таков вид коментари ке завршува во темата за Општи муабети. Модератор22

Andrej
03-04-12, 14:07
Па најди некој историчар кој ке го поткрепи тоа што го тврдиш дека куманите одиграле некаква улога во Македонија ...

Vodno konche
03-04-12, 14:12
Ти мене ми објаснуваш .... Па објасни им на тие кои напишале дека куманите и печенезите оставиле траги во БУГАРИЈА ....

А мене покажи ми каде го пишува ова што ти го тврдиш за Македонија ....
Като пише България - се разбира Дакия, Мизия, Тракия и Македония...основно тези области...Знаеш, че днешна България е само малък дел от Това, което са били Първото и Второто Българско Царство, както и Стара Велика България. Днес сме останали само ние българите...:D Не е имало държава Македония та да се каже точно Македония. Македония е била ту в границите на България, ту в границите на Византия, а за кратко време и в Душановата държава 14-ти век, която се смята днес, че е била сръбска държава. Това е било от 1-ви век та до идването на турците. Нека да гледаме фактологията.

Vodno konche
03-04-12, 14:17
Па најди некој историчар кој ке го поткрепи тоа што го тврдиш дека куманите одиграле некаква улога во Македонија ...
Играли, как не. Македония по онова време била дел от Българската държава. Куманите били привлечени за съюзници на българите срещу Византия, затова са им дали и места за заселване - предимно в Македония, както можеш да съдиш по имената на села и дори цял град Куманово. В днешна България има май само едно, едничко село с подобно име. Та тези кумани били асимилирано подоцна от местното население, но са си били бели с кръгли очи - европеиди, не били монголоиди де...:D:D:D ако това те притеснява, така че няма как да забележиш кой е с куманска кръв в Македония и кой не. Пък и лошо нема - свеж приток на гени, това от генетска гледна точка подобрява популацията и я прави по жизнена.

Andrej
03-04-12, 14:18
Конче по кој знае кој пат БАРАМ ДА МИ ПОКАЖЕТЕ НЕКАКОВ ДОКУМЕНТ ОД ТОА ЦАРСТВО.... Некоја кожа на која пишува нешто како држава Бугарија ... Да знам дека таква држава постоела како таква во Византија.

Знам дека Петар е признаен за Цар на бугарите, ама не се секавам дека имало некаква држава Бугарија.

Biljan
03-04-12, 14:22
http://img5.imageshack.us/img5/2952/kumani1.png
http://img10.imageshack.us/img10/3691/kumani2.png
http://img200.imageshack.us/img200/1223/kumani3.png
http://img7.imageshack.us/img7/5868/kumani4.png

Eto nekolku tragi na pecenezi, uzi i kumani vo Makedonija.

Da pokazvam li i za gagauzite v makedonija ili gi znaes?

Andrej
03-04-12, 14:26
Биљан знаеш ли што значи зборот ПРЕЛАЖЕЊА ... Преку тебе кога ке поминат остава траг на тебе тоа или ....???

Тута Бугарин
03-04-12, 14:28
Не мислев кога те опоменав на Куманово, туку на тоа дека во Македонија имале улога овие и оние.

Ами че аз освен за куманите казах само за улогата на турци и гърци. Сега ме караш да ти търся историчари дето да я потвърждават тая улога ли?
Виж сега, радвам се да има човек, който да следи за реда тук, но трябва да се знае, че това е форум и такива неща, като "дай доказ или ке те бришам", са непродуктивни. Ако мислиш, че това, което съм писал е спам, бриши, но не желая някой да ми дава наклон какво да мисля и какво да пиша. Това е една дискусия и не е необходимо да се ограничава до това какво бил писал този или онзи историчар. Не се подвеждай по Андрей. А ако не можеш да бъдеш безпристрастен, ти ще си останеш просто поредният цензур без респект у форумджиите.
Поздрав!

Biljan
03-04-12, 14:31
Андруха, поминале, ама и се населиле. Читай убаво.

Едно в Солунско, други в района на Скопие, Куманово, Овче поле.

На скрибд имаше една книга за Овчеполието и етногенезата тамо, но не мога да я открия. Там си е казано от македонски научник, ако на сръбските не веруваш.

Andrej
03-04-12, 14:38
Биљна бе сто пати поминуваме низ исти работи .... И на карта ти цртав каде е ТРИЈАГОЛНИКОТ СКОПЈЕ-НИШ-СОФИЈА И КОЛКУ ТОА ЗАВЗЕМА ОД МАКЕДОНИЈА.... А Солун нели не е во Македонија, нели немаме ништео со тие словени ... Или кога ти треба тебе имаме а кога не немаме ....

Ти имаш ли трунка меморија или нон стоп ЕДНИ ТЕ ИСТИ РАБОТИ ВЕРГЛАШ ПО ФОРУМИТЕ..... ТОЛКУ ЛИ СИ ОГРАНИЧЕН....???

Vodno konche
03-04-12, 15:06
Конче по кој знае кој пат БАРАМ ДА МИ ПОКАЖЕТЕ НЕКАКОВ ДОКУМЕНТ ОД ТОА ЦАРСТВО.... Некоја кожа на која пишува нешто како држава Бугарија ... Да знам дека таква држава постоела како таква во Византија.

Знам дека Петар е признаен за Цар на бугарите, ама не се секавам дека имало некаква држава Бугарија.
Не те разбрах, ще ме извиниш. Точно кое Българско Царство те интересува. Първото или Второто или онова преди първото - Стара Велика България. За всяко от тях си има исторически извори и документи. И то забележи - изворите са предимно от нашите най-големи врагове - византийците(гърци и власи). Има и български. Има документи и извори както за държавата България, така и за българския народ от онова време. За политиката, икономиката, културата. Всичко си има. Извори за българите - Дал Господ!:D

Andrej
03-04-12, 15:43
Па говориме за првото и второт бугарско царство нели ....

дуле узунов
03-04-12, 18:05
Че куманското присъствие в � ърбия е било доста
трайно (което не е свързано с ролята им на наемници)
показва едно сведение от съчиннение, посветено на
живота на ранните францисканци, написано през
началото на втората половина на � III столетие. В � III столетие. В
този ръкопис � ърбия се споменава заедно с България
и Гръция между страните, в които куманите, бягайки
от Унгария намират убежище по време на монголското
нашествие през 1241-1242 г.

В същото време една по-
голяма куманска група се заселва в Браничево и в края
на �IIIвек,когатотазиобластпопадаподсръбскавлас т, � III век, когато тази област попада под сръбска власт,
се интегрира в сръбското средновековно общество.
� ози процес не е нито труден, нито пък дълготраен,
както показват примерите в съседство. Досегашните
изследвания показват успешното включване на куманите
във византийската прониарска система и постепенната
им асимилация.
19
В България, куманите, макар и масово
заселвани, след покръстването си успешно и без
трудности се претопяват в местния елит, запълвайки по
този начин недостигът на локално военно съсловие.
20
У агиографа на сръбските крале и архиепископи
Данило II и непознатия му продължител, които пишат II и непознатия му продължител, които пишат
през първата половина на � IV век, куманите , заедно с , заедно с
другите източни народи �� яси, татари и турци, винаги се
споменават с истинското им име, което показва, че са
били добре познати на съвременниците.

КУМАНИТЕ В СРЕДНОВЕКОВНА СЪРБИЯ (http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/A_Uzelac_Kumani_v_Srednovek_Srbija.pdf)

Biljan
03-04-12, 21:24
Е добре, Солун е извън вашата Македония, обаче Скопие и Куманово и Штип се во вашата Македония.

Ти ги показах трагите от узите, печенезите и куманите.

населили се кай вас. Нивната крв е во вас.

А ти не си покажал населуване на словени во Вардарска Македония.

Andrej
03-04-12, 21:27
Пак тресеш глупости кои веќе ги тресеше по другите теми .... Куманите ти ги цртав на карта .... Сакаш да ја барам....???

Vodno konche
03-04-12, 21:35
Па говориме за првото и второт бугарско царство нели ....
Ами и аз по твоя пример да дам един чаршаф с извори за Първото и Второто Българско Царство и то малък дел от всички извори. Чети със здраве. :) Дано да съм ти бил полезен.

1. Анонимен римски хронограф от 354г.- първо споменаване на прабългарите2. „История на Армения” от арменския историк Моисей Хоренски (края на 4-5 в.)-прабългари се заселват в Северен Кавказ; Базира се на писанията на литописеца МарАбас Катина, дал най-старите сведения за прабългарите.3. „Похвално слово за крал Теодорих” от остготския историк от края на 5 – 6 в. Енодий – храбростта на прабългарите4. „Стратегикон” – военно изкуство на прабългарите5. „Чудесата на св. Димитър Солунски”- прабългарският вожд Кубер се заселва воколностите на град Битоля6. „География” на Ананий Ширакаци7. „Кратка хроника” на Никифор8. Хроника на Йоан Никиуски9. „Хронография” на Теофан Изповедник (средата на VIII век) – византиски монах,съчинението му обхващаща периода до 813 г, съдържат се сведения за хан Кубрат, разпадането на Велика България. разселването и придвижването на Аспарух.10. Комес Марцелин – латински автор от VI век, който описва в хрониката синападенията на прабългарите в пределите на Византиската империя в периода от краяна пети и началото на шести век.11. Павел Дякон (720-797 г.) –В съчинението си “История на лангобардите” дава ценнисведения за събитията на Балканския полуостров до 744 г. Споменава и за прабългаритепри тяхното нападение над замите на лангобардите в началото на пети век, както и засъбития от времето на хан Тервел.12. Енодий – V-VІ век дава сведения за отношенията на прабългарите с остготите.13. Касиодор Сенатор – данни за отношения между прабългари остготи
Извори за Средновековна България (681- 1018)
1. „Хронография” на византийския хронист Теофан Изповедник (края на 8 – първатаполовина на 9 в.), автор на световна хроника която обхваща събитията до 813 г.Аспарухова България и българо-византийските отношения между VІІ и ІХ век, имаданни за славянското и прабългарското население, кризата на България от VІІІ век,военните действия на хан Крум срещу империята, Хронографията на Теофан имапродължение – продължителят на Теофан – ІХ . Х век.2. „Кратка Хроника” от византийския хронист константинополския патриарх Николай(8 в. – 829г.), патриарх (806-813г.) – за събитията от 680-681г. Хрониката обхващапериода от 7 до 9 век. Дава особенно ценни сведения за основаването на Българскатадържава . Той се опитва да бъде по-конкретен от Теофан, описва вътрешно-политическата криза през осми век.3. „Именник на българските ханове” –Първи български летопис съставен на два пътипо времето на Аспарух и през втората половина на 8 в. Запазен е в късни преписи.4. Актовете на Шестия Вселенски събор.5. Българска апокрифна летопис от 11 век6. Българсак кратка хроника написана под формата на добавки в Манасиевата хроника14 век.7. Теофилакт Охридски – византийски писател и архиепископ на Българската църква впериода XI-XII век, който в своето “Житие на Тивериуполските мъченици” описва религията на прабългарите.8. История Славенобългарская от 18 век.9. Латинските извори даващи информация за Основаването на България са павел Дяконот 8 век и Зигебет от 11 век.10. Руския летопис „Повест за изминалите времена”; Дукленската хроника; Арменскагеография
11. Хрониката на Теофан Изповедник – Българо-византийски отношения при ханТервел12. „Суда” византийски сборник от 10 в. – могъществото на хан Тервел, има данни заот отношенията между хан Тервел и император Юстиниан II, както и надписите околоМадарския конник13. Хрониката на Теофан Изповедник - междуособици в България14. Хрониката на Теофан Изповедник – хан Терелиг избива византийските шпиони вБългария.15. „Суда” византийски сборник от 10 в. - хан Крум издава своите закони, след като разпитал пленени авари16. Хрониката на Теофан Изповедник – българите за пръв път превземат Сердика 809г.17. Теофан Изповедник – в своята “Хроника” дава информация за българо-византийските военни сблъсъци през 812г., превземането на Месемврия, битката приВерсиникия на 22 юни 813 г., и за действията на хан Крум пред стените на столицатапрез 813 г.18. Михаил Сирийски – в своята “Хроника” оспорва сведенията за извършените отвизантийските войски зверства при превземането на Плиска от император Никифор,както и се опитва да загатне, че императора е убит от своите войници зарадикатастрофата във Върбишкия проход.19. Хамбарлийски надпис- на гръцки език от двете страни на надгробен камък, даващсведения за победите на хан Крум над Византия и загатващ за промени в териториалноотношение ; Надпис номер 8; Шуменски надпис; Маламирова Летопис; Надпис отФилипи; Надпис от Василика- кавханите в ранносредновековна България.Управлението на хан Крум.20. „За император Никифор и как оставил костите си в България” - Анонименватикански разказ – кратка византийска хроника с неизвестен автор, открита въвВатикана, която отразява събитията от началото на девети век. Описва детайлно походана император Никифор срещу Плиска и разгрома на византийските войски въвВърбишкия проход, последвалия поход на хан Крум срещу Константинопол през 813 г.,на византийския опит за покушение срещу него и събитията след това.21. Теофан Изповедник – в своята “Хроника” дава информация за българо-византийските военни сблъсъци през 812г., превземането на Месемврия, битката приВерсиникия на 22 юни 813 г., и за действията на хан Крум пред стените на столицатапрез 813 г.22. Анонимна византийска хроника от второто десетилетие на 9 век – хан Крум умирапри подготовката си за щурма на Константинопол23. „Животопис на Карл Велики” и „Летопис”от франкския писател Айнхард- българии франки спорят за властта над славянските племена, свдения за Крум и Омуртаг24. Чаталарски надпис Шуменско, каменен надпис на гръцки език – строителен надписот времето на хан Омуртаг- дава сведения за построена крепост на р. Тича.25. Втори Хамбарлийски надпис; надпис от 819-820; Омуртагов надпис от Мадара;Инвентарен надпис от Преслав; Надписът на Мостич - Ичиргу боилите в ранносредновековна България управлението на хан Омуртаг26. Търновски надпис, каменен надпис на гръцки език използван при строежа на„Свети 40 мъченици” в Търново- строителен надпис от времето на хан Омуртаг койтодава информация за построения дворец на Дунав.27. Патриарх Никифор – в “Житие” описва мирния договор от 815 г. и размененитеклетви между българските пратеници и византийския император

на Х век до средата на ХІ век., дава данни за промените, които настъпват при българитепод паданеното им под византийска власт.16. Столетие на византийската история” – Михаил Псел, дава сведения за въстанието наПетър Делян, дейността на българските комитопули.17. Михаил Аталиат – неговата история дава сведения за положението на българитепрез първото столетие на византийската власт, за бунта в Месембрия и Средец.18. „Алексиада” – Ана Комнина, посветено на баща й Алексий І Комнин, като самата тяе внучка на Иван Владислав. Съчинението й дава сведения за кръстоносните походи вБългария, действията срещу печенегите, куманите, борбата срещу ересите, както иданни за български градове.19. Йоан Зонара – ипълнявал е висша служба, след което се замонашва. Неговатахроника до началото на ХІІ век Основен извор за някои събития от ранната българскаистория, времето на Тервел, промяната на статута на българските земи в началото наХІІ век, дава сведения за богомилите и павликяните. Тази хроника е преведена отбългарите.
Извори за Второ българско царство 1185-1396 г.
1. Избухване и ход на въстанието на братята Петър и Асен – Никита Хониат, неговотоисторичесо съчинение обхваща събитията между 1113 и 1211 г. Една от особеноститена текста на Никита Хониат е че в него българите се наричали обикновено „власи”.Неговата история разказва за въстанието на Петър и Асен, за отношенията между Б-я иВ-я след освобождението, управлението на Калоян и отношението му с латинскатаимперия.2. Българският цар Петър търси признание от кръстоносците на ІІІ-ия кръстоносенпоход – анонимна „История на кръстоносците”. В него става въпрос за контакти набългарския цар Петър и водачът на кръстоносния поход немският императорБарбароса.3. Исторя на третия кръстоносен поход от Петър Тудебод4. Вилхелм Тирски дава свдения за преговорите на българите с кръстоносците5. Външна политика на възстановената българска държава – „ История на НикинаХониат”.6. Убийството на царете Асен и Петър и възцаряването на цар Калоян – „История” наНикита Хониат.7. Кореспонденцията на папа Инокентий ІІІ и цар Калоян – първото писмо на папата енаписано в края на 1199. С него започва усилена кореспонденция между българскиявладетел и папата, която продължава няколко години. В резултат на която е сключенацърковна уния. Отговорът на Калоян от 1202 г. Писмата дават сведения за исканията наКалоян както и за административното устроиство на възобновената България.8. Сражението при Одрин на 14 април 1205 г. – Хроника на Жофрoа дьо Вилардуен„Завладяването на Цариград”, участник в ІV-ия кръстоносен поход.9. Българи, ромеи и латинци след битката при Одрин - „История” на Никита Хониат.10. Цар Калоян си прикачва прозвището ромеоубиец – „История” на византийскияписател Георги Акрополит /1217-1282г./ В нея той разказва за събитията преди всичкиот т.н. „Никейски период от история на Византия”, дава много сведения и забългарите.Неговата история е от основните извори за ІІ-рата Българска държава, заболярските междуособици. Има наблюдения върху управлението на Калоян, Борил,Иван Асен ІІ и неговите наследници, изпълнявал е важни дипломатически мисии и епосещавал България по времето на Константин Тих.11. Гибелта на цар Каляон при обсадата на Солун – Чудена на св. Димитър Солунски.12. Деспот Алекси Слав се обявява за независим в Родопите и Мелнишко – „История”на Георги Акрополит.

13. Деспот Слав издава Сигилий за манастир в Мелник 1220 г. – грамотата се съхранявав архивите на „Ватопед” и е написана на гръцки език.14. Съдбата на синовете на цар. Иван Асен І – „История” на Георги Акрополит.15. Латинците разбиват войската на цар Борил край Пловдив 1208 тг. – Хроника нафренския писател Анри дьо Валансиен.16. Латинският император Хенрих се жени за дъщеря на цар Борил – „Превземането наКонстантинопол” съчинение на Роберт дьо Клари.17. Богомилството при управлението на цар Борил – „Синодикт на цар Борил” отразява решенията на църковния събор в Търново от 1211 г.18. Цар Иван Асен ІІ се жени за дъщерята на унгарския крал – писмо на унгарския кралАндрей ІІ до папа Хонорий ІІІ.19. Битката при Клокотница 1230 г.- „История” на Георги Акрополит.20. Надпис на цар Иван Асен ІІ в църквата св. 40 мъченици в Търново – надписът еиздълбан на една от каменните колони на църквата по повод поведата при Клокотница.21. Грамота на цар Иван Асен ІІ за Светогорския манастир „Ватопед” издадена следбитката при Клокотница.22. Дубровнишка грамота на цар Иван Асен ІІ – издадена след битката при Клокотница.23. Българо-епирски и българо-никейски отношения след битката при Клокотница. – „История” на Георги Акрополит.24.Сведения за Иван Асен II дават още Марино Сануто в неговата хроника и Житиетона св. Петка25. Църковна политика на цар Иван Асен ІІ – Атоно-ватопедско сказание , съставено отанонимен монах в края на ХІІІ век26.Хроника на Алберик – сведения за Иван Асен II, отношенията му с латинците , кактои за неговата смърт.27. Андей Гандело- българолатински взаимоотношения при цар Иван Асен ІІ28. Българо-никейски отношения до средата на ХІІІ век – „История” на ГеоргиАкрополит”.29. Договор на цар Михаил II Асен с Дубровник от 1253г.30. България плаща данък на татарската „Златна орда” – сведението се отнася за 1253 ие от францисканския монах Вилхелм Рубрук.31. Ктиторски надпис на Боянската църква32. Приписка в т.н. Търновско евангелие33.Виргинска грамота на Константин Тих Асен от 1257г.34. Начало на селското въстание в България от съчинението на византийския историк идържавен деец Георги Пахимер /1242 – 1310 г./ Роден в Никея, дава данни, основенизвор за събитията в България през втората половина на ХІІІ век.35. Въстанието на Ивайло – „Ромейска история” на византийския учен историк ибогослов Никифор Григора /ХІІІ век- 1357 г./.Допълва данните на ПАхимер за ХІІІ век,но и дава данни за българо-византийските отношения при цар Иван Александър и заначалото на османските нашествия в българските земи.36. Приписка в т.н. Свърлижко евангелие – това е единственият писмен извор в койтоспоменава истинското име на водача на селското въстание в България.37. Българо-татарски отношения - от историческия труд на Георги Пахимер.38. Българският цар Теодор Светослав сключва мир с Византия 1308 г. - отисторическия труд на Георги Пахимер.39. Анонимно описание на България от 1308 г. направен от неизвестен монахдоминиканец.40. България при управлението на цaр Георги ІІ Тертер – от историческия труд навизантийския император и писател Йоан Кантакузин /края на ХІІІ век – 1383 г./ Виден

византийски държавник пише история в три тома за ХІV век, дава данни за българо-визнатийските отношения при Тертер, Шишман, Иван Александър и неговата политикасрещу турците. Историята на Момчил като самостоятелен владетел в Добруджа.41. Българо-византийски отношения при цар Михаил ІІІ Шишман - от историческиятруд на византийския император и писател Йоан Кантакузин /края на ХІІІ век – 1383 г./42. Византийският император призовава цар Михаил ІІІ Шишман на двубой - ЙоанКантакузин43. Византийският писател, учен и богослов Никифор Григора се среща с българскатасреща в околностите на град Струмица - „Ромейска история” на Никифор Григора44. Битката при Велбъжд 1330 г. - Йоан Кантакузин45. Цар Иван Александър се възкачва на престола - Йоан Кантакузин46. Надгробен надпис на кесаря Хрельо владетел на Североизточна Македония през 30-40 те години на ХІV век47. Родопският владетел Момчил - Йоан Кантакузин48. Грамота на цар Иван Александър в полза на българския манастир „Зограф” в СветаГора от 1342г.49.Мрачката грамота на цар Иван Александър от 1 декември 1347г.50. Цар Иван Александър сключва договор с Венеция – договорът е сключен през1347г. и се съхранява във Венецианския архив.51. Първи значителни турски нападения в пределите на българската държава около1348-1349г.52. Писмо-грамота на цар Иван Александър до венецианския дож от 1353г. – писмото-грамота се съхранява във Венецианския архив53. Универсална хроника на Констанин Манаси Тази хроника допълва информацията забългарските събития, вътре в нея има съчинения за Троянската война, развива идеята заТърново като нов Цариград по времето на Иван Александър.В нея е вписана Българскакратка хроника.54. Последната война между България и Византия през 1364г. - Йоан Кантакузин55. Унгарския крал Людовик Велики напада и завладява Видинското царство 1365 г. – Хроника на унгарския дворцов историк Йоан Кюкюлей56. Графът На савоя Амадей VІ напада и завладява българското черноморие 1366-1367г. – Савойска хроника писана през ХV век от Йохан Сервион.57. Осамнското нашествие на Балканския полуостров – анонимна хроника съставеа вначалото на ХV век. Тя описва събитията в периода 1296-1417 г. въпреки някоихронологически неточности хорниката е ценен извор за осамнското нашествие.58. Битката при Черномен на 26 октомври 1371 г. – приписка към книга направен отСветогорския монах Исай в края на 1371 г.59. Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 г.60.Витошка грамота на цар Иван Шишман от 1382г.61. Грамота на Видинския цар Иван Страцимир за гр. Брашов.62. Славословие за български боляри и владетели – словословията са добавени презХІІІ-ХІV век към Синодика на цар Борил


Конче, ова како опомена вакви текстови да не се обидуваш друг пат да ставаш на форумов. Текстот е неавторизиран собран од некој форумџија. Следниот пат бришам вакви текстови. Модератор22

Andrej
03-04-12, 21:37
Се сеќаваш на ова

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/nase.jpg

Модератор 22
03-04-12, 21:46
Биљан, ова сте го дискутирале со Андреј овде

Кога ВЛАСИТЕ И КУМАНИТЕ станале бугари .... (http://www.macedonians.tv/showthread.php?t=5248)

Обиди се да не повторуваш исти работи.

Vodno konche
03-04-12, 22:31
Конче, ова како опомена вакви текстови да не се обидуваш друг пат да ставаш на форумов. Текстот е неавторизиран собран од некој форумџија. Следниот пат бришам вакви текстови. Модератор22
Модераторот винаги има право. Но това не беше свободен текст, това са имена на исторически извори за Българските царства и за българите. И може да се намерят винаги - има ги в интернет и библиотеките.
Разбира се, че мога да дам само линк и то не един към подобни списъци. Исках да кажа само, че е срамота да каже някой, че немало извори за Българските Царства - Първото и Второто при положение, че те са били Велики европейски сили, особено Първото и противостоели на Източната Римска Империя - Византия, когато тя е била най-силна. Може да се удавиш в исторически извори за българското царство и за българите и то предимно чужди. Нема нужда да бараме с телескоп...Затова беше...представлението...:)

Kurosawa
03-04-12, 22:38
Ајде сепак да не им дозволиме на неразумниве гости заради нивниот срам и желбата да ја искриват вистината за нивното потекло да ја уништат и оваа тема со постирање глупости.

Како што знаеме во Скопје, Македонија тие од пред неколку години си имаат "Бугарски Културен Клуб" којшто демек се грижи за правата на тие што сакаат да си се изјаснуваат како Бугари во Македонија.

Е ист таков поодамна има и во главниот град на Русија, Москва.

Еве едно ОБРАЌАЊЕ на тој бугарски клуб во Москва, од 2003 година:МОСКОВСКИЙ КУЛЬТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЙ БУЛГАРСКИЙ КЛУБ
"БУЛГАР МИЛЛИ ДЖАМИЯ"
141401, Московская обл., г.Химки,ул.Чкалова,д.4,кв.1. тел. 572-44-44

420000, Казань,Кремль,Президенту Республики Татарстан
Минтимеру Шариповичу Шаймиеву
от ВЕТЕРАНА ВОЙНЫ и ТРУДА Рашида
Халимовича Рашидова (Рашид Халимов углы Рашид баба Аль Булгари)О Б Р А Щ Е Н И ЕМы, жители столицы, гордимся Вашими успехами и поздравляем Вас с
Новым 2003 годом! Пусть моя малая, но Великая Родина Булгарстан
процветает во всех областях экономики и культуры!


Хоть я уже давно живу вдали от своей малой Родины, тем не менее, я
(как и многие другие булгары) зорко слежу за жизнью в "Земле Булгара" и
радуюсь Вашим успехам, огорчаюсь из-за некоторых упущений, особенно из-за
отсутствия тюрко-булгарской мусульманской истории во всех средствах мас-
совой информации, как будто бы Вы даже ЗАПРЕТИЛИ СВЯЩЕННОЕ СЛОВО БУЛГАР.


Вы же прекрасно знаете, что с 1223 по 1236 годы в течение 13 лет
Великая Волжская Тюрко-Мусульманская Булгария (ПЕРВАЯ МУСУЛЬМАНСКАЯ
СТРАНА В ЕВРОПЕ) отбила несколько атак монгольских войск под командова-
нием Субудая-багатура (главного воеводы у Чингисхана) и только после
мобилизации огромных сил ПЛЕНЕННЫХ половцев и добровольно ПРИСОЕДИНИВ-
ШИХСЯ уйгуров, таджиков, армян и осетин в войска Батыя Субудай-багатур
с помощью ПРЕДАТЕЛЯ БУЛГАРИИ Гази-Бараджа смог завоевать наш НАЦИОНАЛЬ-
НЫЙ ДУХОВНЫЙ и КУЛЬТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЙ ОЧАГ - Великую Булгарию Кул-Гали.


Несмотря ни на что (предательство Гази-Бараджа в пользу Батыя,
предательство Идегея в пользу Тимура, вонзившего нож в спину Орды и
даже взявшего в плен турецкого султана Баязида Первого, предательство
касимовского хана Шаха-Али в пользу Ивана Грозного, предательство Сул-
тангалиева в пользу ТРОЦКИСТСКОЙ "мировой революции" Ленина, Троцкого и
Сталина, а также современное предательство бывшего "БУЛГАРОВЕДА" Рави-
ля Фахрутдинова в пользу т ... -монгольского НЕВЕЖЕСТВА), тюрко-булгар-
ский мусульманский национальный дух остался ГЛАВНЫМ КУЛЬТУРНЫМ СТЕРЖНЕМ
в нашем СБОРНОМ НАРОДЕ от Софии до Находки, от Ямала до Ашхабада.


Поэтому Вы должны срочно НАБРАТЬСЯ МУЖЕСТВА и издать Указ о ПЕРЕ-
ИМЕНОВАНИИ Р. Т. в Республику Великие Болгары или же
"Боек Булгар Джумхуррияте". Хватит ПОЗОРИТЬСЯ с чужим никчемным прозви-
щем, тем более, что у нас есть свое 2000-летнее название БУЛГАРЫ. Ведь
даже НЕМЦЫ СЕБЯ НЕ ОБЗЫВАЮТ НЕМЕЦЩИНОЙ, а называют себя своим собствен-
ным названием ДОЙЧЛАНД ! Сколько же можно терпеть это безобразие?


Ведь шести миллиардам землян не объяснишь, что название "т...ы" -
это КАМУФЛЯЖ и историческое НЕДОРАЗУМЕНИЕ, что это всего лишь презри-
тельное русско-монгольское прозвище победителей по отношению к побежден-
ным половцам и булгарам, но фактическими духовными победителями оказа-
лись именно ПЕРВЫЕ МУСУЛЬМАНЕ В ЕВРОПЕ - БУЛГАРЫ, ОБОГРЕВШИЕ всех тюрко-
мусульманских БЕЖЕНЦЕВ и местных тюрко-мещеро-половецких АБОРИГЕНОВ яр-
кими Лучами Ислама из Багдадского халифата и ТЕПЛЫМИ ВЕТРАМИ из Шехр-и-
Булгара. И вдруг, какие-то СЛУЖИЛО-ТАТАРСКИЕ невежественные баламуты и
оболтусы, но САМОУВЕРЕННЫЕ ПРОЙДОХИ взяли на вооружение ВЕЛИКОРУССКУЮ
АНТИ-БУЛГАРСКУЮ татаро-монгольскую историографию и насильственно навя-
зали эту ЦЕРКОВНО-ЦЕКОВСКУЮ "ИСТОРИОГРАФИЮ" нашему СКРОМНОМУ миролюбиво-
му тюрко-булгаро-мусульманскому народу, который как раз БОЛЬШЕ ВСЕХ по-
страдал от татаро-монголов и их ПОЛОВЕЦКИХ ПЛЕННИКОВ - "служилых татар",
котозые вначале служили монголам, потом, по мере усиления Москвы, пере-
шли на службу к ней, а касимовский хан Шах-Али дал 30 тысяч своих "слу-
жилых татар" Ивану Грозному в его походе на Казань. Это ли не ПОЗОР ?


На практике, особенно в школе, например, у меня два сына приходили
очень подавленные, так как весь класс на них оборачивался, потому что на
каждой странице учебника истории или литературы - "татарское нашествие".
Эти учебники редактировала "академик" М.В.Нечкина и многие другие.


Писатель Федор Абрамов в своей книге "Братья и сестры" пишет слова
женщины о том, что ее сын вернулся из плена и что немцы глумились над
пленными хуже, чем "татары".


В 1966 году в доме отдыха "Сосновка" в Смоленской области был кон-
церт, на котором объявили следующий номер : "Стихи Мусы Джалиля". Но так
объявляли три раза, так как один русский так орал : "Он же татарин !",
что в конце концов этот концерт был сорван. И ни один русский человек
из 700 отдыхающих не сказал о том, что Муса Джалиль отдал жизнь и за нас
тоже. Обо всем этом ПОЗОРЕ С ПОДМЕНОЙ НОРМАЛЬНОГО и ИСТИННОГО НАЗВАНИЯ
БУЛГАРЫ на СОВЕРШЕННО НЕПРИСТОЙНОЕ и не соответствующее исторической
истине ЦЕРКОВНО-ЦЕКОВСКОЕ ПРОЗВИЩЕ "татары" можно говорить и писать до
бесконечности. Поэтому не надо мудрствовать лукаво и не надо бесславно
обманывать свой велико-булгарский тюрко-мусульманский народ, а НАДО ПРО-
ЯВИТЬ МУЖЕСТВО и ОТВАГУ (как губернатор Пруссак) и назвать нашу Родину
своим истинно-историческим ИМЕНЕМ - Республика Великие Болгары или "Боек
Булгар Джумхуррияте". Прошу в моей просьбе не отказать. Дайте хоть уме-
реть с чистой тюрко-булгарской мусульманской совестью, А НЕ МАНКУРТОМ.


Меня также мучает вопрос о неудаче с возвращением ЛАТИННИЦЫ в Зе-
мле Булгара. Когда в молодости я работал младшим корректором в Т..ГОСИЗДАТЕ
в 1939 году пришел приказ о переходе на славянский алфавит, и никто не
рассуждал. Приказ есть приказ. Я уже 63 года мечтаю и питаю надежду, что
справедливость восторжествует и я дождусь этой счастливой минуты в моей
жизни, когда наш народ возвратится к ТЮРКО-БУЛГАРСКОЙ ЛАТИНИЦЕ или хотя
бы к СОВРЕМЕННОМУ ИНТЕРНЕТОВСКОМУ АЛФАВИТУ. УЖ ЭТО-ТО, НАВЕРНОЕ, НИКТО
НЕ СМОЖЕТ ЗАПРЕТИТЬ, не правда ли ? Даже Рагозин с Жириновским и прочее.
Это будет НАШ ОТВЕТ ЧЕРНОСОТЕННОЙ ГОСДУМЕ!

20.01.2003г.


Ветеран Великой Отечественной Войны войны и труда
Рашид Халимов углы Рашид баба Аль Булгари.
С 1918 года рождения, прошел огонь и воду и медные трубы,
отец-основатель и сопредседатель Московского
культурно-исторического булгарского клуба
"Булгар Милли Джамия".

Модератор 22
04-04-12, 00:05
Модераторот винаги има право. Но това не беше свободен текст, това са имена на исторически извори за Българските царства и за българите. И може да се намерят винаги - има ги в интернет и библиотеките.
Разбира се, че мога да дам само линк и то не един към подобни списъци. Исках да кажа само, че е срамота да каже някой, че немало извори за Българските Царства - Първото и Второто при положение, че те са били Велики европейски сили, особено Първото и противостоели на Източната Римска Империя - Византия, когато тя е била най-силна. Може да се удавиш в исторически извори за българското царство и за българите и то предимно чужди. Нема нужда да бараме с телескоп...Затова беше...представлението...:)

Конче текстот ти е таму. Зацрни го и ке го видиш. Сум се нагледал вакви текстови, еднаш се обидов и да проверам што е точно па излезе дека во книгата посочена од авторот на одредената страна немаше ни збор за тоа. Затоа на форум историја се ставаат податоци зад кои стои автор. На овој текст нема ни автор, нема фусноти, нема линк кон податоците од каде се добиени на која стран. Затоа сметам дека е непримерно вакви текстови да се ставаат затоа што не се повикуваат на ништо. Ти го прифаќаш ли ова:

Една от особеноститена текста на Никита Хониат е че в него българите се наричали обикновено „власи”

Сметаш ли дека бугарите се власи или власите си се власи. Јас ке ти најдам десетина други извори од истото време каде власите се власи. И каде е сега релевантноста на твојот извор.

Biljan
04-04-12, 08:29
Tekstot na Kurosawa показва едно нещо, което е много важно - БЪЛГАРИТЕ от Волжка България воювали с ТАТАРО-МОНГОЛИТЕ, които се появили през 13 век.

Преди 13 век никой никъде не е споменавал за татари.
Кой ще обясни как така българите били татари, след като са известни от поне 4 век, а татарите са от 13 век?

Andrej
04-04-12, 08:42
Го имаш погоре во коментар 163

The history of the Tatar people and the history of all its ancestors are examined by us as a single and integral process of development. In this integral historical process we isolate the basic stages. The essential factor is the statehood of the Tatar people and its ancestors. According to this convention the historical development of Sumerian statehood is considered as an initial stage, Hun statehood as a second, ancient Bulgarian as a third, statehood of the Volga Bulgars - the fourth, the statehood of the Kipchak Kaganate Tatars as a fifth, the statehood of the Kazan Tatars as the sixth stage

Тоа што војувале помеѓу себе е само доказ дека немало осет за народи и нации.

Biljan
04-04-12, 08:57
Ne be, Andruha. Prosto във времето, когато писали, че българите били татари /18 век/ терминът татари заменил по-стария термин скити.

Ако погледнеш коя да е древна карта ще видиш, че там, където на по-старите пише Скития и скити, през 18 век пише Тартария и тартари.

Вие сте застинали във времето на гръцките и сръбските пропаганди. Повтаряте ги сега 1:1, без дори да се замисляте.

А иначе, няма как древните българи да са били татари, защото когато имало българи, нямало татари.

Vodno konche
04-04-12, 09:38
Затоа на форум историја се ставаат податоци зад кои стои автор. На овој текст нема ни автор, нема фусноти, нема линк кон податоците од каде се добиени на која стран. Затоа сметам дека е непримерно вакви текстови да се ставаат затоа што не се повикуваат на ништо. Ти го прифаќаш ли ова:
По принцип съм съгласен. Това са ужасно много извори, които ги има за българската история....така, че ако се наложи мога да покажа точния извор с линк... :) Просто ние българите тук се сблъскваме по-скоро с нежелание за разбиране на историческите документи и факти. След като ясно е казано в историческите документи, че татарите били врагове на българите и били насъскани от визавтийците срещу нас, значи е така. Никой никога в историята не е наричал българите татари. Това става вече в по-новата ни история по политически причини, но никак не е обосновано исторически. Всяка история си има своите митове. Но хиляда пати се каза от наша страна, че думата татар за нас е необоснована навреда и нищо повече.

Сметаш ли дека бугарите се власи или власите си се власи. Јас ке ти најдам десетина други извори од истото време каде власите се власи. И каде е сега релевантноста на твојот извор.
Не не смятам, че българите са власи, нито, че власите са българи, макар че има власи, които се определят за българи и до ден днешен. Власите са латиноезични. Те са наследници на латинизирано, романизовано местно население тук на Балкана вследствие на римската окупация. В Източната Римска Империя или Византия официалните езици били латински и гръцки. Гърците са ясни, докато власите са наследници на тези ромеи, римляни, които говорели латински, влашки. По етнос се предполага, че са местно население, но в действителност могат да са всякакви. Та тези власи нормално са живели на юг от Дунава. На Север от Дунава си е било баш България. Те се появяват в днешно Влашко след Масовото преселение на власи от цар Калоян на север от Дунава. Идеята била, че те ще се претопят. И власите до 17-ти, 18-ти век са били малцинство там. Но политиката на Франция за създаване на една неславянска, латинска държава в противовес на Русия, особено след Кримската войно 1856г води до създаването на държавата Румъния. Това е, което мога да кажа за власите на север от Дунава.

Vodno konche
04-04-12, 09:49
Ајде сепак да не им дозволиме на неразумниве гости заради нивниот срам и желбата да ја искриват вистината за нивното потекло да ја уништат и оваа тема со постирање глупости.

Како што знаеме во Скопје, Македонија тие од пред неколку години си имаат "Бугарски Културен Клуб" којшто демек се грижи за правата на тие што сакаат да си се изјаснуваат како Бугари во Македонија.

Е ист таков поодамна има и во главниот град на Русија, Москва.

Еве едно ОБРАЌАЊЕ на тој бугарски клуб во Москва, од 2003 година:

МОСКОВСКИЙ КУЛЬТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЙ БУЛГАРСКИЙ КЛУБ
"БУЛГАР МИЛЛИ ДЖАМИЯ"
141401, Московская обл., г.Химки,ул.Чкалова,д.4,кв.1. тел. 572-44-44

420000, Казань,Кремль,Президенту Республики Татарстан
Минтимеру Шариповичу Шаймиеву
от ВЕТЕРАНА ВОЙНЫ и ТРУДА Рашида
Халимовича Рашидова (Рашид Халимов углы Рашид баба Аль Булгари)Ти задаваш отговори. В република Татарстан в Русия всички българи несправедливо са наричани татари. Това се е приело, защото е наложено със сила от комунистите. Но днес има такива, които не искат да се наричат татари, а българи, както винаги са се наричали предците им.
Същото е и с българите в Македония, които се самоопределят не като македонци, а като българи. Те исторически се чувстват и усещат българи и търсят правото на самоопределение.
Какво толкова чудно и странно има. Точно с тези си постове доказваш нашата теза, че българите не са татари и не искат така да ги наричат, били те в Русия или в България. Стана ли jасно?

Andrej
04-04-12, 10:54
Ne be, Andruha. Prosto във времето, когато писали, че българите били татари /18 век/ терминът татари заменил по-стария термин скити.

Ако погледнеш коя да е древна карта ще видиш, че там, където на по-старите пише Скития и скити, през 18 век пише Тартария и тартари.

Вие сте застинали във времето на гръцките и сръбските пропаганди. Повтаряте ги сега 1:1, без дори да се замисляте.

А иначе, няма как древните българи да са били татари, защото когато имало българи, нямало татари.


Да знаеш да читаш .....

Andrej
04-04-12, 10:58
Конче Тунман и Енгел, тврделе дека по потекло сте татари, Венелин го бранел тоа, тврдејки дека сте словени како Атила и Амазоните, а како што гледаш од цитатите, некој во почетокот на 20 векмислел дека тогашните бугари се татари, а Златарски тоа го негирал. Славејков нели тврди дека и тогашните Македонци ве нарекувале татари ама немале докази. Во одредено време кога сте биле во љубов со германците и самите сте тврделе дека сте од тој вид по потекло....

Затоа не биди сигурен дека било баш така како што мислиш или како што пишува во вашата литература...

Vodno konche
04-04-12, 12:23
Конче Тунман и Енгел, тврделе дека по потекло сте татари, Венелин го бранел тоа, тврдејки дека сте словени како Атила и Амазоните, а како што гледаш од цитатите, некој во почетокот на 20 векмислел дека тогашните бугари се татари, а Златарски тоа го негирал. Славејков нели тврди дека и тогашните Македонци ве нарекувале татари ама немале докази. Во одредено време кога сте биле во љубов со германците и самите сте тврделе дека сте од тој вид по потекло....

Затоа не биди сигурен дека било баш така како што мислиш или како што пишува во вашата литература...
Ами и аз казвам истото. Наричали са ни татари в по-ново време. Времето на Преродбата, но не по исторически, а по политически причини. Точно и затова не само дедо Славейков, но и сите наши преродбеници между които Георги Раковски например са против това и всеки бугарин винаги се е чувствал навреден, когато го нарекуват татарин. Истото е, ако аз ти кажа, че си хунза или циганин и почна да барам докази за това. Може би се досещаш за какво става дума.
И пак казвам очеваден факт - никога не е имало татарски народ и етнос. Такъв се създава 1920 година в Русия насила.
Татарите са били от различни етноси и вери. Имало е монголо-татари, татари-християни, татари мусулмани. Иде реч за много свирепи воини. Това е. Остави ги Тунман и Енгел и компания...Остави го и Орбини и един куп историчари, които не ни вършат работа. Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме. В нашата история пределно ясно е казано, че българите са мешавина от домоседалците траки, словените и старите българи - прабългарите. Друг въпрос е кой от тях какъв е точно. Тук вече нема пълна яснота. За мен става дума за сходни, близки народи с близки езици. Това сме го коментирали вече.

Biljan
04-04-12, 12:57
Андруха, да показвам ли пак Енгел и неговите твърдения? Това, което той го твърди се отнася и за нас, но и за вас, които също сте били българи по негово време.

Cartagenero
04-04-12, 16:29
Имало е монголо-татари, татари-християни, татари мусулмани. Иде реч за много свирепи воини. Това е. Остави ги Тунман и Енгел и компания...Остави го и Орбини и един куп историчари, които не ни вършат работа. Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме.

Види мајката... штом нешто не ви оди во прилог, почнувате со ,,остави го овој остави го оној’’. Нешто не ви вршеле работа!? Како е можно да бегате од вистината, а таа е дека вие бугарите по род и крв сте си татари, ти се допаѓало тоа тебе или не....Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме.

Е, и? И ние Македонците си имаме сопствено гледиште во однос на прашањето какви сме и друго гледиште врз прашањето какви сте вие. ;)

Vodenicarot
04-04-12, 19:09
Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме.

Celata diskusija so vas e tokmu zaradi toa Sto vie si sakate nesto da bidete i voopste ne sakate da gi zemete vo obzir site pretstaveni dokazi od makedonskite forumzii. Ne vi odi vo prilog

Biljan
04-04-12, 19:30
Какви са тия докази от форумджии?
Енгел твърди нещо, обаче то се отнася и за вас. да го показвам ли пак?

Vodenicarot
04-04-12, 19:42
[/COLOR]
Номинално
Какви са тия докази от форумджии


Ti stvarno ne razbiras makedonski.Mislam na seto toa dosega sto e prezentirano od nivna strana

Воденичар не е дозволено на форумот да се дискутира за форумџии, нивните никови, статистики. Модератор22

Vodno konche
04-04-12, 20:01
Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме.

Celata diskusija so vas e tokmu zaradi toa Sto vie si sakate nesto da bidete i voopste ne sakate da gi zemete vo obzir site pretstaveni dokazi od makedonskite forumzii. Ne vi odi vo prilog
Пази Боже! За Какви докази казваш, защото аз не видях нито един доказ. И има и нещо друго, което вие го правите. А какво правите вие. След като не ви признават правото на име на нация и държава вие плачете и казвате, че имате право на самоопределение, дори и да не сте антични македонци, а никой по никакъв начин не може да докаже, че сте такива...вие просто вземате едно име и не правите нищо по-различно от други нации, които са си сменяли името.
Но не мислиш ли, че след като вие имате право на самоопределение, то ние имаме истото право и не си ти, който ще ми кажеш каков съм аз и как да се чувствам.
Да мерим с ист аршин, а?
И не ми говори за докази, извори и документи, след като цялата ваша история от Преродбата и преди това говори на 90% за българи. Поне това Андрей го признава, само дето казва, че тези българи били други - били македонци, ама не го знаели. Та сега ти ще ме наричаш татар. Айде ако обичаш престани. Цялата тази тема е антибългарска и е навредлива за секоj българин. Но ваше право е да навреждате, само не се чудете, като получавате ист отговор. Казано е: Уважавай, за да те уважават. Разбра ли ме или сакаш преводач.

Vodno konche
04-04-12, 20:09
Какви са тия докази от форумджии?
Енгел твърди нещо, обаче то се отнася и за вас. да го показвам ли пак?
Мисля, че няма смисъл да се занимаваме с тази тема повече. Тези тук наши съседи знаят прекрасно, че така ни навреждат и ни обиждат и то жестоко. Щом им е кеф да го правят. Та ми е интересно дали правилата на форума позволяват антибългаризъм. Защото навредата татар и циганин е расизъм, ксенофобия и антибългаризъм. После нямало говор на омразата и антибългаризъм в Македония. Айде де. Преди това го правеха сърбите. Сега сърбите не го правят повече или много рядко, но македонците да. Със сърбите се наричаме братя, но не дай Боже да кажеш на македонец Брат...не може ...те са от висшата раса. Наистина ме ядосаха.

TATAP
04-04-12, 20:09
Ние днес си имаме собсвено българско виждане по въпроса какви сме.

Celata diskusija so vas e tokmu zaradi toa Sto vie si sakate nesto da bidete i voopste ne sakate da gi zemete vo obzir site pretstaveni dokazi od makedonskite forumzii. Ne vi odi vo prilog

Аз съм готов да приема всяко доказателство,представено в дискусията,но до сега съм видял само изрезки,извадени от контекста или чисти измислици и лъжи...Даже и Андрей не е успял да ме убеди,а аз съм лековерен...Ако успееш да докажеш,че съм роднина с Ким Ир Сен ще го приема;)

Vodenicarot
04-04-12, 20:12
Воденичар не е дозволено на форумот да се дискутира за форумџии, нивните никови, статистики. Модератор22[/QUOTE]

Se izvinuvam, ne znam kako se pojavi toa. Mislam deka go izbrisav

Vodenicarot
04-04-12, 20:21
Пази Боже! За Какви докази казваш, защото аз не видях нито един доказ. И има и нещо друго, което вие го правите. А какво правите вие. След като не ви признават правото на име на нация и държава вие плачете и казвате, че имате право на самоопределение, дори и да не сте антични македонци, а никой по никакъв начин не може да докаже, че сте такива...вие просто вземате едно име и не правите нищо по-различно от други нации, които са си сменяли името.
Но не мислиш ли, че след като вие имате право на самоопределение, то ние имаме истото право и не си ти, който ще ми кажеш каков съм аз и как да се чувствам.
Да мерим с ист аршин, а?
И не ми говори за докази, извори и документи, след като цялата ваша история от Преродбата и преди това говори на 90% за българи. Поне това Андрей го признава, само дето казва, че тези българи били други - били македонци, ама не го знаели. Та сега ти ще ме наричаш татар. Айде ако обичаш престани. Цялата тази тема е антибългарска и е навредлива за секоj българин. Но ваше право е да навреждате, само не се чудете, като получавате ист отговор. Казано е: Уважавай, за да те уважават. Разбра ли ме или сакаш преводач.

Pa jas ne go napisav ova:"Това е. Остави ги Тунман и Енгел и компания...Остави го и Орбини и един куп историчари, които не ни вършат работа." I zatoa komentirav pogore deka apriori se sto e napisano od makedonskite vodenicari, za vas ne e vistina

Biljan
04-04-12, 20:27
Конче, защо се навреждаш бе човек? Не ти ли е смешно, че тоя който ти вика татар е толкова заслепен от пропаганда, че не знае на кой свят се намира.

Смей му се на акъла, не се навреждай.
Ето Андрухата сто пъти пише за Енгел който казвал, че НИЕ сме били татари, обаче Енгел това го пише за всичките българи от негово време - края на 18 век и изрично подчертава, че заключението му се отнася И ЗА ПРЕДЦИТЕ НА ДЕНЕШНИТЕ МАКЕДОНЦИ, които тогава били също българи.


Та смей се на акъла на таквиз навредувачи, щот те всъщност себе си навредуват.

Славят българи, а ширят пропагандите на техните врагове - гърци и сърби.

Vodenicarot
04-04-12, 20:33
Аз съм готов да приема всяко доказателство,представено в дискусията,но до сега съм видял само изрезки,извадени от контекста или чисти измислици и лъжи...Даже и Андрей не е успял да ме убеди,а аз съм лековерен...Ако успееш да докажеш,че съм роднина с Ким Ир Сен ще го приема;)

Denes rabotite se takvi kakvi sto se.Za mene ne e sporno deka sta bugari.Diskutirame za ovoj "poim" sto znacel vo minatoto.Dali imas vrska so Kim Song Chu, ke pokazat vasite ekspedicii;).Vi posakuvam uspeh da vi ostvarat zelbite

Vodno konche
04-04-12, 21:04
Denes rabotite se takvi kakvi sto se.Za mene ne e sporno deka sta bugari.Diskutirame za ovoj "poim" sto znacel vo minatoto.Dali imas vrska so Kim Song Chu, ke pokazat vasite ekspedicii;).Vi posakuvam uspeh da vi ostvarat zelbite
Ето да ти покажа какво е написал за татарите българския преродбеник Иеросхимонах Спиридон Габровски в лето 1792:
в своя труд
"История во кратце
о болгарском народе славенском"

"И още от Каръбазските планини, от двете страни на Каспийско море, на север и на изток, даже до океан - море са се заселили татарски народи: Бактария, Кинезия, Калмики, Сибер, Казан, Астрахан. И съд сквернейшии, даже до последния човек. За тях светото писание говори: че ако и пред страшния съд изпязат и пред второто пришествие на Господа наш Иисус Христос, ще ядат човешки тела. Всички тия племена са от племето на Магог. "
http://ziezi.net/spiridon.html

от тук се вижда колко навредливо за българите е било името татар още по онова време

Vodenicarot
04-04-12, 21:19
Pa Vodno k- gledas deka ovoj poim "Bolgarin" vo minatoto imalo drugo znacenje, negoli denes. Slovenite eve na pr.imaat dr.tituli, negoli vie vo vaseto minato.Ako ste SLOVENI, objasni od kade kaj vas titula Han,Kan, a i obicaite vi bile sosema drugi

TATAP
04-04-12, 22:13
Pa Vodno k- gledas deka ovoj poim "Bolgarin" vo minatoto imalo drugo znacenje, negoli denes. Slovenite eve na pr.imaat dr.tituli, negoli vie vo vaseto minato.Ako ste SLOVENI, objasni od kade kaj vas titula Han,Kan, a i obicaite vi bile sosema drugi

Няма такава титла при българите-хан или кан.Няма и никакво доказателство за почитане на Тангра.Това са руски измишльотини.

Cartagenero
04-04-12, 22:48
Но ваше право е да навреждате, само не се чудете, като получавате ист отговор. Казано е: Уважавай, за да те уважават. Разбра ли ме или сакаш преводач.

Koе е навредата? Дека сте татари? Како може да се навредуваш од тоа, ем имавте до сега скоро таква теорија и ја изучувавте во учебниците по историја, ем има историчари кои тврдат дека сте татари (може тие историчари не ве виделе лично и своевремено како на коњи сте дојавале до Балканскиот Полуостров, ама штом се историчари, нели нивното мислење треба да го земеме како релевантно) плус оние татари кои живеат во Русија велат дека се бугари. Значи вие бугари и тие бугари, тоа секој нормален човек, кој логично размислува, ќе препознае дека се работи за преголема ,,случајност’’ или за народ кој еден дел останал во таа прататковина наречена Татарстан, а другиот дел од тој народ се населил на Балканот...

Ама ако веќе се наоѓаме навредувани, тогаш вие престанете да млатите дека сме биле бугари, и ние ќе престанеме да го користиме тој пусти збор ,,татар‘‘ кој гледам дека ве вади од патики и ви го качува крвното до 240... ;)

Cartagenero
04-04-12, 23:03
Няма такава титла при българите-хан или кан.Няма и никакво доказателство за почитане на Тангра.Това са руски измишльотини.

Ами Хан Аспарух, Омуртаг и другите ханови не знам како ви беа... тие што се, постоеле ли или се измислени за неколкукратна употреба???

дуле узунов
05-04-12, 07:37
Сакс-Кобург и Гота е стара германска княжеска династия потомци на легендарния саксонски род Ветини. Наследници на княжеството Саксония-Кобург и Гота, те са владели големи части от Европа и останалия свят, в това число и България.

Саксония-Кобург и Гота - това малко княжество (или херцогство) с площ 1977 кв. км, закътано в Тюрингския лес, според Ото фон Бисмарк, е било "ферма за разплод на жребци за цяла Европа". (http://bg.wikipedia.org/wiki/Сакс-Кобург-Гота)

Таа е родината на Бугарите откаде потекнува бугарскиот цар Фердинанд Сакс-Кобург-готта

Biljan
05-04-12, 08:17
Koе е навредата? Дека сте татари? Како може да се навредуваш од тоа, ем имавте до сега скоро таква теорија и ја изучувавте во учебниците по историја, ем има историчари кои тврдат дека сте татари

Абе ти добре ли си? Никога не е имало такавеа теория. Тая теория е тиражирана от гръцката и подета от сръбска пропаганда.

Сега те вече немат разлога да я шират, само вие останахте.

Обаче е смехотворно да ръсиш измислици и да се правиш, че си веруваш.

Нали ме разбираш?

Vodno konche
05-04-12, 09:20
Pa Vodno k- gledas deka ovoj poim "Bolgarin" vo minatoto imalo drugo znacenje, negoli denes. Slovenite eve na pr.imaat dr.tituli, negoli vie vo vaseto minato.Ako ste SLOVENI, objasni od kade kaj vas titula Han,Kan, a i obicaite vi bile sosema drugi
Ами това просто не е вярно. Били сме притиснати от русите, за да го приемем. Обаче историческите извори говорят съвсем друго. Ето например прословутия "Именник на българските владетели", който мисля е документ още от времето на цар Симеон или там някъде. В него се говори за царуването на българските владетели на север от Дунава и на юг от Дунава и се изброяват. Но там се говори за князе и княжение. Никъде не е дадена титла хан. Пак да повторя - титлата на българските владетели е била Канас Субиги - което означава От Бога Владетел. От канас идва и кънез, кнез, княз. Някои български историци дори го четат като кана, но това си е титлат по днешному Княз. За хан не се говори никъде.
За титлата жупан, която се смята за славянска - жупан, копан, жупан таркан, пиле жупан и т.н. - тези титли си ги има в Първото Българско царство.
Боил - идва от Болий - по-голям, Бала, Балин е силен, боляр също
Тези титли може да имат аналог в тракийските и славянските, не и в турските - никакъв.
крон, комит, Бат, кавкан, войвода
Врач - за лекар, лечител, шарач - за бояджия, който шари
и т.н.

Vodno konche
05-04-12, 09:23
Ами Хан Аспарух, Омуртаг и другите ханови не знам како ви беа... тие што се, постоеле ли или се измислени за неколкукратна употреба???
Обяснихме го сто пати досега. Постоели, но титлите и имената им били малко по-различни от начина по който сега ги пишат. Немат нищо общо ни с турки, ни с татари, ни с пакистанци. Тези владетел както казва и Именника на българските владетели са владяли на север и на юг от Дунава, до 6-ти век предимно на север...Какъв Сибир и Казахстан, какви пет лева!?

Vodno konche
05-04-12, 09:31
плус оние татари кои живеат во Русија велат дека се бугари. Значи вие бугари и тие бугари, тоа секој нормален човек, кој логично размислува, ќе препознае дека се работи за преголема ,,случајност’’ или за народ кој еден дел останал во таа прататковина наречена Татарстан, а другиот дел од тој народ се населил на Балканот...

Ама ако веќе се наоѓаме навредувани, тогаш вие престанете да млатите дека сме биле бугари, и ние ќе престанеме да го користиме тој пусти збор ,,татар‘‘ кој гледам дека ве вади од патики и ви го качува крвното до 240... ;)
Първо ония татари дето живеят в Русия ти казах, че насила са ги накарали да си сменят името с това татари. Те никога не са се самонаричали татари преди 1920г. А българи не ни наричат само те, но всички останали - целия свят и ние самите се наричаме така.
И кога аз съм казал, че ти си българин? Айде припомни ми. Нито съм го казвал, нито искам да го казвам. Аз не те искам теб за българин и не искам такива като теб да се наричат българи. Ясно?
Казвам само за тези хора в Македония преди вас, които са се наричали сами българи и това дори са го направили писмено - има документи за това. Те са ми драги, не ти и подобни на теб. Ти се наричай както си искаш и след като аз уважавам твоето право да се наричаш както ти искаш и ти ще уважаваш моето. А за тези татари - намери ми един документ в който българин да се е нарекъл татарин. А аз като ти показвам македонски преродбеници и комити сами как се нарекували българи - то това е тяхната воля.
Така, че нема да сменям кон за кокошка. А ти прави каквото си искаш и както си го искаш щом такива са вашите правила.

Cartagenero
05-04-12, 10:12
Първо ония татари дето живеят в Русия ти казах, че насила са ги накарали да си сменят името с това татари. Те никога не са се самонаричали татари преди 1920г. А българи не ни наричат само те, но всички останали - целия свят и ние самите се наричаме така.
И кога аз съм казал, че ти си българин? Айде припомни ми. Нито съм го казвал, нито искам да го казвам. Аз не те искам теб за българин и не искам такива като теб да се наричат българи. Ясно?
Казвам само за тези хора в Македония преди вас, които са се наричали сами българи и това дори са го направили писмено - има документи за това. Те са ми драги, не ти и подобни на теб. Ти се наричай както си искаш и след като аз уважавам твоето право да се наричаш както ти искаш и ти ще уважаваш моето. А за тези татари - намери ми един документ в който българин да се е нарекъл татарин. А аз като ти показвам македонски преродбеници и комити сами как се нарекували българи - то това е тяхната воля.
Така, че нема да сменям кон за кокошка. А ти прави каквото си искаш и както си го искаш щом такива са вашите правила.

Не само мене, туку и други луѓе Македонци ги правите бугари и не ретко се случува во вашите форуми да прочитаме дека ,,сите Македонци биле бугари‘‘. Дури и нашите предци ги бугаризирате, а најголема лага е дека нашите баби и дедовци биле бугари. Ниту имале бугарско државјанство, ниту имале бугарско самсознание, ниту пак чувствувале лојалност кон Бугарија... Ништо од тоа... И доста со македонските комити, колку само од нив се вратиле и останале да живеат во Македонија и да го зачуваат македонското самосознание, предавајќи го и на своите идни поколенија... Јас лично познавам потомци на македонски револуционери кои си живеат во МКД и се згадени од тоа што бугарската држава ги бугаризира нивните предци, нивната крв...

Vodenicarot
05-04-12, 11:03
Znaci ti koga pisuvas za nasite preci e vo red, a koga ti se vraka od kade vodis poteklo i sto e toa Bugarin, se lutis. Nemoj taka be Vodno Konche(Казвам само за тези хора в Македония преди вас, които са се наричали сами българи и това дори са го направили писмено - има документи за това. Те са ми драги, не ти и подобни на теб. Ти се наричай както си искаш и след като аз уважавам твоето право да се наричаш както ти искаш и ти ще уважаваш моето. А за тези татари - намери ми един документ в който българин да се е нарекъл татар).
Odi na str.1 od ovaa tema Andrej ti ima nacrtano deka vie samite se imate narekuvano Tatari.

Vodno konche
05-04-12, 11:07
Не само мене, туку и други луѓе Македонци ги правите бугари и не ретко се случува во вашите форуми да прочитаме дека ,,сите Македонци биле бугари‘‘. Дури и нашите предци ги бугаризирате, а најголема лага е дека нашите баби и дедовци биле бугари. Ниту имале бугарско државјанство, ниту имале бугарско самсознание, ниту пак чувствувале лојалност кон Бугарија... Ништо од тоа... И доста со македонските комити, колку само од нив се вратиле и останале да живеат во Македонија и да го зачуваат македонското самосознание, предавајќи го и на своите идни поколенија... Јас лично познавам потомци на македонски револуционери кои си живеат во МКД и се згадени од тоа што бугарската држава ги бугаризира нивните предци, нивната крв...
Добре бе човек. Вие си знаете вашите, ние нашите. Аз ти казвам само за точно и ясна писмено документирана декларация на българско самосъзнание и самоопределение. Мен това ме интересува. Нито тебе те знам, нито твоя дедо и баба - за тях документи, исторически не съм чел. Не искам сега за сменям темата и да се връщаме към Миладиновци, Жинзифов, Делчев, Сандански, Татарчев, Мисирков, Пърличев и т.н. и т.н, които писмено и в документи са написали, че са българи. Мен те ме интересуват. Вие си им барайте начините да си ги имате във вашата история, ние си ги имаме в нашата и затова имаме основание. Толкова. Какво това общо има с навредата татар. Никой наш сосед не си позволява да ни нарича така, ама никой, само вие, най-великите. Айде пак да ти кажа как ни викат соседите - сърбите ни викат братя, брат, брате, турците ни викат на комшу, аркадаш, комшии, румънците ни викат колеги, колега, гърците ни викат просто българи...За сърбите и румънците сме ист народ, така се знае. С турците и гърците сме приятели. Имаме добри, прекрасни односи със сите, само с вас немаме. Кой е виновен? Помисли си малко.

Vodno konche
05-04-12, 11:11
Znaci ti koga pisuvas za nasite preci e vo red, a koga ti se vraka od kade vodis poteklo i sto e toa Bugarin, se lutis. Nemoj taka be Vodno Konche(Казвам само за тези хора в Македония преди вас, които са се наричали сами българи и това дори са го направили писмено - има документи за това. Те са ми драги, не ти и подобни на теб. Ти се наричай както си искаш и след като аз уважавам твоето право да се наричаш както ти искаш и ти ще уважаваш моето. А за тези татари - намери ми един документ в който българин да се е нарекъл татар).
Odi na str.1 od ovaa tema Andrej ti ima nacrtano deka vie samite se imate narekuvano Tatari.
Казах му и на Картагена, казвам ти и на теб. Когато казвам, че нашите, българските преродбеници от Македония са българи, то аз се обосновавам с исторически документи. За нас те са си наши. Така, че ако пиша за българи от Македония, не виждам с какво вас ви навреждам при положение, че тези българи сами така са се декларирали. Докато татарин е явна навреда, защото никой не се е декларирал като татарин. Говоря като самоопределение. Дали правиш разликата?

Andrej
05-04-12, 11:41
Конче ваши сте затоа што еден политички термин како што е БУГАРИЈА И БУГАРИ сте си го направиле национален и сте присвоиле се што го носело тој политички термин. За турците и грците, Македонците биле бугари затоа што оделе во бугарска црква и говореле славјански јазик...... Ама ниту тогаш ниту било кога биле БУГАРИ. Па бугари не биле ни самите жители на Мизија.... Или мислиш Пајсиј пишувал на марсовци ....

Vodenicarot
05-04-12, 11:49
Казах му и на Картагена, казвам ти и на теб. Когато казвам, че нашите, българските преродбеници от Македония са българи, то аз се обосновавам с исторически документи. За нас те са си наши. Така, че ако пиша за българи от Македония, не виждам с какво вас ви навреждам при положение, че тези българи сами така са се декларирали. Докато татарин е явна навреда, защото никой не се е декларирал като татарин. Говоря като самоопределение. Дали правиш разликата?

Ti mozes da zboris samo za sebe. Vo Bugarija sigurno ima luge koi se smetaat za potomci na Kubrat ili Asparuh,( ne da se opredeluvat kako Tatari,tuku kako potomci).Eve mozebi eden takov e i clenot pod nik Tatar.
Ti zboris od tvoja gledna tocka i kako sto prethodno se izjasni ,rabotite gi gledate taka kako sto vi odgovara.Ama medalata ima i druga strana. Zavrtija, t.e.odi na str.1 i ke vidis deka postojat i drugi istoriski dokumenti.Zaprasaj se, bez licni emocii, dali vistinata moze da bide i podruga od taa sto ti ovde ja naturas.

Vodno konche
05-04-12, 12:29
Конче ваши сте затоа што еден политички термин како што е БУГАРИЈА И БУГАРИ сте си го направиле национален и сте присвоиле се што го носело тој политички термин. За турците и грците, Македонците биле бугари затоа што оделе во бугарска црква и говореле славјански јазик...... Ама ниту тогаш ниту било кога биле БУГАРИ. Па бугари не биле ни самите жители на Мизија.... Или мислиш Пајсиј пишувал на марсовци ....
Не сме направили нищо повече от който и да е друг народ. Присвоили сме термина бугари, просто защото днешна България е била центъра на Старите Български царства. Другите ни съседи, които исто така са се нарекувале бугари и така били нарекувани, като румънци, сърби(днешната сръбска земя), дел от гърците, молдавците, украинците, русите сами се отказват от това име и приемат друго по стечение на обстоятелствата и невъзможността на българската държава да го защити. Вие сте последни които се отказвате от това име, ако и да е било служебен термин. То е истото, като да се откажете да сте словени и вие май това и го правите - някои от вас, което не ми се вижда правилно. Виж къде били столиците на Първото и Второто Български царства. Плиска, Велики Преслав, Велико Търново - все в Източна България. Само Охрид става столица за кратко на България и то само защото Източна България вече е била под властта на византийците. Така, че точно ние имаме най-голямото право да се наричаме българи. Нашите преродбеници са уважавали правото на самоопределение и когато някой се самоопределял като българин са му помагали - виж вестник "Дунавски Лебед" на Раковски.
Но татарин не е бил никакъв термин в България освен навредлив. Видя Габровски 1792 г още какво пише за татарите.

Vodno konche
05-04-12, 12:38
Ti mozes da zboris samo za sebe. Vo Bugarija sigurno ima luge koi se smetaat za potomci na Kubrat ili Asparuh,( ne da se opredeluvat kako Tatari,tuku kako potomci).Eve mozebi eden takov e i clenot pod nik Tatar.
Ti zboris od tvoja gledna tocka i kako sto prethodno se izjasni ,rabotite gi gledate taka kako sto vi odgovara.Ama medalata ima i druga strana. Zavrtija, t.e.odi na str.1 i ke vidis deka postojat i drugi istoriski dokumenti.Zaprasaj se, bez licni emocii, dali vistinata moze da bide i podruga od taa sto ti ovde ja naturas.
Аз мога за говоря само за себе си, да, така е. Обаче добре си знам историята във всичките и варианти и те уверявам, че в нито един нема и допуск, че Аспарух, Кубрат, Тервел, Крум или който и да е имал титла хан или бил татар. Хан е турско-монголска титла и е записана в нашите учебници само по политически причини и руски натиск. Казах ти, че в нито един исторически извор за българите нема такава титла, нито име татар, тюрк или каквото и да е било. Ние сме се нарекувале още от 9-ти, 10-ти век съвсем точно и ясно, както е записано в безброй книги - словено-бугари или само бугари или само словени. Нищо повече.
Иначе византийските и гръцките историци ни наричат и с други думи - мизи, скити, хуни, готи, траки, но предимно ни наричат мизи...мизите, наречени българи, това е истината. А гърците и византийците изобщо немаше да пропуснат да навредят на най-големите си врагове, ако имаха повод за това. Наричали са ни горди, горделиви. Горд като бугарин и т.н.

Biljan
05-04-12, 13:13
Odi na str.1 od ovaa tema Andrej ti ima nacrtano deka vie samite se imate narekuvano Tatari.

Tuka vece izlaga.

Ako pokazes slucaj nekoj ot nas da se e narekuval tatar, ke se samobaniram na 1 den.

PP - Forumdzijata Tatar ne se broi.

Vodenicarot
05-04-12, 13:24
Иначе византийските и гръцките историци ни наричат и с други думи - мизи, скити, хуни, готи, траки, но предимно ни наричат мизи...мизите, наречени българи, това е истината. А гърците и византийците изобщо немаше да пропуснат да навредят на най-големите си врагове, ако имаха повод за това. Наричали са ни горди, горделиви. Горд като бугарин и т.н.

Cekaj malce sega.Za Mizi aj, dosol ASPARUH I SO SLOVESNKO PLEME SEVERINI STAPIL VO SOJUZ; na teritorija narecena Mizija... Ama nekako golem rascekor e da bidete narekuvani Goti (istocno germansko pleme)i vo isto vreme Huni(nomadi od centralna azija na celo so Atila...Aaaa, sega mie jasno.Vie kade i da ste stapnale, odma se prekstuvate spored osvoenata teritorija ili pleme,narod koj ziveel tamu.Sega mie jasno za "Присвоили сме термина бугари,"

Модератор 22
05-04-12, 22:42
Сте забегале од темата . Коментарите ви се префлени во темата КОГА МАКЕДОНСКИТЕ СЛОВЕНИ СТАНАЛЕ БУГАРИ затоа што тоа ви е разговорот.

TATAP
06-04-12, 06:59
Eve mozebi eden takov e i clenot pod nik Tatar.
Твоя ник като е Vodenicarot воденица виждал ли си??Афион наркоман ли е?Или Буревестникът знае да лети?:nemiseveruva:

Misla
06-04-12, 13:28
Иначе византийските и гръцките историци ни наричат и с други думи - мизи, скити, хуни, готи, траки, но предимно ни наричат мизи...мизите, наречени българи, това е истината....

Тоа е една најголема лага и заблуда... во историјата многу јасно се знае кој се: мизи, скити, хуни, готи и траки и дека помеѓу сите нив постои огромна разлика.... По етногенеза освен со хуните, никој бугарите не ги поврзува со мизите, скитите, готите и траките, освен со фактот што извршиле инвазија, напад на некогашните нивните територии, тогаш византиско-дачански, a не тракиски и ја завладееале за извесно време земјата на која некогаш живееле античките траки и мизите.

Dacians (http://en.wikipedia.org/wiki/Dacians)

Vodenicarot
06-04-12, 13:48
Тоа е една најголема лага и заблуда... во историјата многу јасно се знае кој се: мизи, скити, хуни, готи и траки и дека помеѓу сите нив постои огромна разлика.... По етногенеза освен со хуните, никој бугарите не ги поврзува со мизите, скитите, готите и траките, освен со фактот што извршиле инвазија, напад на некогашните нивните територии, тогаш византиско-дачански, a не тракиски и ја завладееале за извесно време земјата на која некогаш живееле античките траки и мизите.

Dacians (http://en.wikipedia.org/wiki/Dacians)

Toa jas go citirav Vodno konche.Da nema zabluda,toa ne se moi zborovi;)

Misla
06-04-12, 14:00
Toa jas go citirav Vodno konche.Da nema zabluda,toa ne se moi zborovi;)

Знам, ја издвоив реченицата само заради констатацијата, не е важно кој ја напишал (се знае кој може такво нешто да констатира) :) ...

Vodenicarot
06-04-12, 14:19
Тоа е една најголема лага и заблуда... во историјата многу јасно се знае кој се: мизи, скити, хуни, готи и траки и дека помеѓу сите нив постои огромна разлика.... По етногенеза освен со хуните, никој бугарите не ги поврзува со мизите, скитите, готите и траките, освен со фактот што извршиле инвазија, напад на некогашните нивните територии, тогаш византиско-дачански, a не тракиски и ја завладееале за извесно време земјата на која некогаш живееле античките траки и мизите.

Dacians (http://en.wikipedia.org/wiki/Dacians)

Kazi-reci istoto mu go imam odgovoreno na temata Koga mak.sloveni stanale ...

Vodno konche
06-04-12, 15:19
Тоа е една најголема лага и заблуда... во историјата многу јасно се знае кој се: мизи, скити, хуни, готи и траки и дека помеѓу сите нив постои огромна разлика.... По етногенеза освен со хуните, никој бугарите не ги поврзува со мизите, скитите, готите и траките, освен со фактот што извршиле инвазија, напад на некогашните нивните територии, тогаш византиско-дачански, a не тракиски и ја завладееале за извесно време земјата на која некогаш живееле античките траки и мизите.

Dacians (http://en.wikipedia.org/wiki/Dacians)
И защо византийците и др.(Йоан Зонара, Теофан Изповедник, Хомитиан, св. Йероним) ни наричат мизи според теб? Или те не са знаели кои са българите, а ти знаеш по добре от тях?:D Спомни си и какво пише в житието на св. Климент Охридски, че той е от рода на европейските мизи наречени българи.

Misla
06-04-12, 17:27
И защо византийците и др.(Йоан Зонара, Теофан Изповедник, Хомитиан, св. Йероним) ни наричат мизи според теб? Или те не са знаели кои са българите, а ти знаеш по добре от тях?:D Спомни си и какво пише в житието на св. Климент Охридски, че той е от рода на европейските мизи наречени българи.

Конче не го читаш мојот пост..... прочитај го повторно и прочитај го линкот кој ти го пратив... Мизите не се Балгари, а благарите не се Мизи, освен во теоријата на твојата Бугарска Антиквизација :)

дуле узунов
06-04-12, 17:43
Конче не го читаш мојот пост..... прочитај го повторно и прочитај го линкот кој ти го пратив... Мизите не се Балгари, а благарите не се Мизи, освен во теоријата на твојата Бугарска Антиквизација :)
Мизите са тракиjско племе кое по идването на Бугарите и Словените било асимилирано од нив. Така што да се рече, че Мизите не се Бугари е донекаде грешка оти Мизите не ги е голтнала земьата, а нивните гени са во нашата крв. Друг е вопросот какво културно наследтво сме приели од Мизите... Има податоци, но не е сега темата. Достаточно е да се спомене што редица византиски автори прават паралел помегу Бугари и Мизи. Например Димитар Хоматиан:

...Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи...

Misla
06-04-12, 18:05
Мизите са тракиjско племе кое по идването на Бугарите и Словените било асимилирано од нив. Така што да се рече, че Мизите не се Бугари е донекаде грешка оти Мизите не ги е голтнала земьата, а нивните гени са во нашата крв. ....

Иако не е така, ама ете да речеме дека си во право! Инаку ова да ти кажам право воопшто не ме интересира за тоа што си мислите вие самите за вас и вашето потекло и какви теории си кроите сами себе.
Но кога го спомена ова, нели БИ БИЛО МНОГУ ПОВЕРОДОСТОЈНО И ПОПРАВИЛНО ДА ПРИФАТИШ ДЕКА И ВО НАШИТЕ ВЕНИ ТЕЧЕ МАКЕДОНСКАТА КРВ И ВО НАС СЕ ИМААТ ВГРАДЕНО НИВНИТЕ ГЕНИ...
Кога си кај таа теорија за мешање на етносите и расите, тогаш мора да признаеш дека Словените дошле барем 2 века пред Бугарите, (според теоријата за преселба на Словените) и ако тие покасно според вашата уникатна теорија за само еден век успеале да ги асимилираат Бугарите, тогаш според твојата теорија многу поверодостојно е да кажеш дека Словените се тие кои за тие два века пред да дојдат една хорда бугарска војска, ги словенизирале Мизите и Траките, а дури потоа така словенизирани еден дел од нив се измешале со турките, Бугарите... Ако овој ваш хемиски процес на мешање на етносите и расите е толку брз, (незнам која хемиска формула е посреди, можеби некој процес слично како фузија), тога се прашувам како е можно да не сте се измешате и со Турците, кои биле тука цели 5 века, а кои се народ со кој Бугарите имаат заеднички корени и култура???

дуле узунов
06-04-12, 18:39
Иако не е така, ама ете да речеме дека си во право! Инаку ова да ти кажам право воопшто не ме интересира за тоа што си мислите вие самите за вас и вашето потекло и какви теории си кроите сами себе.
Но кога го спомена ова, нели БИ БИЛО МНОГУ ПОВЕРОДОСТОЈНО И ПОПРАВИЛНО ДА ПРИФАТИШ ДЕКА И ВО НАШИТЕ ВЕНИ ТЕЧЕ МАКЕДОНСКАТА КРВ И ВО НАС СЕ ИМААТ ВГРАДЕНО НИВНИТЕ ГЕНИ...
Кога си кај таа теорија за мешање на етносите и расите, тогаш мора да признаеш дека Словените дошле барем 2 века пред Бугарите, (според теоријата за преселба на Словените) и ако тие покасно според вашата уникатна теорија за само еден век успеале да ги асимилираат Бугарите, тогаш според твојата теорија многу поверодостојно е да кажеш дека Словените се тие кои за тие два века пред да дојдат една хорда бугарска војска, ги словенизирале Мизите и Траките, а дури потоа така словенизирани еден дел од нив се измешале со турките, Бугарите...

Глупаво е да речем што во вашите вени не тече крвта на античните Македонци. Има jа макар и немного. Да речем толкова колкото и ние имаме тракиска крв. Но разликата пому нас и вас е што антиквизаторите изцело се идентификуват со античните Македонци. Докато при нас казваме - да, Траките (во тоа число и Мизите) са една од составните части на бугарскиот народ. Какво е процентнтото разпределение е трудно да се прецени. Но не е важно. Само да кажем што по бугарската земьа, каде и да копнеш ке откриеш тракиски артефакти много по често од другите култури.
---
А односно вопросот: Коj е прв дошел на Балканите ке ти речем што не си прав, што Словените са првите заселници. Бугарите са биле тука после разпадот на лигата на Атила. (после 450 година). Водили многоброjни битки со ромеjската држава, но сепак на краjот станале федерати и се заселили около Пловдив и Охридско. Во текот на времето тие се христиjанизирали и биле асимилирани и станали Ромеи.

...Ако овој ваш хемиски процес на мешање на етносите и расите е толку брз, (незнам која хемиска формула е посреди, можеби некој процес слично како фузија), тога се прашувам како е можно да не сте се измешате и со Турците, кои биле тука цели 5 века, а кои се народ со кој Бугарите имаат заеднички корени и култура???

300 години малко ли са за разните фузии и дифузии? Вие за 80 години станхте почти Jугословени и ако имаше уште 50 ке бидехте завршени Jугита. А со Турците каква ни е општата култура, че не разбрах?

Misla
06-04-12, 19:09
Глупаво е да речем што во вашите вени не тече крвта на античните Македонци. Има jа макар и немного. Да речем толкова колкото и ние имаме тракиска крв. Но разликата пому нас и вас е што антиквизаторите изцело се идентификуват со античните Македонци. Докато при нас казваме - да, Траките (во тоа число и Мизите) са една од составните части на бугарскиот народ. Какво е процентнтото разпределение е трудно да се прецени. Но не е важно. Само да кажем што по бугарската земьа, каде и да копнеш ке откриеш тракиски артефакти много по често од другите култури.
---
А односно вопросот: Коj е прв дошел на Балканите ке ти речем што не си прав, што Словените са првите заселници. Бугарите са биле тука после разпадот на лигата на Атила. (после 450 година). Водили многоброjни битки со ромеjската држава, но сепак на краjот станале федерати и се заселили около Пловдив и Охридско. Во текот на времето тие се христиjанизирали и биле асимилирани и станали Ромеи.300 години малко ли са за разните фузии и дифузии? Вие за 80 години станхте почти Jугословени и ако имаше уште 50 ке бидехте завршени Jугита. А со Турците каква ни е општата култура, че не разбрах?

Rimjanite go pokorile drevnoto Makedonsko kralstvo i taka zavladeale so ovie Balkanski prostori, pred toa so niv vladeele Makedoncite. Trakite bile potcineti pod Makedoncite najmalku 3 veka pred da dojdat Rimjanite, no togas ne stanuva zbor za mesanje, kakva rabota... :) sega da ne ti povtoruva za podocbna Vizantija, za Dacia i t n, za Gotite, a se toa pred da napadne edna mala horda turki bugari......

Nema gram logika vo toa sto go pisuvas...Vie samo komentirate BUG BUG.....

Kolku sto nie za 80 godini stanavme jugosloveni, tolku vie za 100 godini stanavte Mizi i traki... :)


500 godini pod Osmanlisko ropstvo, denes so pravo odredeni naucni i istoriski krugovi vo turcija smetaat deka pravite Bugari se vsusnost Turcite koi ziveeat vo bugarija i onie koi bile proterani od tamu...

Sultanot Murad I vo ramkite na derviskiot sistem vo Otomanskata imperija, sprovel danok vo krv za site hristijanski deca vo Otomanskata imperija, poznati kako janicari. Janicari se zemale deca samo od Slovenite, Grcite i Albancite. Od Evreite ne se zemale deca za janicari i tie nemale voena obvrska vo turskata armija. Od Muslimanite, Poturcenite i Bugarite (turki) ne se zemale janicari, no tie bile voeni obvrznici vo Turskata Armija...


Znaci Dule naprazno fantaziras za Bugari Mizi ili Bugari Traki, toa e fals Bugarska Antikvizacija..... kako sto i samiot kaza, kade ke kopnes vo Bugarija se e Trakisko, znaci ne e Bugarsko, a za razlika od toa kade ke kopnes vo Makedonija e se Makedonsko, nema niti nekoja Slavjanska Arheologija, niti bugarska... Ako imalo takvi vo tolku golem broj ke ostavele nekoe grne :)

Andrej
06-04-12, 19:20
Дуле, тресеш зелени .... Никогаш Македонците не биле Југословени .... Поимот југословен како ознака за некаква припадност се појавува дури при крајот на Југославија воглавном во Босна....

дуле узунов
06-04-12, 19:21
500 godini pod Osmanlisko ropstvo, denes so pravo odredeni naucni i istoriski krugovi vo turcija smetaat deka pravite Bugari se vsusnost Turcite koi ziveeat vo bugarija i onie koi bile proterani od tamu...

Sultanot Murad I vo ramkite na derviskiot sistem vo Otomanskata imperija, sprovel danok vo krv za site hristijanski deca vo Otomanskata imperija, poznati kako janicari. Janicari se zemale deca samo od Slovenite, Grcite i Albancite. Od Evreite ne se zemale deca za janicari i tie nemale voena obvrska vo turskata armija. Od Muslimanite, Poturcenite i Bugarite (turki) ne se zemale janicari, no tie bile voeni obvrznici vo Turskata Armija...
Наистина е загуба на време да си хортува човек со тебе. Затова спирам, па ако има други мерклии да ме заместят в това глупаво положение да си говоря с глух.

дуле узунов
06-04-12, 19:22
Дуле, тресеш зелени .... Никогаш Македонците не биле Југословени .... Поимот југословен како ознака за некаква припадност се појавува дури при крајот на Југославија воглавном во Босна....
Нели казав што требеше ви уште 50 години и ке станехте сите Jугословени. За штастие (или за жал?) истиот процес се прекина необратимо.

Andrej
06-04-12, 19:23
Не можеш да станеш нешто што не успеало да се зароди 50 години .... Тоа само кај вас може, мењате и потекло и народи позади поимот бугари почесто од гаќи ...

Andrej
06-04-12, 19:27
Се обидувате цело веме да побегнете од темата... Никој не се ни обиде да го негира ова

The history of the Tatar people and the history of all its ancestors are examined by us as a single and integral process of development. In this integral historical process we isolate the basic stages. The essential factor is the statehood of the Tatar people and its ancestors. According to this convention the historical development of Sumerian statehood is considered as an initial stage, Hun statehood as a second, ancient Bulgarian as a third, statehood of the Volga Bulgars - the fourth, the statehood of the Kipchak Kaganate Tatars as a fifth, the statehood of the Kazan Tatars as the sixth stage

По ова потекнувате од татарите ....

дуле узунов
06-04-12, 19:31
Се обидувате цело веме да побегнете од темата... Никој не се ни обиде да го негира оваПо ова потекнувате од татарите ....

И сега требе да мислим врху дивотиите на Зуфар Мифтаков (http://www.hunmagyar.org/turan/tatar/bulgar.html)

Andrej
06-04-12, 19:48
Па тој е професор не јас и ти.... И гледаш не е Македонец.....

дуле узунов
06-04-12, 20:09
То професори по историjа требе да има 2-3 000 само во Европа. Не можеш со секи да опонираш. Само како видех што се позовава на произход од Шумер а и на доказаниот фалшификат "Джафгар тарихы" се отказах да го читам. Но не видим какви изводи си правиш од цитираниот од тебе текст:

The history of the Tatar people and the history of all its ancestors are examined by us as a single and integral process of development. In this integral historical process we isolate the basic stages. The essential factor is the statehood of the Tatar people and its ancestors. According to this convention the historical development of Sumerian statehood is considered as an initial stage, Hun statehood as a second, ancient Bulgarian as a third, statehood of the Volga Bulgars - the fourth, the statehood of the Kipchak Kaganate Tatars as a fifth, the statehood of the Kazan Tatars as the sixth stage

Некоj да спори што т. н. Татари во денешен Татрстан имат произход од Волжките Бугари? Неее... Ама ти тврдиш што ние потекнуваме од Татарите. Се едно да речеш што кравата потекнува од телето... Етногенезата на тие Татари е завршена после 1550 след пропадането на Казанското ханство. А моите (и твоите) предци са на Балканите уште со отредите на Атила неjде кон 450 година. И са претарпели друга етногенеза. Така што со наследниците на Волжка Бугариjа сме далечни братовчеди.

Andrej
06-04-12, 20:52
ancient bulgarian н е е исто statehood of volga bulgars .....

А во вашата исотирај си стои дека потекнувате од токму првите бугари ... Овде не отековте со Аспарух, Кубер и копанија а сега кога некој тврди дека се тие дел од историјата на Татарите, имате друга етногенеза .... Измислена приказна е славјанското потекло ....

Сава
06-04-12, 21:29
ancient bulgarian н е е исто statehood of volga bulgars .....

А во вашата исотирај си стои дека потекнувате од токму првите бугари ... Овде не отековте со Аспарух, Кубер и копанија а сега кога некој тврди дека се тие дел од историјата на Татарите, имате друга етногенеза .... Измислена приказна е славјанското потекло ....

За првите бугари не се знае нищо. А знаеме, че езикът на народа по цялата територия на съвременна България е славянски. Каква приказна?
Това е чиста реалност. След безборйните етнически мешавици на тази територия, славянският си е останал езикът на населението. Това показва, че тази територия е била населена изключително от славяноезични люде поне от 1500 години. Всички по-късни пришълци (поканени и непоканени) са се славянизирали.
Цялата амалгама от десетки (а може и да няколко десетки) народи, които са се смесили, е запазила точно славянския език във своя бит.

дуле узунов
06-04-12, 21:37
ancient bulgarian н е е исто statehood of volga bulgars .....

А во вашата исотирај си стои дека потекнувате од токму првите бугари ... Овде не отековте со Аспарух, Кубер и копанија а сега кога некој тврди дека се тие дел од историјата на Татарите, имате друга етногенеза .... Измислена приказна е славјанското потекло ....
Хе, хе.. ако татко ми е Прото-Бугарин, а маjка ми е Словенка, ти не ми даваш правото да мислим што имам словенско потекло?
Помисли зошто Евреите признават евреjски произход само по маjчина линиjа? (то е jасно зошто: маjката се знае, а таткото може да биде и комшиjaта). Така например бившиот ни минестeр на внашните работи Соломон Паси не го признаат за Евреин оти маjка му е Бугарка, а татко му е Евреин (известниот философ Исак Паси).

Biljan
06-04-12, 21:43
Тука още го чакам Воденичарот да каже пример за некой българин, който се мислел за Татар.

Във всички български народни песни татарите са най-големите врагове на българите.

Andrej
06-04-12, 22:04
Дуле, само ке треба да најдеш словени во Мизија или да ги измислиш .... Аспарух ги преселил словените од Мизија а после него не се секавам во историјата да има некои нови доселувања на словени ...

Biljan
06-04-12, 22:18
Кажи от коя година и от кой град искаш словени в Мизийа и веднага ти ги давам!!!

Andrej
06-04-12, 22:36
Биљан ти гледаш тебе некој да ти се обраќа .... Кога ке требаш ке ти свирнеме или ке ти го свирнеме ...

Дуле, една препорака до тебе..... Зами и прочитај од Абрар Каримуллин Татари етнос или етноним, има многу итнересни работи... Премногу е да се стави се на форумов ....

Biljan
06-04-12, 22:56
Аз се обракям до лажгото Воденичар.
Той тврди, че некой наш /от Българийа, Тракийа или Македонийа се е прдставил като Татар.

Това е невъзможно, защото от появата на татарите до сега , българите са им били най-опасните врагове.

Misla
07-04-12, 03:55
Наистина е загуба на време да си хортува човек со тебе. Затова спирам, па ако има други мерклии да ме заместят в това глупаво положение да си говоря с глух.

КОГА НЕМАШ НИКАКВИ АРГУМЕНТИ НАЈДОБРО Е ДА “СПИРАШ„ :)

Krum the Horrible Khan of the Bulgars (Krum (Крум)), (кан КРУМ Страшни)

Krum (Bulgarian : Крум) was Khan of Bulgaria , from sometime after 796, but before 803, to 814 AD.
His family has come from Pannonia , where it had been in service of the Avars. His father Toktu was a member of a proto-Bulgarian noble family and even became a ruler of Bulgaria between 766 and 767. Krum's mother Lana (or Svetlana) was of Slavic descent and this gives further explanation to the fact that Krum was described and portrayed by the Byzantine chronists as a light-hairеd man with light eyes, especially taking into consideration that there is no evidence for the existence of blond people on the Balkans till the arrival of the Slavs.

Malamir (Bulgarian: Маламир) was the ruler of Bulgaria 831–836.

Malamir was a son of Omurtag and a grandson of Krum. His name may be of Slavic origin, and is claimed to be the first Bulgar khan to possess a Slavic name.

Smilets (or Smilec) (Bulgarian: Смилец) reigned as emperor (tsar) of Bulgaria from 1292 to 1298. The date of his birth is unknown.

Although Smilec is credited with being descended "from the noblest family of the Bulgarians", his antecedents are completely unknown. Judging by the landholdings of his brothers Radoslav and Vojsil, the family held extensive lands between the Balkan mountains and the Sredna Gora.
Before ascending the throne in 1292, Smilec had married an unnamed Byzantine princess, the daughter of the sebastokratōr Constantine Palaiologos, a brother of Emperor Michael VIII Palaiologos. Apart from the information that Smilec became emperor of Bulgaria according to the wishes of Nogai Khan.
About 1296/1297 Smilec married his daughter Theodora to the future Serbian King Stefan Uroš III Dečanski, and this union produced the Serbian king and later emperor Stefan Uroš IV Dušan.
In 1298 Smilec disappears from the pages of history, apparently after the beginning of Chaka's invasion.

Chaka (Bulgarian: Чака) reigned as emperor (tsar) of Bulgaria from 1299 to 1300. The date of his birth is unknown.
Chaka was the son of the Mongol leader Nogai Khan by a wife named Alaka. Sometime after 1285 Chaka married an unnamed daughter of George Terter I of Bulgaria. In the late 1290s, Chaka supported his father Nogai in a war against the legitimate khan of the Golden Horde Toqta, but Toqta was victorious and defeated and killed Nogai in 1299.

After another meeting with Andronikos III in 1329, Michael Asen III prepared for joint military operations against Serbia. According to the Serbian chroniclers, he arrogantly demanded the submission of the Serbian king and threatened to "set up his throne in the middle of the Serbian land".
In 1330, expecting to join the army of Andronikos III advancing from the south, Michael Asen III marched on Serbia with a large force, including reinforcements from his vassals and allies in Wallachia and Moldavia.[/I]

Ivan Stefan (Bulgarian: Иван Стефан; in English also John Stephen) ruled as emperor (tsar) of Bulgaria from 1330 to 1331. The date of his birth is unknown, and he died in exile after 1343.
Ivan Stefan was the son of Michael Asen III (called Michael Shishman) and Anna Neda of Serbia, a daughter of King Stefan Uroš II Milutin of Serbia.
Ivan Stefan and his mother fled to Serbia, but after the conclusion of an alliance between Serbia and the new emperor of Bulgaria in 1332 they moved to Dubrovnik. Anna (Neda) intrigued for restoration throughout the 1330s, but the revolt in her son's favor was crushed by 1337. Ivan Stefan died after 1343, and may have married an illegitimate daughter of the prince of Taranto. His brother Shishman (Šišman) sought support from the Mongols and from the Byzantine Empire, but his efforts also came to nothing.

Constantine II (Bulgarian: Константин II, Konstantin II), ruled as emperor (tsar) of Bulgaria in Vidin from 1397 to 1422. He was born in the early 1370s, and died in exile at the Serbian court on September 17, 1422.

ОД СЕВО ОВА СЕ ГЛЕДА ДЕКА БУГАРИТЕ НЕ БИЛЕ СЛОВЕНИ, НИТИ ПАК НАСТАНАЛО МЕШАЊЕ СО ТРАКИТЕ И МИЗИТЕ...

Around the 6th century, Slavs appeared on Byzantine borders in great numbers.The Byzantine records note that grass wouldn't regrow in places where the Slavs had marched through, so great were their numbers. After a military movement even the Peloponnese andAsia Minor were reported to have Slavic settlements. This southern movement has traditionally been seen as an invasive expansion.By the end of the 6th century, Slavs hadsettled the Eastern Alps region.

By 581, many Slavic tribes had settled the land around Thessaloniki, though never taking the city itself, creating a Macedonian Sclavinia.

As John of Ephesus tells us in 581: "the accursed people of the Slavs set out and plundered all of Greece, the regions surrounding Thessalonica, and Thrace, taking many towns and castles, laying waste, burning, pillaging, and seizing the whole country." However, John exaggerated the intensity of the Slavic incursions since he was influenced by his confinement in Constantinople from 571 up until 579. Moreover, he perceived the Slavs as God's instrument for punishing the persecutors of the Monophysites.

By 700 AD, Slavs inhabited most of the Balkans, from Austria to the Peloponnese, and from the Adriatic to the Black seas, with the exception of the coastal areas of the Greek peninsula. However, archaeological traces of Slavic penetration into the Balkans is scant, especially in the period prior to the 700s. This has led scholars to cast doubt on the accuracy of the historical sources, which all describe often large scale settlements by the Slavs throughout the Balkans, including southern Greece.

Control of the Slavic tribes was nominal, as they retained their own culture and language. However, the Slavic tribes of Macedonia never formed their own empire or state, and the area often switched between Greek (Byzantine), Bulgarian, Serbian and temporarily even Norman control. The Byzantines were unable to completely Hellenize Macedonia because their progress north was blocked by the Bulgarian Empire, and later by the Serbian Kingdom, which were both Slavic states. However, Byzantine culture nonetheless flowed further north, seen to this day as Bulgaria, the Republic of Macedonia, and Serbia are part of the Orthodox world. Even in Dalmatia, where Byzantine influence was supplanted by Venice and Rome, the influence of Byzantine culture persists.


Asparuh was followed by 20,000 to 30,000 Bulgars. He crossed the Danube River delta and while the Byzantine capital Constantinople was besieged by Muawiyah I, Caliph of the Arabs (674–678).

Asparuh's victory led to the Bulgar conquest of Moesia and the establishment of some sort of alliance between the Bulgars and the local Slavic tribes. Led by Asparukh and others, led by Kouber, permanently settled in the Balkans, and formed the ruling classes of First Bulgarian Empire in 680–681. It is possible that only a cultural and low genetic Bulgar influence was brought into the region, without modifying the genetic background of the local population.

Telets (Bulgarian: Телец) was the ruler of Bulgaria 762–765. Scholars have conjectured that Telets may have belonged to an anti-Slavic faction of the Bulgarian nobility.
Telets at first fortified the mountain passes with his troops and some twenty thousand Slavic auxiliaries. Later he changes his mind and led out his troops to the plain of Anchialos (Pomorie) on June 30. The bloody battle of Anchialus that then began at mid-morning, and lasted until dusk. At the end Telets was deserted by his Slavic auxiliaries, who deserted to the emperor, who won the field, but chose to return home in triumph. According to the Byzantine sources, Constantine V brought home a throng of Bulgarian prisoners in wooden restraints, for the entertainment of Constantinople's populace. :D

Sabin (Bulgarian: Сабин) was the ruler of Bulgaria from 765 to 766.
Some scholars think that Sabin was omitted from the Namelist of Bulgarian Rulers because he was a Slav, but his name could indicate Latin or even Iranian origins. He was related by marriage to Kormisosh, who was either a father-in-law or a brother-in-law of Sabin. Since the relation is by marriage, Sabin would not have actually belonged to the Vokil (=Ukil?) clan.
Sabin rose to the throne after the murder of Telets in 765 and represented that part of the Bulgarian nobility, which was seeking a policy of accommodation with the Byzantine Empire.

ЗА ПОВЕЌЕ ОД 1000 ГОДИНИ БУГАРИТЕ СЕ РЕЧЕСИ НЕПОСТОЕЧКИ НАРОД НА БАЛКАНОТ. НЕПОЗНАТО Е ЗОШТО ВО МОДЕРНО ДОБА ИСТОРИЧАРИТЕ ВО БУГАРИЈА НАРОДОТ ГО ИДЕНТИФИКУВААТ СО ИМЕТО НА ВЕЌЕ ОДАМНА ЗАБОРАВЕНА ГРУПА ОД ДАЛЕЧНОТО МИНАТО НА БУГАРИЈА.....

дуле узунов
07-04-12, 05:39
Krum's mother Lana (or Svetlana) was of Slavic descent and this gives further explanation to the fact that Krum was described and portrayed by the Byzantine chronists as a light-hairеd man with light eyes, especially taking into consideration that there is no evidence for the existence of blond people on the Balkans till the arrival of the Slavs.

ОД СЕВО ОВА СЕ ГЛЕДА ДЕКА БУГАРИТЕ НЕ БИЛЕ СЛОВЕНИ, НИТИ ПАК НАСТАНАЛО МЕШАЊЕ СО ТРАКИТЕ И МИЗИТЕ...????

Misla
07-04-12, 09:07
Krum's mother Lana (or Svetlana) was of Slavic descent and this gives further explanation to the fact that Krum was described and portrayed by the Byzantine chronists as a light-hairеd man with light eyes, especially taking into consideration that there is no evidence for the existence of blond people on the Balkans till the arrival of the Slavs.

????

Сакаш превод???? :D

дуле узунов
07-04-12, 09:14
Майката на Крум Лана (или Светлана) е със славянски произход и това дава допълнително обяснение на факта, че Крум е описан и представяна от византийските chronists като един лек-hairеd мъж със светли очи, особено като се вземат предвид не доказателства за съществуването на руса хора на Балканите до идването на славяните.

ОД СЕВО ОВА СЕ ГЛЕДА ДЕКА БУГАРИТЕ НЕ БИЛЕ СЛОВЕНИ, НИТИ ПАК НАСТАНАЛО МЕШАЊЕ СО ТРАКИТЕ И МИЗИТЕ...
????
Вопров: Каков ке да е синот на Крум Омортаг (http://bg.wikipedia.org/wiki/Омуртаг)?

Misla
07-04-12, 09:47
Майката на Крум Лана (или Светлана) е със славянски произход и това дава допълнително обяснение на факта, че Крум е описан и представяна от византийските chronists като един лек-hairеd мъж със светли очи, особено като се вземат предвид не доказателства за съществуването на руса хора на Балканите до идването на славяните.


????
Вопров: Каков ке да е синот на Крум Омортаг (http://bg.wikipedia.org/wiki/Омуртаг)?

Дуле да те потсетам за што дискутираме или знаеш?? Ај ќе те потсетам:
Докато при нас казваме - да, Траките (во тоа число и Мизите) са една од составните части на бугарскиот народ. Какво е процентнтото разпределение е трудно да се прецени. Но не е важно. Само да кажем што по бугарската земьа, каде и да копнеш ке откриеш тракиски артефакти много по често од другите култури.
---
А односно вопросот: Коj е прв дошел на Балканите ке ти речем што не си прав, што Словените са првите заселници. Бугарите са биле тука после разпадот на лигата на Атила. (после 450 година). Водили многоброjни битки со ромеjската држава, но сепак на краjот станале федерати и се заселили около Пловдив и Охридско. Во текот на времето тие се христиjанизирали и биле асимилирани и станали Ромеи.


Кои се Бугарите според првите византиски извори кои ги споменуваат Бугарите....

Byzantine historians to refer to Onoguria during the reign of the Bulgar ruler Kubrat in the 7th century north of the Caucasus mountains in the steppe between the Dniester and Lower Volga.

In support to this view is fact that the Bulgars are listed among the ten sons of Togarmah (the mythic ancestor of the Turks) in the Khazar Correspondence.

Тhe genealogical books of ancestors of Togarmah had ten sons. These are their names: the eldest was Ujur (Agiôr - Uyghur), the second Tauris (Tirôsz - Tauri), the third Avar (Avôr - Avar), the fourth Uauz (Ugin - Oghuz), the fifth Bizal (Bizel - Pecheneg), the sixth Tarna, the seventh Khazar (Khazar), the eighth Janur (Zagur), the ninth Bulgar (Balgôr - Bulgar), the tenth Sawir (Szavvir/Szabir - Sabir)."Batbayan (died 690) (also known as Bayan or Boyan, Bezmer or Bezmes) was the eldest son of Khagan Kubrat. After Kubrat, Batbayan ruled from Poltava the lands north of the Black Sea and the Azov Sea.

Batbayan's Bulgars are an essential part of the ethnogenesis of the contemporary Balkars and probably in some scale of the Volga and Crimean Tatars.


Тоа дека Бугарите не биле Словени е неоспорно јасно како ден. исто така дека 10 илјади Бугари на Аспарух се измешале со милиони Словени и тоа може да се земе како точно.
НО ДЕКА БУГАРИТЕ БИЛЕ МИЗИ И ТРАКИ ТОА Е ЧИСТА ГЛУПОСТ!!!
Ако бугарите биле Траки ТОГАШ НЕМАЛО ПОТРЕБА ДА СЕ ХРИСТИЈАНИЗИРААТ, БИДЕЈЌИ ТРАКИТЕ ВЕЌЕ БИЛЕ ХРИСТИЈАНИ.
Пимерите со Бугарските Ханови ти ги наведов за да видиш која е врската помеѓу Бугарите и Словените во Бугарските Кралски династии. Е сега неможеш ти да ставаш знак еднакво на сите, бидејќи кралевите можат да се оженат и со Кинескињи, тоа не се однесува на народот.

Бугарски идентитет од 19-тиот век преставува национално-романтична глупост, формирана врз основа на средновековни бугарска империја, која како таква во поголем дел е словенските а не бугарска. Значи не постои бугарската нација, туку бугарската идеја поткрепена од Византија.

Бугарската идеја е обновена во 19 век од страна на Русите на кои им требаше парче земја во близина на границата со Отоманската империја, како основа за понатамошното проширување кон југ.
БОЛГАРСКОЕ ЕДИНСТВО (http://www.bulgars.ru/be.htm)


Таа идеја понатаму е развивана од страна на други големи сили, како што се Германија и Франција за своите империјални интереси на Балканот.

дуле узунов
07-04-12, 10:28
Кои се Бугарите според првите византиски извори кои ги споменуваат Бугарите....


Byzantine historians to refer to Onoguria during the reign of the Bulgar ruler Kubrat in the 7th century north of the Caucasus mountains in the steppe between the Dniester and Lower Volga.

In support to this view is fact that the Bulgars are listed among the ten sons of Togarmah (the mythic ancestor of the Turks) in the Khazar Correspondence.

Тhe genealogical books of ancestors of Togarmah had ten sons. These are their names: the eldest was Ujur (Agiôr - Uyghur), the second Tauris (Tirôsz - Tauri), the third Avar (Avôr - Avar), the fourth Uauz (Ugin - Oghuz), the fifth Bizal (Bizel - Pecheneg), the sixth Tarna, the seventh Khazar (Khazar), the eighth Janur (Zagur), the ninth Bulgar (Balgôr - Bulgar), the tenth Sawir (Szavvir/Szabir - Sabir)."

И сега намеси Тогарма во работата? И што казал хазарскиот каган Jосиф:

Also in his letters, King Joseph ben Aaron, the ruler of the Khazars, writes:
"You ask us also in your epistle: "Of what people, of what family, and of what tribe are you?" Know that we are descended from Japhet, through his son Togarmah. I have found in the genealogical books of my ancestors that Togarmah had ten sons. These are their names:
the eldest was Ujur (Agiôr - Uyghur),
the second Tauris (Tirôsz - Tauri),
the third Avar (Avôr - Avar),
the fourth Uauz (Ugin - Oghuz),
the fifth Bizal (Bizel - Pecheneg),
the sixth Tarna,
the seventh Khazar (Khazar),
the eighth Janur (Zagur),
the ninth Bulgar (Balgôr - Bulgar),
the tenth Sawir (Szavvir/Szabir - Sabir)."[6]

Сега библиjата ли ке си разказваме: Авраам роди Исаак, Исаак роди еди коj си и т. н.
---
П.П. И изворот не е визаниски. Писмото на Jосиф е т. н. Аноним од Кембридж (http://bg.wikipedia.org/wiki/Кеймбриджки_документ) (Cambridge Document). Во него се споменават и Македонците:

... так что они не приходили (войною) на казарское царство. [Но во дни царя Вениамина] [+23] поднялись все народы на [казар] и стеснили их [по совету] [+24] царя македонского. И пришли воевать царь Асии [+25] и тур[ок] [+26],. и Пайнила [+27] и Македона; только царь алан был подмогою [для казар, так как] [+28] часть их (тоже) соблюдала иудейский закон.

Еврейско-хазарская переписка (http://gumilevica.kulichki.net/Rest/rest0505.htm)

Misla
07-04-12, 11:58
И сега намеси Тогарма во работата? И што казал хазарскиот каган Jосиф:

Also in his letters, King Joseph ben Aaron, the ruler of the Khazars, writes:
"You ask us also in your epistle: "Of what people, of what family, and of what tribe are you?" Know that we are descended from Japhet, through his son Togarmah. I have found in the genealogical books of my ancestors that Togarmah had ten sons. These are their names:
the eldest was Ujur (Agiôr - Uyghur),
the second Tauris (Tirôsz - Tauri),
the third Avar (Avôr - Avar),
the fourth Uauz (Ugin - Oghuz),
the fifth Bizal (Bizel - Pecheneg),
the sixth Tarna,
the seventh Khazar (Khazar),
the eighth Janur (Zagur),
the ninth Bulgar (Balgôr - Bulgar),
the tenth Sawir (Szavvir/Szabir - Sabir)."[6]
hahahah

Old Great Bulgaria or Great Bulgaria (Byzantine Greek: Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία, Palaiá Megálē Boulgaría) was а term used by Byzantine historians to refer to Onoguria during the reign of the Bulgar ruler Kubrat in the 7th century north of the Caucasus mountains in the steppe between the Dniester and Lower Volga.


Сега библиjата ли ке си разказваме: Авраам роди Исаак, Исаак роди еди коj си и т. н.
---
А зошто не?? тоа е етногенеза, зошто ја избегнуваш? тука можеш да видиш каде е прекинот и каде исчезнале Турко-Алтаиските Бугари, колку ги имало и каквa е нивната историска судбина... Дуле, па нели и ти отаму почнуваш во своите постови, поврзуваш се со Бугарите, и Траки, Мизи, Скити, цигани, Турци и ги елиминираш останатите! Е па ајде сега да ја видиме и лозата на тоашто го постираш? Еве можеш да почне со Мојсеј или со Атлантида, пропаднатата Бугарска цивилизација :nemiseveruva: :D :D :D

Ако ја читаш историјата на Рим, Византија, на Англија, Франција итн ќе видиш дека хронолошки е подредена според владателите и династиите. Нема ништо надвор од судбината на Кралевите и нивните семејства. Кај нив нема да најдеш да се базираат на нешто што напишал и што мислел Скилица, Поп Дулјани или некој друг поет или писател, или пак на кој камен било напишано БУ-БУГ, и во кое писмо пронајдено во Шанија или во Италија и што знам каде некаде во Европа било напишано Вулгар што значело Бугарин и ред такви неповрзани работи...

дуле узунов
07-04-12, 12:30
Ако ја читаш историјата на Рим, Византија, на Англија, Франција итн ќе видиш дека хронолошки е подредена според владателите и династиите. Нема ништо надвор од судбината на Кралевите и нивните семејства. Кај нив нема да најдеш да се базираат на нешто што напишал и што мислел Скилица, Поп Дулјани или некој друг поет или писател, или пак на кој камен било напишано БУ-БУГ, и во кое писмо пронајдено во Шанија или во Италија и што знам каде некаде во Европа било напишано Вулгар што значело Бугарин и ред такви неповрзани работи...


Ти чети кратката история на България оти ништо не ти е jасно:


Стара Велика България,

както е наречена от византийските автори (Η παλαια μεγαλη Βουλγαρια), е основана от хан Кубрат в Приазовието като военно-племенен съюз на прабългарите и сродните им племена след освобождението им от владичеството на тюрките през 632 г. През 635 г. хан Кубрат сключва мирен договор с византийския император Ираклий. Около 654 г. Велика България се разделя на три части.

Първа българска държава.

Настоящата територия на България е обитавана от най-ранни исторически времена - Каменната ера и Медно-каменната епоха. В Бронзовата епоха тук се заселват траките, споменати за пръв път от Омир. Те се занимават със земеделие и животновъдство и оставят доказателства за богата култура. През XI-VI век преди новата ера се появяват първите тракийски държавни обединения, разцветът на които е през VII-VI в. пр.н.е. През I век пр.н.е. техните земи са завладени от Рим, а от V в. са включени в територията на Източната римска империя - Византия. Постепенно те са претопени от заселилите се през VI век на Балканския полуостров славяни.

След разделянето на Стара Велика България, в хода на войната с хазарите хан Аспарух, третият син на Кубрат, се оттегля на запад към Дунава. През лятото на 680 г. византийският император Константин IV Погонат предприема поход срещу прабългарите. Поражението на византийците и заселването на прабългарите на Балканския полуостров става през 680 г., а войната в Тракия завършва със сключването на мирен договор през лятото на 681 г., с който Първата българска държава получава международно признание. Този факт отличава България, като най-старата съществуваща в наши дни държава в Европа. Аспарух определя за столицата на новосъздадената държава Плиска. Под управлението на хан Тервел (700-718) България се разширява териториално и се превръща в голяма политическа сила. По времето на хан Крум (802 - 814) и през първата половина на IX век франките от северозапад и хан Крум от изток ликвидират Аварския хаганат. България се превръща в една от трите най-силни държави на континента и се разширява до Средния Дунав или до р. Тиса, а на изток до р. Днестър (днешна Украйна). През периода 635-1018 г. в България се развива богата култура. В края на IX век братята Кирил (Константин Философ) и Методий създават и разпространяват славянската азбука. Техните ученици Климент и Наум идват в България, където са радушно приети и намират добри условия за работа. Те развиват богата образователна и литературна дейност. От България славянската писменост се разпространява и в други славянски страни като Сърбия и Русия. Охрид и Плиска, а по-късно и новата столица Велики Преслав стават центрове на българската, а като цяло и на славянската култура.. Княз Борис I покръства българите през 864 г. При цар Симеон I (893-927), който създава Българската патриаршия, България се превръща в в една от най-могъщите държави в Европа разпростирайки се почти на целия Балкански полуостров, а на север до р. Тиса. Столицата е преместена от Плиска в Преслав. През 928 г. се създава и разпространява еретичното учение на поп Богомил, което е оказало влияние върху ученията на Катарите и Албигойците в Западна Европа. При цар Петър І и цар Борис ІІ България упада заради вътрешни размирици. През 971г. Византия завзема Източна България, а столицата се мести последователно в Средец, Скопие, Преспа, Битоля и Охрид. След дълга борба между българските и ромейските владетели през 1018 г. държавата е завладяна от византийците след погрома над войските на Самуил през 1014 и гибелта на Иван-Владислав през 1018.
Почти веднага започва и борбата за освобождение от византийското владичество. Първите опити са дело на Петър II Делян (1040-1041).


Втората българска държава (1186-1393),

През 1186 г. въстанието, водено от братята боляри Асен и Петър отхвърля властта на Византия. Основава се Второто българско царство, а Търново става столица. След 1186 г. първоначално страната управлява Асен, а след това - Петър. През XII в. българската държава укрепва благодарение на военните успехи на цар Калоян(техният най-малък брат) над кръстоносците и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин. По времето на цар Иван Асен Втори (1218 -1241) Второто българско царство достига своя най-голям разцвет - установява политическа хегемония в Югоизточна Европа, разширява границите си до Черно море, Бяло море и Адриатическо море, развива се икономиката и културата. През 1235 г. българският църковен глава получава титла патриарх. В периода 1241-80 г. България преживява нашествия на татарите, упадък при цар Константин Тих Асен, въстание на Ивайло. През XIV в. - след период на укрепване при цар Теодор Светослав се засилват стремежите на болярите за откъсване от централната власт - отделя се Добруджанското деспотство. През 1371 България се разделя между наследниците на Иван Александър - Търновско царство на Иван Шишман и Видинско царство на Иван Срацимир. Това отслабва страната, прави я лесна плячка за завоеватели и през 1396 г. тя е покорена от Османската империя. В продължение на почти пет века България е под османско робство.


Османско робство(1396-1878)

Периода XV - XVII в. е изпълнен със спорадични и недобре организирани опити за отхвърляне на отоманската власт - въстанието на Константин и Фружин, походите на Владислав ІІІ Варненчик и Янош Хуняди, народните въстания срещу поробителите - Търновскo, Чипровско и Карпошово въстания. XVIII в. е векът през който започва българското Възраждане, свързвано с ярки имена, като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и др. Възобновяват се и опитите за освобождение - въстанията в Западна България по време на войните на Османската империя с Русия и Австрия (1768-74) и Руско-турската война от 1768-74. През XIX в. развитие на просветната култура. По време на Кримската война са създадени Тайното общество и Добродетелната дружина. На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски обявява отделянето на българската царква от Вселенската патриаршия в Истанбул, на която до тогава е била подчинена. На 27 Февруари 1870 султанът подписва ферман за учередяването на българска екзархия., а през 1872 за екзарх е избран Антим І . Периода 1860-78 г. е период на организирано национално освободително движение - Г.С.Раковски основова Таен централен български комитет; Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски учередяват Български революционен централен комитет. Избухват Старозагорското (1875) и Априлското (1876) въстания. Последното е организирано и водено от Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Захари Стоянов, братя Обретенови и др. На 12 Април 1877 г. започва Руско-турска освободителна война, която приключва на 19 Януари 1878 г с победа на Русия.


Нова българска история (1878 - )

На 3 март 1878 - със Санстефанския мирен договор българската държава е възстановена, но не е постигнато национално обединение. Бившите български територии са разделени на три - провъзгласено е Княжество България с княз Александър Батенберг, Източна Румелия с губернатор християнин, назначен от султана, а Тракия и Македония остават под управлението на Османската империя. В протест на това несправедливо решение на Берлинския конгрес - 1878, избухва Кресненско-Разложкото въстание (1878-1879), което през 1885 г. довежда до обединението на Княжество България и Източна Румелия. Избухва и Илинденско-Преображенското въстание - 1903. Фердинанд Сакс Кобурготски, български княз от 1887 г., прокламира независимост от Турция и през 1908 г. става цар на българския народ. България участва в Балканската война - 1912, заедно със Сърбия и Гърция се бори за свободата на Тракия и Македония. България печели тази война, но в последвалата Междусъюзническа война - 1913, е победена от Румъния, Турция и от предишните си съюзници, които откъсват от нея територии, населени с българи.

Намесата на България в Първата световна война на страната на Централните сили завършва с национална катастрофа. През 1918 г. цар Фердинанд абдикира в полза на сина си Борис Трети. Мирният Ньойски договор от 1919 г. налага сурови клаузи на България - тя губи излаза си на Бяло море, Западна Тракия става част от Гърция, Южна Добруджа се присъединява към Румъния, а околностите на Струмица, Босилеград, Цариброд и села от Кулско се дават на Сърбо-хърватско-словенското кралство. (С българо-румънски договор през 1940 г. Южна Добруджа се връща на България.)

В началото на 40-те години България води политика в интерес на Германия и силите на Оста. По-късно участието на български кавалерийски взводове на Източния фронт е прекратено. Цар Борис Трети подкрепя обществения натиск и не позволява депортирането на около 50 000 български евреи.

През август 1943 г. цар Борис Трети умира и регентството на младия цар Симеон Втори е провъзгласено за правителство на страната. На 5 септември 1944 г.съветската армия навлиза в България и на 9 септември се установява правителството на Отечествения фронт, оглавено от Кимон Георгиев. През 1946 г. България е провъзгласена за република. Българската комунистическа партия идва на власт. Политическите партии извън Отечествения фронт са забранени, икономиката и банките са национализирани, обработваемата земя насилствено е организирана в кооперации. В управлението на държавата последователно се сменят Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков, Антон Югов и Тодор Живков.

10 ноември 1989 г. слага началото на демократичните промени в България. Приета е нова конституция - 1991, политическите партии са възстановени, собствеността, отнета през 1947 г. се възстановява, стартира приватизацията и връщането на земята.
От 1 Януари 2007 г. България е член на Европейския съюз.

Andrej
07-04-12, 12:45
И толку е тешко да се спои ова

Стара Велика България,

както е наречена от византийските автори (Η παλαια μεγαλη Βουλγαρια), е основана от хан Кубрат в Приазовието като военно-племенен съюз на прабългарите и сродните им племена след освобождението им от владичеството на тюрките през 632 г. През 635 г. хан Кубрат сключва мирен договор с византийския император Ираклий. Около 654 г. Велика България се разделя на три части.

Со ова

The history of the Tatar people and the history of all its ancestors are examined by us as a single and integral process of development. In this integral historical process we isolate the basic stages. The essential factor is the statehood of the Tatar people and its ancestors. According to this convention the historical development of Sumerian statehood is considered as an initial stage, Hun statehood as a second, ancient Bulgarian as a third, statehood of the Volga Bulgars - the fourth, the statehood of the Kipchak Kaganate Tatars as a fifth, the statehood of the Kazan Tatars as the sixth stage

дуле узунов
07-04-12, 13:36
Каков ти е проблемот да го разбереш? Остави настрана "шумерската следа" оти са тинтири-минтири. Зар некоj спори што прото-бугарските племена са били част од хунскиот соjуз на Атила? (дури некои велат што прото-Бугарите са били хегемони во овоj соjуз). После разпадот на државата на Атила (ако условно наречем неговиот соуз држава) част од прото-бугарите се врнали на исток кон северното черноморие и Кавказ. Една част останали федерати на источно римското царство и дури во Охридско направили полу-независима држава (Бильан во другата тема цитира доста извори). Тие прото-Бугари лека полека се асимилирали и по тоj начин нивната крв е во вашите вени. Останалите прото-Бугари попаднали под власта на Тjуркскиот хаганат. (http://bg.wikipedia.org/wiki/Тюркски_хаганат) После разпадот на истиот хаганат Кубрат образувал сопствена држава - Стара Велика Бугариjа. Кога под натискот на Хазарите пропаднала Стара Велика Бугариjа, една част от прото-Бугарите отишле на север по течението на Волга и образували Волжка Бугариjа, а друга част начело со Аспарух тргнала на запад завладеле сегашна северна Бугариjа и сложила началото на Дунавска Бугариjа.
Тие кои отишли по Волга претрпели независима етногенеза като се смесили со едни племена (савири, фини, угри). За нашите прото-Бугари знаеш. Во ХІІІ век Татарите од Златната орда (http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Horde)превземат Волжка Бугариjа (http://bg.wikipedia.org/wiki/Волжка_България) и врз негова основа после се образува Казанско ханство (http://bg.wikipedia.org/wiki/Казанско_ханство). До пропадането на Казанското ханство етногенезата продолжила како татарскиот етноелемент станал значителен. Русите истото население ги наричало со сборно име "Татари" (вопреки че приносот на оригиналните Татари од Златната орда во етногенезата на денешните Татари бил не повеке од 15-20 %).

Andrej
07-04-12, 13:48
Може за тебе да се тинтири-минтири ама јас не сметам дека се такви ... Генезата им е сосема во ред ....

Misla
07-04-12, 13:53
Ти чети кратката история на България оти ништо не ти е jасно:

Нова българска история (1878 - )

На 3 март 1878 - със Санстефанския мирен договор българската държава е възстановена, но не е постигнато национално обединение. Бившите български територии са разделени на три - провъзгласено е Княжество България с княз Александър Батенберг, Източна Румелия с губернатор християнин, назначен от султана, а Тракия и Македония остават под управлението на Османската империя. .....


Дали е можно вака испрвртени работи да изучувате во Вашите учебници по историја.... Ова се нарекува тотална хипокризија на вашата историја....


Да ги видиме вистински факти за настаните кои ги споменуваш....

За каква Санстефанска бугарија пишуваш? :D и каква Санстефанска бугарија учат вашите деца..... :nemiseveruva:
Санстефанска бугарија никогаш не била формирана и никогаш не постоела..... Кои се мотивите за еден така пропаднат проект....

Taквата Бугариja била замислена не како независна земja, туку како руска провинциja, коja, формално гледано, би останала под суверената власт на Турциja. Било замислено да стане руски Египет и да го држи отворен патот на Русиja до Истанбул. На тoj начин Русиja стана териториjaлен сосед на Турциja - кoja би била уништена при неjзиниот следен удар..."

(Alexander Redlich, "Der Gegensatz zwischen Osterreich-Ungarn und Russland," Stuttgart-Berlin, 1915, 13-14)


ГРОФОТ ИГНАТИЕВ – АРХИТЕКТ НА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ:
" Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток. "
(М. Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913, cтp. 33)


Русија пристапила кон операционализација по победата во војната со Турција.

Со прелиминарниот Санстефански договор (3. 03. 1878) Русија го официјализирала проектот за „Голема Бугарија“ од Црното Море до Охридското Езеро, планината Грамос и Костурското Езеро на запад и од Дунав на север до Егејското Море. Западните европски големи сили на Берлинскиот конгрес (1878) го спречиле нејзиното создавање, но проектот станал опсесија за Бугарите.

Врз проектот за санстефанска Бугарија била градена и водена бугарската државна политика. Во 1897, а потоа и во 1904 г., непосредно по Илинденското востание, Бугарија склучила тајни договори со Србија за усогласување на политиката во однос на Македонија, без разграничување на интересните сфери.

За реализацијата на големодржавната политика Бугарија склучила Договор за офанзивен сојуз (29. 02 / 13. 03. 1912), со таен додаток за поделба на Македонија.

Со државите сојузнички од Балканскиот сојуз влегла во војна против Турција со сите воени и економски потенцијали.

Незадоволна од поделбата на освоените територии во Македонија, Бугарија ја започнала Втората балканска војна, во која претрпела катастрофален пораз.

Во Првата светска војна влегла на страната на Централните сили, го окупирала и го анектирала Вардарскиот дел на Македонија (и Источна Србија), прогласувајќи обединување на Бугарија и реализација на санстефанската програма.

По поразот во војната, Бугарија со Нејскиот мировен договор (1919) била присилена да го отстапи Струмичкиот крај во Македонија, а и биле одземени и бугарските „западни покраини“ што и биле доделени на Србија, односно на државата на Србите, Хрватите и Словенците.

Како реагирале македонците после поделбата на Македонија ос следниве прогласи:

„НАЗАД КОН АВТОНОМИЈАТА" - БРОШУРА ОД ДИМО ХАЏИ ДИМОВ,
ВО КОЈА СЕ РЕАФИРМИРА „АВТОНОМИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА И НАЦИОНАЛНОТО САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД" КАКО МОЖНО РЕШЕНИЕ ЗА МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕ (1918)

ПОВИК ОД МАКЕДОНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ВО БУГАРИЈА СО КОЈ СЕ ОСУДУВА ПОЛИТИКАТА НА БУГАРСКАТА ВЛАДА, ЧИЈА ЦЕЛ Е ПРИСОЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА КОН БУГАРИЈА. СЕ ПОВИКУВААТ МАКЕДОНСКИТЕ БЕГАЛЦИ И ЕМИГРАЦИЈА „НА БОРБАЗА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА!" (1919)Во Втората светска војна Бугарија му пристапила на Сојузот на фашистичките сили, го окупирала и го анектирала поголемиот дел од Македонија.

По 9-тосептемврискиот државен преврат и по доаѓањето на власт на Бугарската комунистичка партија, Бугарија декларирала напуштање на големодржавната политика на монархистичките режими; го поздравила создавањето на македонската национална држава во Вардарскиот дел на Македонија - Демократска Федерална Македонија во Југословенската федерација и ги признала македонскиот народ, нацијата и јазикот. На македонскиот народ во Пиринскиот дел во Бугарија им признала културна автономија во периодот до Резолуцијата на ИБ (1948), во таканаречениот „Димитровски период“ во Бугарија.

Andrej
07-04-12, 13:56
Сан Стефанскиот договор е само ПРЕЛИМИНАРЕН, како таков го потпипшал рускиот цар .... Оттука е ирелевантен за било каква дискусија ...

дуле узунов
07-04-12, 14:05
Сан Стефанскиот договор е само ПРЕЛИМИНАРЕН, како таков го потпипшал рускиот цар .... Оттука е ирелевантен за било каква дискусија ...

Много си зле со историjата... пениш се пениш со истиот договор се создава независима држава. Може да го читаш полниот текст на Санстефанскиот договор:

СТАТЬЯ VI
Болгария образует самоуправляющееся, платящее дань,
Княжество, с христианским правительством и земским войском.
Окончательные границы Болгарии будут установлены особой
Русско-турецкой комиссией до очищения Румелии российской
императорской армией. – При изменениях на месте общего очертания
границ, Комиссия, согласно основаниям мира, примет во внимание
начала народности большинства пограничных жителей, а также
топографические условия и практические нужды местного населения,
касающиеся удобства сообщений....
...
СТАТЬЯ VII
Князь Болгарии будет свободно избираем населением и
утверждаем Блистательной Портой с согласия держав. – Ни один из
членов царствующих династий великих европейских держав не может
быть избран князем Болгарии.
В случае, если звание князя болгарского останется
незамещенным, избрание нового князя будет произведено при тех же
условиях и в той же форме....

Сан-Стефанский прелиминарный мирный договор (http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/stefano.htm)

Misla
07-04-12, 14:07
Каков ти е проблемот да го разбереш? Остави настрана "шумерската следа" оти са тинтири-минтири. Зар некоj спори што прото-бугарските племена са били част од хунскиот соjуз на Атила? (дури некои велат што прото-Бугарите са били хегемони во овоj соjуз). После разпадот на државата на Атила (ако условно наречем неговиот соуз држава) част од прото-бугарите се врнали на исток кон северното черноморие и Кавказ. Една част останали федерати на источно римското царство и дури во Охридско направили полу-независима држава (Бильан во другата тема цитира доста извори). .....

„Именик на бугарските ханови" (напишано во 8. век) за турко-алтаискиот водач Атила (божјиот камшик) се вели дека е „прататко на Бугарите". Тој во ова дело се среќава под името Авитолах, а како негови наследници (од неговиот туркски род Дуло) следуваат хановите: Ирник (син на Атила, кој на некои места се среќава и под името Ернах, з.м.), Гостун, к*рт и Безмер, за кои пишува дека, во склад со азијатската традиција, имале избричени глави.
Под името к*рт овде се подразбира бугарскиот хан Кубрат, што значи дека во овој Именик Атила е сметан за директен крвен предок на ханот Кубрат и на Бугарите. Да потсетам дека денес ханот Кубрат се смета како првиот етнички владетел на денешната бугарска нација, а гледаме дека тој бил директен крвен потомок на водач Атила - божјиот камшик.
„Именикот на бугарските ханови" е напишан во времето на ханот Аспарух, кој е еден од синовите на хан Кубрат, што значи дека овој Именик е напишан од согласно традицијата и памтењето на Бугарите.

(Проф. Димитар Ангелов: „Образуване на блгарската народност," Софија 1971, и „Христомати по историja на Блгари," Софија 1964.)

Andrej
07-04-12, 14:29
Дуле ти даваш линк до текст кој се вика

Сан-Стефанский прелиминарный мирный договор

И јас сум зле по историјата .....

дуле узунов
07-04-12, 15:13
Дуле ти даваш линк до текст кој се вика

Сан-Стефанский прелиминарный мирный договор

И јас сум зле по историјата .....

Много си сле.... Редакторите на саjтот го нарекли прелиминарный... Но во текстот никаде не пише што е ваков. Тоа се подразбира видно од фигурите кои подписали истиот договор - тие са грофот Игнатиев и Нелидов от руска страна и Сафвет паша и Садулах од турска страна. Во самиот договор пише, што во Петербург ке се потпише официалниот вариант на договорот коj ке биде потпишан веке од царот и султанот:

Настоящий акт будет ратификован их императорскими
величествами императором всероссийским и императором оттоманов, и
ратификации будут обменены в пятнадцатидневный срок, или ранее,
буде то возможно, в С.-Петербурге, где также произойдет
соглашение относительно места и времени, где и когда условия
настоящего акта будут облечены в торжественную форму, обычную для
мирных трактатов. Пребывает, однако, вполне установленным, что
высокие договаривающиеся стороны считают себя формально
связанными настоящим актом со времени его ратификации.

В удостоверение чего обоюдные полномочные подписали
настоящий акт и приложили к нему свои печати.

В Сан-Стефано, 19 февраля (3 марта) 1878 года.

ПОДПИСАЛИ:
ГРАФ Н.ИГНАТЬЕВ,
САФВЕТ,
НЕЛИДОВ,
САДУЛЛАХ

дуле узунов
07-04-12, 15:20
„Именик на бугарските ханови" (напишано во 8. век) за турко-алтаискиот водач Атила (божјиот камшик) се вели дека е „прататко на Бугарите". Тој во ова дело се среќава под името Авитолах, а како негови наследници (од неговиот туркски род Дуло) следуваат хановите: Ирник (син на Атила, кој на некои места се среќава и под името Ернах, з.м.), Гостун, к*рт и Безмер, за кои пишува дека, во склад со азијатската традиција, имале избричени глави.И истото не е ли во склоп со ова што написав п огоре:

Зар некоj спори што прото-бугарските племена са били част од хунскиот соjуз на Атила? (дури некои велат што прото-Бугарите са били хегемони во овоj соjуз)

Andrej
07-04-12, 15:21
Дуле тој што го напишал тоа на сајтот знаел историја .... Еве и ти малку да прочиташ зашто е прлиминаре ....

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/preliminaren.jpg

дуле узунов
07-04-12, 15:36
Дуле тој што го напишал тоа на сајтот знаел историја .... Еве и ти малку да прочиташ зашто е прлиминаре ....

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/preliminaren.jpg


Тука веке има елементи на висока политика. Толкова висока , што дури Игнатиев не знаел подробности и накраjот заприличал на глупак. Зоштото соjузот на тримата императори (рускиот, германскиот и австро-унгарскиот) бил предрешил работите...
Сичко било решено на Будапештенската таjна конвенциjа (http://bg.wikipedia.org/wiki/Будапещенска_конвенция)

Andrej
07-04-12, 15:53
Дуле ДОГОВОРОТ Е ПРЕЛИМИНАРЕ И КАКО ТАКОВ Е НЕБИТЕН ....

дуле узунов
07-04-12, 16:05
Дуле ДОГОВОРОТ Е ПРЕЛИМИНАРЕ И КАКО ТАКОВ Е НЕБИТЕН ....

Е и? Предварителниот договор може и да не е окончателен, но во никаков случаj не е правно ништо. Ако сакаш да разбереш работите во целост види една интересна разработка на еден испанец (со бугарско државенство) Антони де ла Реа:

Как се стигна до берлинскиот конгрес? (http://forum.boinaslava.net/showthread.php?11797-%C1%E5%F0%EB%E8%ED%F1%EA%E8%FF%F2-%EA%EE%ED%E3%F0%E5%F1)
Прочети го внимателно. Авторот предлага оригинална гледна точка и го е представил много нагледно и увлекателно.

Cartagenero
07-04-12, 16:06
Незадоволна од поделбата на освоените територии во Македонија, Бугарија ја започнала Втората балканска војна, во која претрпела катастрофален пораз.

Во Првата светска војна влегла на страната на Централните сили, го окупирала и го анектирала Вардарскиот дел на Македонија (и Источна Србија), прогласувајќи обединување на Бугарија и реализација на санстефанската програма.

По поразот во војната, Бугарија со Нејскиот мировен договор (1919) била присилена да го отстапи Струмичкиот крај во Македонија, а и биле одземени и бугарските „западни покраини“ што и биле доделени на Србија, односно на државата на Србите, Хрватите и Словенците.Во Втората светска војна Бугарија му пристапила на Сојузот на фашистичките сили, го окупирала и го анектирала поголемиот дел од Македонија.

По 9-тосептемврискиот државен преврат и по доаѓањето на власт на Бугарската комунистичка партија, Бугарија декларирала напуштање на големодржавната политика на монархистичките режими; го поздравила создавањето на македонската национална држава во Вардарскиот дел на Македонија - Демократска Федерална Македонија во Југословенската федерација и ги признала македонскиот народ, нацијата и јазикот. На македонскиот народ во Пиринскиот дел во Бугарија им признала културна автономија во периодот до Резолуцијата на ИБ (1948), во таканаречениот „Димитровски период“ во Бугарија.


Хронолошки разгледана историјата на Бугарија: од каде и да се вртат, што и да прават, ете и Австриец за цар си избраа- секаде се губитници, лузери... :D Егати селската нација.... :hoho:

Обиди се без навреди Модератор22

дуле узунов
07-04-12, 16:11
Хронолошки разгледана историјата на Бугарија: од каде и да се вртат, што и да прават, ете и Австриец за цар си избраа- секаде се губитници, лузери... :D Егати селската нација.... :hoho:Со овој тон, само до бан може да стигнеш. Модератор22

Нарочно го рекох, чаках именно твоята реакция и намеса за което те поздравявам.

Andrej
07-04-12, 16:13
Па секој договор е правен кога е полноправен и конечен а некој прелиминарен проект ...

За да се расчисит зашто е прелиминарен, не е доволен само договорот со австрија.... Треба малку да се видат односите италија франција, кои анлгичаните ги користат за да го ослободат притисокот на двата сојузника русија и франција против Бизмарк, а во исто време и да и помогнат на англија да го ослободи притисокот од франција врз северна африка и блискиот исток. Бизмарк од друга страна се обидува по секоја цена да влезе во инфраструктурата во турција и блискиот исток.... итн итн итн ... Од тие сите причини заедно русите се премислиле и договорот го направиле прелиминарен, за да не ги добијат оддеднаш сите страни против нив.... Сан Стефано е само пуста желба на Игнатиев, без никаква основа. Константиополската конференција го поставила урнекот на решавање, но Игнатиев тоа не го почитувал.... Сепак на константиополската конференција се големите сили а не само русија и турција како на овој смешен договор. Нема шанса еден таков голем проблем како балканот да се решава само помеѓу турција и русија .... Затоа е смешен договорот.

дуле узунов
07-04-12, 16:25
Па секој договор е правен кога е полноправен и конечен а некој прелиминарен проект ...

За да се расчисит зашто е прелиминарен, не е довоен само договорот со австрија.... Треба малку да се видат односите италија франција, кои анлгичаните ги користат за да го ослободат притисокот на двата сојузника русија и франција против Бизмарк, а во исто време и да и помогнат на англија да го ослободи притисокот од франција врз северна африка и блискиот исток. Бизмарк од друга страна се обидува по секоја цена да влезе во инфраструктурата во турција и блискиот исток.... итн итн итн ... Од тие сите причини заедно русите се премислиле и догорот го направиле прелиминарен, за да не ги добијат оддеднаш сите страни против нив.... Сан Стефано е само пуста желба на Игнатиев, без никаква основа. Константиополската конференција го поставила урнекот на решавање, но Игнатиев тоа не го почитувал.... Сепак на константиополската конференција се големите сили а не само русија и турција како на овој смешен договор. Нема шанса еден таков голем проблем како балканот да се решава само помеѓу турција и русија .... Затоа е смешен договорот.

А ти дали мислиш, че гроф Игнатиев е знаел какво се е решило во Будапешта во jануари 1877 г.? Не ... не е знаел и затоа е изпаднал во положение на the Fool on the Hill. Да бе знаел, би се сообразил со взетите во Будапешта решениjа. Тоа е нагледна илустрациjа на безпомошната руска политика.
Дали е смешен договорот? Кое е смешното? Инаку се сложувам со тебе односно реченото: "Нема шанса еден таков голем проблем како балканот да се решава само помеѓу турција и русија ..". Наистина е немало шанси.. А случаjно да знаеш што гроф Игнатиев е изпаднал во немилост пред царот заради подписване на истиот договор?

Andrej
07-04-12, 16:29
Игнатиев не е единствениот русин кои играл са себе.... Тој се гледал како иден цар на Бугарија и сатоа одел на тоа решение ...

Ај ако имам време ке отворам една тема за Игнатиев, па да видиме што правел и со кого ....

дуле узунов
07-04-12, 16:35
Русский дипломат Ю. С. Карцов в очерке, основанном на материалах своего дяди Андрея Карцова (1835—1907), писал о Игнатьеве[13]: «В продолжении целых 12-ти лет (1864—1876 гг.) делами посольства нашего в Константинополе заведовал генерал Николай Павлович Игнатьев. Турецким Востоком канцлер А. М. Горчаков интересовался мало; поэтому, в действиях своих Н. П. Игнатьев был почти полным хозяином. <…> В Константинополе, где каждый человек на счету, он скоро приобрёл преобладающее значение. Его называли le vice-Sultan; да он и был им на самом деле: турецкие министры его боялись и были у него в руках. Главною и неизменною целью игнатьевской политики было разрушение Турецкой империи и замена её христианскими, предпочтительно славянскими народностями. <…> Умозрительным политиком Н. П. Игнатьев не был: с принципами и отвлечённостями он обращался довольно бесцеремонно. Политическому миросозерцанию его недоставало глубины исторического чернозёма. Однажды, по поводу болгарских церковных дел, советник А. И. Нелидов заметил, что православие Россия восприняла от Византии. „Совсем не от Византии, — возразил Н. П. Игнатьев, — а от славянских первоучителей Кирилла и Мефодия.“ В Константинополе Н. П. Игнатьев был в упоении собственного политического значения. События его окружали таким ореолом, что он становился как бы вождём всего славянства.»

Andrej
07-04-12, 16:58
Па реков за Игнатиев може да се пишува многу.... Инаку си го цитирал Карцов, тој истиот во неговата статија за тајната дипломатија говори дека на Игнатиев не му се кажувани работи кои не ги знаел пред тоа .... Затоа и не знаел за прелиминарниот статус на Сан Стефанскиот договор ...

Ама ако отворам тема за тоа ке има повеќе.... Сега работам на нешто друго кое мене ми е поинтересно ...

Модератор 22
07-04-12, 20:08
Безполезната дискусија ви е префрлена во темата Општ дијалог. Тука е тема Бугари ТАТАРИ.

дуле узунов
07-04-12, 20:11
Бугарите не са Татари оти немат хунски ген. А едни комшии имат 5 % хунски ген. (според институтот Игенеа)

Andrej
07-04-12, 20:17
Аман со таа игенеа... Па да сте пубертетлии па да дркате на неа ... Вака ...

Модератор22

Vodenicarot
08-04-12, 14:40
Аз се обракям до лажгото Воденичар.
Той тврди, че некой наш /от Българийа, Тракийа или Македонийа се е прдставил като Татар.

Това е невъзможно, защото от появата на татарите до сега , българите са им били най-опасните врагове.


Ne sakam da se simnam na tvoe nivo i da pocnam so vreganje, ama dovolno e da ti kazam deka si imas komlpleks,tvoj problem.
Dali samo jas ve narecuvam Tatari?.Pa nezavisno od ovoj razgovor toa vi go imaat kazano i Misla, Andrej, Cartagenero... Sega na vas so decenii sho vi se pereni mozocite i od Tatari, koi vlevavte strav na ovie prostori, stanavte sloveni, Kade otidoa toa tatarite?:zbunet:
Vo nasata makedonska svest si e ostanato deka vie ste tatari. A vie kako notorni lazaci, vi rekov,lecete si go kompleksot

дуле узунов
08-04-12, 14:45
Ти нещо ще кажеш ли по темата или да?

Vodenicarot
08-04-12, 14:51
Biljan, vo post 83 Andrej ve presuva istoto.Kade isceznavte?

Biljan
08-04-12, 16:00
Vodenicar, nie nikogas ne sme bile tatari.
So ova
Vo nasata makedonska svest si e ostanato deka vie ste tatari

priznavas deka vasata novomakedonska svest e formirana pod uticaj na srpskata i grckata propaganda.
Dali ozbilno mislis deka nekoj "makedonski" prerodbenik se mislel za tatar?

Andrej
08-04-12, 16:09
Не се сметале ни за етнички бугари од Мизија ... Биле словени по потекло а не татари како што и во 1901 година ве бранел Златарски ...

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatarhan1.jpg

А ти види кога живееле Тунман и Енгел, кој за тогашните бугари тврделе дека се татари.... Или можеби имаш податок дека тие бугари од времето на Тунман и Енгел се иселиле ....???

Biljan
08-04-12, 16:28
Андруха, за Тунман не знам, ама за Енгел и вие сте били татари. Нали се сещаш? Тогавашните българи ....
Показвала съм ти го.

Biljan
08-04-12, 16:36
A za Zlatarski nesto pak ne si razbral. Kak se vrzva tvoeto tvrdenie za nego s izrezkata, kojato si pokazal?

Andrej
08-04-12, 16:36
А мислиш дека јас мислам дека ТИ нешто знаеш .... Ај гитла бре оди и најди некој форум за малоумни и тамо верглај исти работи ....

Biljan
08-04-12, 16:50
Ти верглаш исти работи и лажеш, обаче аз съм тука да те хващам.
Та за Енгел всичките българи от негово време са с татарско потекло, не само ние, ами и вие.
Ха честито!

Andrej
08-04-12, 16:53
Берлинскиот конгрес точно дефинирал КАДЕ Е БУГАРИЈА .... Вашите први географии точно одредуваат КАДЕ Е БУГАРИЈА .... А ти можеш како и секогаш само да верглаш глупости.....

Од теоријата на Тунман и Енгел до Берлински конгрес нема некакви преселувања на народите ....

Vodenicarot
08-04-12, 17:07
Vodenicar, nie nikogas ne sme bile tatari.
So ova
Vo nasata makedonska svest si e ostanato deka vie ste tatari

priznavas deka vasata novomakedonska svest e formirana pod uticaj na srpskata i grckata propaganda.
Dali ozbilno mislis deka nekoj "makedonski" prerodbenik se mislel za tatar?

Ti nekako si mnogu konfuzen.Znaci sprema tebe:nie sme tatari, ama vas ve narecuvame toa, a vie koi se ste toa, se mislite za sloveni i ste se plasele od samite sebe koga ste dosle na ovie prostori:zbunet:
Vidi str.5, post 94. Site sme zbuneti, sto ni samite ne znaete sto ste

Biljan
08-04-12, 18:04
Нe прехвърляй проблемите от болната глава на здравата.
От 9 век до сега сме народ с име, език, култура, традиции.

Дилеми нема.

А това, че използвате отдавна забравени пропаганди на гърци и сърби от 19 век за некакви татари и до сега само показва колко са ви познанията по история.

Andrej
08-04-12, 18:07
От 9 век до сега сме народ с име, език, култура, традиции.

Има ли поголема глупост од ова ....

Biljan
08-04-12, 18:17
Забравила съм и религия.

Та така - от Албанските планини до Черно море и от Дунав до Бело през 9 век се формирал българският народ с български етноним, български език, български книги, български манастири, български традиции и български спомени за българската държавност /напомням за желанието на Делян да възстанови българската държава и се нарекъл Петър, за същото желание на Георги Войтех - Константин Бодин също приел името Петър, същото и при Теодор - Петър и Асен/ и ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ.

Това е.

Biljan
08-04-12, 18:23
От къде идва терминът тартари съм пояснявала многократно - през 18 век Тартария била територията от северното причерноморие до Тихия океан. Понятието е заместило старото Скития.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Witsen_-_Tartaria.jpg/400px-Witsen_-_Tartaria.jpg

афион
08-04-12, 18:26
И таа територија била населена со?

Biljan
08-04-12, 18:26
Внимавай тука

Тартария или Великая Тартария (лат. Tataria, Tataria Magna; англ. Tartary, Great Tartary, иногда Grand Tartary; фр. Tartarie) — термин, использовавшийся в западноевропейской литературе в период Средневековья и вплоть до XIX века[1], предположительно для обозначения Великой степи некогда входивших в состав Золотой Орды — обширных территорий между Европой, Сибирью, Каспийским морем, Аральским морем, Уральскими горами, Китаем и Тихим океаном (Татарский пролив).


Извод - вашата пропаганда е застинала в 19 век. Няма нормален човек, който може да измисли тема Бугари Татари

Biljan
08-04-12, 18:29
И таа територија била населена со?

Со всекакви народи - турки, русски казаци, фински народи, монголски народи, китайски, ирански .... всякакви.

Biljan
08-04-12, 18:34
А, ето и по-точно обяснение от моето

Упоминание в Карманной книжке для любителей землеведения 1848 года

В данном тексте даётся информация о появлении слова Тартария:

Из рассказов Карпини и Рёйсбурга Западная Европа ознакомилась несколько с обширными степями, простирающимися от Волги и Урала до Китая, и с её народами. Замечательно, что ещё на пути в Монголию, Рёйсбрук слышал в Константинополе о большом возвышении этой части Азии: наблюдение, которое подтвердила наука и вследствие чего родилось нынешнее наименование «Верхней Азии». Неопределённое название Скифия, которое до XIII века распространяли на всю эту полосу земли, заменилось новым именем Татария или Тартария; последняя форма сделалась общеупотребительнее, потому что понятнее, намекая на происхождение врагов Христианства из языческого Тартара. Этим прозвищем Европейские географы означали северную часть Верхней Азии даже до нашего времени, разделяя ещё свою «Тартарию» на Великую, Малую, Независимую, и т. п…

Andrej
08-04-12, 18:35
Забравила съм и религия.

Та така - от Албанските планини до Черно море и от Дунав до Бело през 9 век се формирал българският народ с български етноним, български език, български книги, български манастири, български традиции и български спомени за българската държавност /напомням за желанието на Делян да възстанови българската държава и се нарекъл Петър, за същото желание на Георги Войтех - Константин Бодин също приел името Петър, същото и при Теодор - Петър и Асен/ и ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ.

Това е.

Срби и власи ли се бугари ....??? Чака го заборави ...??? Шишмани, Тертери ...???

Andrej
08-04-12, 18:36
Протобугарите си се дел од татаркиот народ

The history of the Tatar people and the history of all its ancestors are examined by us as a single and integral process of development. In this integral historical process we isolate the basic stages. The essential factor is the statehood of the Tatar people and its ancestors. According to this convention the historical development of Sumerian statehood is considered as an initial stage, Hun statehood as a second, ancient Bulgarian as a third, statehood of the Volga Bulgars - the fourth, the statehood of the Kipchak Kaganate Tatars as a fifth, the statehood of the Kazan Tatars as the sixth stage

Biljan
08-04-12, 18:39
Защо пък сърби и власи да са бугари? Те не говорели български и ясно си се различавали от българите.

Българи били само българите.

Biljan
08-04-12, 18:41
Протобугарите си се дел од татаркиот народ

И не само от татарскиот. И от италианскиот се дел, примерно.

Andrej
08-04-12, 19:07
Можеш да верглаш колку сакаш ама не покажавте ниту еден факт дека не сте ТАТАРИ ....

дуле узунов
08-04-12, 19:17
Да питаме д-р Христо Татарчев?

Andrej
08-04-12, 19:18
Прашај го ...

Модератор 22
08-04-12, 19:30
Биљан и Дуле, имате тема, имате тези, имате факти. Дискутирајте за тоа а не за форумџиите.

Biljan
08-04-12, 21:04
Като ги имам впредвид забележките на Модератор22 на въпроса на Андрей

Можеш да верглаш колку сакаш ама не покажавте ниту еден факт дека не сте ТАТАРИ ....

А вие покажавте некой факт дека не сте татари?

Биљан јас немам проблем. Темата е Бугари татари или ако добро ја разбирам Кој ја создал теоријата за Бугари татари. Не е Македонци татари. Не си играј со моето трпение. Модератор22

Andrej
09-04-12, 00:04
За срамои .... Цела историја се македонисти

http://i42.photobucket.com/albums/e324/Andrej081/tatari3.jpg

дуле узунов
09-04-12, 06:00
Има татаро-угорски остатоци во езикот ни. Наприемер: Вар-дар

TATAP
09-04-12, 08:31
Има татаро-угорски остатоци во езикот ни. Наприемер: Вар-дар

Аму-даря,Саръ-даря,Вар-даря:D

Vodno konche
09-04-12, 08:37
Биљан и Дуле, имате тема, имате тези, имате факти. Дискутирајте за тоа а не за форумџиите.
Модераторе, не искам да ти се бъркам в работата, но не мислиш ли че е срамно и проява на чиста ксенофобия във всеки македонски форум по няколко пъти да се отваря тема Българи татари. Такава тема е тенденциозна чиста навреда за сите българи, както за държавата България...Каза ви се вече, че татари е стар термин от 19-ти век. Днес не е актуален. Не че и по другите теми това не се допуска. Татари е неприемлив термини за нас. Запомнете веднъж завинаги - ние сме славяни. Езика ни е славянски и азбуката ни е славянска. Първата славянска държава в която се основават Школи в които се пише и чете на славянски език е България по времето на цар Борис 1-ви. Първо е основана Преславската книжовна школа и подоцна с пари на българската държава и специалисти изпратени от Преслав се основава и Охридската книжовна школа. По времето на цар Симеон Велики имаме Златен век на старобългарската и старословенската книжовност, която дава основите на другите славянски книжнини като руската и сръбската...Подоцна е основана и Търновската книжовна школа и т.н.
Ето тези неща са интересни и трябва вие да ги знаете. А ако искате за татарите и за Чака, то ясно е казано, че българите са водили войни на живот и смърт срещу татарите през 13-ти век, точно затова да се наричат българите татари е недопустимо.

Biljan
09-04-12, 09:37
Защо пък да е навредливо? Мене ми е смешно.

Vodno konche
09-04-12, 11:05
Защо пък да е навредливо? Мене ми е смешно.
То е смешно до време. Но виждам, че на македонците хич не им е смешно, а съвсем сериозно се вживяват в ролята си на "голямата работа". Едва ли не - ние сме някакви татари, а те великите антични незнамиазкаквоси при положение, че световната история, а не нашите смешни малки регионални истории говорят, че в Средните Векове на Балканите основната голяма и велика славянска държава е Българското царство - Първото и Второто. Ако има славянска писменост, книжнина и култура през Средните векове и Късната античност то тя неизменно се свързва с българите и българската държава. Татарите от друга страна са нашественици и нападат българите през 13-ти век. Това е. Какви са тези наистина смешни дебати?

Misla
09-04-12, 12:21
Има татаро-угорски остатоци во езикот ни. Наприемер: Вар-дар

Archaic --> Bar Daria = Βαρδάρια (Βαρδάριος) = Great River ----> The term was used for the first time by the ancient writer Homer. Bar means Great, Daria means River.
The ancient name in Koine and Byzantine ----> Βαρδάρης (Vardárīs) or Αξιός (Axiós) = dark water, similar like the name at the mouth of the Danube, Axíopa "dark water", Crna voda

Turkish ---> Var - Dar = there are narrow (Google translation)

дуле узунов
09-04-12, 14:40
Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές, κατά τον 7ο αιώνα, συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν.

Превод со Гуглето:

Вардар е името произлиза от средновековното монголско племе на Вардар, който след набези през 7 век, капитулира пред император на Византия (Източната римска империя) и така се заселили в долината на Вардар, култивиране на предоставената територии. Vardaris бързо асимилирани от местното гръцко население и изчезнали от историята. Името на река Вардар Аксиос, обаче, остава и до днес.

Вардар (http://translate.google.bg/translate?sl=el&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fel.wikipedia.org%2Fwiki%2F%CE%91%CE %BE%CE%B9%CF%8C%CF%82)

Misla
09-04-12, 15:44
Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές, κατά τον 7ο αιώνα, συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν.

Превод со Гуглето:

Вардар е името произлиза от средновековното монголско племе на Вардар, който след набези през 7 век, капитулира пред император на Византия (Източната римска империя) и така се заселили в долината на Вардар, култивиране на предоставената територии. Vardaris бързо асимилирани от местното гръцко население и изчезнали от историята. Името на река Вардар Аксиос, обаче, остава и до днес.

Вардар (http://translate.google.bg/translate?sl=el&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fel.wikipedia.org%2Fwiki%2F%CE%91%CE %BE%CE%B9%CF%8C%CF%82)

hahahah Probably during the time of Genghis Khan... very, very possible !!hahah.

Look, I think that is the name given by Swedes who came there as tourists. There is a proof as well.

värdar from Swedish noun värdar, an indefinite plural of värd.

Etymology 1

Old Norse verðr a verð n, from Germanic *werþaz ‘towards, opposite’, used substantively as a noun. Cognate with Dutch waard a, German wert adj Wert n, English worth.

Etymology 2

Borrowed from Middle Low German wert (genitive: werdes), from Old Saxon werd or wird. Cognate with Gothic 𐍅𐌰𐌹𐍂𐌸𐌿𐍃 (wairþus), German Wirt, Dutch waard.

Dule....You're talking nonsense man! That what you have wrote here is a big mistake. This is some text from some forum which was written by someone like you. BTW if you're looking for an information from Wikipedia, then read it.....

there is a link right here, just double click :D ... Vardar (http://en.wikipedia.org/wiki/Vardar)

дуле узунов
09-04-12, 16:03
Името Вардар го е дал хан Заберган (http://sh.wikipedia.org/wiki/Zabergan) вожд на Кутригурите (Бугари) уште во 550 - 560 г. кога се е заселил како федерат по долината на Аксиос.

Misla
09-04-12, 16:22
Името Вардар го е дал хан Заберган (http://sh.wikipedia.org/wiki/Zabergan) вожд на Кутригурите (Бугари) уште во 550 - 560 г. кога се е заселил како федерат по долината на Аксиос.

Zabergan, Samur Khan ili Sam-Or Khan (od Sabiraca) bio kutrigurski kan, povezan sa Avarima. Ili pod njihovim vodstvom ili suprotno njihovim željama, vodio je kutrigurske Bugare i Hune u napade na sjevernu granicu Justinijanovog Bizantskog Carstva 559. Nakon njega je Bugarima i Hunima vladao Bayan.

Ne smije se miješati sa Zaberganom koji je u bizantsko-perzijskom ratu branio perzijsku tvrđavu Hlomaron od snaga cara Mavrikija 586

Zabergan (http://www.tagsup.com/tag/Zabergan)


sjevernu granicu Justinijanovog Bizantskog Carstva 559 :nemiseveruva:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Byzantium550.png

афион
09-04-12, 16:35
Модераторе, не искам да ти се бъркам в работата, но не мислиш ли че е срамно и проява на чиста ксенофобия във всеки македонски форум по няколко пъти да се отваря тема Българи татари. Такава тема е тенденциозна чиста навреда за сите българи, както за държавата България...Каза ви се вече, че татари е стар термин от 19-ти век. Днес не е актуален. Не че и по другите теми това не се допуска. Татари е неприемлив термини за нас. Запомнете веднъж завинаги - ние сме славяни. Езика ни е славянски и азбуката ни е славянска. Първата славянска държава в която се основават Школи в които се пише и чете на славянски език е България по времето на цар Борис 1-ви. Първо е основана Преславската книжовна школа и подоцна с пари на българската държава и специалисти изпратени от Преслав се основава и Охридската книжовна школа. По времето на цар Симеон Велики имаме Златен век на старобългарската и старословенската книжовност, която дава основите на другите славянски книжнини като руската и сръбската...Подоцна е основана и Търновската книжовна школа и т.н.
Ето тези неща са интересни и трябва вие да ги знаете. А ако искате за татарите и за Чака, то ясно е казано, че българите са водили войни на живот и смърт срещу татарите през 13-ти век, точно затова да се наричат българите татари е недопустимо.

Скап пријателе , ова тема е за еден дел од вашата историја. За патот по кој се градел вашиот происход и затоа нема потреба од нејзино непостоење. Нејзината цел не е за навредување , затоа што вашите предци во тоа време биле горди на своето потекло.

Ако се зборува за навредување тогаш најдобро е да видиш какви наслови има на алл.бг и да ги споредиш со насловите на воденица.

Те поздравувам и се извинуваш што пред модераторот јас ти одговорив.

дуле узунов
09-04-12, 17:10
Zabergan (http://www.tagsup.com/tag/Zabergan)


sjevernu granicu Justinijanovog Bizantskog Carstva 559 :nemiseveruva:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Byzantium550.png

Персиjската врзка не е точна. Има е совпадение на имената. Заберган (Персиjа) не е Заберган вождот на Кутригурите, ако ме некои мислат што са едно и исто лице как например тук:

Ето защо Прокопий в „Тайната история” пише, че Теодора (жената на Юстиниан, ум. 548 г.) е била написала писмо до Заберган, с молба той да окаже влияние върху Хосрой да не напада Византия. Заберган дал това писмо на Хосрой, а той го използвал пред войската, питайки може ли да се вярва на държава, ръководена от една жена.


За съжаление, по-голямата част от историците никога не са свързвали Заберган от „Тайната история” на Прокопий с кутригурският владетел Заберган, защото не са дооценили съобщението на Прокопий, че „хуните са съюзници на персите”.

Ето какво съдържало писмото на Теодора до Заберган:


„Колко много те ценя, Забергане – аз виждам в теб доброжелател на нашата държава, - това знаеш, откакто скоро беше с посланичество при нас. Твоите действия ще съответстват на мнението ми за теб, ако убедиш цар Хосрой да води мирна политика с нашата държава. Тогава ти обещавам голяма награда от страна на мъжа ми, защото той не върши нищо без моето съгласие.” (Прокопий, Тайната история, с.23)

Летописец (http://letopisec.blog.bg/history/2011/08/09/zabraveniiat-bylgarski-vladetel-zabergan.798712)

uvtest
09-04-12, 17:31
Скап пријателе , ова тема е за еден дел од вашата историја. За патот по кој се градел вашиот происход и затоа нема потреба од нејзино непостоење. Нејзината цел не е за навредување , затоа што вашите предци во тоа време биле горди на своето потекло.

Ако се зборува за навредување тогаш најдобро е да видиш какви наслови има на алл.бг и да ги споредиш со насловите на воденица.

Те поздравувам и се извинуваш што пред модераторот јас ти одговорив.

Не,не е тема за патот по кой се градел нашиот происход.Всеки,поне малко запознат с историята знае,че това не е вярно.Това е тема отворена и държана от нещастни дребни душици,научени от господарите си,че връх на патриотизма е омразата и плукането по Българите.Ако някой от нас напише:БЮРМ или Фиромци,веднага ще бъде баниран и правилно,това е навредливо за Македонците,но теми като тази и най различни обиди към Българите седят Все пак в едно си прав.Добре е тази тема да стои,защото тук четат и нормални,свестни Македонци,които разбират любовта към страната и народа си в това да търсят и създават приятели ,а не врагове .

Biljan
09-04-12, 18:05
Ма не мога да ви разбера Унвест и Кончето.
Защо вие ще се обиждате, че някой с нулево ниво на интелигенция ще ви вика татар?

Той обижда себе си, защото заявява: "ВИЖТЕ МЕ КОЛКО СЪМ ПРОСТ,
възприятията ми са замъглени от сръбска и гръцка пропаганда от 19 век."

Значи само в РМ нивото на историческото познание е застинало на ниво от преди 200 години.

Не се обиждай, а им се смей на акъла.

Картагенеро сподели, че македонците /етнички/ си мислели, че българите са монголоиди. Това е!

Модератор 22
09-04-12, 18:20
Биљан обиди се да се контролираш.

Модератор 22
09-04-12, 22:18
Биљан ајде да ти кажам едноставно. Темата е Бугари Татари и секој коментар кој ке се однесува на форумџија а не на темата ке биде понатака избришан.

uvtest
10-04-12, 01:23
Биљан ајде да ти кажам едноставно. Темата е Бугари Татари и секој коментар кој ке се однесува на форумџија а не на темата ке биде понатака избришан.

Един въпрос до модераторите.Как ще реагирате,ако някой пусне тема"Македонци Фироми"?Ако сте мъже ще отговорите,ако сте п...ки,няма.

афион
10-04-12, 02:07
Ќе го банирам за цел живот. Затоа што тоа е политички проблем со една земја , на која не и го знам името.
А ако имаш желба да пробаш слободно.

Biljan
10-04-12, 07:52
Биљан ајде да ти кажам едноставно. Темата е Бугари Татари и секој коментар кој ке се однесува на форумџија а не на темата ке биде понатака избришан.

Като темата е бугари татари, дай да видим някой бугарин татарин.

Ако се разгледаме по темите, ще видим, че в темата за македонци във ватиканските архиви не сте показали нито един, в темата за македонските словени кога станали бугари, пак нема ниту един македонски словен.
Тука пък нема бугарин татарин.

Единственото, което сте показали е татарин българин, демек татарин, който иска да е булгарин.

Ако темата беше Татари Бугари, да. Обаче тя е Бугари Татари.
Та ха да видим някой бугарин, който да се мислел за татарин.

Смешки големи!!!

Andrej
10-04-12, 08:39
Биљан што се правиш луд... Па во првиот коментар ти напишав

МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ИЗМИСЛИЛЕ ДЕКА СТЕ ТАТАРИ..... САМО НЕ ПРИФАЌААТ ДЕКА ОВОЈ ФАКТ СЕ МЕНУВА САМО ЗАТОА ШТО ГОВОРИТЕ СЛАВЈАНСКИ ЈАЗИК.... РАСТАТА ОСТАНУВА БЕЗ РАЗЛИКА КАКОВ ЈАЗИК ГОВОРИТЕ ....

А ЕДИНСТВЕН АРГУМЕНТ ЗА СИТЕ ТИЕ КОИ ТВРДАТ ДЕКА НЕ СТЕ ТАТАРИ Е ЈАЗИКОТ ....

И ти покажав КОЈ СЕ ТВРДИ ДЕКА СТЕ ТАТАРИ ПРЕД МАКЕДОНЦИТЕ.... Толку си глуп или само кога доаѓаш на форум си глуп .... Темата е проста, кој се ве нарекувал Татари и од каде потекнува тоа .... Ја имаш и етногенезата на ТАТАРСКИОТ НАРОД и протобугарите се една фаза од тоа .....

Кој ви е проблемот ....??? А ако сакаш да видиш татар, види се во огледало .... Тунман и Енгел за вашите прабаби и прадедовци говореле дека се татари.

Vodno konche
10-04-12, 09:17
Скап пријателе , ова тема е за еден дел од вашата историја. За патот по кој се градел вашиот происход и затоа нема потреба од нејзино непостоење. Нејзината цел не е за навредување , затоа што вашите предци во тоа време биле горди на своето потекло.

Ако се зборува за навредување тогаш најдобро е да видиш какви наслови има на алл.бг и да ги споредиш со насловите на воденица.

Те поздравувам и се извинуваш што пред модераторот јас ти одговорив.
Сърдечно Благодаря за отговора. Знам какви наслови има в Алл.бг, но никога не съм подкрепял тема за вас в която се разглеждате под име, което вие мислите, че е навредливо за вас, макар и да е в международна употреба.
И понеже много българи подкрепят разглеждането на тази тема като средство за защита, то аз си оттеглям възраженията. Нека поне да се знае, че съгласно самоопределението на всеки българин, българското име по никакъв начин не се свързва с татарското. И отново да спомена за нападенията на татарите през 13-век над българската държава и всенародната защита на земята ни под предводителството на водача Ивайло, станал и цар на българите. Днес никой сериозен историк, дали наш, дали международен не би си и помислил да ни сравнява с татарите.

Vodno konche
10-04-12, 09:23
Биљан што се правиш луд... Па во првиот коментар ти напишавИ ти покажав КОЈ СЕ ТВРДИ ДЕКА СТЕ ТАТАРИ ПРЕД МАКЕДОНЦИТЕ.... Толку си глуп или само кога доаѓаш на форум си глуп .... Темата е проста, кој се ве нарекувал Татари и од каде потекнува тоа .... Ја имаш и етногенезата на ТАТАРСКИОТ НАРОД и протобугарите се една фаза од тоа .....

Кој ви е проблемот ....??? А ако сакаш да видиш татар, види се во огледало .... Тунман и Енгел за вашите прабаби и прадедовци говореле дека се татари.
Ако говорим за расата, то тук сме показвали византийски миниатюри - рисунки, слики на българи и български царе от преди 1200 години. Например тези на Скилица - на Кан Крум и хранените му хора. Сите са абсолютно бели европейци. Нито един монголоиден тип нема, дори и за цер.:D Така, че това за расата не е истина. Доказано е.

Andrej
10-04-12, 11:51
А ти сигурен си дека тоа се БУГАРИ ....???

Misla
10-04-12, 12:40
Ако говорим за расата, то тук сме показвали византийски миниатюри - рисунки, слики на българи и български царе от преди 1200 години. Например тези на Скилица - на Кан Крум и хранените му хора. Сите са абсолютно бели европейци. Нито един монголоиден тип нема, дори и за цер.:D Така, че това за расата не е истина. Доказано е.

:D това за расата :D (http://www.macedonians.tv/showpost.php?p=327107&postcount=390)

Vodno konche
10-04-12, 12:43
А ти сигурен си дека тоа се БУГАРИ ....???
Така казват византийските историци. А те нямат причина да ни правят по-добри и по-хубави от колкото сме били, по-скоро обратното. България е била смъртен враг на Византия застрашаващ самото и съществуване, на моменти само чудото спасява Източната Римска Империя от пълен разгром и падането на Цариград и Солун. Такова чудо е внезапната смърт - предполага се от отравяне на Крум Страшни, Симеон Велики пред вратите на Цариград, както и убийството на цар Калоян точно, когато е бил на крачка от превземането на Солун.
Ето затова всички средства са били позволени...срещу нашата държава - такива като пропаганда, коварство, отрова, интриги и т.н. И затова ако Йоан Скилица е изобразил българските владетели като европейци, то те наистина са били такива. Ако си чел византийско описание на монголоиди хуни ще видиш как те са описани - като истински чудовища.:)

Andrej
10-04-12, 12:59
Не знам ЗАШТО мора по милион пати да се повторуваат работите ... Византијските хроничари БУГАРИ ГО НАРЕКУВАЛЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ДЕНЕШНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ЈУЖНА АЛБАНИЈА И ДЕЛОВИ ОД ЗАПАДНА БУГАРИЈА И ЈУЖНА СРБИЈА.....

Што кажал Пириватрич (http://www.macedonians.tv/showthread.php?t=5227)

Еднаш ке мора да почнете да разликувате НАРОДНО ИМЕ БУГАРИ користено во политички цели и племе или народ бугари на кој му давате етнички предзнак....

Cartagenero
10-04-12, 14:12
Та ха да видим някой бугарин, който да се мислел за татарин.

Смешки големи!!!


Билјано ти едно не разбираш: Бугарите не се мислеле никогаш за татари, туку произходот (потеклото) им е татарско.... Проблемот е во тоа што не си признаваат... Ама нема ништо лошо, ниту страшно, ниту грците се признаваат за етиопијци (бидејќи во суштина си се такви) а и циганите се цигани, па се лутат ако ги именуваш така, албанците себеси се наречуваат шќиптари, ама ако некој друг ги нарече така го вадат ножот, та така никој не си ги признава фелерите.... ;)

Cartagenero
10-04-12, 14:39
Един въпрос до модераторите.Как ще реагирате,ако някой пусне тема"Македонци Фироми"?Ако сте мъже ще отговорите,ако сте п...ки,няма.

Ајде јас да се направам на маж и да ти одговорам :D

Фироми, фиромци, мене лично ми е смешно, затоа што терминот е наметнат од комплексирана и проста нација како грчката, плус ФИРОМ е кратенка, as known as референца, што сите знаеме што значи: признак дека Македонија некогаш, во едно не толку далечно, ама веќе минато и неповратно време била составен дел од веќе непостоечката држава Југославија... И? Шо е тука страшно, мене лично ми е смешно...

Додека татари се однесува на вашето реално потекло, не е ниту кратенка, а уште помалку навреда, и тука не гледам ништо што би можело емотивно да ве повреди... Татари сте биле... ми чудо големо де, пак сте луѓе.... Дајте одговор во што ја гледате навредата?

Andrej
10-04-12, 14:44
FYROM во Резолуцијата на ОН е за внатрешна употеба во Обединети нации. Секоја употреба на оваа референца надвор од ОН и нејзините организации е НАВРЕДЛИВА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ....

Cartagenero
10-04-12, 14:50
FYROM во Резолуцијата на ОН е за внатрешна употеба во Обединети нации. Секоја употреба на оваа референца надвор од ОН и нејзините организации е НАВРЕДЛИВА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ....


Јас и во душата сум Македонец, и во срцето сум Македонец, и во мозокот на коските сум Македонец, и во свеста сум Македонец и во подсвеста сум Македонец, во крвта сум Македонец и по потекло сум од Македонија и ич не ме боли к**от дали некои фрустрирани суштества ќе ме нарекувале фиромјанин...

Biljan
10-04-12, 15:17
Кој ви е проблемот ....??? А ако сакаш да видиш татар, види се во огледало .... Тунман и Енгел за вашите прабаби и прадедовци говореле дека се татари.
И за вашите и за вашите.

Енгел не ги дели българите от края на 18 век на НАШИ и ВАШИ. Всичките са едно.

дуле узунов
10-04-12, 15:19
Сичко друго сигурно е така... само за крвта не се колни оти може да е друга. (крвата, респективно произходот е факт без значение). Барак Обама е не по малко Американец отколкото првите заселници од "Мејфлауар".

Andrej
10-04-12, 15:41
И за вашите и за вашите.

Енгел не ги дели българите от края на 18 век на НАШИ и ВАШИ. Всичките са едно.

Не постојат НАШИ БЛГАРИ.... Те излажал некој само за да те шупчи .... Има СЛОВЕНИ ОД МАКЕДОНИЈА НАРЕЧЕНИ БУГАРИ, АМА НЕ СЕ БУГАРИ, ЗАШТО АКО СЕ ТИЕ БУГАРИ ТОГАШ И ГОМНАТА МОЈ КОИ СИ ГИ НАРЕКУВАМ ДЕНЕС БУГАРИ КЕ БИДАТ ЕТНИЧКУ БУГАРИ .... Или се можеби ....???

Andrej
10-04-12, 15:41
Сичко друго сигурно е така... само за крвта не се колни оти може да е друга. (крвата, респективно произходот е факт без значение). Барак Обама е не по малко Американец отколкото првите заселници од "Мејфлауар".

Американец како нација не постои па оттука и споредбата ти е наперимерна ...

Biljan
10-04-12, 15:45
Тая с гомната вече я изяснихме

А бидејки се работи за српски и бугарски (македоно славјански) манастири

Барски
Дал само забелешки онака како монасите му ги дале

Когато твоите гомна започнат сами да дават сведения за себе си, тогава можем пак да ги включим в разговора.

Andrej
10-04-12, 15:49
И пак не разбирам што е тоа што го тврдиш со овие цитати ....???

Барски напишал тоа што му кажале монасите.... За нив манастирот е бугарски како што бил во времето кога е изграден. А во тоа време бугари биле МАКЕДОНСКИТЕ СЛОВЕНИ .... Монасите не ги интересираат ЕТНОСИ затоа што црквоната и извршната власт НИКОГАШ НЕ ОДЕЛЕ ЗАЕДНО ....

А гомната не сме разјасниле ... Упорно тврдите дека секој кој го носел народнот име бугарин е ЕТНИЧКИ БУГАРИ.... И тие секое утро го носат тоа име и НИКОГАШ НЕМА ДА ИМ ГО СМЕНАМ, значи и тие си се ЕТНИЧКИ БУГАРИ ПО ВАШАТА ЛОГИКА ....

Biljan
10-04-12, 16:11
Нали ти казах - когато гомната дадат сведения за себе си, че са бугари, тогава пак ще ги включим в разговора.
Виж как монасите давали сведения за себе си, че са българи и даже описали територията, населявана от българите.

Andrej
10-04-12, 16:14
А ти мислиш ме заболе ДАЛИ ТИ СИ ВКЛУЧЕН ВО РАЗГОВОРОТ ... Еден малоумен помалку или повеќе исто ми е ...

Блгарите не давале ЕТНИЧКО МИСЛЕЊЕ туку црковно .... За нив црквата била бугарска па така и манастирот бугарски па така и народот бугари ... Немале тие поим што е тоа ЕТНОС и не ги интересирало.... Нив ги интересирала верата .... Ако ги прочиташ хрисовулите ке видиш дека пишува ТЕРИТОРИИТЕ КОИ ГИ ВЛАДЕЕЛЕ ЗА ВРЕМЕТО НА ПЕТАР И САМОИЛ а не ТЕРИТОРИИТЕ НА КОИ ЖИВЕАТ БУГАРИ ....

Ама да знаеш да читаш ....

Biljan
10-04-12, 16:18
Говорим за конкретен случай. Посещенията на Барски през 1726 и 1744 г.
В манастира на св. Павел през 1726 г. мнозинството монаси били българи, през 1744 г. вече бил превзет от гърците.

Andrej
10-04-12, 16:27
Биле НАРЕЧЕНИ блгари .... Монасите не ги интерсира ЕТНОС, ги интерсира ВЕРА....

Biljan
10-04-12, 16:31
Каква е тая вера българи, вера сърби, вера гърци?

Верата е християнска, българите, сърбите и гърците били етносите, които изповядвали тая вера.

Andrej
10-04-12, 16:36
Каде виде вера срби, грци, бугари .....????

Biljan
10-04-12, 16:37
В книгата на Барски има сърби, българи и гърци.

Ти каза, че това било вера.

Andrej
10-04-12, 16:39
Не има само луѓе-верници кои монасите према своите манастири ги нарекуваат срби, бугари и грци... Оној кој одел во бугарски манастир бил бугарин а тој може да бил и влав, и србин и марсовец, монасите не ги интересирало ЕТНИЧКО ПОТЕКЛО .....

Biljan
10-04-12, 16:46
Аааа, не е така. В много манастири имало и българи и сърби. Не са били български или сръбски всичките тия манастири.

Чети го Барски. И в Солун срещал много българи, обаче не в манастир, ами по улицата.

Andrej
10-04-12, 16:57
И блгари биле (http://www.macedonians.tv/showthread.php?t=5742)

Biljan
10-04-12, 17:11
Това е 1726 и 1744 г.
Българите си биле българи, различни от сърбите, различни от гърците.

Andrej
10-04-12, 17:17
Ти така сакаш ама не е ....

Biljan
10-04-12, 18:26
Напротив, точно е така. Има си изворен материал. Всяко мое твърдение е подкрепено с извор.
За твоите твърдения винаги СЕ БАРА ИЗВОР, обаче никогаш не се намира такъв.

Andrej
10-04-12, 19:16
Па дај да видиме Барски кога бил во Србија и Мизија за да говори за срби и бугари ....