PDA

Види ја целата верзија : Трето полувреме


Страни : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

афион
02-11-11, 21:02
Оваа тема ја отворам за да се дискутира на едно место за овој филм. Сите наредни постови , ќе се префрлуваат во оваа тема.

Thinker
07-11-11, 16:40
T6hCeXNiols

афион
07-11-11, 16:47
Почнува снимањето на „Трето полувреме“
Во Охрид денеска ќе падне првата клапа на најновото филмско остварување на режисерот Дарко Митревски „Трето полувреме“
Одредени се неколку локации на кои ќе се снима три дена - места во стариот дел на градот и локалитетот Горна порта. По Охрид екипата продолжува со снимање во Битола, во Монополот, каде што ќе се задржи пет дена.

Од продукцијата „Кинооко“ велат дека екипата е подготвена за работа и дека сé се одвива во најдобар ред.

- Во битолскиот монопол ќе се снимаат сцени од собирањето на Евреите од нивните домови и нивната депортација во концентрационите логори. Оваа локација ја избравме бидејќи сметавме дека е најавтентична за тие сцени - вели Роберт Насков, продуцент на филмот „Трето полувреме“.

Од Битола екипата се сели во Свети Николе, каде што ќе бидат снимани сцени на железничката станица на која пристигнал фудбалскиот тренер Илијаш Шпиц, еден од главните ликови во филмот.

Главните сцени ќе бидат во Скопје. Фудбалските натпревари ќе се снимаат на стадионот кај Хавзипашините конаци во селото Бардовци. Некои од сцените ќе се снимаат студиски, во просториите на продукцијата „Кинооко“.

Како што најавува режисерот Митревски, овој филм ќе се снима низ цела Македонија, со цел да се откријат најинтересните локации што оваа земја може да ги понуди.

- Сакаме „Трето полувреме“ да биде и една разгледница за мистиката и егзотиката на нашата земја - рече Митревски.

Филмот е базиран на вистинска љубовна приказна, чие дејство се одвива во 1940-тите години. Ја следи и темата на прогонот на околу 7.200 Евреи од Македонија во германските концентрациони логори за време на Втората светска војна.

Продукцијата е на „Кинооко“, а постпродуценти се „И/О Пост“ и „Барандов саунд студио“ од Прага. Директор на фотографија е Клаус Фуксјагер, дизајнер Иван Бартлинг, костимограф Ксенија Терзовиќ, а автор на музиката Кирил Џајковски.

За потребите на филмот „Трето полувреме“, в понеделник и во вторник екипата организира отворен кастинг за статисти. Заинтересираните може да се пријават од 10 до 19 часот во просториите на домот на културата „Ацо Шопов“ во Штип. Кастингот е отворен за сите возрасти.

афион
07-11-11, 16:47
Заврши снимањето на „Трето полувреме“

Последна клапа од играниот филм „Трето полувреме“, по сценарио и режија на Дарко Митревски се снимаше денеска пред Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје.

Се снимаше сцена во која актерката Бедија Беговска во улогата на Еврејката Ребека разговара со својата внука со која се вратила од Израел. Дејството на филмот кој ја раскажува и нејзината љубовна приказна се случува во 40-тите години на минатиот век. Таа го избегнала холокаустот на 7.200-те македонски Евреи кои по налог на тогашната фашистичка влада на Бугарија биле депортирани во логорот на смртта Треблинка.

Беговска по снимањето изјави дека во филмот игра 30 години постара жена од нејзините години и тоа, без оглед на нејзиното огромно театарско искуство, е предизвик за неа особено, бидејќи, како што рече, се работи за еден друг медиум.

- Одамна не сум играла на филм и ова е мало искуство. Играм нешто што е сосема дијаметрално различно од моите години и од мојот лик. Во филмот зборувам на македонски, англиски и на јазикот ладино, на кој зборувале Евреите во тоа време, додаде Беговска.

Режисерот на филмот Дарко Митревски изјави дека во филмот не се говори само за судбината на Евреите, делумно е опфатен холокаустот на македонските Евреи, а во добар дел тој зборува и за почетоците на македонскиот фудбал и за некои преломни години кога се формирала нашата држава и се јакнела нашата национална свест.

- Тоа е една многу нежна љубовна приказна за двајца луѓе кои се сакаат наспроти сите табуа и забрани. Ова е емотивен филм кој зборува афирмативно за мојата земја. Имавме напорни 40 дена снимање, филм кој и по своите пропорции и бројот на луѓе во него е голем не само за македонски и регионални рамки, туку и за некои европски стандарди. Ветувам дека овој филм ќе ја урне гледаноста на Балкан Кан во Македонија, истакна Митревски.

ЗАГАДЪЧНА
07-11-11, 17:16
Евродепутатите посочват, че в последно време до тях достигнали сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България. Поредната фалшификация на историческата истина цели България да бъде представена в изключително негативна светлина.

Както Frognews.bg и в. Торнадо многократно писаха през последните месеци, в Македония се снима международна ко-продукция "Трето полувреме" с явната цел да се насажда омраза срещу България, особено сред младите. Филмът е с огромен бюджет от 2 150 000 евро, продукцията е обявена за "проект от национален интерес" и е получила държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация", сигнализираха ни от БККС. Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол. Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за "фашистка България", "български фашистки окупатор", "нацистка лига" и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като "фашистки" в днешна Р. Македония, освен България и българския народ.

"Трето полувреме" за мача Левски-Македония съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни, пише в писмото.

Антибългарски македонски филм разбуни евродепутати (http://frognews.bg/news_39889/Antibalgarski_makedonski_film_razbuni_evrodeputati/)

Карев
07-11-11, 17:35
Евродепутатите посочват, че в последно време до тях достигнали сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България. Поредната фалшификация на историческата истина цели България да бъде представена в изключително негативна светлина.

Както Frognews.bg и в. Торнадо многократно писаха през последните месеци, в Македония се снима международна ко-продукция "Трето полувреме" с явната цел да се насажда омраза срещу България, особено сред младите.
Филмът е с огромен бюджет от 2 150 000 евро, продукцията е обявена за "проект от национален интерес" и е получила държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация", сигнализираха ни от БККС. Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол. Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за "фашистка България", "български фашистки окупатор", "нацистка лига" и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като "фашистки" в днешна Р. Македония, освен България и българския народ.

"Трето полувреме" за мача Левски-Македония съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни, пише в писмото.

Антибългарски македонски филм разбуни евродепутати (http://frognews.bg/news_39889/Antibalgarski_makedonski_film_razbuni_evrodeputati/)
Аз пък виждам, че между младите хора от България и Македония няма омраза.
Дори напротив :)

Омраза се опитват да раздухват само платените медии в Р. Македония.
Омраза проповядват някои от членовете на този форум.
Омраза ще се опита да насажда и тази продукция. Но номерът вече не минава.
Защото дните на омразата срещу България са преброени.

Продукцията може и да е обявена за "проект от национален интерес",
но подобен "проект" всъщност руши международния авторитет на Р. Македония.

Thinker
07-11-11, 17:42
Bulgaria Unhappy Movie portrays them in True Light
Saturday, 05 November 2011
http://macedoniaonline.eu/content/view/19535/1/

Bulgarian MEPs are "furious" over a Macedonian film that depicts wartime Bulgarians in their true light, and called on Enlargement Commissioner Stefan Füle to confront Macedonia over the forthcoming movie.

I am not a history buff by all means, all I know is that two of my uncles were killed by the Bulgarians in WW2. But lets move on and see why the movie bothers them.

Bulgarian MEPs Andrey Kovachev (EPP), Evgeni Kirilov (S&D) and Stanimir Ilchev (ALDE) have signed a letter, a copy of which was obtained by MINA, in which they state their concern over the "attempt to manipulate history" and "spread hate" on the part of the EU candidate country against its neighbours.

I fail to see any manipulation or hate in this movie? What should the Germans say for 2,000 WW2 movies made to date? I have not seen a German MP write a letter asking countries not to make such movies where they are basically portraying them as a country trying to take over others.

The Macedonian film "Third Halftime" is being filmed in Macedonia as a well funded international production, depicting a football match played in 1942 between two teams of the Bulgarian/German Fascist football league – Levski vs Makedonia (presently known as FK Vardar).

As everyone knows, Macedonian Jews in WW2 were nearly wiped out (98%) rounded up and sent to Treblinka by Bulgarian soldiers. The coach of Makedonia was a Macedonian Jew. This fact may be painful for some people to the East, as it should be.

Not to give up too much information about the movie (which in fact is a love story), Bulgaria is concerned about the popularity of this movie and the way it will portray their country who has been at the wrong side of history, every single time.

Bulgaria can simply relax and enjoy this great movie. if Germany can cope with the truth so should you. Lets be realistic, pretending to turn against the Germans the last 2 days of the war doesn't count! Most people are just not that dumb, ok? The movie has casted a very attractive list of actors, some of which are internationally known: Richard Sammel who did an incredible job in Tarantino's Inglorious Bastards, Rade Sherbedzija, Toni Mihajlovski, Victoria's Secret supermodel Katarina Ivanovska etc.

I am off to write a letter to the makers of Matrix, the movie spreads hatred against people who are good with computers and wear cool shades. //Filip Stefanovski


Изобщо няма говор на омразата, нали?! ... Bulgarian/German Fascist football league ... :nemiseveruva:

Абе тие славни македонски футбалери кой ги натерал да играат во ова "Бугарско-Германска фашистичка футболна лига"?

Thinker
07-11-11, 17:45
-erlqy5PXxE

Топорчо
07-11-11, 18:56
Балкани
"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"
07.11.2011 17:03
295
Това ли внушава македонският филм "Трето полувреме"


От: Елка Василева

Изпрати E-mail
"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"

Снимка: Архив Reuters

Кадър, на който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг в дълга плътна редица. Кадри на публика, която представлява малки блокове от цивилни лица между големи плътни групи български войници. Това е част от филма „Трето полувреме“, заснет в Македония, разказа пред Dnes.bg евродепутатът Станимир Илчев.

Има внушения във филма, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство и че това е извършено едва ли не с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от офицерите от вермахта и от есесовците, разказа Илчев.

Евродепутатът е апелирал сценарият на филма да се публикува час по скоро в медиите в Македония, за да се предотвратят скандални моменти, „защото сме убедени, че такива ще има“.

„В този филм не очаквам да видя някакво разумно разяснение на това, че България само е администрирала тези територии, а не е имала суверенитет върху тях.
Естествено, заобиколено е всичко, свързано със спасяването на 50-те хиляди български евреи“, смята Илчев.

Затова в писмо, изпратено от наши евродепутати до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, изрично се изтъква, че сред българския народ и тогава, и преди това, и след това не е имало нацистка атмосфера и не са се споделяли ценностите на нацизма.

„Иначе не бихме останали в историята като държавата, която, бидейки сателит на Германия, все пак е успяла да спаси всички евреи у нас“, посочи Илчев. „Това би могло да се подчертае във финалните надписи на филма, за да не се създава превратната представа, че наравно с Германия България е унищожавала евреи в колосални мащаби“, каза евродепутатът.

„Попитах: за тези три години прословута българска „окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор.

Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“.

Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев“, обясни Илчев.

„С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес“, казва Илчев.

„Идеята за македонска идентичност е основоположена върху идеята за антибългаризъм. По-лесно се доказва македонска идентичност чрез подчертаването на разликата с българите – ние сме македонци, защото не сме българи. Това е изключително ирационална, бих казал, това е една дива формула за очертаване на своята идентичност. Все едно ние да казваме, ние сме българи, не сме гърци, ние сме българи, не сме руснаци“, обяснява Илчев.

„Това е придържане към един някогашен фронт на противопоставяне от тяхна страна, който вече става изключително непродуктивен. Проблемът не е толкова между политиците в двете страни. Проблемът е между двата народа. Ако вие внушавате на вашия народ, че съседите ви българи са наследници на кръвожадни фашисти, вие ще създадете проблем между народите. А ЕС не е формален съюз на лидери и правителства, той е обединение на народите, които днес общуват все по-активно и сами снемат предразсъдъците и бариерите помежду си. Те не се нуждаят от детонирате на тези крехки добросъседски отношения чрез подобни филми с чисто пропагандна цел“, каза Илчев.

Най-необичайното е, че от 3 милиона евро бюджет 1 милион, тоест една трета, се дава в тези кризисни времена директно от правителството, за да стане този филм по-скоро, казва евродепутатът.

На проведеното в Скопие на 2-4 ноември съвместно заседание на смесения комитет Европейски парламент–парламент на Македония тримата български евродепутати Станимир Илчев, Димитър Стоянов и Андрей Ковачев са поставили много остро въпроса за това докога в Македония ще се поощрява антибългарската пропаганда, докога ще бъде толкова висок броят на негативните спрямо България публикации и докога ще се продължава с изключително некоректния прочит на историята.

В контекста на отложеното преброяване на населението е бил поставен въпросът за българите в Македония. Във формулярите за преброяване фигурират изключително голям брой етнически групи, дори бошняци, торбеши, власи, хървати, а българите не са споменати.

В същото време не сме оттегляли принципната си подкрепа за техните усилия да се интегрират, декларира Илчев. Подкрепяме Македония за интензифициране на усилията по двустранни проекти, особено от транспортен характер, подкрепяме я в усилията ѝ да задържи сегашното относително стабилно състояние на страната си,
но казахме, че не можем да правим компромиси с българската история, заяви още Илчев.

ЗАГАДЪЧНА
07-11-11, 20:10
Аз пък виждам, че между младите хора от България и Македония няма омраза.
Дори напротив :)

Омраза се опитват да раздухват само платените медии в Р. Македония.
Омраза проповядват някои от членовете на този форум.
Омраза ще се опита да насажда и тази продукция. Но номерът вече не минава.
Защото дните на омразата срещу България са преброени.

Продукцията може и да е обявена за "проект от национален интерес",
но подобен "проект" всъщност руши международния авторитет на Р. Македония.

Карев, ти си оптимист. Дано да си прав! Аз съм скептик в това отношение. Светът вижда това, което показват платените медии и официалните власти в Скопие. А то е омраза към българи и другите съседи на Р Македония. Отношенията между обикновените хора са друго нещо. Тях обаче светът не ги вижда.

Vodno konche
07-11-11, 22:23
-erlqy5PXxE
Ами ето, самите евреи изказват благодарността си към българите, пишат книги, издигат споменици в Израел в наша чест.
Ние сме спасили 50 000 български евреи. Къде в Европа има такова чудо? Целия български народ се вдига за защита на евреите.
В Македония са депортирани 7000 евреи, които никога не са били български граждани и никога не са зависели от нас. Къде бяха македонците да се вдигнат и да си ги защитят? Къде беше другаря Тито и сръбските партизани? Наистина тази манипулация с евреите в Македония и ролята на България - минава всякакви граници. Дори и да сме депортирали 7000 небългарски граждани, то ние сме спасили всичките 50 000 евреи български граждани. Толкова ли е трудно да се разбере това!?
И наистина за 23 годишната сръбска окупация и чудовищните зверства на сръбските окупатори нема филм, но за тригодишното българско администриране - шум до небесата. Фашисти, убийци...окупатори...Абе дека е логиката?
Наистина не знам какво да мисля. Както се вика - има нещо гнило в Дания.
А за филма - верно е, че не съм го гледал, но би требвало и България да бъде поканена за консултант, както например сърбите са поканили българи, когато са снимали Зона Замфорова или немците са канени за консултанти и участници, когато се правят филми от руснаци или англичани за Втората Световна Война.
За сега горчивината от подобен филм остава. Идеята е гадна. Идеята да се прави нещо неверно или манипулационно срещу близък съседен народ.
Но да поживеем, да видим, както казват русите.
Мнението ми е такова, а предполагам и на всеки българин до доказване на противното.

stinger
07-11-11, 22:41
Тоя долен мръсен антибългаризъм претендиращ да е някаква художествена творба е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА и нищо повече !!!

Thinker
07-11-11, 23:27
Ами ето, самите евреи изказват благодарността си към българите, пишат книги, издигат споменици в Израел в наша чест.
Ние сме спасили 50 000 български евреи. Къде в Европа има такова чудо? Целия български народ се вдига за защита на евреите.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Gan_Haam_Habulgari.JPG/450px-Gan_Haam_Habulgari.JPG

Thinker
07-11-11, 23:29
Но да поживеем, да видим, както казват русите.


А докато чакаме, че се пръкне "художествен" продукт като "Война на кон", Скопие 2014 или "Македонската енциклопедия"! :hmmm:

ЗАГАДЪЧНА
07-11-11, 23:45
Във филма българското административно управление във Вардарска Македония е представено крайно едностранно. Съгласно старите югославски стереотипи, българите отново са представени като фашисти и зверове-окупатори. Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия, при което като нацисти са представени по-скоро българите, отколкото самите немци. Борбата на футболния отбор „Македония“ (Скопие) е представена като борба на македонските патриоти срещу българските фашистки окупатори, предвождани от отявления офицер-нацист Гарванов. Името напомня за българския революционер от Тракия Иван Гарванов, един от ръководителите на ВМОРО, чиято роля в организацията е остро критикувана от историографите в Република Македония. Привързаността на футболните запалянковци на „Македония“ към любимия отбор е представена превратно като проява на антибългарски сепаратизъм, антифашизъм и македонско национално чувство.

Като цяло, филмът съдържа отявлена македонистка пропаганда и има ясна антибългарска насоченост.

Това е информация, взета изцяло от "Фрог-нюз". (http://sande.blog.bg/izkustvo/2011/10/29/makedonski-reportaji-2-tretoto-poluvreme.843450)

Итар Пејо
07-11-11, 23:50
F9r40-2hRrI

Сега ова, а после за односот уметност/стварност, факција/фикција, уметнички факт/јуристички факт/ историски факт

Е, Бугари, Бугари, да го имате еден Цветан Тодоров како сонародник (иако вели дека не ви е веќе), а да трескате вакви глупости за еден филм. Елементарни глупости и непознавање можат да донесат вакво не(до)разбирање.

Падавичар
08-11-11, 00:14
Моментално на "Канал 5" (http://zulu.on.net.mk/live/kanal-5) тече интервју со режисерот на филмот Дарко Митревски, посветено токму на реакциите во Бугарија. Го фатив пред 5 минути и не знам колку имам пропуштено, ама верувам дека подоцна ќе биде достапно на youtube. Да видиме, па ќе коментираме.

Thinker
08-11-11, 00:30
Моментално на "Канал 5" (http://zulu.on.net.mk/live/kanal-5) тече интервју со режисерот на филмот Дарко Митревски, посветено токму на реакциите во Бугарија. Го фатив пред 5 минути и не знам колку имам пропуштено, ама верувам дека подоцна ќе биде достапно на youtube. Да видиме, па ќе коментираме.


Таман да го видат сите резилот! :cool:

Итар Пејо
08-11-11, 00:51
Таман да го видат сите резилот! :cool:

Е кој резил? Го гледав Дарко и делумно ни го упропасти задоволството да вешупчиме, ама остана уште многу, оти голема оваа вашава глупост бугарска.

Патем, да не заборавиме дека пред неколку месеци си имавме тема Фашистичка Бугарија, на која, да се потсетиме, беше така мал вашиот интерес. Добро е новодојдениве членови на форумов прво таму да свратат и да видат какви идеолози имала Бугарија во тоа време.

Сега можеш да ни образложиш Тинкер во што е резилот на Дарко и неговиот филм.

Падавичар
08-11-11, 00:55
Од тоа што го гледав, ништо не ми изгледаше како резил. Но ќе почекам интервјуто да излезе на интернет.

Alain Delon
08-11-11, 01:44
@ZAGADUCHNA

"...Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия, при което като нацисти са представени по-скоро българите, отколкото самите немци..."

Ot 2-3 godini vladite vo taa drzava na jugoistok "FLIRTUVAT" SO SVETSKOTO EVREJSKO LOBI...Vo sporot so grcija,nekoi GLUPI politichari vo Skopije se nadevat da poluchat podrzka protiv grcija za imeto?????IRONICHNOTO E,DEKA KATO SEKOJ LUZER NA OVOJ SVET,upravnicite vo taa drzava BARAT "LESNATA" CEL-BLGARIJA...CELO VREME TIJA NE SE ZANIMAVAT SO GERMANIJA-PA JASNO,GERMANIJA E NAJMOKJNATA I VLIJATELNA DRZAVA VO EU...A Blgarija e lesna MISHANA...AMA KAKTO SEKOGASH,SMETKITE IM GRESHNI...

IMA I NESHTO DRUGO VAZNO-ima sili vo taa drzava,koi IMAT INTERES NARODOT OD DVETE STRANI NA GRANICATA DA SA SEKOGAS "VRAGOVE"...Ama ne im teknuva deka toa se obidoa da go napravat i s narodot vo PODELENA GERMANIJA...PA POSLE 45 GODINI ZNAEME SHO STANA...VISTINATA I ISTATA KRV- NITO ZIDOVE,NITU LAGI I MANIPULACII MOZAT DA GI SPRECHAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

афион
08-11-11, 02:06
weeFVlmWrvs

Дарко од утре :)

Итар Пејо
08-11-11, 02:20
Делон,

од повраќаницава и натаму остануваат јасни некои работи во врска со тебе:
- дека не може да има дискусија со такви како тебе, оти се збунети што се и не знаат каде лутаат. Долга терапија треба за твојот шовинизам.
- Дека не умееш пристојна дискусија да водиш ниту со твоите сонародници, и ако случајно застранат од зацртаната линија која пропагандниот центар ја зацртал, ти си тука „татковски“, со обилство поагнштии и лични навреди, вмешување на членови на семејството и нивно навредување, да се обидеш да ги вратиш во колосекот. Гледам дека сите сфатиле кој си и каков си, па се однесуваат со тебе како со пијан(ај да не речам луд) - те избегнуваат.
- Дека не ти проаѓа копрофагијава која ти си умислил дека е некакво „будење“ или незнам што, јасно е по нивото кое и дуплото дно го проби. Ако, штракај си ти. Му даваш особена боја на овој форум. И ваков проливарник како тебе има смисла да постои.

Околу филмот и вашата историја. Вашите претци направиле ужасни злосторства. Тоа е нивно. Обидот за нивно релативизирање, негирање и сл. зборува за вас и за Вашата вина. Не за нивната. Ама продолжете. Светот(а особено Евреите) знаат што и како се случило. Знаат и што прават кога застанале зад таков филм. Бранко Лустиг не е некој случаен човек, кој не знае што се случувало. А вие слободно тропајте на кантата. Проблемот кој е ваш и станува се поголем е што вие не знаете што да правите со тој гаден товар од минатото. Го преземате, ама неумеете да се справите. Е видиш, тука има разлика меѓу Бугарија и Германија. Тие најдоа некаков начин. Барем развија осетливост на јавноста за ваквите нешта. Моралната осуда, соочувањето... далеку сте вие од тоа. Ама затоа постои овој форум. Кој има и психотерапевтска функција.

Уште долго вие ВИСТИНАТА ЌЕ ЈА ДОЖИВУВАТЕ КАКО АНТИБЛГАРСКА.

Alain Delon
08-11-11, 02:31
@itar klovn

"..Светот(а особено Евреите) знаат што и како се случило..."

DALI TI TEKNUVA OTI JA PRIEHA BLGARIJA VO EVROPSKATA ZAEDNICA PRED VREME-bez da e bash gotova????DALI TI TEKNUVA OTI CAR SIMEON II E TOLKU UVAZAVAN OD SITE EVREI VO SVETOT-pa ZARADI NEGOVIJOT TATKO,BORIS III,OBEDINITEL!!!!A vie si tropajte na "otvorena" vrata...ILI BARATE "OSKAR" plus "POMOSHT" ZA IMETO...PATETICHNO...VO jugo-titovo vreme praveha LAGI za Germancite...VIE,OTI STE STRAHLIVCI,NE SMEETE DA JA "GIBATE" MERKEL,PA ZATO BLGARIJA E "LESNA MISHENA"...

Ma ti li bre LAJNOMET ke mi drzish "lekcii" KOJ SUM JAS,I KOI BILI BLGARITE "OKUPATORI" I "ZVEROVI" KAJ VAS...

JAS SUM GOTOV DA SE IZVINJA NA NEKOJ ALBANEC,NA KOJ BLGARITE MU UTEPALE CELATA FAMILIJA OTI BILI BALISTI!!!!Ama ne na GJUBRE KATO VAS,KOI LAZETE I IZMISLUVATE "ZRTVI" I SITE ZNAEME ZOSHTO...BUGAROFOBIJATA NA VASHITE belgradski gospodari i deneshnata NADEZ NEKOJ DA VI "POMOGNE" ZA IMETO....ZALKI STE...

афион
08-11-11, 02:33
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/297120_214552468618667_100001917472195_588958_7295 69924_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/390977_214552415285339_100001917472195_588957_1341 301861_n.jpg

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/385941_214552495285331_100001917472195_588959_1392 813958_n.jpg


И сега кој е крив. ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ , или фашистите?

Alain Delon
08-11-11, 02:50
@afione

'..И сега кој е крив. ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ , или фашистите? ..."

A be ti si ZIV DOKAZ KOLKU "INVALIDNO POKOLENIE E TOA KOE E RODENO VO komunjarska titova jugoslavija"...TI SE PRAISH NA "anti-komunist" ama ne si nishto poveke od IZPRAN MOZUK OD titkovata propaganda...

Pa toa li ti e "dokazot" bre...PA JA VIZ KOJA GODINA E IZDADENA TAA TOALETNA HARTIJA...1964...BOZEEE MILI...

I pak ke ti kazam-KOLKOTO MOZELA BLGARIJA NAPRAVILA-GI SPASILA EVREITE KOI ZIVEELI VO BLGARIJA PRED 1941 GODINA!!!!!!!!!!!!!!A FASHISTITE GERMANCI-mu dozvolile na Blgarskiot soujuznik DA SI IMA NEZAVISNA POLITIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SHO KE NAPRAVESHE tito,stalin ili koj bilo drug ako Car Boris III mu odkaze vojska za ruskiot front,PA ODGORE NA TOA NE MU DAVA NEGOVITE SI EVREI...

Ne spamiraj so GLUPOSTI,SE PO SMESHEN STAVASH SO TIJA "DOKAZI"...

Итар Пејо
08-11-11, 02:52
@itar klovn

"..Светот(а особено Евреите) знаат што и како се случило..."

DALI TI TEKNUVA OTI JA PRIEHA BLGARIJA VO EVROPSKATA ZAEDNICA PRED VREME-bez da e bash gotova????DALI TI TEKNUVA OTI CAR SIMEON II E TOLKU UVAZAVAN OD SITE EVREI VO SVETOT-pa ZARADI NEGOVIJOT TATKO,BORIS III,OBEDINITEL!!!!A vie si tropajte na "otvorena" vrata...ILI BARATE "OSKAR" plus "POMOSHT" ZA IMETO...PATETICHNO...VO jugo-titovo vreme praveha LAGI za Germancite...VIE,OTI STE STRAHLIVCI,NE SMEETE DA JA "GIBATE" MERKEL,PA ZATO BLGARIJA E "LESNA MISHENA"...

Ma ti li bre LAJNOMET ke mi drzish "lekcii" KOJ SUM JAS,I KOI BILI BLGARITE "OKUPATORI" I "ZVEROVI" KAJ VAS...

JAS SUM GOTOV DA SE IZVINJA NA NEKOJ ALBANEC,NA KOJ BLGARITE MU UTEPALE CELATA FAMILIJA OTI BILI BALISTI!!!!Ama ne na GJUBRE KATO VAS,KOI LAZETE I IZMISLUVATE "ZRTVI" I SITE ZNAEME ZOSHTO...BUGAROFOBIJATA NA VASHITE belgradski gospodari i deneshnata NADEZ NEKOJ DA VI "POMOGNE" ZA IMETO....ZALKI STE...


Шупак,

ти не се сеќаваш ли колку смрдиш со овие излививе на копрофагија? На уши да проодиш и нема да смениш тоа што било. Дека Евреите си ја знаат својата историја, не сомневај се. И не мораш да се докажуваш дека си КСЕНОФОБ, и досега не се сомневавме колкава е твојата величина.

Тоа што сте во ЕУ ти кажав и порано, не е добар знак. Каде што сте влегле во сојуз, секогаш пропаднал и изгубила таа страна. Се сеќаваш на нашата поговорка за тоа како избираме страна: Види што одбрале Бугарите и одбери го спротивното. Е затоа чкрипи таа ЕУ, оти примија такви црепови како вас, Грција, Романија... неподготвени... Вас мораа да ве примат. Немаше од каде да увезат поевтини работници. Оние косооките не им се бендисуваат. Но нејсе, ќе влезат и тие во ЕУ. Еве скоро Кина ќе си ја купи јужната порта на ЕУ. Ќе си купат држава. Саксобурготскиот е башка приказна. Издиша кутриот. Не го обичате веќе.

А дека си шуплина што се шири докажуваш и со твојот став околу името. Ами не ти текнува дека е тоа името на бајраците кое го вееја илинденците? На тоа име се колнеа, балван незакастрен, сите револуционери. Ама ти си безнадежен, единствено служиш вака да си ја почешаме крастата. Тешка е твојата... неизлечива....

афион
08-11-11, 02:52
:)
И ти си кажал нешто. Па сите книги до 1989 година ви се тоалетна хартија :)

Итар Пејо
08-11-11, 03:02
Pa toa li ti e "dokazot" bre...PA JA VIZ KOJA GODINA E IZDADENA TAA TOALETNA HARTIJA...1964...BOZEEE MILI...Добро е да се знае ова! Сепуку, шупак. Си ги истури цревата самиот прогласувајќи си го капиталното дело на својата историографија за фалсификат.

Баш ме интересира што ќе речат на сето ова твоите сонародници кои деноноќно зборуваат за „комунистическите фалшификациии“ во македонската историографија.

После ова, да сум на местото на Лебамов ќе се посипам со пепел.

TATAP
08-11-11, 07:12
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/297120_214552468618667_100001917472195_588958_7295 69924_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/390977_214552415285339_100001917472195_588957_1341 301861_n.jpg

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/385941_214552495285331_100001917472195_588959_1392 813958_n.jpg


И сега кој е крив. ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ , или фашистите?
Вие живяхте в една държава със сърбите-сърби ли станахте?По какво България я определяш като фашистка,освен,че е съюзник на Германия?Как така Румъния или Унгария не са фашистки,въпреки,че са участвали и във военните действия срещу СССР?Как така само за вас България е по-фашистка дори и от Италия и Германия взети заедно?Само в РМакедония сме унищожители на евреи,окупатори,гнасни фашисти...Не ви интересува даже мнението на самите евреи!Едно си баба знае,едно си бае...Знаеш ли защо?Поради същата причина,заради която са написани показаните от тебе глупости-за да оправдават комунистите властта си и избиването без съд и присъда на хиляди и хиляди невинни и заграбването на имотите им !Гробокопачите на България оправдават съществуването си-това е!Circus et panem!,само дето при вас остана май само цирка!
Трябваше,когато преди 20 години един от комунярите каза:"тази власт с кръв сме я взели и скръв ще я дадем" наистина да дадат повод,за да бъде поне малко изчистено 45 годишното им управление!Превърнаха хората в скотове и същите продължават и до днес!

Tom7
08-11-11, 07:19
Делон,

од повраќаницава и натаму остануваат јасни некои работи во врска со тебе:
- дека не може да има дискусија со такви како тебе, оти се збунети што се и не знаат каде лутаат. Долга терапија треба за твојот шовинизам.
- Дека не умееш пристојна дискусија да водиш ниту со твоите сонародници, и ако случајно застранат од зацртаната линија која пропагандниот центар ја зацртал, ти си тука „татковски“, со обилство поагнштии и лични навреди, вмешување на членови на семејството и нивно навредување, да се обидеш да ги вратиш во колосекот. Гледам дека сите сфатиле кој си и каков си, па се однесуваат со тебе како со пијан(ај да не речам луд) - те избегнуваат.
- Дека не ти проаѓа копрофагијава која ти си умислил дека е некакво „будење“ или незнам што, јасно е по нивото кое и дуплото дно го проби. Ако, штракај си ти. Му даваш особена боја на овој форум. И ваков проливарник како тебе има смисла да постои.

Околу филмот и вашата историја. Вашите претци направиле ужасни злосторства. Тоа е нивно. Обидот за нивно релативизирање, негирање и сл. зборува за вас и за Вашата вина. Не за нивната. Ама продолжете. Светот(а особено Евреите) знаат што и како се случило. Знаат и што прават кога застанале зад таков филм. Бранко Лустиг не е некој случаен човек, кој не знае што се случувало. А вие слободно тропајте на кантата. Проблемот кој е ваш и станува се поголем е што вие не знаете што да правите со тој гаден товар од минатото. Го преземате, ама неумеете да се справите. Е видиш, тука има разлика меѓу Бугарија и Германија. Тие најдоа некаков начин. Барем развија осетливост на јавноста за ваквите нешта. Моралната осуда, соочувањето... далеку сте вие од тоа. Ама затоа постои овој форум. Кој има и психотерапевтска функција.

Уште долго вие ВИСТИНАТА ЌЕ ЈА ДОЖИВУВАТЕ КАКО АНТИБЛГАРСКА.

Благодарам ти дека зборуваш вистината.Сакам Скопско.Ама ти зборуваш половината вистина,а знаем дека нема поголема лага од полу-вистината . Ке ти го река отново-Светските войни не са бугарски патент.Бугариа направи 1-2 Балкански войни за Македония,Тракия и Добруджа,оти Бугариа одвсекъде е заобиколена од вълци,дека като диви зверове ръфат и ядат бугарска териториа и бугарски народ......
Втората Светска война не е парад на театралното изкуство,нито на Романтизмот,нито на Барока.......ова е брутално светско явление.Ако се загледаш само во едно собитие,извадено од конктексот,ке излезе дека бугариве сме зверове,дека се храним со македонско месо.Найдобро ке си проличи ако ивадиш една графа,....схема....да сравниме колко жертви е имало и во другите европски държави,....во държавите на по-бившите кралско-югословенски държави за целиот период на Втората светска война. Имам читано,дека во цела Югославиа жертвите од Втората светска война са около 1 000 000 души. За Украйна,Полша...и другите държави незнам.Та,ако сакаш да те вземем насериозно,а не како комплексирано бившеюгословенче-ке дадеш всичките данни,та всеки да си направи сам заключенията и изводите-а не ти да даваш готови мнения кой е правил звертва по време на Втората светска война ,и кой е играл пиеси на Шекспир во оригинал.Сакам Скопско.Айде,ке почекам да си защитиш достойнстовто- аз исто мога да го направя това-да найда ,но ке тои дам можност ти да си го направиш сам и да си защитиш тезата за .."големите бугарски зверства".
Сакам Скопско

Alain Delon
08-11-11, 10:38
@itar so pena na usta

"..И не мораш да се докажуваш дека си КСЕНОФОБ, и досега не се сомневавме колкава е твојата величина...."

PA SI MI INTERESEN NAJPOVEKE( kato da te gledam vo zoo ) koga ti izleguva pena na usta...OTI NE OTVORIS I TI POSEBNA TEMA ZA MENE...Afion go napravi "precedent"..hehehe..

A be ti znaesh li sho e "ksenofob"???Definicija...Dali znaete sho e fasist...Oti vi go izprale mozukot vo vasata "geroichna" juslavija,kade imafte "lider" koj zena mu go tepase doma....PA I KONECHNO,GO UTEPA...Ajde,sega imame ubaa,'moderna' duma KSENOFOB...

A be SMDLJO,ti si nekoj psevdo "intelektualec' koj LECHI KOMPLEKSI NA FORUMI...
ZA Evreite ne beri gajle,TIJA I BEZ VASATA "pomosht"(hehehe) ke se opravat...KAKVI STE VIE ZALKI-PA SE PRAITE I NA DEKOMKRATI...PA JA PROCHETI TEMITE ZA EU I NATO I SLICHI....
!!!!VIE,titkovite "demokrati" im vikate na Evropskite pari-pazi-EVREI!!!!CELO VREME ZBORATE ZA NIF SO "PAROLI"-ne evrei,ami naprime "hunzi",'avari' i t.n.

A be ej SKODOUMECO,dali so tvojto malenko PODOBIJE na glaa ti teknuva kolku ste NEZNACHITELNI....ILI SIGURNO NE..NAROD OD KOMPLEKSARI...TI KE MI ZBORAS ZA ksenofobija,KOGA NASEKADE PISUVATE ZA MOITE BRAKJA VO MAKEDONIJA DEKA SE "TATARI" ,"IZRODI","TATARI-MONGOLI"....

VIE STE NAJ-TRAGIKOMICHIOT PAJTON OD CHOVEKOPODOBNI KOI PA I ODGORE NA SE SE PRAAT NA "RASISTI"...

Pa ke napisam-MNOGO PSIHIATRICHNA RABOTA KE IMA KAJ VAS EDEN DEN-OD CEL SVET KE IMA SPECIALISTI DA VE LECHAT...Ama nema koj da gi kazni VINOVNITE ZA VASATA NESREKJA...

Thinker
08-11-11, 11:54
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/390977_214552415285339_100001917472195_588957_1341 301861_n.jpg

Ако и да е стара и идеологизирана, книгата кажува некои вистини! Например дека во Македония, Тракия и дури во "стара" Бугария газдите се биле "немските коменданти" и следователно тие се основно одговорни за злочинствата - чети вниматело! :hmmm:


http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/385941_214552495285331_100001917472195_588959_1392 813958_n.jpg

А четеш ли добре за спасуването на БГ евреи, или четеш само каквото ти отговара? :psst:

Alain Delon
08-11-11, 12:00
@mislitel

Molja te,TOVA E CHISTO GUBENE NA VREME...IMA POSEBNA TEMA OTVORENA OD OVOJ CHUK ZA "MAK' EVREI...Se toa tija go znaat...Nemaj gajle

Thinker
08-11-11, 12:11
@mislitel

Molja te,TOVA E CHISTO GUBENE NA VREME...IMA POSEBNA TEMA OTVORENA OD OVOJ CHUK ZA "MAK' EVREI...Se toa tija go znaat...Nemaj gajle


Казаха първо, че историята на евреите от Македония и Тракия била "строго пазена БГ тайна", която филмът "Трето полувреме" откривал. Сега ми вадят страри буквари, откъдето се вижда, че не било никаква тайна а страшните Бугарски дзверови и фашисти сами си напишале за таа история ...

Загубия го "Оскарот" завалиите! Мегутоа, дека е адресата на Дарко во Ню Йорк оти Сергей Трифунович го бара - не си я бил получил платата од филмот? :D

Alain Delon
08-11-11, 12:23
"..Загубия го "Оскарот" завалиите!..."

NE SAMO...NAJPOVEKE "PODKREPATA" ZA IMETO...Ama ne gledat deka GRCITE GLASALE VO UNESKO S "NE" NA "PALESTINSKA DRZAVA"...A FIROM GLASALA SO VOZDRZAL SE....

GLUP PO-GLUP PA grujo ide posleden...

ПиринМК
08-11-11, 12:32
"..Загубия го "Оскарот" завалиите!..."

NE SAMO...NAJPOVEKE "PODKREPATA" ZA IMETO...Ama ne gledat deka GRCITE GLASALE VO UNESKO S "NE" NA "PALESTINSKA DRZAVA"...A FIROM GLASALA SO VOZDRZAL SE....

GLUP PO-GLUP PA grujo ide posleden...


А КЕНЕФА как гласува знаеш ли?

vargo
08-11-11, 13:16
А КЕНЕФА как гласува знаеш ли?Това ще разберете като пуснем казанчето с водата ,и без това сте затънали до гуша в л*** та малко повече няма да ви навреди кой знае колко !!!
По тамата -филма е глупост ,темата още повече ,а мен единствено ме изумява умението да не кажа ТАЛАНТА с който днешните македонци си създават" приятели " ...ама всичките им съседи са им такива "приятели "
че направо преливат от взаимна приятелска любов!!!!!!!!:nemiseveruva::nemiseveruva:

Vodno konche
08-11-11, 13:34
F9r40-2hRrI

Сега ова, а после за односот уметност/стварност, факција/фикција, уметнички факт/јуристички факт/ историски факт

Е, Бугари, Бугари, да го имате еден Цветан Тодоров како сонародник (иако вели дека не ви е веќе), а да трескате вакви глупости за еден филм. Елементарни глупости и непознавање можат да донесат вакво не(до)разбирање.
Итар Пейо, дали слушахте добре какво казва човекот - жив футболист от онези времена. Ако не сте чули, да повторя. Каза, че Сърбите 1927 година са забранили футболни клубове с име Македония, но когато дошли българите, футболистите се събрали, сами решили тима да се казва Македония и това било прието в България без проблем. Каква разлика - а? Какви македонци сте вие, че не забелязвате. Сърбите ви забраняват името Македония, българите не, напротив. Старецот каза, че Македония Скопие и бил най силния тим в България, където и да отидел да играе събирал огромна публика и всички викали - това са най-добрите българи. Казва още - Сите бугарски тимове сме ги тепале. Каза още, че в Скопие са загубили служебно, защото напуснали терена, докато в София завършват наравно 2 на 2. Те заедно с Левски София са най-силния тим в България и това е безспорно, признато. Те са били герои за България. Почитани. А филма казва друго. Това е проблема. Манипулация. Полуистина. Ето жив е човекот и говори. Който има уши, нека слуша. Разбираш ли каде е тънката червена линия? Това е разрива Тито-Сталин и от там супер антибългарска югославска политика, защото ние бехме най-верния съюзник на Сталин. Отделно е наслоената омраза - българи-сърби през войните предадена на македонците, които пък винаги са се биели рамо до рамо с българите в Българската армия през войните. Каков парадокс, а?

Cartagenero
08-11-11, 14:05
Итар Пейо, дали слушахте добре какво казва човекот - жив футболист от онези времена. Ако не сте чули, да повторя. Каза, че Сърбите 1927 година са забранили футболни клубове с име Македония, но когато дошли българите, футболистите се събрали, сами решили тима да се казва Македония и това било прието в България без проблем. Каква разлика - а? Какви македонци сте вие, че не забелязвате. Сърбите ви забраняват името Македония, българите не, напротив. Старецот каза, че Македония Скопие и бил най силния тим в България, където и да отидел да играе събирал огромна публика и всички викали - това са най-добрите българи. Казва още - Сите бугарски тимове сме ги тепале. Каза още, че в Скопие са загубили служебно, защото напуснали терена, докато в София завършват наравно 2 на 2. Те заедно с Левски София са най-силния тим в България и това е безспорно, признато. Те са били герои за България. Почитани. А филма казва друго. Това е проблема. Манипулация. Полуистина. Ето жив е човекот и говори. Който има уши, нека слуша. Разбираш ли каде е тънката червена линия? Това е разрива Тито-Сталин и от там супер антибългарска югославска политика, защото ние бехме най-верния съюзник на Сталин. Отделно е наслоената омраза - българи-сърби през войните предадена на македонците, които пък винаги са се биели рамо до рамо с българите в Българската армия през войните. Каков парадокс, а?

Дали го чу дека Македонците во било која окупација, дури и во српската си барале ФК со име Македонија... Оти бе не барале Бугарија да се викаат? Мммм... значи уште во тоа време го поседувале во себе чувството и сознанието дека се Македонци...

А, за бугарите, што да кажам, како и србите, факт е дека ја окупирале нашата земја во 1941... и шо е најтрагично и ме вади од релси не си признаваат... голема работа една ЖП линија построиле и со тоа се правдаат дека ја ,,ослободиле,, Македонија, тцтцтцт тоа бугарите се скроз ненормални човече...

Cartagenero
08-11-11, 14:08
Това ще разберете като пуснем казанчето с водата ,и без това сте затънали до гуша в л*** та малко повече няма да ви навреди кой знае колко !!!
По тамата -филма е глупост ,темата още повече ,а мен единствено ме изумява умението да не кажа ТАЛАНТА с който днешните македонци си създават" приятели " ...ама всичките им съседи са им такива "приятели "
че направо преливат от взаимна приятелска любов!!!!!!!!:nemiseveruva::nemiseveruva:

Соседите на Македонија одсекогаш биле злонамерени и подли кон неа...

И сите до еден ја имаат окупирано и го имаат малтретирано народот во нашата земја, арно ама ние Македонци сме, Македонци и ќе останеме... сите комшии да се заебани подеднакво... :D

П.С. А, Трето Полувреме ќе се гледа од Канада до Аргентина...

Македонија на 2 планети!!! Да цркнат душманите!:hoho:

Vodno konche
08-11-11, 14:55
Дали го чу дека Македонците во било која окупација, дури и во српската си барале ФК со име Македонија... Оти бе не барале Бугарија да се викаат? Мммм... значи уште во тоа време го поседувале во себе чувството и сознанието дека се Македонци...

А, за бугарите, што да кажам, како и србите, факт е дека ја окупирале нашата земја во 1941... и шо е најтрагично и ме вади од релси не си признаваат... голема работа една ЖП линија построиле и со тоа се правдаат дека ја ,,ослободиле,, Македонија, тцтцтцт тоа бугарите се скроз ненормални човече...
Доообре? :D

Vodno konche
08-11-11, 15:01
Соседите на Македонија одсекогаш биле злонамерени и подли кон неа...

И сите до еден ја имаат окупирано и го имаат малтретирано народот во нашата земја, арно ама ние Македонци сме, Македонци и ќе останеме... сите комшии да се заебани подеднакво... :D

П.С. А, Трето Полувреме ќе се гледа од Канада до Аргентина...

Македонија на 2 планети!!! Да цркнат душманите!:hoho:
Ами не са заебани поеднакво сите комшии. Ние сме най-заебаните! Не мислиш ли? Кой што дойде от Македония в България все у Владата. Я министър, я прокурор или става писател, и това, когато не е комита:D Кога в друга съседна држава сте биле вицешампиони по футбол???? Точно никога? А в България и шампиони щяхте да станете, ако не бехте в Скопие да напуснете игрището. Каде бегахте?:D В Казва човекот - тепахме сите бугарски клубове. Нали бехте окупирани, а тепахте наред. Дори и с най-силния тим Левски насред София сте завършили 2 на 2. Как така тим от окупирана земя? Дека е чувано и видяно подобно чудо? Айде мисли малко и с главата, де, молим те!?:D Чу дека малите македончета ги удряли отзад по главата та да одат в България да стават министри :) В Югославия колко председатели и министри имаше македонци, колко комити пишеха и живееха и беха генерали? Помисли малко!

Cartagenero
08-11-11, 15:05
Ами не са заебани поеднакво сите комшии. Ние сме най-заебаните! Не мислиш ли? Кой што дойде от Македония в България все у Владата. Я министър, я прокурор или става писател, и това, когато не е комита:D Кога в друга съседна држава сте биле вицешампиони по футбол???? Точно никога? А в България и шампиони щяхте да станете, ако не бехте в Скопие да напуснете игрището. Каде бегахте?:D В Казва човекот - тепахме сите бугарски клубове. Нали бехте окупирани, а тепахте наред. Дори и с най-силния тим Левски насред София сте завършили 2 на 2. Как така тим от окупирана земя? Дека е чувано и видяно подобно чудо? Айде мисли малко и с главата, де, молим те!?:D


Коњче, а вие да си турите на чело на државата еден албанец од Македонија, мислам дека стварно ќе ве тури у ред... пошто во моментов не сте баш у ред...

А, сето ова што го опиша во твојов пост е дело на таканаречената ,,тивка асимилација,, упражњавана врз Македонците од страна на бугарското правителство во периодот на ВСВ.

Cartagenero
08-11-11, 15:07
Ами не са заебани поеднакво сите комшии. Ние сме най-заебаните! Не мислиш ли? Кой што дойде от Македония в България все у Владата. Я министър, я прокурор или става писател, и това, когато не е комита:D


Маани, штом Киро од Миравци дојде на ред да стане цар во Бугарија, и јас да дојдам сигурно ќе станам Папа на вулгарите... ама маани со бугари ич не ми се занимава...:hoho:

Итар Пејо
08-11-11, 15:30
Благодарам ти дека зборуваш вистината.Сакам Скопско.Ама ти зборуваш половината вистина,а знаем дека нема поголема лага од полу-вистината . Ке ти го река отново-Светските войни не са бугарски патент.Бугариа направи 1-2 Балкански войни за Македония,Тракия и Добруджа,оти Бугариа одвсекъде е заобиколена од вълци,дека като диви зверове ръфат и ядат бугарска териториа и бугарски народ......
Втората Светска война не е парад на театралното изкуство,нито на Романтизмот,нито на Барока.......ова е брутално светско явление.Ако се загледаш само во едно собитие,извадено од конктексот,ке излезе дека бугариве сме зверове,дека се храним со македонско месо.Найдобро ке си проличи ако ивадиш една графа,....схема....да сравниме колко жертви е имало и во другите европски държави,....во държавите на по-бившите кралско-югословенски държави за целиот период на Втората светска война. Имам читано,дека во цела Югославиа жертвите од Втората светска война са около 1 000 000 души. За Украйна,Полша...и другите държави незнам.Та,ако сакаш да те вземем насериозно,а не како комплексирано бившеюгословенче-ке дадеш всичките данни,та всеки да си направи сам заключенията и изводите-а не ти да даваш готови мнения кой е правил звертва по време на Втората светска война ,и кой е играл пиеси на Шекспир во оригинал.Сакам Скопско.Айде,ке почекам да си защитиш достойнстовто- аз исто мога да го направя това-да найда ,но ке тои дам можност ти да си го направиш сам и да си защитиш тезата за .."големите бугарски зверства".
Сакам Скопско

Том7,

тонот на дискусијата ти е прифатлив. Јас секогаш сум ги почитувал и удостојувал сите кои со уважување и пристојност дискутираат. Така и тебе.

Но тоа во што се заплаткуваш, обидувајќи се сега овде да отвориме илјада пати џвакана тема за ѕверствата, холокаустот, нивното негирање итн ти е, благо речено, непримерно, оти има теми за тоа. Некои и дупли, некои и игнорирани од вас, како онаа за Фашистичка Бугарија. Таму има се што треба за дискусија дали ние ве гледаме како „ѕветови“, како што белиш, или пак вие тоа и сте биле. Оди таму и дискутирај. Објасни зошто сте имале построги расни закони и од Германците. Оди објасни зошто сте ги истребиле Евреите од Македонија и сте им ги предале на Германците после Врање... Теми има, ама смелост да се погледне во фактите и во Вистината нема, оти ВИСТИНАТА Е АНТИБЛГАРСКА.

Овде е темата како еден недоработен, непостоечки филм вас ве дразни и се обидувате да чукате националистичка слама. По малку е и схоластичка расправата, од типот: Колку ангели можат да застанат на врв од игла. Вие сте испаничени од УМЕТНИЧКО ДЕЛО!!! И тоа сеуште непостоечко, да бидам попрецизен. Можеш ли Том да ни објасниш зошто? Оти кај вас весниците пишуваат: Ќе биде фалшифицирана нашата блгарска историја во новиот филм кој ќе се снима во Македонија.

Не те провоцира ова на дискусија? Вашите профетски способности ги знаеме, ама извориштето е позабавно за дискусија.

Повели, Том, да видиме што вели Дарко дека направил и сака да направи, а што вие не би сакале да направи и ви е страв дека ќе видите.

Итар Пејо
08-11-11, 15:38
@itar so pena na usta

"..И не мораш да се докажуваш дека си КСЕНОФОБ, и досега не се сомневавме колкава е твојата величина...."

PA SI MI INTERESEN NAJPOVEKE( kato da te gledam vo zoo ) koga ti izleguva pena na usta...OTI NE OTVORIS I TI POSEBNA TEMA ZA MENE...Afion go napravi "precedent"..hehehe..

A be ti znaesh li sho e "ksenofob"???Definicija...Dali znaete sho e fasist...Oti vi go izprale mozukot vo vasata "geroichna" juslavija,kade imafte "lider" koj zena mu go tepase doma....PA I KONECHNO,GO UTEPA...Ajde,sega imame ubaa,'moderna' duma KSENOFOB...

A be SMDLJO,ti si nekoj psevdo "intelektualec' koj LECHI KOMPLEKSI NA FORUMI...
ZA Evreite ne beri gajle,TIJA I BEZ VASATA "pomosht"(hehehe) ke se opravat...KAKVI STE VIE ZALKI-PA SE PRAITE I NA DEKOMKRATI...PA JA PROCHETI TEMITE ZA EU I NATO I SLICHI....
!!!!VIE,titkovite "demokrati" im vikate na Evropskite pari-pazi-EVREI!!!!CELO VREME ZBORATE ZA NIF SO "PAROLI"-ne evrei,ami naprime "hunzi",'avari' i t.n.

A be ej SKODOUMECO,dali so tvojto malenko PODOBIJE na glaa ti teknuva kolku ste NEZNACHITELNI....ILI SIGURNO NE..NAROD OD KOMPLEKSARI...TI KE MI ZBORAS ZA ksenofobija,KOGA NASEKADE PISUVATE ZA MOITE BRAKJA VO MAKEDONIJA DEKA SE "TATARI" ,"IZRODI","TATARI-MONGOLI"....

VIE STE NAJ-TRAGIKOMICHIOT PAJTON OD CHOVEKOPODOBNI KOI PA I ODGORE NA SE SE PRAAT NA "RASISTI"...

Pa ke napisam-MNOGO PSIHIATRICHNA RABOTA KE IMA KAJ VAS EDEN DEN-OD CEL SVET KE IMA SPECIALISTI DA VE LECHAT...Ama nema koj da gi kazni VINOVNITE ZA VASATA NESREKJA...

Делон,

а да пробаше да просурфаш барем за да видиш што е ксенофоб, шовинист, фашист... да си ѕирнеш претходно што си кажал за Цигани, Евреи, Македонци, Турци, Срби... Туку нема потреба, доволни се и последните два твои поста за да се види дека си шуплина. И новава дума ли ти смета? Реков ја, тешка е твојава. Неизлечива.

Другото не е вредно за коментар. Бладањата-Тестаментот на Доктор Мабузе од Бугарија. Кој знае, сфаќа. Кој не знае, Фриц Ланг. Тој те опишал.

Han Solo
08-11-11, 15:53
Објасни зошто сте имале построги расни закони и од Германците.

:nemiseveruva:
Биляна би написала "хит дана"!

Тоест българите били фашисти, защото качили и изпратили с влакове евреите от Македония по заповед на германците, а германците били добри, защото пращали евреите на почивка в Дахау, Треблинка и Освиенцим? :nemiseveruva:

Ти да не падаш от Марс? :hmmm:

Пиринец
08-11-11, 15:59
Аз така като слушам, очаквам до 1-2 години в Македония да се тиражира версията, че лагерите на смъртта са български, а немците са се борили да спасят евреите в цяла Европа.

Vodno konche
08-11-11, 16:04
[QUOTE=Итар Пејо;273074]Том7,

Оди објасни зошто сте ги истребиле Евреите од Македонија и сте им ги предале на Германците после Врање... Теми има, ама смелост да се погледне во фактите и во Вистината нема, оти ВИСТИНАТА Е АНТИБЛГАРСКА.
А вие упорито не искате това да го сравните със спасените 50 000 евреи от България. Тогава каква е истината? Като се каже едното, мора да се каже и другото, иначе се получава полуистина и манипулация.

Овде е темата како еден недоработен, непостоечки филм вас ве дразни и се обидувате да чукате националистичка слама. По малку е и схоластичка расправата, од типот: Колку ангели можат да застанат на врв од игла. Вие сте испаничени од УМЕТНИЧКО ДЕЛО!!!
Не се ли сещаш, че това е върхът на айсберга! Това е резултат от една дълго провеждана антибългарска политика и силно навредлива за българите. Вие само вас си знаете. Ако ние правихме на вас и една стотна от това което вие ни правите, не знам как щяхте да се чувствате. Ама на чужд гръб и сто тояги са малко.

Итар Пејо
08-11-11, 16:09
Итар Пейо, дали слушахте добре какво казва човекот - жив футболист от онези времена. Ако не сте чули, да повторя. Каза, че Сърбите 1927 година са забранили футболни клубове с име Македония, но когато дошли българите, футболистите се събрали, сами решили тима да се казва Македония и това било прието в България без проблем. Каква разлика - а? Какви македонци сте вие, че не забелязвате. Сърбите ви забраняват името Македония, българите не, напротив. Старецот каза, че Македония Скопие и бил най силния тим в България, където и да отидел да играе събирал огромна публика и всички викали - това са най-добрите българи. Казва още - Сите бугарски тимове сме ги тепале. Каза още, че в Скопие са загубили служебно, защото напуснали терена, докато в София завършват наравно 2 на 2. Те заедно с Левски София са най-силния тим в България и това е безспорно, признато. Те са били герои за България. Почитани. А филма казва друго. Това е проблема. Манипулация. Полуистина. Ето жив е човекот и говори. Който има уши, нека слуша. Разбираш ли каде е тънката червена линия? Това е разрива Тито-Сталин и от там супер антибългарска югославска политика, защото ние бехме най-верния съюзник на Сталин. Отделно е наслоената омраза - българи-сърби през войните предадена на македонците, които пък винаги са се биели рамо до рамо с българите в Българската армия през войните. Каков парадокс, а?

Водно Коњче,

ти го изгледа интервјуто? Оти ми се чини дека не разбираш, иако има и тили на англиски.

Овој човек ти зборува дека окупаторските војски спроведувале пропаганда и дека е висливо и преку односот кон името на клубот - Македонија. Тој не вели, ама ние убаво си знаеме дека српската пропаганда и бугарската почиваат врз различни пропагандни основи, и затоа имаат различни пропагандни стратегии.

Овој човек сведочи за тоа дека тие како играчи имале став кон окупацијата и кон фашистичките манири кои дури влегле и на теренот: не поздравувале СО ФАШИСТИЧКИОТ ПОЗДРАВ И КРКАЛЕ ГЛОБИ секој натпревар.

Овој човек зборува за тоа како тој и неговите другари го поимале својот клуб како нешто повеќе од фудбалски. Можеби ова звучи претенциозно, но со Евреин на чело, токму во тие времиња... сигурно дека било така, оти не случано имало завера да не го освојат првенството.
(ти текнува ли на филмот „Бекство во победа“ со Пеле и Силвестер Сталоне... интересна паралела, нели?)

Овој човек кажува многу, ама вие не умеете да чуете и видите, оти нема да ви се допадне тоа.

Ајде за продолжение на дискусијава една интересна насока за размисла:
Зошто Дарко Митревски толку инсистирал да проучи се што е документ од тоа време и да ги изгледа и искористи сите филмски журнали од тоа време. Зошто толку верно сакал да го отслика тоа време, сосема идентично како од тие филмски журнали, кои ги добил од вашата кинотека-архив... Ајде да видиме за ВЕРИЗМОТ како уметничка постапка.

Вие можете и натаму да си дрндате за односите Бугарија-Македонија, јас сум теоретичар, па сакам да гледам низ таа призма на „Трето полувреме“, како на уметничко дело.

Thinker
08-11-11, 16:12
Аз така като слушам, очаквам до 1-2 години в Македония да се тиражира версията, че лагерите на смъртта са български, а немците са се борили да спасят евреите в цяла Европа.


E, па така де! Денес Турция е найдобриот приятел на Р. Македония, а Илинденското востание се кренало против Бугарскиот фашистички окупатор! Ете - изастануваш од напредоците во областта на историята! :D

Пиринец
08-11-11, 16:16
Итар Пейо - само искам да прочетеш историята на футболен клуб Динамо Киев и искам да видиш футбол в хитлериско време и съдбата на някои инакомислещи при хитлеризъм. Прочети за Динамо Киев през ВСВ и ела да ми коментираш.
Ти ми говориш за фашизъм и за спорно съдийство, което е напълно възможно в период, в който хората в Европа са избивани с хиляди. Тоя евреин, който е символ на българския фашизъм - треньора въпросен - защо е жив?
6 000 000 евреи умират ВСВ - един фашистки режим няма да му мигне окото да го убие на първия ден на окопацията. Защо българската армия просто не избива 8-те хиляди евреи в Македония? Виж прибалтийските републики, когато немската армия минава оттам в операцията "Барбароса" - те избиват по 2000 евреи на ден.
Защо българската армия не избива евреите като влиза в Македония?

Итар Пејо
08-11-11, 16:18
Том7,
[QUOTE]
Оди објасни зошто сте ги истребиле Евреите од Македонија и сте им ги предале на Германците после Врање... Теми има, ама смелост да се погледне во фактите и во Вистината нема, оти ВИСТИНАТА Е АНТИБЛГАРСКА.
А вие упорито не искате това да го сравните със спасените 50 000 евреи от България. Тогава каква е истината? Като се каже едното, мора да се каже и другото, иначе се получава полуистина и манипулация.

Малициозност. Парафразирано ова го велиш: Од фамилијата ги истребивме само половината. Не сите и насекаде. Не ги убивме сите деца. И по некоја баба остана жива. А за тоа мора да ни признаете оти сме биле храбри и хумани.

Ало, Самовилско Коњче!!! Близу 12 000 Бугарија(фашистичка, тогашна, како ви е мило) ги прибра и ги транспортира во Треблинка. Еден да беше, ќе беше премногу. Ама изгледа овие не биле „бугарски Евреи“ и затоа не биле спасени. Ух колку пршти малициозност од сите вакви ваши ставови.

Оди на соодветните теми за Евреите. Ги има неколку кои се адекватни.

Овде е темата како еден недоработен, непостоечки филм вас ве дразни и се обидувате да чукате националистичка слама. По малку е и схоластичка расправата, од типот: Колку ангели можат да застанат на врв од игла. Вие сте испаничени од УМЕТНИЧКО ДЕЛО!!!
Не се ли сещаш, че това е върхът на айсберга! Това е резултат от една дълго провеждана антибългарска политика и силно навредлива за българите. Вие само вас си знаете. Ако ние правихме на вас и една стотна от това което вие ни правите, не знам как щяхте да се чувствате. Ама на чужд гръб и сто тояги са малко.


Нели се сешташ дека е за психоанализа оваа ваша ПАРАНОИДНОСТ?

Thinker
08-11-11, 16:20
Овој човек сведочи за тоа дека тие како играчи имале став кон окупацијата и кон фашистичките манири кои дури влегле и на теренот: не поздравувале СО ФАШИСТИЧКИОТ ПОЗДРАВ И КРКАЛЕ ГЛОБИ секој натпревар.


Си го гледал филмот за Олимпиадата во 1936г.? Повеке олимпийски делегации дефилират со вдигната рака пред Фюрерот! И то делегации на земи како Франция, Канада, Гърция - сите со вдигнати раце "Хайл"!

Кога ги прашале по войната зошто така, тие отговараат дека това бил олимпийскиот поздрав, воведен уште по време на Олимпиадата во Парис ... По това време олимпийскиот поздрав бил истиот како хитлеристкиот - и двата се земени од римляните.

От дека знаеш дали футбалерите не се вдигали рака за олимпийски спортен поздрав?! По войната той бил изоставен поради приликата му со хитлеристкиот ... Ете - има любопитни работи во историята, кога човек я чита убаво ...

perun
08-11-11, 16:31
Аз така като слушам, очаквам до 1-2 години в Македония да се тиражира версията, че лагерите на смъртта са български, а немците са се борили да спасят евреите в цяла Европа.

Не бре, Пиринец, ќе ја прифатиме вашата верзија - Бугарите не биле за ништо виновни (па нели тие - Бугарите се секогаш прогресивни, напредни, најпаметни,најубави), тие немале фашисти - министри во владата - тоа лошите Германци ги терале злодела да прават, да прифаќаат нацистички закони, да депортираат Евреи , уште во 1939 г да им кршат продавници на Евреите во Софија... Габровски,Белев,Сталијски не се Бугари , тоа се имагинарни ликови кои лошите Македонци од МАНУ ги измислија.:nemiseveruva:

Пиринец
08-11-11, 16:35
Еми за МАНУ е много трудно да обясни защо има черги и цветя, когато влизат българските войски в Македония. Аз например, съм гледал документален филм за Окопацията и военния парад на немците в Париж. Даже съм го гледал с французи и да ти кажа, доста различно изглежда. Но може би бъркам.

Пиринец
08-11-11, 16:38
Евреите в България между 20 и 40 годишни са пратени и в трудови лагери и там условията са били отвратителни. Но България не изпраща българските евреи в лагерите на смъртта, както и да го погледнеш - това е факт. 50 000 човека трудно се крият.
Синегогата в София е втората по големина в Европа и не е била осквернена през ВСВ. Това също е интересен факт. Аз не казвам, че българите са светци but you are barking at the wrong tree.

Cartagenero
08-11-11, 16:40
Евреите в България между 20 и 40 годишни са пратени и в трудови лагери и там условията са били отвратителни. Но България не изпраща българските евреи в лагерите на смъртта, както и да го погледнеш - това е факт. 50 000 човека трудно се крият.
Синегогата в София е втората по големина в Европа и не е била осквернена през ВСВ. Това също е интересен факт. Аз не казвам, че българите са светци but you are barking at the wrong tree.

Пиринец, како и да гледате на работите, задникот ви е се назад...

perun
08-11-11, 16:46
Еми за МАНУ е много трудно да обясни защо има черги и цветя, когато влизат българските войски в Македония. Аз например, съм гледал документален филм за Окопацията и военния парад на немците в Париж. Даже съм го гледал с французи и да ти кажа, доста различно изглежда. Но може би бъркам.


Зошто мислиш дека е тешко објаснувањето?
Еве ,во овој цитат ти е објаснувањето зошто Македонците се надевале дека нешто ќе се промени под бугарска администрација:
„Но, во вечерните часови во нивните куќи или кога им се изгубивме на службениците, ние ги охрабривме да зборуваат со нас. Потоа во најразлични случаи ја слушнавме истата приказна како “Лоша администрација. Тие сакаат да не присилат да станеме Грци, по јазик, религија, по чувство, на секој начин. Ние служевме во грчката армија и се боревме за нив: сега тие не навредуваат нарекувајќи не’ ’проклети Бугари’, “ ... на моето прашање “Што сакате, автономна Македонија или Македонија под Бугарија?“ одговорот беше секогаш истиот: “ НИЕ САКАМЕ ДОБРА АДМИНИСТРАЦИЈА. НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ, А НЕ ГРЦИ ИЛИ БУГАРИ.“

И заборави колкумина беа дојдени од Бугарија за да го организираат и поттикнуваат таквиот пречек на бугарската војска?

Ама мошне брзо им испариле илузиите - брзо виделе дека еден окупатор -српски е заменет со друг - бугарски.

Пиринец
08-11-11, 16:48
Kartagenero - за мен ти си абсолютен КОМПАС. Както и да те въртим - все на Север гледаш, там си ти е сърцето на теб.
Сто процента се радваш и за офицерския клуб и ристичева палата и споменика на сръбската окопация в Куманово. Ако одиш на църква си обичаш и Сръбската патриаршия и ич не ти е гайле, че те ви мачкат с църквата. Според мен даже си верваш и на сръбската версия, че в Балканската война са ви освободили от турците и сте си супер с тях до ВСВ, когато идват злите татарски канибали и ви поробват за 3 години, но после сърбите отново ви освобождават.

Пиринец
08-11-11, 16:53
Чакай АДМИНИСТРАЦИЯ ИЛИ ОКОПАЦИЯ, че се обърках. Перунчо, може някои възрожденци да са искали независима Македония, но вия не я искате. Вие ако може да си направите Югославия със сърбите, нито НАТО ще искате нито ЕС.
Аз не знам кво и се борите со история, то си е ясно, вие сте си сърби по душа Перуне, по-добре от сърбите сте я научили пропагандата от кора до кора. Вие сте си по-комунисти от сърбите и ако Милошевич беше слезнал през 90-те щяхте със същите черги да ги посрещнете.
Вие не искате независимост - то е очевадно. Как ще въстановите всички символи на сръбската власт офицерски клуб, ристичева палата, паметника в Куманово - знаеш ли че към 60% от българската армия в македония е от македонци от вардарско - споменика в Куманово е разбит от същата тая българска армия.
То затова сега ще си го въстановите, то ви идва от вътре.

Alain Delon
08-11-11, 16:59
@KONCHE


"..Итар Пейо, дали слушахте добре какво казва човекот ..."

Konjche,dali si "normalen" da prashash vakvi "naivni" raboti...MAKEDONISTOT IMA "attention span" kako na shimpanze-KOGA E ZBOR ZA NESHTO POSITIVNO ZA Blgarija...NE MU JE GAJLE...Makedonistot e kato ZOMBI,KATO ROBOT,TOJ E NAPRAVEN NA MATRICA...Toj e v "edno" izmerenie-BLGAROFOBIJA,OTI TAKA E "PROGRAMIRAN" V belgrad...

Alain Delon
08-11-11, 17:10
@kartageneeej(zelen..eeej)

"..голема работа една ЖП линија построиле ..."

Da beshe samo prugata,dobre...IMAM SRETNATO MAKEDONCI OD VARDARSKO...VELAAT DEKA BLGARITE GI NAUCHILE NA AGRONOMSTVO...VELAAT:"se ZBOGATI narodot za 2 godini "pod" blgarite...Se e vo PODEM...ima RASTEZ VO SITE OBLASTI...Ne sluchajno VELELE STARITE-"da bea ostanali ushte 5 godini blgarite,MAKEDONIJA KE CUFNESHE...
Koga ISTOCHNA I CENTRALNA BLGARIJA GLADUVALE,35% OD Bjudzetot na CARSTVO BLGARIJA bil otdelen za Makedonija i Belomorska Trakija....KOJ OKUPATOR TOA GO PRAVI...VO CELA EVROPA IMA "CHUMA",SVETSKA VOJNA,MAKEDONIJA E "OAZIS" NA PROSPERITER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alain Delon
08-11-11, 17:16
@KARTAGEN

"..А, сето ова што го опиша во твојов пост е дело на таканаречената ,,тивка асимилација,, упражњавана врз Македонците од страна на бугарското правителство во периодот на ВСВ. "

1."... од страна на бугарското правителство во периодот на ВСВ. "

Tivka "asimilacija" ??????AMA TI SI GOLEM BOTUSH BRE CHAKMAK...KAKVA 2-RA SV.VOJNA KAKVI "BRKACHI"????MAKEDONCITE BILE "KAJMAK"-"KREM" NA BLGARSKOTO OPSHTESTVO OD PRED OSVOBOZDENIE OD turcite....

TI SI GOLEM TAPAK,PA I SI KATO SEKOJ NEPISMEN DVA PATI PO AROGANTEN!!!!

perun
08-11-11, 17:21
Чакай АДМИНИСТРАЦИЯ ИЛИ ОКОПАЦИЯ, че се обърках. Перунчо, може някои възрожденци да са искали независима Македония, но вия не я искате. Вие ако може да си направите Югославия със сърбите, нито НАТО ще искате нито ЕС.
Аз не знам кво и се борите со история, то си е ясно, вие сте си сърби по душа Перуне, по-добре от сърбите сте я научили пропагандата от кора до кора. Вие сте си по-комунисти от сърбите и ако Милошевич беше слезнал през 90-те щяхте със същите черги да ги посрещнете.
Вие не искате независимост - то е очевадно. Как ще въстановите всички символи на сръбската власт офицерски клуб, ристичева палата, паметника в Куманово - знаеш ли че към 60% от българската армия в македония е от македонци от вардарско - споменика в Куманово е разбит от същата тая българска армия.
То затова сега ще си го въстановите, то ви идва от вътре.


Види пријателче, јас сум егеец по потекло, и тоа од место во егејска Македонија во кое никогаш не се населил ни Турчин, ни Грк - и ден денес луѓето таму се нарекуваат Македонци и ја негуваат македонската култура и традиција, македонската песна и фолклор.Сите се таму Македонци. Тие луѓе никогаш немале врска ни со Срби, ни со српско. Моите претци - предедо ми и дедо ми биле борци за независна Македонија и тоа против различни окупатори и се бореле и гинеле како Македонци. Затоа подобро ти да си се погледнеш во огледало и да се запрашаш - што си ти по душа ,пријателче? Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?

Alain Delon
08-11-11, 17:28
"...Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?..."
TI DALI SI NORMALEN SO VAKVI PRASHANIJA...Ako znaele "sho se 'makedonci'" TVOITE "PREDCI",KAKO NEKOJ MOZE DA "IM NASADI" SHO BILO..A inako gi znaeme ovie "DEKA SEKOGASH BILE 'MAKEDONCI'!!!!Tija gi razpravaj na ljugje od drugija kraj na svetot...

perun
08-11-11, 17:47
"...Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?..."
TI DALI SI NORMALEN SO VAKVI PRASHANIJA...Ako znaele "sho se 'makedonci'" TVOITE "PREDCI",KAKO NEKOJ MOZE DA "IM NASADI" SHO BILO..A inako gi znaeme ovie "DEKA SEKOGASH BILE 'MAKEDONCI'!!!!Tija gi razpravaj na ljugje od drugija kraj na svetot...


Па тоа бре ти кажувам, бре ,дмбенче - тие си биле во минатото Македонци и си останаа и ден денес Македонци , и покрај целиот грчки терор што го истрпеа последниве 100 години.И многу од твоите дмбенци , каде и да се низ светот си останаа само Македонци, и покрај пропагандите.Еве ти дел од сведоштвата останати во документите од Форин офисот :
Во 1923 г. британскиот полковник Corfe бил меѓу Македонците во егејска Македонија и запишува дека на секое негово прашање што се Македонците по националност, сите тие одговарале „...ние сме Македонци, не сме Грци или Бугари..“ (FO371/8566).
R.A. Gallop, трет секретар на британската амбасада во Лондон предстојувал во април 1926 г. во Македонија и во својот рапорт до Британското Министерство за Надворешни Работи известил „..Македонските Словени...сите оние кои ги сретнав еднакво се нарекуваат само Македонци, а не Бугари или Срби... (FO371/11405, Kennard (Belgrade) to A. Chamberlain, 21 April 1926, Enclosure, R.A. Gallop, "Conditions in Macedonia," 19 April 1926,1.). Понатаму за националната свест на Македонците, Галоп вели: „Македонските Словени се сметаат себеси за Македонци и така и се изјаснуваат“ (FO371/11337, Enclosure, 23 April 1926).
И британскиот дипломат во Софија, Sperling, во 1928 г. репорита дека Македонците се чувствувале исклучиво како Македонци и дека себеси се нарекувале Македонци, а не Бугари или Срби, па ја разгледува можноста за автономија на Македонија (Ibid., Sperling (Sofia) to Sargent, 10 October 1928).

афион
08-11-11, 17:58
ПАНИКА ВО СОФИЈА :)
Виртуален протест срещу заснемането на фиромския филм "Трето полувреме" в Скопие, заради изкривяване на историческата истина и обидните квалификации срещу България и българите.

Ей, хора, какво означава НЯМА ДА ПРИСЪСТВАТ? Това е виртуално събитие, т.е присъстваш в него с ЩЕ ПРИСЪСТВАМ или МОЖЕ БИ, а след това със СПОДЕЛИ!

Станимир Илчев, български евродепутат: "Попитах: за тези три години прословута българска „окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор. Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“. Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев. С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес.“

Топорчо
08-11-11, 17:58
Види пријателче, јас сум егеец по потекло, и тоа од место во егејска Македонија во кое никогаш не се населил ни Турчин, ни Грк - и ден денес луѓето таму се нарекуваат Македонци и ја негуваат македонската култура и традиција, македонската песна и фолклор.Сите се таму Македонци. Тие луѓе никогаш немале врска ни со Срби, ни со српско. Моите претци - предедо ми и дедо ми биле борци за независна Македонија и тоа против различни окупатори и се бореле и гинеле како Македонци. Затоа подобро ти да си се погледнеш во огледало и да се запрашаш - што си ти по душа ,пријателче? Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?

Айде аман бе. Всички виртуални дедовци на виртулните форумджии - най големи македонци , а всички реални дето оставили следа в историята - българи. Чудна работа.

Alain Delon
08-11-11, 18:00
@perun

"..Македонците по националност, сите тие одговарале „...ние сме Македонци, не сме Грци или Бугари..“

A be 'perune',vakvi 'RAPORTI' NA 'DIPLOMATI' GI IMA SO "ILJADNICI"...AJDE SEA PROVERI SHO DOGOVORI POTPISHALE Blgarija i grcija megju 1922-1926...IMA MNOGO PRICHINI DA KAZUVALE DEKA SE "makedonci"...togash za grcite BILO POUDOBNO DA SE SE DRUGO NO NE I vulgaros...E,DURI I "itriot" grk pravi GRESHKI...SEGA MU TEKNA DEKA TAA VIZANTIISKA POLITIKA KON BLGARSKOTO MALCINSTVO VO SEVERNA GRCIJA-da go praat se za da ne bide BLGARSKO-SEA GI APE PO GAZOT OVOJ BUMERANG SO "MAKEDONIZACIJATA"...Sega im teknuva deka zborale "blgarski"...A VO ISTOTO VREME SEGA KREIRAT "pomacki jazik",duri TV kanal otvorija...
VIE NEMATE SHANS NITU PO 100 GODINI SO OVA "makedonstvo"...MOZE DA STE SIGURNI...GRCITE GO IZMISLIJA "makedonstvoto-antichko",tija ke ve unishtat...Srbite ve 'napravija" 'slavo-makedonci'...MI SE GLEDA DEKA PA KE SE PRIPOJUVATE KON NIH...

PA TI SI MISLI SHO SAKASH...

Топорчо
08-11-11, 18:04
Моментално на "Канал 5" (http://zulu.on.net.mk/live/kanal-5) тече интервју со режисерот на филмот Дарко Митревски, посветено токму на реакциите во Бугарија. Го фатив пред 5 минути и не знам колку имам пропуштено, ама верувам дека подоцна ќе биде достапно на youtube. Да видиме, па ќе коментираме.

Падавичар ,пейстни един линк към това интервю като излезе. Между другото няма лоша реклама , така че вярвай ми каквото и да вики режисьорът трябва ръце да ни целува на всички дето шумим :)

Tom7
08-11-11, 18:07
Види пријателче, јас сум егеец по потекло, и тоа од место во егејска Македонија во кое никогаш не се населил ни Турчин, ни Грк - и ден денес луѓето таму се нарекуваат Македонци и ја негуваат македонската култура и традиција, македонската песна и фолклор.Сите се таму Македонци. Тие луѓе никогаш немале врска ни со Срби, ни со српско. Моите претци - предедо ми и дедо ми биле борци за независна Македонија и тоа против различни окупатори и се бореле и гинеле како Македонци. Затоа подобро ти да си се погледнеш во огледало и да се запрашаш - што си ти по душа ,пријателче? Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?
Арно,керко,арно си егеец.И аз съм егеец.Мойта майка е од село Белтинци,Драмско.Во град Гоце Делчев повекето луге са со "калапотски" корен-егейци,од селата Горно Броди,Зърнево,Белтинци,Плевня...и таканатаму.А сега-кажи од дека ти е твоиот корен,кое село и коя околия.Сакам Скопско.После ке отворим турските и грчките архиви,да видим какво ке рекат.Ако не си голем лъжец и гювендиа,ке се найде материал за борбата на гръчките чети со овие "македонци" и ке ги найдем име.,..по име.....по дати...кой ...къде...и кога е убит...и като каков е убит.Сакам Скопско.Днешната сръбско-гръчка пропаганда се прегърбаа ...и създадоха "Вино Жито".Това е гръчкия вариант на хОМО Илинден во Бугариа.Со днешна дата можете да напишете акков си искате,но светските исторически архиви не можете да ги бутнете со пръст....Историата само во Скопие е научна фантастика. "Господинот Гъгъл" е безпощаден към современните пропаганди.Сакам Скопско.
Та...од кое село...или од кой место во Егейскиот дел на Македониа ти е коренот,дека има само "македонци" , да видим какво ке каже Историата.Сакам Скопско
Ето...например за село Горно Броди,Егейска Македония.....какво вели архивот...
Горно Броди (рядко Горни Брод, на гръцки: Άνω Βροντού, Ано Вронду) е село в Република Гърция, дем Сяр (Серес), област Централна Македония с 406 жители (2001).


Като голямо средище на късното Българско възраджане Горно Броди е дало няколко големи личности на българската нация. От тук са хайдутите Георги Зимбилев и Георги Посерото, революционерите Димо Хаджидимов, Георги Радев, Атанас Свещаров и Георги Баждаров, художникът Аргир Калъчев и видният общественик Никола Димков, д-р Димитър Пасков, изобретател на лекарството против детски паралич нивалин. Жител на Горно Броди от по-ново време е гръцкият поет Тасос Стамбологлу.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Gorno_Brodi_cheta_1908.jpg

Топорчо
08-11-11, 18:11
Според продукцијата „Кино око“ смешно е што бугарските европарламентарци во обид да добијат евтини политички поени, обвинуваат за уметничко дело без да го прочитаат сценариото или да го гледаат филмот. Но за „Кино око“ не е смешно кога бугарски пратеници се обидуваат да ги негираат злосторствата на Бугарија во Втората светска војна.

Окупацијата на Македонија, депортацијата на 7.200 македонски Евреи во гасните комори на Треблинка, како и бруталните репресии против македонските антифашисти и политички неистомисленици се историски факти врз кои се потпира и „Трето полувреме“. Доколку бугарските пратеници не ги знаат овие факти „Трето полувреме“ им предлага да се едуцираат во музеите на холокаустот во Вашингтон, Јад Вашем во Израел или во скопскиот Меморијален центар на холокаустот. /Г.М.
01.11.2011, 18:19

Не е ли вече ясно какви са настроенията във филма.Всички глупости за уметническо дело и изкуство някой балама може да ги глътне ама 1 000 000 евро държавна субсидия няма как.
Не е във ваш интерес това и един ден ще ви се върне.

Падавичар
08-11-11, 18:15
Падавичар ,пейстни един линк към това интервю като излезе. Между другото няма лоша реклама , така че вярвай ми каквото и да вики режисьорът трябва ръце да ни целува на всички дето шумим :)

Сигурен сум дека ако не го поставам јас, Афион ќе го направи тоа. Додека го чекаме, ќе кажам само дека во текот на интервјуто Митревски кажа дека од БНТ го интервјуирале дваесетина минути на Skype, а објавиле само 10 секунди, без никакво упатување во контекстот на разговорот.

Топорчо
08-11-11, 18:18
Сигурен сум дека ако не го поставам јас, Афион ќе го направи тоа. Додека го чекаме, ќе кажам само дека во текот на интервјуто Митревски кажа дека од БНТ го интервјуирале дваесетина минути на Skype, а објавиле само 10 секунди, без никакво упатување во контекстот на разговорот.

Аз даже и тези 10 секунди не съм гледал а новините от 8 ги гледам редовно.По националните медии , може би ще сбъркам ама не съм чул да се говори по темата.

Пиринец
08-11-11, 18:23
Peruncho - душо ето ти проблем. Моя прадядо е от Солун и е бугарин, но от това да правя исторически заключения? Да съм казал, македонци няма, всички сте потомци на българи? Нещо гузен негонен бягаш. То вашата история е дедо каза, баба речи.
Иначе ти не си етнически сърбин, ти си сърбин по обеждение и образование.

Пиринец
08-11-11, 18:25
Перуне следващия президент на България родът му е от село Плевня - Егейска Македония - кой ли му е насадил българщината.

perun
08-11-11, 18:26
@perun

"..Македонците по националност, сите тие одговарале „...ние сме Македонци, не сме Грци или Бугари..“

A be 'perune',vakvi 'RAPORTI' NA 'DIPLOMATI' GI IMA SO "ILJADNICI"...AJDE SEA PROVERI SHO DOGOVORI POTPISHALE Blgarija i grcija megju 1922-1926...IMA MNOGO PRICHINI DA KAZUVALE DEKA SE "makedonci"...togash za grcite BILO POUDOBNO DA SE SE DRUGO NO NE I vulgaros...E,DURI I "itriot" grk pravi GRESHKI...SEGA MU TEKNA DEKA TAA VIZANTIISKA POLITIKA KON BLGARSKOTO MALCINSTVO VO SEVERNA GRCIJA-da go praat se za da ne bide BLGARSKO-SEA GI APE PO GAZOT OVOJ BUMERANG SO "MAKEDONIZACIJATA"...Sega im teknuva deka zborale "blgarski"...A VO ISTOTO VREME SEGA KREIRAT "pomacki jazik",duri TV kanal otvorija...
VIE NEMATE SHANS NITU PO 100 GODINI SO OVA "makedonstvo"...MOZE DA STE SIGURNI...GRCITE GO IZMISLIJA "makedonstvoto-antichko",tija ke ve unishtat...Srbite ve 'napravija" 'slavo-makedonci'...MI SE GLEDA DEKA PA KE SE PRIPOJUVATE KON NIH...

PA TI SI MISLI SHO SAKASH...


Дмбенче, пак ли приказните со Грците, Србите,комунистите,марсовците?
А си се запрашал ти - дали немало причина Македонците да се кажуваат Бугари, посебно оние што заминале во Бугарија? Па како ќе успееле во таа бугарска држава ако се кажувале Македонци како посебен етнос? ;)За тебе е реалност дека постоела грчка и српска пропаганда меѓу македонското население, ама мижиш пред фактот дека постоела и организирана бугарска пропаганда.

Пиринец
08-11-11, 18:28
Така е Перуне и има огромен заговор на българите от Македония и един ден ще отцепат една трета от България. Чакай го Плевнелиев да ви върне всичко и да си каже - аз съм етнически македонец. Чакай и Татарчев, който беше главен прокурор да каже, ей макета идвам. Или може би има по-висока българска шовинистична власт, която ги гняси тия българи и ги прави българи.

Падавичар
08-11-11, 18:32
Аз даже и тези 10 секунди не съм гледал а новините от 8 ги гледам редовно.По националните медии , може би ще сбъркам ама не съм чул да се говори по темата.

http://bnt.bg/bg/news/view/63036

perun
08-11-11, 18:39
Peruncho - душо ето ти проблем. Моя прадядо е от Солун и е бугарин, но от това да правя исторически заключения? Да съм казал, македонци няма, всички сте потомци на българи? Нещо гузен негонен бягаш. То вашата история е дедо каза, баба речи.
Иначе ти не си етнически сърбин, ти си сърбин по обеждение и образование.

Грешка си ,пријателче.Јас сум Македонец, го говорам истиот јазик како и моите претци, ја чувам истата нивна македонска традиција,македонски фолклор. Ништо српско немам. А токму ти си пријателче бугарин по образование и убедување ,оти си се оддалечил од јазикот на своите претци и си прифатил традиции кои биле туѓи за твоите претци ( како и да ги научиле по туѓите училишта да се нарекуваат себе си). Затоа ти и таквите како тебе веднаш почнувате да лепите етикети - србин,комуниста...Затоа ,по вашата логика, ние не смееме да бидеме Македонци - мора да сме нешто друго.

Alain Delon
08-11-11, 18:41
@PERUN

"...За тебе е реалност дека постоела грчка и српска пропаганда меѓу македонското население, ама мижиш пред фактот дека постоела и организирана бугарска пропаганда..."

1."..ама мижиш пред фактот дека постоела и организирана бугарска пропаганда..."

DALI IMALO "MAKEDONSKA" PROPAGANDA VO OHRID,SKOPIJE,BITOLA PO 1944 GODINA?????
DALI IMA I DEN DENESKA "MAKEDONSKA" PROPAGANDA VO -DA KAZEME-Avstralija,Kanada,USA i t.n....


Ajde da ti kazam VISTINSKATA ISTORIJA NA CHIHCKO ALEKSANDAR OD SELOT BUFF,LERINSKO...

Tatko mu izbegal vo Amerika i potoa vo Kanada-1936 godina,od egejska,seloto Buff(izvestno kato Mala Sofija),Lerinsko...
Po gragjanskata vojna,CHICHKO ALEKSANDAR GO IZPRATILE VO belgrad,kato "dete begalche"...TAMU VO belgrad Aleksandar bil 2 GODINI TAMU,GREDEL NA UCHILISHTE...
Sega,TATKO MU IMAL BLGARSKA SVEST,KAKTO I CELOTO SELO BUF PO TOA VREME..
Da,ama vo belgrad,na Aleksandar mu kazale deka "tatko mu e izrod" i "bugarash"...ZA DVE GODINI,TOA DEKTE ZA MALKO DA MU GO IZPERAT MOZUKOT,DA GO NAPRAAT "VRAG" NA RODNIOT MU TATKO...Dobro,ama za srekja,po 2 godini go zedel nekon negov striko(chicho) vo Praga,Chesko-Slovakija,pa po toa so crven krst vo 1953 zaminal za Toronto,Kanada,KAJ TATKO MU...

OVOJ RAZKAZ MI GO KAZA CHICHKO ALEKSANDAR VO 1993 GODINA,VO GRADOT TORONTO...

E,ti mi kazi sho e propaganda i koj ja prai...GLUPAVO TI E PRASHANETO DEKA "makedoncite" "morale" da se pisat blgari,za da si "najdat" rabota vo Blgarija...
VIE MISLITE SO DENESHNITE KATEGORII...NISHTO NEMOZETE DA RAZBERETE..
PRADEDO BIL GOTOV DA UMRE ZA BLGARIJA,NE SAMO DA SE PISHUVA "nasila" blgarin...

Vchera "pirinec" postira neshto,koe ne go bef sretnal :"BEZ MAKEDONCITE VO BLGARSKATA ISTORIJA KE OSTANE MNOGO MALKO...BEZ BLGARITE VO MAKEDONIJA,NISHTO NEMA DA OSTANE..."

ZOSHTO MISLITE DENESHNITE POKOLENIJA DEKA STE PO PAMETNI OD VASHITE PRERODBENICI....OTI NE POMISLITE ZOSHTO ZA 12 veka-do 17 vek NEMA I POMEN ZA 'makedonci' vo ISTORICHKITE KNIGI??????KAKO I DA BILO...BIDETE SI SHO SAKATE,NO NE MANIPULIRAJTE I KRADETE TUGJA ISTORIJA....Mnogo e prosto...

Пиринец
08-11-11, 18:43
Успех ти желая тогава Перуне. Езикът има доста сръбски думи и доста сръбски букви, но щом те влече. То е така 3 години българска администрация, са по страшни от 80 сръбска окупация, въпрос на себеосещане. Езикът на моите предци е български, родени са преди 45-та моите предци.

stinger
08-11-11, 19:14
Грешка си ,пријателче.Јас сум Македонец, го говорам истиот јазик како и моите претци, ја чувам истата нивна македонска традиција,македонски фолклор. Ништо српско немам.

Е айде сега, по некой сръбски збор и буквичка си користиш недей да си кривиш душата сега ха ха ха ха

:D :D :D :D

Викаш че си македонец ами и тия са македонци също иди и си ги цункай

http://www.greekinsight.com/assets/articles/32437/zoom/02012010%20AYS_01.jpg

Vodno konche
08-11-11, 19:28
Чакай АДМИНИСТРАЦИЯ ИЛИ ОКОПАЦИЯ, че се обърках. Перунчо, може някои възрожденци да са искали независима Македония, но вия не я искате. Вие ако може да си направите Югославия със сърбите, нито НАТО ще искате нито ЕС.
Аз не знам кво и се борите со история, то си е ясно, вие сте си сърби по душа Перуне, по-добре от сърбите сте я научили пропагандата от кора до кора. Вие сте си по-комунисти от сърбите и ако Милошевич беше слезнал през 90-те щяхте със същите черги да ги посрещнете.
Вие не искате независимост - то е очевадно. Как ще въстановите всички символи на сръбската власт офицерски клуб, ристичева палата, паметника в Куманово - знаеш ли че към 60% от българската армия в македония е от македонци от вардарско - споменика в Куманово е разбит от същата тая българска армия.
То затова сега ще си го въстановите, то ви идва от вътре.
Стокхолмски синдром!!!!:)

Vodno konche
08-11-11, 19:32
Види пријателче, јас сум егеец по потекло, и тоа од место во егејска Македонија во кое никогаш не се населил ни Турчин, ни Грк - и ден денес луѓето таму се нарекуваат Македонци и ја негуваат македонската култура и традиција, македонската песна и фолклор.Сите се таму Македонци. Тие луѓе никогаш немале врска ни со Срби, ни со српско. Моите претци - предедо ми и дедо ми биле борци за независна Македонија и тоа против различни окупатори и се бореле и гинеле како Македонци. Затоа подобро ти да си се погледнеш во огледало и да се запрашаш - што си ти по душа ,пријателче? Кој и кога на твоите претци им ја насадил бугарштината?
Те сигурно са живели в Македонскиот рай! Такова место не е имало, поне на Балканот. Сещам се за едно такова место без турци, гърци и българи, ама то се нарича Черна гора и за жал нема врска с Македония:D

Cartagenero
08-11-11, 19:48
Айде аман бе. Всички виртуални дедовци на виртулните форумджии - най големи македонци , а всички реални дето оставили следа в историята - българи. Чудна работа.


Стварно чудна работа Топорчо...

Деновиве во Прилеп ја имав честа да се запознаам со потомок на еден македонски (прилепски) војвода... бугарите насекаде го имаат пишано како бугар, арно ама неговиот внук се сеќава на дедо си и тврди дека дедо му ниту бил бугарин, ниту зборувал бугарски, ниту пак чувствувал некаква приврзаност кон Бугарија и бугарите...

Ми падна жал како ги имате бугаризирано луѓе, чии потомци живеат во Македонија и сигурно подобро од вас татарланд си ја знаат семејната приказна....

Пиринец
08-11-11, 19:52
То ако знаеш с колко българи е така и колко роднини говорят, ама какво да се прави. Вапцаров е такъв пример, но ... Само за Ванче Михайлов не става, защото си го каза сам.

Vodno konche
08-11-11, 19:55
http://bnt.bg/bg/news/view/63036
И тук имаше интересен коментар под черта:

Да бяхте прочели внимателно статистиките за мачовете между Левски и Македония (Скопие) през 1942 година. Двата отбора играят помежду си общо 4 пъти, 2 в Софийското първенство и два финални мача на държавното първенство. Именно, в първите два мача има спорни съдийски решения и прекратявания на мачове, след това обаче и двата отбора се класират за плейофите на държавното първенство, където титлата е спечелена безапелационно от Левски. Жалко е, че това добре е обяснено от Българоезичната Уикипедия, писана от доброволци за без пари, а журналистите от "професионалната" БНТ не можаха да си свършат работата..

Македония Скопие тепат наред, но не и Левски, затова и си остават вицешампиони:D

А между другото и до ден днешен в България си има футболни клубове с име Македония. Ние от това име не се страхуваме, ама си представям какво ще е ако в Македония излезе футболен отбор с име България.

Топорчо
08-11-11, 20:02
Стварно чудна работа Топорчо...

Деновиве во Прилеп ја имав честа да се запознаам со потомок на еден македонски (прилепски) војвода... бугарите насекаде го имаат пишано како бугар, арно ама неговиот внук се сеќава на дедо си и тврди дека дедо му ниту бил бугарин, ниту зборувал бугарски, ниту пак чувствувал некаква приврзаност кон Бугарија и бугарите...

Ми падна жал како ги имате бугаризирано луѓе, чии потомци живеат во Македонија и сигурно подобро од вас татарланд си ја знаат семејната приказна....

Да де, пак ми пробутваш някакви виртуални истории.Барем има ли си име този велик войвода

Топорчо
08-11-11, 20:09
http://bnt.bg/bg/news/view/63036

Благодаря , бях го пропуснал сред потока от информация.Не прочетох нещо фатално обаче. Тонът е много по смирен от този на филмаджиите.

Според продукцијата „Кино око“ смешно е што бугарските европарламентарци во обид да добијат евтини политички поени, обвинуваат за уметничко дело без да го прочитаат сценариото или да го гледаат филмот. Но за „Кино око“ не е смешно кога бугарски пратеници се обидуваат да ги негираат злосторствата на Бугарија во Втората светска војна.

Окупацијата на Македонија, депортацијата на 7.200 македонски Евреи во гасните комори на Треблинка, како и бруталните репресии против македонските антифашисти и политички неистомисленици се историски факти врз кои се потпира и „Трето полувреме“. Доколку бугарските пратеници не ги знаат овие факти „Трето полувреме“ им предлага да се едуцираат во музеите на холокаустот во Вашингтон, Јад Вашем во Израел или во скопскиот Меморијален центар на холокаустот. /Г.М.
01.11.2011, 18:19

Е сигурен съм че сега бай ти Дарко малко е поомекнал и ще се опитда да замаже нещата.Да бяхте направили подобно нещо за балистите камък върху камък нямаше да остане от тази продукция.Щеше да я сполети същата съдба като енциклопедията. За Сърбия никой "честен" македонец не би си позволил да каже лоша дума. Срещу Гърция не е баш удачно политически.Само срещу нас е позволено да се лае.

Кой бе майка му стара не разбира че вие македонците нямате интерес от лоши отношения с България.Сърби , гърци и албанци имат ама вие нямате.

Итар Пејо
08-11-11, 20:11
Айде аман бе. Всички виртуални дедовци на виртулните форумджии - най големи македонци , а всички реални дето оставили следа в историята - българи. Чудна работа.

Еве ги нашите дедовци:

http://img337.imageshack.us/img337/1118/photo0300k.jpghttp://img15.imageshack.us/img15/6270/photo0299l.jpg


Нашите гинеле, вашите бегале.

Топорчо
08-11-11, 20:13
Еве ги нашите дедовци:

http://imageshack.us/photo/my-images/337/photo0300k.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/15/photo0299l.jpg/


Нашите гинеле, вашите бегале.

И ти ли си с някой велик измислен дедо, мега борец срещу татарите.

Cartagenero
08-11-11, 20:25
Да де, пак ми пробутваш някакви виртуални истории.Барем има ли си име този велик войвода


Eве го бе!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B5_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE% D0%B2

Неговото семејство си живее во Македонија и кога читаат дека нивниот предок го имаат бугаризирано, ги избива на смеење...

Јас се познавам со внук му...

Пиринец
08-11-11, 20:30
Е ето ти Вапцаров - цялото семейство казва, че е българин, майка му писмо пише през 60-те, но ефект никакъв. Има едно изказване за нашия македонски въпрос и се овлича по лявата идея много, но за етноси да говорим пак. На честването на 20 години независима Македония го прочетохте като македонски поет. Дай да не спорим за една камара хора като Ванга например, то там е най-странно. Тя каза, че е един народ в две държави и където е текло пак ще тече. Не че и вярвам на предсказанията и никога не съм вярвал, но е странно как определяте хора за македонци, които ясно казват, че са българи.

афион
08-11-11, 20:32
Сигурна си за мајка му?
Имаше еден документ покажан од еден форумџија на друг форум.Сигурен си ?

Alain Delon
08-11-11, 20:32
@"..Нашите гинеле, вашите бегале..."

A be znaeme,NEMA HRABRECI KATO VAS...Kako beshe ovaa-"..mak.cheta se tepa so ama se gleda deka treba da se povleche...pitat go 'vojvodata'-dali ke se predavaat...NE,VELI OVOJ VOJVODA-"NIE MAKEDONCITE NE SE PREDAVAME,KE BEGAME..."

AKO BEFTE VAKVI "GEROI",KE IMAFTE I DRZAVA I IDENTITET I KE BESHE "CELA"...
Ama ste "junaci" na forumi...

Итар Пејо
08-11-11, 20:35
И ти ли си с някой велик измислен дедо, мега борец срещу татарите.

Не бре Топорчо, јас сум со многу дедовци познати и непознати. Ене ти горе каде по таткова линија биле закопани во еден гроб седуммина по битките во Илинденското востание. Другите што останале живи продолжиле со Христо Узунов. Нивните синови продолжиле потоа како партизани.

На оние по мајчина линија ед Дебарца и да не споменувам. На еден од нив Турците го чекале цел ден настрана од почит, чекајќи да го заврши долгото оро, за потоа да можат да го однесат во битолскиот затвор. И оттаму избегал. Ама... долги се овие семејни истории. Ова колку да видиш дека ни е не сме виртуелни, дека нашите дедовци не предодредиле што ќе бидеме. А ти лај си и натаму.

Сега да завршиме со ова и да се вратиме на она што е овде тема. Не кажавте за ВЕРИЗМОТ на Дарко. Зошто морал толку верно да ја реконструира сценографијата и настаните, согласно документите и филмските материјали. Да бев јас ќе ве прикажев во стилот на Тери Гилијам, така некако... можеби со сатирски уши, со рогови и долги опаши, крвјосани очи, веѓи како натстрешници... уметничка слобода бе, ама овој не сака алегорези и исл.. работи туку ВЕРИЗАМ. Имате нешто против тоа? Ај малку посуштински за филмот и концепсијата на истиот...

Alain Delon
08-11-11, 20:37
@pirinec

"..но е странно как определяте хора за македонци, които ясно казват, че са българи...."

"STRANNO"???????TOVA E BOLESTNO SUSTOJANIE...DIAGNOZA...VIKA SE NEKROFILIJA!!!
Naj lesno e da go FALSIFIKUVASH UMREN CHOEK...E,PA OVIE KRAJ VARDAROT SE "EKSPERTY"...

Cartagenero
08-11-11, 20:38
Е ето ти Вапцаров - цялото семейство казва, че е българин, майка му писмо пише през 60-те, но ефект никакъв. Има едно изказване за нашия македонски въпрос и се овлича по лявата идея много, но за етноси да говорим пак. На честването на 20 години независима Македония го прочетохте като македонски поет. Дай да не спорим за една камара хора като Ванга например, то там е най-странно. Тя каза, че е един народ в две държави и където е текло пак ще тече. Не че и вярвам на предсказанията и никога не съм вярвал, но е странно как определяте хора за македонци, които ясно казват, че са българи.

Е, еве јас се познавам лично со внукот на Даме Попов, неговото семејство ниту е бугарофилско, ниту пак дедо му бил бугарин (тој не ни бил бугарофил, камоли бугар)...

А, читаш на вашата википедија е пишан блгарски револуционер...

Истото е и со потомците на Шаќир Војвода (Крсто Гермов) цело семејство на Шаќир живее во Прилеп, нивниот предок дури и беше дел од политичкото раководство на НР Македонија во рамките на Југославија од 1946 година, арно ама во бугарската википедија Боже Господе, е пишан бугар...

Жално, тажно ама вистинито... а, мене Пиринеецу пишката не ме боли за Вапцаров ако неговото семејство живее во БГ, прајте си го бугарин, јас давам примери со личности, кои се пишани ко бугари, а нивните семејства живеат во Македонија и сигурно поубаво знаат од вас бугарите што биле како сознание нивните родители, дедовци, прадедовци...

Топорчо
08-11-11, 20:39
Не бре Топорчо, јас сум со многу дедовци познати и непознати. Ене ти горе каде по таткова линија биле закопани во еден гроб седуммина по битките во Илинденското востание. Другите што останале живи продолжиле со Христо Узунов. Нивните синови продолжиле потоа како партизани.

На оние по мајчина линија ед Дебарца и да не споменувам. На еден од нив Турците го чекале цел ден настрана од почит, чекајќи да го заврши долгото оро, за потоа да можат да го однесат во битолскиот затвор. И оттаму избегал. Ама... долги се овие семејни истории. Ова колку да видиш дека ни е не сме виртуелни, дека нашите дедовци не предодредиле што ќе бидеме. А ти лај си и натаму.

Сега да завршиме со ова и да се вратиме на она што е овде тема. Не кажавте за ВЕРИЗМОТ на Дарко. Зошто морал толку верно да ја реконструира сценографијата и настаните, согласно документите и филмските материјали. Да бев јас ќе ве прикажев во стилот на Тери Гилијам, така некако... можеби со сатирски уши, со рогови и долги опаши, крвјосани очи, веѓи како натстрешници... уметничка слобода бе, ама овој не сака алегорези и исл.. работи туку ВЕРИЗАМ. Имате нешто против тоа? Ај малку посуштински за филмот и концепсијата на истиот...

Ти си машина бе . Тебе под една плоча 7 дедовци ти погребале.Голям съм аз приказни. Ако имаш деца на нив ги пробутвай белким някой ти се върже.
Между впрочен на всички тия измислици са ви толкова еднакви се едно сте се наговаряли.

Alain Delon
08-11-11, 20:41
@kartagen

'..сигурно поубаво знаат од вас бугарите што биле како сознание нивните родители, дедовци, прадедовци... "

PA VIE STE NORONI KAKO MU MENITE NA UMRENI PREDCI NACIONALNA SVEST...TOA E VASA DRZAVNA POLITIKA...KOGA NEMATE ARGUMENTI-A TOA E SEKOGAS-TOAS VIE "TOLKUVATE"...

афион
08-11-11, 20:43
Македонци и Бугари , бидете тука , за кратко време доаѓа моментот кој го очекувавте :)

Han Solo
08-11-11, 20:45
И ти ли си с някой велик измислен дедо, мега борец срещу татарите.

От това което съм чел по форумите, излиза че в Македония всички дедовци са столетници, борци срещу татарите и по цял ден разправят как отсекогаш са само македонци и нищо друго, но никога не са го записали на хартия, докато били млади по незвестни причини. :D

Итар Пејо
08-11-11, 20:45
@"..Нашите гинеле, вашите бегале..."

A be znaeme,NEMA HRABRECI KATO VAS...Kako beshe ovaa-"..mak.cheta se tepa so ama se gleda deka treba da se povleche...pitat go 'vojvodata'-dali ke se predavaat...NE,VELI OVOJ VOJVODA-"NIE MAKEDONCITE NE SE PREDAVAME,KE BEGAME..."

AKO BEFTE VAKVI "GEROI",KE IMAFTE I DRZAVA I IDENTITET I KE BESHE "CELA"...
Ama ste "junaci" na forumi...

Е ене ги погоре. Се гледа. Ако не веруваш оди и види. Загинале. Не мислиш ли дека се отру од злоба? Доста слушавме за твоите, еве малку и за нашите дедовци. А вистина е дека не се предавале, затоа и ги има на плочата од овој заеднички гроб. А ти кажав и каде и со кого продолжиле понатаму. Со Узунов. Белки знаеш што маж бил тој. А бога ми и какви ставови имал за таквите како вас. Кога можел во претсмртното писмо да порача некои како Сарафов(а и неговиот вујко Христо Матов да видат „отстранети“), тогаш сфаќаш какви ставови имале и оние кои го придружувале и поддржувале. Е, ама тој не бегал. Останал да ја сподели судбината на својот народ овде. Ама што се трудам јас со тебе кога не разбираш. Тешка е твојата. Неизлечива.

А какви херои сме, тоа се гледа дали не има. Ние не се срамиме од нашите претци и не сме се бањале, како и тие, во таа гнасна вода на
„бугарштината“.

Топорчо
08-11-11, 20:47
http://img195.imageshack.us/img195/822/picture409d.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/9313/picture411n.jpg

Като минахме на снимки ето ти една на един окупатор , който не успял да избяга. Един Господ знае какво сте му направили с гроба

Cartagenero
08-11-11, 20:48
@kartagen

'..сигурно поубаво знаат од вас бугарите што биле како сознание нивните родители, дедовци, прадедовци... "

PA VIE STE NORONI KAKO MU MENITE NA UMRENI PREDCI NACIONALNA SVEST...TOA E VASA DRZAVNA POLITIKA...KOGA NEMATE ARGUMENTI-A TOA E SEKOGAS-TOAS VIE "TOLKUVATE"...

Delone ти па толку си ми заморен шо не вреди да те реплицирам, ама го направив само да те потсетам дека се работи за луѓе, кои со свои очи и во тек на неколку години ги завариле живи и Даме Попов и Шакир Војвода...

Например Шакир војвода кога се вратил од Татарстан во Прилеп, народот на раце го носел и дури е избран за народен пратеник од Прилеп... Кога почина Крсто Гермов цела Македонија тагуваше по него.... ако беше бугар мислиш дека Македонците ќе плачеа по него???????

Итар Пејо
08-11-11, 20:54
http://img195.imageshack.us/img195/822/picture409d.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/9313/picture411n.jpg

Като минахме на снимки ето ти една на един окупатор , който не успял да избяга. Един Господ знае какво сте му направили с гроба


Кој е овој? За Македонија загинал?
За дома? Кај му е домот?

Alain Delon
08-11-11, 20:54
"...и не сме се бањале, како и тие, во таа гнасна вода на
„бугарштината“...'

Prvo neshto humoristichno...1.Za toa sigurno komunjarite vo vasata drzava vi vikaat "nebanjative"...Taka...?

2.Sega po-seriozno...
Puli vaka,UPOTREBI ZBOROT 'ksenofob" vo druga(ili ova,ne pomnja)tema....EEEE,TOA E KSENOFOBIJA:
"..во таа гнасна вода на
„бугарштината“..."

ZNACHI,TI NEMAS PROBLEM SO srbomani,albanci,vlasi,turci,i t.n.-NO SPECIALNO TIJA,KOI SE CHUVSTVALE BLGARI SE "GNASNI"...

A be i ti NA "TUGJ GROB PLACHESH" bre gnas dolna...TI KE MI SOLISH PAMET ZA NEKAKVA "ksenofobija"...

ZALKO I NEVEROVATNO-MASOVNA LUDOST I DELUZION ...Naj ste im "interesni" na shkipitarite-OTI TIJA ZNAAT KOI BILE VASITE PRADEDOVCI...PA I ZATOA VE MISLAT ZA PREDAVNICI I GJUBRE...Oti eden albanec si gi uvazava negovite PREDCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

афион
08-11-11, 20:58
kzr4j-lDiVs

Ексклузивно на ВОДЕНИЦА , она што го најави ПАДАВИЧАР .

ИНТЕРВЈУТО НА ДАРКО МИТРЕВСКИ ;)

Alain Delon
08-11-11, 20:58
@KARTAGEN

"..ако беше бугар мислиш дека Македонците ќе плачеа по него??????? "

PA VIE NE SAMO PLACHETE,PA I SPOMENICI IM DIGATE...pa ti lichno si bash primer za PROFESIJA MAKEDONEC"-ke ja "sakashe" Blgarija ako ti davaa 2,000 leva na mesec...TIPICHNO..

Han Solo
08-11-11, 21:01
Например Шакир војвода кога се вратил од Татарстан во Прилеп, народот на раце го носел и дури е избран за народен пратеник од Прилеп... Кога почина Крсто Гермов цела Македонија тагуваше по него.... ако беше бугар мислиш дека Македонците ќе плачеа по него???????

Шакир войвода кога е бил в Русия, бе дете? :D
Народен представител станал? Не думай, не мога да повярвам! :D
Ти па извади доказ, Делон направо ке се самобанира! :D
Ляпчев е бил Министър-председател на България, бе момче!
Ако не беше българин, дали щеше да бъде?
А генералите в Българската Армия? Ти да знаеш някой македонец генерал във сръбската или гръцката армия? :hmmm:
Абе нормални хора сте, но като започнете да говорите за история нещо ви става и ни логика, ни мисъл в главите, чудо направо...

TATAP
08-11-11, 21:04
Стварно чудна работа Топорчо...

Деновиве во Прилеп ја имав честа да се запознаам со потомок на еден македонски (прилепски) војвода... бугарите насекаде го имаат пишано како бугар, арно ама неговиот внук се сеќава на дедо си и тврди дека дедо му ниту бил бугарин, ниту зборувал бугарски, ниту пак чувствувал некаква приврзаност кон Бугарија и бугарите...

Ми падна жал како ги имате бугаризирано луѓе, чии потомци живеат во Македонија и сигурно подобро од вас татарланд си ја знаат семејната приказна....
Дедо му е умрел 1948 г...коя година е роден внук му та да се сеќава?

Итар Пејо
08-11-11, 21:06
"...и не сме се бањале, како и тие, во таа гнасна вода на
„бугарштината“...'

Prvo neshto humoristichno...1.Za toa sigurno komunjarite vo vasata drzava vi vikaat "nebanjative"...Taka...?

2.Sega po-seriozno...
Puli vaka,UPOTREBI ZBOROT 'ksenofob" vo druga(ili ova,ne pomnja)tema....EEEE,TOA E KSENOFOBIJA:
"..во таа гнасна вода на
„бугарштината“..."

ZNACHI,TI NEMAS PROBLEM SO srbomani,albanci,vlasi,turci,i t.n.-NO SPECIALNO TIJA,KOI SE CHUVSTVALE BLGARI SE "GNASNI"...

A be i ti NA "TUGJ GROB PLACHESH" bre gnas dolna...TI KE MI SOLISH PAMET ZA NEKAKVA "ksenofobija"...

ZALKO I NEVEROVATNO-MASOVNA LUDOST I DELUZION ...Naj ste im "interesni" na shkipitarite-OTI TIJA ZNAAT KOI BILE VASITE PRADEDOVCI...PA I ZATOA VE MISLAT ZA PREDAVNICI I GJUBRE...Oti eden albanec si gi uvazava negovite PREDCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!1


„бугаршината“ е пропагандна матрица, смислена од Русите. Но немам намера да се објаснувам со недоносен како тебе. Што се однесува на мојот однос кон Бугарите... тоа си нема врска со „бугарштината“. Јас со Бугарите кои се потомци на Кубер, Кубрат и што ти јас зна кого, немам проблем. Немам проблем јас со никакви Бугари. Тоа што вие си имате проблем со вашиот идентитет, што сте збунети, па сте гротескни како некое композитно чудовиште од античката митологија (химера, горгона...) тоа си е ваш проблем. Наше е да ви помогнеме да си станете БашБугари. Да не ве мачи македонското. Затоа сме тука, нели?

Ама таквите како тебе, со Краси и АТАКА ќе останат заглибени во Батакот... Нема спас за вас.

дуле узунов
08-11-11, 21:07
Е ене ги погоре. Се гледа. Ако не веруваш оди и види. Загинале. Не мислиш ли дека се отру од злоба? Доста слушавме за твоите, еве малку и за нашите дедовци. А вистина е дека не се предавале, затоа и ги има на плочата од овој заеднички гроб. А ти кажав и каде и со кого продолжиле понатаму. Со Узунов. Белки знаеш што маж бил тој. А бога ми и какви ставови имал за таквите како вас. Кога можел во претсмртното писмо да порача некои како Сарафов(а и неговиот вујко Христо Матов да видат „отстранети“), тогаш сфаќаш какви ставови имале и оние кои го придружувале и поддржувале. Е, ама тој не бегал. Останал да ја сподели судбината на својот народ овде. Ама што се трудам јас со тебе кога не разбираш. Тешка е твојата. Неизлечива.

А какви херои сме, тоа се гледа дали не има. Ние не се срамиме од нашите претци и не сме се бањале, како и тие, во таа гнасна вода на
„бугарштината“.
Да знаеш случайно що на Христо Узунов са му викали Дуле Узунов? ("Дуле" от "Христодул")

Пиринец
08-11-11, 21:10
Кво да ти кажа Афионе - това съм го чел за майка му, но дали е истина. Писмото е от 1968 година, до колкото знам, а майка му умира 1969 година. Фамилията му е доста про-българска и е доста близка на моята фамилия. Той има в литературата си увличания по македонизма, не е тайна, че е много ляв. До колкото съм чел, присъдата няма връзка с етнически принцип 1940 година в полицията казва, че е българин и ръкописът е запазаен, осъден е на смърт за партизанската дейност, но ако всеки български партизанин убит през войната е македонец, няма да останат българи в БРП после БКП.
ПиринМК вече на няколко пъти ме заплю по тоя повод. Има много спекулации за смъртната присъда и за ролята на Елисавета Багряна, сега във фамилията си имат и друг спор. Дядо ми го е познавал, но е много по-близък с Борис Вапцаров. Въпреки това дядо ми кръщава първия си син на Никола Вапцаров. Никога не съм говорил с дядо ми за Никола Вапцаров да бъда честен с теб, специфична травма е в Разлог и Банско и то не на национална основа. В партизанските движения в България имаше много измишльотини и преувеличения и пишман партизани, които ставаха активни борци против фашизма след това. Но има и хора, които наистина са били в нелегалност и които са губили роднини приятели в тази дейност. Факт е, че царят е бил гост във Вапцаровата къща.
Роднините на Вапцаров казват, че е българин, Мая Вапцарова само това говори. Друг род от Банско, - Радоновият, с който също сме близки, първата биографка на Вапцаров е от него. Но и те са много про-български и патриотични, а и от Радонови има няколко направени македонци и сега внукът им е доста активен против македонизма. Но ако четеш Вапцаров дори в македонските си увличания, той не е националист и не може да бъде. Така че Афионе - сам си прави изводите.

Топорчо
08-11-11, 21:16
Пловдив - какво значение има.

Аз спрях да слушам интервюто до - "нацистичка кралска Бугария"... се е ясно

Итар Пејо
08-11-11, 21:17
Да знаеш случайно що на Христо Узунов са му викали Дуле Узунов? ("Дуле" от "Христодул")

Знам само што напишал пред да умре. Знам и за што, како и со кого се борел. Знам и за што загинал. Знам и што порачал натаму. Доста ми е толку.

А, ќе заборевев... знам и дека ти немаш врска со НИШТО по однос на Узунов.

Карев
08-11-11, 21:21
Е, еве јас се познавам лично со внукот на Даме Попов, неговото семејство ниту е бугарофилско, ниту пак дедо му бил бугарин (тој не ни бил бугарофил, камоли бугар)...

А, читаш на вашата википедија е пишан блгарски револуционер...

Истото е и со потомците на Шаќир Војвода (Крсто Гермов) цело семејство на Шаќир живее во Прилеп, нивниот предок дури и беше дел од политичкото раководство на НР Македонија во рамките на Југославија од 1946 година, арно ама во бугарската википедија Боже Господе, е пишан бугар...

Жално, тажно ама вистинито... а, мене Пиринеецу пишката не ме боли за Вапцаров ако неговото семејство живее во БГ, прајте си го бугарин, јас давам примери со личности, кои се пишани ко бугари, а нивните семејства живеат во Македонија и сигурно поубаво знаат од вас бугарите што биле како сознание нивните родители, дедовци, прадедовци...
Ти трябва да пораснеш, преди да се изказваш така категорично, драги.
И трябва де се замисляш понякога, че написаното остава.
Не знам изобщо дали имаш пищов или пищовченце и дали те боли,
ама знам, че в Канада например живеят секакви.
И сите они са КАНАДЦИ, оти нема како да са мексиканци.
Но тамо има и французи, и африканци, и сърби, и индианци... па дури и македонци.

Знам, че трудно разбираш, затова се постарах да пиша б-а-в-н-о...

Alain Delon
08-11-11, 21:23
@...PEJCHO

"..Наше е да ви помогнеме да си станете...'

HAHAHAHAHAAAA,E TOA E DEFINICIJA ZA IRONIJA...Vie ke "pomozete" na nekogo...PA VASHITE SKIPITARI-mislam tachi deneska se izjasnil deka "IME" KE MENITE...MORATE...VIDI DOKADE JA DOTERAFTE-albancite da vi kazuvaat sho da praite...
AMA NISHTO DE,VIE PA NA NAS KE NI "POMOGNETE"...Svirchooo,svircho...TAKA HITLER,NA 05.05.1945,VO BUNKEROT MU,DAVAL "ZAPOVEDI" NA "DIVIZII" KOI NE SOSHTESTVUVALE...Pa i vie-KE POMOZETE...

Koj veter ve donese na ovoj svet...GOLEMA MISTERIJA...NE MI TEKNUVA VAKVI LUZERI DA IMA NE SAMO VO EVROPA,SIGURNO I VO POVEKETO OD AFRIKANSKITE "DRZAVI"...

Vodno konche
08-11-11, 21:26
Eве го бе!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B5_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE% D0%B2

Неговото семејство си живее во Македонија и кога читаат дека нивниот предок го имаат бугаризирано, ги избива на смеење...

Јас се познавам со внук му...
По време на участието на България в Първата световна война Попов се включва в редовете на Единадесета пехотна македонска дивизия.

След войните Даме Попов емигрира в България. Участва в работата на организацията Илинденската организация.

По време на присъединяването на Вардарска Македония към България през Втората световна война Даме се връща със семейството си в Прилеп, където умира през 1948 г.
Бие се за България. Емигрира в България. Живее в България. Връща се в Прилеп, когато Прилеп става български. Умира 1948година, точно, когато е началото на македонизацията. Когато фактите зборуват и боговете мълчат.

Топорчо
08-11-11, 21:28
По време на участието на България в Първата световна война Попов се включва в редовете на Единадесета пехотна македонска дивизия.

След войните Даме Попов емигрира в България. Участва в работата на организацията Илинденската организация.

По време на присъединяването на Вардарска Македония към България през Втората световна война Даме се връща със семейството си в Прилеп, където умира през 1948 г.
Бие се за България. Емигрира в България. Живее в България. Връща се в Прилеп, когато Прилеп става български. Умира 1948година, точно, когато е началото на македонизацията. Когато фактите зборуват и боговете мълчат.

Когато Картагенеро говори и фактите мълчат :hoho:

дуле узунов
08-11-11, 21:29
kzr4j-lDiVs

Ексклузивно на ВОДЕНИЦА , она што го најави ПАДАВИЧАР .

ИНТЕРВЈУТО НА ДАРКО МИТРЕВСКИ ;)

Па името на филмот "Трето полувреме" загатва што нема општо со фудбалска тематика, зоштото фудбал се играе во две полувремена... Останалото е тинтири-минтири за лубовни приказни...

Thinker
08-11-11, 21:30
Бугарски европратеник во напад против македонскиот филм “Трето полувреме“

http://www.tocka.com.mk/index13.php?ID=53877

Итар Пејо
08-11-11, 21:31
@...PEJCHO

"..Наше е да ви помогнеме да си станете...'

HAHAHAHAHAAAA,E TOA E DEFINICIJA ZA IRONIJA...Vie ke "pomozete" na nekogo...PA VASHITE SKIPITARI-mislam tachi deneska se izjasnil deka "IME" KE MENITE...MORATE...VIDI DOKADE JA DOTERAFTE-albancite da vi kazuvaat sho da praite...
AMA NISHTO DE,VIE PA NA NAS KE NI "POMOGNETE"...Svirchooo,svircho...TAKA HITLER,NA 05.05.1945,VO BUNKEROT MU,DAVAL "ZAPOVEDI" NA "DIVIZII" KOI NE SOSHTESTVUVALE...Pa i vie-KE POMOZETE...

Koj veter ve donese na ovoj svet...GOLEMA MISTERIJA...NE MI TEKNUVA VAKVI LUZERI DA IMA NE SAMO VO EVROPA,SIGURNO I VO POVEKETO OD AFRIKANSKITE "DRZAVI"...

Ашлак,

за тебе сто пати кажав дека нема помош. Безнадежен си. Но не е голема штета, во терминална фаза си. Од тешката болест не можеш да видиш дека тоа е името за кое Гоце, Даме, Јане, Узунов... си ги дале животите. И да се ситиш на тоа што некои денес, во 21 век, сака да го снема, да го гнаси името, за кое можеби и твоите претци гинеле и се идентификувале...укажува на длабоко растројство. Еве, те читаат колегитњ од Бугарија, ама немаат смелост ни да писнат против овие твои гнасотилаци... оти не сакаат да си имаат работа со таков...

Итар Пејо
08-11-11, 21:35
Предупредување од модераторот:

Темата е филмот „Трето полувреме“ и односот кон историјата на едно уметничко дело, историската, наспроти естетската вистина, односот стварност/уметност и било што во врска со овој се уште непостоечки филм, а кое вас ве дразни и ве предизвикува вака неоправдано да реагирате. Па повелете било кој аспект околу овој фил, и воопшто, за уметноста и историјата да разгледаме. Натамошните дигресии ќе бидат прекинати овде. Ајде изгледајте го Дарко во емисијата која ја постира Афион и коментирајте. Се настрана од ова без предупредување ќе биде избришано.

Cartagenero
08-11-11, 21:35
По време на участието на България в Първата световна война Попов се включва в редовете на Единадесета пехотна македонска дивизия.

След войните Даме Попов емигрира в България. Участва в работата на организацията Илинденската организация.

По време на присъединяването на Вардарска Македония към България през Втората световна война Даме се връща със семейството си в Прилеп, където умира през 1948 г.
Бие се за България. Емигрира в България. Живее в България. Връща се в Прилеп, когато Прилеп става български. Умира 1948година, точно, когато е началото на македонизацията. Когато фактите зборуват и боговете мълчат.


Многу невкусно од моја страна да им навлегувам во семејната приказна, арно ама само за потсетување: децата, внуците и правнуците на Даме Попов живеат во Македонија, имаат македонско самосознание, некои од нив и жив го завариле Даме Попов и кажуваат дека овој човек ниту бил бугарин, ниту пак зборувал на бугарски (!!!!?????????? што е најчудно, а видиш колку време живеел во Бугарија, не научил бугарски јазик) бил задоволен од идејата за создавање на посебна македонска држава макар и во рамките на Југославија... сум разговарал со внук му и се чуди човекот на вашата наглост да го напишете бугар еден ваков човек- вистински македонски патриота, кој немал никакви пробугарски ставови....

А, емигрирал во Бугарија, ама големата работа, то Македонци каде ли не емигрираат....

Итар Пејо
08-11-11, 21:41
Cartagenero,

белки нема секој поединечно да опоменувам?

КРАЈ за се што нема врска со темата.

дуле узунов
08-11-11, 21:45
Е, што му е на "семеjната приказна" во таа сцена:

http://media.snimka.bg/9648/025551313-big.jpg

Дали Евреи са разтрелвали на улицата или обикновени комунисти? Како не го е срам Дарко-Бездарко да си измислува?
Нека некоj ми каже, дали е имало случаj на стрелане на луге публиччно на чаршиjата?
Па после се срдите кога ви рекат фиром...

Карев
08-11-11, 21:48
Ашлак,

за тебе сто пати кажав дека нема помош. Безнадежен си. Но не е голема штета, во терминална фаза си. Од тешката болест не можеш да видиш дека тоа е името за кое Гоце, Даме, Јане, Узунов... си ги дале животите. И да се ситиш на тоа што некои денес, во 21 век, сака да го снема, да го гнаси името, за кое можеби и твоите претци гинеле и се идентификувале...укажува на длабоко растројство. Еве, те читаат колегитњ од Бугарија, ама немаат смелост ни да писнат против овие твои гнасотилаци... оти не сакаат да си имаат работа со таков...
Странно тогава защо Гоце е смятал да събира чета да оди да се бие во северна Добруджа.
Ами ако беше убиен тамо, за кое име ке си го беше дал животот???

Cartagenero
08-11-11, 21:55
Е, што му е на "семеjната приказна" во таа сцена:

http://media.snimka.bg/9648/025551313-big.jpg

Дали Евреи са разтрелвали на улицата или обикновени комунисти? Како не го е срам Дарко-Бездарко да си измислува?
Нека некоj ми каже, дали е имало случаj на стрелане на луге публиччно на чаршиjата?
Па после се срдите кога ви рекат фиром...


Итар Пејо, се извинувам за офф топикот....

Во контекст на обвинувањата кон режисерот Дарко за публично стрелање на лица, ти знаеш ли бре кога го нападнале бугарскиот участок во Прилеп во 1941 г. бугарите упаѓаат утредента во црквата Свето Благовештение и буквално цел народ го носат во участокот каде без причина масовно ги тепаат до умирачка???

Ајде бе, ако сте толку големи тарикати, нека да пратат од ЕС една странска комисија во Македонија да ги анкетираат сите кои го преживеале периодот на ВСВ да кажат како се малтретирани од бугарите???

А, ти конкретно ако сакаш не Фиром, и Венера викај не, си знаеме ние кои сме и што сме!

Итар Пејо
08-11-11, 21:58
Е, што му е на "семеjната приказна" во таа сцена:

http://media.snimka.bg/9648/025551313-big.jpg

Дали Евреи са разтрелвали на улицата или обикновени комунисти? Како не го е срам Дарко-Бездарко да си измислува?
Нека некоj ми каже, дали е имало случаj на стрелане на луге публиччно на чаршиjата?
Па после се срдите кога ви рекат фиром...

За ова последново можеш да добиеш бан, па другпат воздржи се. Те почитувам како примерен, пристоен дискутант кој не паѓа толку долу.

А за она првото: Да имаше претставено набиени на кол и распнати на крстови ќе имаше проблем, Дуле? Уметничко дело, разбираш?

Еве поставив проблем за размисла, ама овде нема некои кои разбираат теорија на уметност и естетика, па не можат да дискутираат. Ама јас ќе си терам.

Еве вака: мимесис, односно миметична иметност е онаа која има однос кон стварноста во кој сака да ја отслика. Мимесис на македонски се преведува како подржавање. На латински imitatio . Има и немиметична уметност. Модерната, постмодерната, наспроти реализмот (+натурализмот). Е, нема да забегуваме сега, ама само една работа, оти мора да научите.

Во уметноста(филм, литература(прикажувачките)) не постои личност, туку лик. Ликот е конструкт, уметнички моделиран конструкт, кој и да има исто име со некој од стварноста не е тој. За ова се паѓа на испит во прва година.

Но ајде за филмот. Неколку пати од мене повтореното ВЕРИЗАМ, е уметничка постапка во која тој мимесис е доведен до радикалност (спореди со хиперреализам во сликарството). Мислам дека нема потреба да објаснувам што значи терминот и како однос има кон вистината. А дека Дарко сакал да биде таков овој фил имате во интервјуто околу 40 минута па натаму, каде зборува дека до детал реконструирал според филмскиот журнал „Блгарско дело“.

дуле узунов
08-11-11, 21:58
Тепали, тепали ама не стрелали публично на чаршиjата - тоа може да го роди само болното сознание на еден фиромец

Vodno konche
08-11-11, 22:01
kzr4j-lDiVs

Ексклузивно на ВОДЕНИЦА , она што го најави ПАДАВИЧАР .

ИНТЕРВЈУТО НА ДАРКО МИТРЕВСКИ ;)
Невероятна демагогия!!! Немам думи наистина. За каква непризната държава става дума през 1942 г? За Вардарска Бановина ли? Хем се формира македонската свест, хем я има. Може ли нещо, което го има да се формира? Много тънко, леко и внимателно са омешани истини, полуистини и лажи. Този филм е навредлив за България, а Реакцията на българите както винаги е повече от умерена.

Карев
08-11-11, 22:01
Итар Пејо, се извинувам за офф топикот....

Во контекст на обвинувањата кон режисерот Дарко за публично стрелање на лица, ти знаеш ли бре кога го нападнале бугарскиот участок во Прилеп во 1941 г. бугарите упаѓаат утредента во црквата Свето Благовештение и буквално цел народ го носат во участокот каде без причина масовно ги тепаат до умирачка???

Ајде бе, ако сте толку големи тарикати, нека да пратат од ЕС една странска комисија во Македонија да ги анкетираат сите кои го преживеале периодот на ВСВ да кажат како се малтретирани од бугарите???

А, ти конкретно ако сакаш не Фиром, и Венера викај не, си знаеме ние кои сме и што сме!
Ти бре, всезнайко, бил ли си войник? Знаеш ли какво е заповед?
А знаеш ли какво е заповед във военно време?

Знаеш ли откъде са били войниците в състава на окупационния корпус ?
От коя част на България са били ??? Айде да ни кажеш.

Cartagenero
08-11-11, 22:01
Тепали, тепали ама не стрелали публично на чаршиjата - тоа може да го роди само болното сознание на еден фиромец

Oхохохохох.... не било стрелање, било ќотек.... :hoho::nemiseveruva:

ти се читаш ли што пишуваш бре??? Не по глава, по шија!

Thinker
08-11-11, 22:04
Невероятна демагогия!!! Немам думи наистина. За каква непризната държава става дума през 1942 г? За Вардарска Бановина ли? Хем се формира македонската свест, хем я има. Може ли нещо, което го има да се формира? Много тънко, леко и внимателно са омешани истини, полуистини и лажи. Този филм е навредлив за България, а Реакцията на българите както винаги е повече от умерена.


Ами ония що "навлезле на територията на Република Македония"?! :cool:

Итар Пејо
08-11-11, 22:05
Бан од тема на 14 дена за Дуле поради „фиромец“. И покрај моето предупредување, си продолжуваш Дуле. Е па ајде продолжете, 5 секунди ми треба да ве средам.

Топорчо
08-11-11, 22:06
Ти голям естет се извъди бе.То от човек с толкова дедовци - по 7 за всеки настан не очаквам по малко
Те и от влада едни едни поклонници на мимесиса та хвърлили 1 000 000 евро.А че така се случило мимесиса да се покаже как бугарски войници стрелят мъже и жени на чаршията е тоа вече спада към националния интерес.
За нас викахте че коментираме без да сме гледали ти напаво в детайли ни го разтълкува филма.

ПС- И 100 филма за фашистките зверове да направите - остава факта че за македонците, обикновените македонци нямат нужда да предизвикват омраза от съседите.От запад и от Юг не ги обичат много а и е глупаво да чакате само на бакята сърби.

Cartagenero
08-11-11, 22:07
Невероятна демагогия!!! Немам думи наистина. За каква непризната държава става дума през 1942 г? За Вардарска Бановина ли? Хем се формира македонската свест, хем я има. Може ли нещо, което го има да се формира? Много тънко, леко и внимателно са омешани истини, полуистини и лажи. Този филм е навредлив за България, а Реакцията на българите както винаги е повече от умерена.

Пративте протестно писмо до Филе!? Е, пративте! Доста ви е и толку...Појќе и да сакате нема да получите!

А, филмот ќе се гледа од Канада до Аргентина! Ма, има и на сите 7 континенти да се гледа бре! Само во Бугарија ако сакате може да не го гледате! :D

Thinker
08-11-11, 22:07
kzr4j-lDiVs

Ексклузивно на ВОДЕНИЦА , она што го најави ПАДАВИЧАР .

ИНТЕРВЈУТО НА ДАРКО МИТРЕВСКИ ;)


Днес+, 8 ноември 2011
Режисьорът на пропагандисткия македонски филм "Трето полувреме" плаши със затвор български евродепути

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=546762

Топорчо
08-11-11, 22:09
За съжеления България пак няма да реагира. Новината ще се завърти по блогове и форуми, ще му направим безплатна реклама на бай ти Дарко а нашата власт си дреме както винаги.

Топорчо
08-11-11, 22:10
Пративте протестно писмо до Филе!? Е, пративте! Доста ви е и толку...Појќе и да сакате нема да получите!

А, филмот ќе се гледа од Канада до Аргентина! Ма, има и на сите 7 континенти да се гледа бре! Само во Бугарија ако сакате може да не го гледате! :D

Повече от Аватар ще гледат този бисер на киноизкуството , особено за мимесиса на онази симпатяга с измислените дедовци:sarkazam:

Vodno konche
08-11-11, 22:14
Предупредување од модераторот:

Темата е филмот „Трето полувреме“ и односот кон историјата на едно уметничко дело, историската, наспроти естетската вистина, односот стварност/уметност и било што во врска со овој се уште непостоечки филм, а кое вас ве дразни и ве предизвикува вака неоправдано да реагирате. Па повелете било кој аспект околу овој фил, и воопшто, за уметноста и историјата да разгледаме. Натамошните дигресии ќе бидат прекинати овде. Ајде изгледајте го Дарко во емисијата која ја постира Афион и коментирајте. Се настрана од ова без предупредување ќе биде избришано.
Итар Пейо, кое му е уметническото на филма? Кое? Нали слушах какво зборува Дарко Митревски. Отначало уж приказна за любов между еврейка и футболист, но после какви ги говори. А журналиста и той. Ти не можеш ли да разбереш защо българите протестират. Защото тук има исторически неистини. Неверни работи, които очернят България. Тези работи ги дискутирахме. Не бил Македония Скопие шампион на България, защото тренщора му бил евреин и защото бил от Македония. Айде стига глупости. Ти за Славия чувал ли си - също голям български клуб основан от евреи. До ден днешен им викат евреите на славистите. А те бяха шампиони по време на царска България срещу Левски. И е лажа, че не са станали шампиони щото са македонци, защото старецот, който е играл в Македония Скопие си го каза, че навсякъде в България са били посрещани като герои от пълни стадиони публика. Викали им български герои. Най-добрите българи, Как така тогава заради това не са станали шампиони? Значи еврейския и македонския въпрос отпадат. А Дарко лъже .

Vodno konche
08-11-11, 22:18
Днес+, 8 ноември 2011
Режисьорът на пропагандисткия македонски филм "Трето полувреме" плаши със затвор български евродепути

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=546762

Авторите пропускат познатия на всички факт, че през Втората световна война в "стара" България народът масово се надига в защита на еврейското население, но на територията на днешна Република Македония, за съжаление, съвсем не е регистрирано такова народно движение. Широко известно е, че треньорът Илеш Шпиц е спасен от ешалоните на смъртта с решителната намеса на българския патриот Димитър Чкатров от Прилеп (председател на Футболния клуб "Македония"), който по-късно бива разстрелян от титовисткия тоталитарен режим във Вардарска Македония като предател на македонския народ и великобългарски шовинист (нереабилитиран и до днес в Р. Македония).

Топорчо
08-11-11, 22:20
Абе какво говориш бе Конче, ти изпускаш мимеса и веризма бе човек, а да не забравиме и на натурализмот :nemiseveruva:

Итар Пејо
08-11-11, 22:20
Ти голям естет се извъди бе.То от човек с толкова дедовци - по 7 за всеки настан не очаквам по малко
Те и от влада едни едни поклонници на мимесиса та хвърлили 1 000 000 евро.А че така се случило мимесиса да се покаже как бугарски войници стрелят мъже и жени на чаршията е тоа вече спада към националния интерес.
За нас викахте че коментираме без да сме гледали ти напаво в детайли ни го разтълкува филма.

ПС- И 100 филма за фашистките зверове да направите - остава факта че за македонците, обикновените македонци нямат нужда да предизвикват омраза от съседите.От запад и от Юг не ги обичат много а и е глупаво да чакате само на бакята сърби.


Ти прочита што напишав? Ти реков да видиш што вели од 40/41 минута натаму.

Ама што ве навредува во уметничко дело како било нешто претставено? Па тоа не е целта на тоа дело. Естетската вистина е првенствена. Ама овде, ете, се поклопуваат, токму заради веристичката постапка која Дарко ја спровел. Да бев јас можеби и реки крв ќе течеа... малку подрастично би било. Ама јас сакам поинакви филмови. На пример, јас сметам дека е помоќно кога се користат други постапки. На пример, според одличниот роман на Гинтер Грас !Лимениот Барабан“ Фолкер Шлендорф направи многу моќен филм. Повеќе би преферирал такво нешто, отколу ова, или она на Анджеј Вајда „Катин“. Си гледал некој од овие?

Еве да поставиме паралела со „Катин“ оти таму имаше слична бука.

Топорчо, немај гајле ти, никој не го боли за Бугарија овде, особено да фрла пари на пропаганда и анти пропаганда како вас. Јас не ги сакам филмовите што до сега ги правел Дарко, но критиката е од естески принципи, а не заради околностите и сосема неважните нешта што ги опкружувале. Сега овде од принципиелност настапувам како познавач на оваа проблематика, не како Македонец. Елементарно нешто што треба да го знае секој студент што ја проучува уметноста е дека таа е конструкт кој првенствено ја има естетската функција, а потоа некакви социјални, политички и било какви други.

Thinker
08-11-11, 22:21
Итар Пейо, кое му е уметническото на филма? Кое? Нали слушах какво зборува Дарко Митревски. Отначало уж приказна за любов между еврейка и футболист, но после какви ги говори. А журналиста и той. Ти не можеш ли да разбереш защо българите протестират. Защото тук има исторически неистини. Неверни работи, които очернят България. Тези работи ги дискутирахме. Не бил Македония Скопие шампион на България, защото тренщора му бил евреин и защото бил от Македония. Айде стига глупости. Ти за Славия чувал ли си - също голям български клуб основан от евреи. До ден днешен им викат евреите на славистите. А те бяха шампиони по време на царска България срещу Левски. И е лажа, че не са станали шампиони щото са македонци, защото старецот, който е играл в Македония Скопие си го каза, че навсякъде в България са били посрещани като герои от пълни стадиони публика. Викали им български герои. Най-добрите българи, Как така тогава заради това не са станали шампиони? Значи еврейския и македонския въпрос отпадат. А Дарко лъже.


Абе пълна палитра от фантасмагории - отбор, на кой добар дел од играчите станале партизани и со тренер евреин играл и бил на пат да я усвои "фашистичката футбалска лига" - пълен миш-маш:
Футболисти - комунисти и партизани - играят во фашистичка лига со тренер-евреин - такива работи нема и в найдобрите science fiction образци! :D

TATAP
08-11-11, 22:21
kzr4j-lDiVs

НЕСРЕТНИЦИ!

Пиринец
08-11-11, 22:22
Българите, аре малко се стегнете, че вече излишно се драматизира. Филмът очерня България в Македония, е й? Това влияе на отношенията между двете държави, те по-зле не могат да бъдат. Този филм ще се гледа от македонци и македонска емиграция, иде ми да ревна, ще се разпадне България.
Все едно за пръв път има език на омразата към нас, вие какво очаквахте да направят - филм за Чернопеев или да му въстановят гроба ли. Драматизираме излишно и правим от мухата слон. Какви ще са последиците от тоя филм - никакви. Случаи като Спаска Митрева, в които са малтретирани българи са далеч по-важни от някаква пропаганда. Който се интересува от история, чете исторически книги и литература.
Това си е манталитета в Македония, това са хора преминали през образователната система на Македония, те имат негативен стериотип към България и това е факт, с памфлети и блогове това няма да се промени. Албанците ги колят и говорят за отцепване, сърбите ги мачкат с църквата, гърците ги блокираха към света, но те от сърце нас мразят - приемете го и живейте нататък. Заслужава си да се бори човек за конретни случаи и за конкретни хора като Спаска Митрева. Македония е демократична държава, те имат право да финансират филмите, които желаят, а това е кино и те имат право да снимат, каквото искат.

Thinker
08-11-11, 22:26
Македония е демократична държава, те имат право да финансират филмите, които желаят, а това е кино и те имат право да снимат, каквото искат.


Няколко грешки в едно изречение! :cool:

Han Solo
08-11-11, 22:27
Авторите пропускат познатия на всички факт, че през Втората световна война в "стара" България народът масово се надига в защита на еврейското население, но на територията на днешна Република Македония, за съжаление, съвсем не е регистрирано такова народно движение. Широко известно е, че треньорът Илеш Шпиц е спасен от ешалоните на смъртта с решителната намеса на българския патриот Димитър Чкатров от Прилеп (председател на Футболния клуб "Македония"), който по-късно бива разстрелян от титовисткия тоталитарен режим във Вардарска Македония като предател на македонския народ и великобългарски шовинист (нереабилитиран и до днес в Р. Македония).

Па кой днес в Македония се интересува от факти... малцина са.
Важното е да върви държавната пропаганда, а който се съобразява с фактите веднага става предател и кръвник...
Аз филма задължително ще го гледам, за да видя докъде може да стигне днес човешкото безочие в балканския си шовинизъм.

Топорчо
08-11-11, 22:28
Абе стига си ми дрънкал за естетика па ти бе - толкова ли си трогателно глупав. Държавата дава половината пари за филм от национален адрес в който филм българите са по големи нацисти от германците. Любовна история и естетика - my ass.Значи всички лоши настани за нас са хиперболизирани , а всички добри премълчани. И той в интервюто имаше претенции за документалност и историческа истина.

Пиринец
08-11-11, 22:28
До къде се стига Соло - до Голема Албания.
Факт е мислител, те си избират какво да финансират и те си носят последиците от това. Филма е направен да ни провокира и за съжаление ние се ловим като шаранчета, игнориране е най-верният подход.

Топорчо
08-11-11, 22:32
До къде се стига Соло - до Голема Албания.
Факт е мислител, те си избират какво да финансират и те си носят последиците от това. Филма е направен да ни провокира и за съжаление ние се ловим като шаранчета, игнориране е най-верният подход.

Кой се лови бе брат. Ние десет човека по форумите и два три блога.Нека да му дигнем малко рейтинга на бай ти Дарко - да ударим едно рамо.Няма лоша реклама.А трябва да се реагира - умерено но да се даде да се разбере , че всичко това ще се вземе предвид в бъдеще , когато ще сме им необходими за нещо.

Пиринец
08-11-11, 22:35
За какво ще сме им необходими? Не ми казвай ЕС, че е по-вероятно да кацнем на Марс преди това. Те нямат интерес към ЕС, това са общи приказки за децата в Македония. Реален напредък няма, има само назад, назад към античността.
Ловим се и е факт, пусна се по медии, интервюта и прочие. Това без много шум трябваше директно да се прати в Европейския парламент, а не след медийни фишеци да отиде.

Пиринец
08-11-11, 22:36
Колака този голям приятел на евреите в България е новият треньор на Локо ПЛОВДИВ ТОПОРЧООО!!!!

Итар Пејо
08-11-11, 22:36
[QUOTE=Vodno konche;273405]Итар Пейо, кое му е уметническото на филма? Кое? Нали слушах какво зборува Дарко Митревски. Отначало уж приказна за любов между еврейка и футболист, но после какви ги говори. А журналиста и той.
Трето полувреме. Ама дури не го изгледам не можам да знам што се му значи тоа.

Ти не можеш ли да разбереш защо българите протестират. Защото тук има исторически неистини. Неверни работи, които очернят България. Тези работи ги дискутирахме.

Вистина е дека не можам да разберам. Оти нема за што да протестираат. Нема филм. Никој, па ни Дарко не го видел. Кога ќе биде измонтиран, тогаш ќе видиме. Оти знаш ли колку работи се контекстуализираат и се видоизменуваат во текот на самата постапка на мотажата?

За „историските невистини“: од каде знаеш дека има невистини? Си го гледал филмот? По што заклучи? Или така чу? Или си мислиш дека би можелео да ги има, па ајде да кажеме, оти сигуно ќе ги има. Не мислиш дека ова е ПАРАНОИЧНО? На нероден Петко капа му скроивте. Оваа параноја со оцрнувањето на Бугарија е за ПСИХОАНАЛИЗА. Не навредувам, туку го мислам и сметам дека е одлична тема што трпи докторати. Имате некој неоснован разуздан страв од непостоечко нешто. Мислиш дека Дарко прави пропаганден филм во кој сакал да пропагира нешто? Не верувам. Сака оскар, а со ваква тема и такви волци зад него, блиску е до тоа.

Никако да сфатите дека прво треба да го изгледате филмот. Не можете да му наложите со вашите реакции каков да го направи, оти му се мешате во креацијата. А тоа е света работа. Патем, историските невистини кои би ги имало ќе ги погодат и Евреите. Мислиш дека тие не би реагирале на тоа. Па тие пред се ја сакаат вистината. Или мислите дека и тие би биле пристрасни и нема да застанат на ваша страна?

Не бил Македония Скопие шампион на България, защото тренщора му бил евреин и защото бил от Македония. Айде стига глупости. Ти за Славия чувал ли си - също голям български клуб основан от евреи. До ден днешен им викат евреите на славистите. А те бяха шампиони по време на царска България срещу Левски. И е лажа, че не са станали шампиони щото са македонци, защото старецот, който е играл в Македония Скопие си го каза, че навсякъде в България са били посрещани като герои от пълни стадиони публика. Викали им български герои. Най-добрите българи, Как така тогава заради това не са станали шампиони? Значи еврейския и македонския въпрос отпадат. А Дарко лъже .

И лага да е, не е битно. Уметничкото дело нема потреба да зборува историски вистини, туку естетски. Има да повторувам дури не ви го истетовирам на чело. „Бекство во победа“ со Пеле и Сталоне ја зборува историската вистина?

Абе, да не е жално ќе беше смешно. Ама тука сме за да научиме нешто. Од ова научивме дека вие со тие паранодидни изливи сте далеку од станување нормално општество.

Топорчо
08-11-11, 22:36
Срещу албанците я са отворили уста , а си ги изяли с парцалите , срещу гърците - много внимателни , срещу сърбите - пази Боже някой да каже лоша дума за небеският народ-нищо че са ги клали като агнета- затова джафкай по България.И какво е посланието - ако джафкаш достатъчно високо може и 1 000 000 евро държавна субсидия да добиеш.

Cartagenero
08-11-11, 22:37
kzr4j-lDiVs

НЕСРЕТНИЦИ!

Тцтцтцтц.... ќе умрите од еден филм, брејјј бугарска работа.... Стварно останувам без коментари од ваква чудна реакција... ами Холивуд во секој филм ги прикажува русите во лоша светлина, а сигурно и обратното, ама вакви ,,бугарски реакции,, немало...

Убо е во секојдневниот говор во Македонија, освен поимот,,бугарски воз,, да почнеме да го употребуваме и терминот ,, бугарска реакција,, ќе остане запечатен во историјата овој нов гаф...

Топорчо
08-11-11, 22:40
Тцтцтцтц.... ќе умрите од еден филм, брејјј бугарска работа.... Стварно останувам без коментари од ваква чудна реакција... ами Холивуд во секој филм ги прикажува русите во лоша светлина, а сигурно и обратното, ама вакви ,,бугарски реакции,, немало...

Убо е во секојдневниот говор во Македонија, освен поимот,,бугарски воз,, да почнеме да го употребуваме и терминот ,, бугарска реакција,, ќе остане запечатен во историјата овој нов гаф...

Почнете бе.Само не разбирам в коя история ще се запечата. Във вашата - античната ли?

Пиринец
08-11-11, 22:41
Топорчо нали знаеш, че тия пари са чуждестранни заеми, като целия проект Скопие 2014. Тия пари ще трябва да се връщат, да им е успешен филма. Тебе пречи ли ти, че лаят и плюят по нас - на мен не. Ще пренапишат историята в Оксфорд, Харвард и Сорбоната?
Ще влезнат в НАТО и ЕС без да сменят името? Итар Пейо е прав, обръщаме им твърде много внимание. Македония е компас, каквото и да стане по света, тя вече ще си сочи само на Север.

Итар Пејо
08-11-11, 22:42
Срещу албанците я са отворили уста , а си ги изяли с парцалите , срещу гърците - много внимателни , срещу сърбите - пази Боже някой да каже лоша дума за небеският народ-нищо че са ги клали като агнета- затова джафкай по България.И какво е посланието - ако джафкаш достатъчно високо може и 1 000 000 евро държавна субсидия да добиеш.

Да де, мана ни е што не сме ве сакале. Имате недостиг од љубов? Па до кога ќе ни калемите такви глупости? Зошто мислиш дека вие сте нешто посебно “омразени“? Се лажеш. Ти зборуваш за стереотипи, ама не можеш да се справиш со своите.

Патем, ене и Дарко вели дека во еден дел српската окупација ја преставил мошне добро. нешто што би требало да ве задоволи. Антисрпството со кое се храните стотина и кусур години, а притоа не вмешувате нас како србофили, си е ваш проблем. Вие решавајте си го. Мене антимакедонизмот ме интересира. Оти тоа е отров кој не дава да се развиваат нормални односи меѓу нашите два народа. За другото вие чукајте си ја главата.

Топорчо
08-11-11, 22:43
Ръка на сърце за 1 000 000 евро щях да снимам сцена как гладни български войници ядат малки етнички македонски бебета. Както вика другарот Пейо - да уловя мимеса :)

Пиринец
08-11-11, 22:45
Итар Пейо оти въстановявате офицерския клуб, споменикът до Куманово и трошите плочата на Мара Бунева, а на Чернопеев гробът е заличен? Оти не сложите една плоча на Църно Пеев, който си е дал живота за Македония - оти е роден у Луковитско и не можем да го пишем етнички македонец?
Вие не сте сърбофили - грам, направо сте сърбофоби.

Топорчо
08-11-11, 22:46
Итар Пейо оти въстановявате офицерския клуб, споменикът до Куманово и трошите плочата на Мара Бунева, а на Чернопеев гробът е заличен? Оти не сложите една плоча на Църно Пеев, който си е дал живота за Македония - оти е роден у Луковитско и не можем да го пишем етнички македонец?
Вие не сте сърбофили - грам, направо сте сърбофоби.

Естетика бе брат. Какво разбираме аз и ти от естетика.

Итар Пејо
08-11-11, 22:47
Итар Пейо е прав, обръщаме им твърде много внимание. Македония е компас, каквото и да стане по света


Фала ти за ова. Другите глупости нема потреба да ги коментирам. Затоа што кај тебе има напредок мислам дека брзо ќе чуеме и потрезвени нешта. Наредната фаза е место да се занимавате со нас, да пробате да се занимавате со вас. Имате огромни проблеми. Поголеми од тоа како некој дарко ги претставил историските вистини во некој филм кој допрва ќе биде направен.

Пиринец
08-11-11, 22:50
Македония е компас, каквото и да стане по света, тя вече ще си сочи само на Север.[/QUOTE]

ХАХАХА класическа МАНУПУЛАЦИЯ режем цитата и го вадим от контекст ;).
Знам, че не можеш да ми отговориш на въпросите за сръбските споменици, които отново са с държавни пари платени, но ти за мен вече не си Итар Пейо, а само Пейо.

Топорчо
08-11-11, 22:50
Пиринец трябва да ти е ясто че там има някои хора за които антибългариза е професия.Има журналисти , които никога не са писали на друга тема. Говоря за уважавани там такива не някакви блогери.В тая безработица какво да правят хората.

Итар Пејо
08-11-11, 22:52
Итар Пейо оти въстановявате офицерския клуб, споменикът до Куманово и трошите плочата на Мара Бунева, а на Чернопеев гробът е заличен? Оти не сложите една плоча на Църно Пеев, който си е дал живота за Македония - оти е роден у Луковитско и не можем да го пишем етнички македонец?
Вие не сте сърбофили - грам, направо сте сърбофоби.

Ма јок, јас сакам мој споменик среде Мариово! Од Вихрен да се гледа.
(на Итар Пејо, да не се збуниш)

Пиринец, ти за советиве да си се обратиш до Бојко. Него прашај го зошто немате споменик на Самуил. На Кубер, Кубрат, Аспарух... имате, не?

За Македонците (а дел и од почитуваните Бугари кои се бореа за Македонија) остај ние да се погрижиме.

Han Solo
08-11-11, 22:53
Филма е направен да ни провокира и за съжаление ние се ловим като шаранчета, игнориране е най-верният подход.

Тц, не е така. Филма не е направен да провокира нас, филма е насочен към тях, а целта на държавната пропаганда е ясна - продължаване на сърбо-комунярската политика спрямо България - българите са лоши, фашисти, лъжат за историята и ни мразят, а ние сме велики и щом сме против българите и нямаме нищо общо с тях, значи сме македонци.
Нарича се шовинизъм и няма нищо общо с изкуството, наречено кино.
А от това "игнориране", всякакви Андрейковци ще си мислят, че цял живот ще лъжат и никой няма да разбере.

Топорчо
08-11-11, 22:53
Ма јок, јас сакам мој споменик среде Мариово! Од Вихрен да се гледа.
(на Итар Пејо, да не се збуниш)

Пиринец, ти за советиве да си се обратиш до Бојко. Него прашај го зошто немате споменик на Самуил. На Кубер, Кубрат, Аспарух... имате, не?

За Македонците (а дел и од почитуваните Бугари кои се бореа за Македонија) остај ние да се погрижиме.

Някой да не те вързал.Тичай се грижи.

Пиринец
08-11-11, 22:54
На кое нямаме споменик? Я пак провери, че нещо се обърка. Ако Бойко прави споменици вместо Метро или магистрали ще загуби следващите избори, гарантирам ти го. Иначе за Църно Пеев, ще трябва ние да се погрижим, че вие му заличихте гроба.

Cartagenero
08-11-11, 22:54
Итар Пейо оти въстановявате офицерския клуб, споменикът до Куманово и трошите плочата на Мара Бунева, а на Чернопеев гробът е заличен? Оти не сложите една плоча на Църно Пеев, който си е дал живота за Македония - оти е роден у Луковитско и не можем да го пишем етнички македонец?
Вие не сте сърбофили - грам, направо сте сърбофоби.


Ajде сега расплачи се дека ќе се реставрираат српски споменици...

Криво ти е шо нема бугарски во Македонија?

Пиринец
08-11-11, 22:57
Соло и този шовинизъм до какво води? Македония е станала люлка на цивилизацията и няма 40% безработица, а само 2%? Този Шовинизъм ги вкара в ЕС и НАТО преди всички други балкански държави и историците им преподават антична и средновековна история в целия свят? Пропагандата си продължава от Владата на ВМРО ДПНЕ, ние не можем нищо да направим по този въпрос, освен да си правим изводите за политическа подкрепа към тази партия от страна на България.
Какъв е успехът на Андрей? Неговата теория за българския етнос е напуснала пределите на Република Македония?

Итар Пејо
08-11-11, 22:57
Македония е компас, каквото и да стане по света, тя вече ще си сочи само на Север.

ХАХАХА класическа МАНУПУЛАЦИЯ режем цитата и го вадим от контекст ;).
Знам, че не можеш да ми отговориш на въпросите за сръбските споменици, които отново са с държавни пари платени, но ти за мен вече не си Итар Пейо, а само Пейо.[/QUOTE]

Режам, што сакам правам. Ми се може. А за тој офицерски дом во Скопје и јас сум против. Сега јасно е. Ама тоа си е наша внатрешна работа и дебата, не гледам како ве засега вас? Ај да видам што ќе одговориш за Самуил на кој не сте му направиле.

(не заборавај: на глупости не одговарам, освен ако немам некоја намера да ги употребам за некоја цел)

Пиринец
08-11-11, 22:58
Не, криво ми е, че няма македонци в Македония.

Итар Пејо
08-11-11, 23:00
Не, криво ми е, че няма македонци в Македония.

Е нема македонци. Има Македонци. Тоа што ти е криво може да се реши со соодветна стручна помош.

Пиринец
08-11-11, 23:00
Я виж тук
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D 0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82_(% D0%9A%D0%BB%D1%8E%D1%87)
Също стадионът на Беласица Петрич се казва Цар Самуил.

TATAP
08-11-11, 23:01
Режам, што сакам правам. Ми се може. А за тој офицерски дом во Скопје и јас сум против. Сега јасно е. Ама тоа си е наша внатрешна работа и дебата, не гледам како ве засега вас? Ај да видам што ќе одговориш за Самуил на кој не сте му направиле.

(не заборавај: на глупости не одговарам, освен ако немам некоја намера да ги употребам за некоја цел)[/QUOTE]

http://static.panoramio.com/photos/original/42462103.jpg

Топорчо
08-11-11, 23:01
Режам, што сакам правам. Ми се може. А за тој офицерски дом во Скопје и јас сум против. Сега јасно е. Ама тоа си е наша внатрешна работа и дебата, не гледам како ве засега вас? Ај да видам што ќе одговориш за Самуил на кој не сте му направиле.

(не заборавај: на глупости не одговарам, освен ако немам некоја намера да ги употребам за некоја цел)[/QUOTE]

Ти нали щеше да триеш всичко което не е по темата бе. Какъв Самуил сега те гони.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Samuil_Fortress.jpg

Ето ти един паметник кай Петрич , мисля че имаше и в Кюстендил. Но да речеме че няма нито един. Какво ще докаже това- че ти си му пра пра внук ли.

Итар Пејо
08-11-11, 23:02
Я виж тук
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D 0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82_(% D0%9A%D0%BB%D1%8E%D1%87)
Също стадионът на Беласица Петрич се казва Цар Самуил.

Ај гледај си го Божо премудри во една утринска емисија деновиве. Тој вели дека во Софија нема споменик на Самуил. А дека ќе шантраш и ќе бегаш од филмот е јасна работа. Ти оставам да одговориш за ова, а потоа назад по филмот и зошто сте параноични.

Пиринец
08-11-11, 23:04
Божо премъдри да е част от българската влада в момента? Честно казано и идея си нямам какво вели Божидар Димитров, игнорирам го напълно.

Итар Пејо
08-11-11, 23:04
Режам, што сакам правам. Ми се може. А за тој офицерски дом во Скопје и јас сум против. Сега јасно е. Ама тоа си е наша внатрешна работа и дебата, не гледам како ве засега вас? Ај да видам што ќе одговориш за Самуил на кој не сте му направиле.

(не заборавај: на глупости не одговарам, освен ако немам некоја намера да ги употребам за некоја цел)

http://static.panoramio.com/photos/original/42462103.jpg[/QUOTE]

Татар,

што е ова? Споменик на Самуил? Си пишува таму што е. На фигурата мислев, каде тој е претставен. Абе слушај го Божо, не лупај.

Пиринец
08-11-11, 23:05
Прочети моя линк, ще ти се изясни всичко.

Топорчо
08-11-11, 23:06
На татар не ти хареса плочата - на моя паметник какво няма да му харесаш. Натурализма ли ? Мимесиса може би ?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%...l_Fortress.jpg

Пиринец
08-11-11, 23:07
Филмът не съм го гледал, няма какво да коментирам. Гледах интервюто - човекът си има мнение, направил си е филм, да е жив и здрав. Щом Македония смята, че има нужда да финансира този филм, явно има нужда. Ще дойде време, ще обесните в Европската Уния за съседските си отношения и така. Както видя, аз проблеми с филма нямам.

TATAP
08-11-11, 23:08
Татар,

што е ова? Споменик на Самуил? Си пишува таму што е. На фигурата мислев, каде тој е претставен. Абе слушај го Божо, не лупај.
http://media.snimka.bg/3860/013976088.jpg?r=0

http://i.actualno.com/club.bg/files/2011/10/21/e8ad6d4569.jpg

Итар Пејо
08-11-11, 23:13
Тц, не е така. Филма не е направен да провокира нас, филма е насочен към тях, а целта на държавната пропаганда е ясна - продължаване на сърбо-комунярската политика спрямо България - българите са лоши, фашисти, лъжат за историята и ни мразят, а ние сме велики и щом сме против българите и нямаме нищо общо с тях, значи сме македонци.
Нарича се шовинизъм и няма нищо общо с изкуството, наречено кино.
А от това "игнориране", всякакви Андрейковци ще си мислят, че цял живот ще лъжат и никой няма да разбере.

Ај и тебе да не те заборавам. Си дошол тука ко коледарче по колаче.

Хан Соло, не можеме да спиеме, само на вас мислиме како да ве исповоцираме. Секое утро земаме интравенозно по една боца србокомунистичка политика и пропаганда и го почнуваме денот мислејќи колку сте грозни, зли, ѕверови... се најлошо што можеш да замислиш.

Абе кој нормален човек кој знае како живее македонскиот народ би се осмелил да напише онакви повраѓаници како твоите. Не сме ние опседнати со вас. Ви сте со нас, оти кај вас национализмот е национален спорт бр. 1. Дисциплината Македонија е задолжителна. Па слушајте и читајте што велат малкуте нормални луѓе кај вас. Како оној Ивајло Дичев, чија синтагма ја позајмив погоре.

Од ова што се случува деновиве околу овој фил едно е јасно: овој филм доби таква реклама, што со пари не се купува. Според онаа, нека се зборува за мене, па макар и лошо, Дарко може да биде наполно задоволен. Овој филм ќе ги сруши сите рекорди на гледаност во Бугарија. Тоа е сигурно. А Дарко ако со тие пари кои ќе ви ги земе не сними уште полош филм за вас, срам нека му е!

Пиринец
08-11-11, 23:17
Чакай с рекордите - ще го гледаме от Арена или Youtube или ти мислиш, че ще се завърти по кината?

Итар Пејо
08-11-11, 23:17
Филмът не съм го гледал, няма какво да коментирам. Гледах интервюто - човекът си има мнение, направил си е филм, да е жив и здрав. Щом Македония смята, че има нужда да финансира този филм, явно има нужда. Ще дойде време, ще обесните в Европската Уния за съседските си отношения и така. Както видя, аз проблеми с филма нямам.

Браво, Пиринец. Имаше смелост. Барем со добар дел се согласуваме. А и не си можел да го гледаш, оти и Дарко го нема гледано. Околу Европа... абе кој ве прашува вас нешто во Европа... кои добрососедски односи? Вие имате такви со некој сосед?

Чакай с рекордите - ще го гледаме от Арена или Youtube или ти мислиш, че ще се завърти по кината?

На толку пенавење и да не го гледате? Срамота е. Па јас би му препуштил на Божо да го претстави на премиерата. Да сум Дарко Митревски токму него би му препуштил да се изнајаде г...а, а потоа да видиме што ќе најдете од тоа таму.

TATAP
08-11-11, 23:20
... кои добрососедски односи? Вие имате такви со некој сосед?Освен с вас с кои други?:hmmm:

Пиринец
08-11-11, 23:22
Имаме проблем дипломатически само с един съсед - ВАС. Това е официално, прочети и ще видиш. Гърция е най-критикуваната държава в момента в Европа и пак ви блокира за НАТО и ЕС. Ако нямате добри отношения с нас, няма да имате адекватни преговори, но вие до преговори едва ли ще стигнете изобщо. Тук си прав, няма да има български фактор в преговорите на европската уния с Македония, защото няма да има такива преговори. Последните три години в докладите си не използват македония, македонски под никаква писмена форма. България се държи по-уважително към Република Македония от Европската Уния - УДУВИТЕЛЕН ФАКТ!!!

Итар Пејо
08-11-11, 23:22
Освен с вас с кои други?:hmmm:

Татар,

вие граничите на запад со нас, а границата кон лудоста ви е избришана.

Han Solo
08-11-11, 23:26
Абе Пейо, ти си същия писател като Андрей.

Напишано од Han Solo
Тц, не е така. Филма не е направен да провокира нас

Хан Соло, не можеме да спиеме, само на вас мислиме како да ве исповоцираме.

Очигледно не разбираш бугарски или не си читател, току писател.

Пиринец
08-11-11, 23:27
Така е Пейо - България е в пълна дипломатическа изолация, граничи с две Турции и има 30% турци, църквата й е архиепископия, блокирана от северната и съседка, имаше гражданска война преди десет години с турците, другата й съседка й блокира името и тя не може да използва Република България в преговорите си с международните организации, но добрата стара Република Македония, членка на НАТО и ЕС ще я спаси от лудостта.

Итар Пејо
08-11-11, 23:31
Имаме проблем дипломатически само с един съсед - ВАС. Това е официално, прочети и ще видиш. Гърция е най-критикуваната държава в момента в Европа и пак ви блокира за НАТО и ЕС. Ако нямате добри отношения с нас, няма да имате адекватни преговори, но вие до преговори едва ли ще стигнете изобщо. Тук си прав, няма да има български фактор в преговорите на европската уния с Македония, защото няма да има такива преговори. Последните три години в докладите си не използват македония, македонски под никаква писмена форма. България се държи по-уважително към Република Македония от Европската Уния - УДУВИТЕЛЕН ФАКТ!!!

Ту, како не го знаевме ова порано! Кога Дарко почнувал пред 10 години да пишува сценарио, па да ве претстави како ангели, грижливи, нежни луѓе...
Пиринец, ми се скисели “Вранецов“ од овие муабети. Дај кажи зошто сте параноични од филм кој не постои? Што не сакате да видите и со што не сакате да се соочите? Што е болката?

Нема одговор и на тоа како Евреите мислат дека е претставена историската вистина во овој филм. Или тие се паметни, па чекаат да си купат карта, да го видат, да размислат, па да кажат нешто јавно.

Кога сме кај нив ми текна на „Животот е убав“ на Роберно Бенињи. Кога излезе и го гледав не бев сигурен каква реакција ќе има од Евреите. Филмот е мајсторски направен, спојот на трагичното и комичното во еден така потресен контекст е така вешто воден, и само неук не знае колку е тешко тоа. На крајот Еврејските здруженија му дадоа најголеми признанија, доби и оскар... А да бевте вие ќе го распневте Бенињи, оти веднаш ќе го обвиневте дека се потсмева со најголемата трагедија на Еврејскиот народ. Ама тие се Евреи, вие сте бугари.

Итар Пејо
08-11-11, 23:34
Абе Пейо, ти си същия писател като Андрей.

Очигледно не разбираш бугарски или не си читател, току писател.

Не разбирам. Што да правам. Странски јазик. Ама се трудам да го научам. И ти не разбираш македонски, ама јас не ти се ситам со тоа.

Хан Соло, одмори бе.

Карев
08-11-11, 23:34
Татар,

вие граничите на запад со нас, а границата кон лудоста ви е избришана.
Да, има един народ на Балканите, който сякаш е обхванат от масова лудост.
Но дори и лудостта вече се лекува, а при този народ хаповете не помагат...

Пиринец
08-11-11, 23:35
Аз коментирах България и ЕС ти се върна към филма, защото за България и отношенията с нейните съседи нямаш аргументи.
За филма два пъти си написах мнението, искаш ли и трети?

Итар Пејо
08-11-11, 23:35
Да, има един народ на Балканите, който сякаш е обхванат от масова лудост.
Но дори и лудостта вече се лекува, а при този народ хаповете не помагат...

БУГАРСКИ?

Карев
08-11-11, 23:36
БУГАРСКИ?
Дури и бугарски хапове не помагат :)

Итар Пејо
08-11-11, 23:37
Аз коментирах България и ЕС ти се върна към филма, защото за България и отношенията с нейните съседи нямаш аргументи.
За филма два пъти си написах мнението, искаш ли и трети?

ОТВОРИ НОВА ТЕМА ИЛИ ОДИ КАДЕ ТРЕБА И ДИСКУТИРАЈ, ОВДЕ СИ ИМА НАСЛОВ И ТОЈ НАСЛОВ ЈА ОПРЕДЕЛУВА И ДИСКУСИЈАТА. Ако немаш намера да зборуваш за филмот има други теми и оди дискутирај по нив. Ако и тоа не сакаш, оди на спиење.

Пиринец
08-11-11, 23:39
ок

Итар Пејо
08-11-11, 23:39
Дури и бугарски хапове не помагат :)

Ќе ви најдеме некој иљач што ќе ви помогне. Од увоз ако треба ќе ви пратат. Еве Пиринец ќе се рапраша во Швајцарија. Белки има некаде и за вас лек.

Пиринец
08-11-11, 23:43
Абе като избухна епидемията от Заушка, от България барахте илачи, ама ...

Карев
08-11-11, 23:47
Ќе ви најдеме некој иљач што ќе ви помогне. Од увоз ако треба ќе ви пратат. Еве Пиринец ќе се рапраша во Швајцарија. Белки има некаде и за вас лек.
Един мой съгражданин преди време ви написа на българо-македоннски форум,
дека нищо не е в състояние да ни излекува от тая наша любов към Македония.
Просто защото тя е на подсъзнателно ниво. Тя е в паметта на кръвта ни.

Ти може би имаш пред вид тази лудост.
Аз пък мислех за друга една лудост... Такава, която води към самоунищожение.

Итар Пејо
08-11-11, 23:53
Абе като избухна епидемията от Заушка, от България барахте илачи, ама ...

Аман, Пиринец! Ај спомни го признавањето, тенковите... што уште сте ни дале? Ах, сифилисот... и да биде се комплетно. Одмори бре пријател. Еве не сакаш за вашата параноидност, не сакаш за филмот... чаре? Оди води љубов, а не интернет војна за непостоечки филмови... Утре белки ќе најдеш инспирација и ќе кажеш дали филмот требаше да ви го пратиме вам и да го одобрите?

Мислам дека ти е време за спиење. Така ми се чиниш.

Пиринец
08-11-11, 23:55
Ние това ви дадохме, а вие на нас омраза в чиста форма. Кога лягам да спя си е моя работа.

Итар Пејо
08-11-11, 23:56
Един мой съгражданин преди време ви написа на българо-македоннски форум,
дека нищо не е в състояние да ни излекува от тая наша любов към Македония.
Просто защото тя е на подсъзнателно ниво. Тя е в паметта на кръвта ни.

Ти може би имаш пред вид тази лудост.
Аз пък мислех за друга една лудост... Такава, която води към самоунищожение.

Се се лекува, Карев.
Со една грутка земја. Ама не фиктивна, туку стварна. Ќе исчезнете вие, па ќе се раатисаме, белки. Вашите генерации нема да имаат поим што е тоа Македонија. Прво да пробате да проветрите таму, не ќе е лошо. После ќе си дојде се на свое место. Ќе избледнее учењето на бај Тодор и неговата индоктринација. Има лек. Само многу горчи.

TATAP
08-11-11, 23:57
Нема одговор и на тоа како Евреите мислат дека е претставена историската вистина во овој филм. Или тие се паметни, па чекаат да си купат карта, да го видат, да размислат, па да кажат нешто јавно.


Евреите приветстват всяко нещо,което е свързано с Холокоста-без значение дали е вярно или-не...Но това е за друга тема...

ПП-Между другото,правиш ли разлика между ционисти и евреи?Знаеш ли кога евреите обявяват война на Германия?

Пиринец
08-11-11, 23:58
Кой ще изчезне? Кои поколения? Ти на това ли баяш, младите българи да ви намразят? Прочети История на България в средното образование, което се учи - там няма една лоша дума за Македония, най-романтичната част от историята на България.

Итар Пејо
09-11-11, 00:00
Ние това ви дадохме, а вие на нас омраза в чиста форма.

Кој што има, тоа дава. Омраза, омраза. Ам ич?

Кога лягам да спя си е моя работа.

Де, бре, не лути се. Шега. Ако сакаш не спи и цела недела. Ту, ама си на врв срце.

Han Solo
09-11-11, 00:02
Не разбирам. Што да правам. Странски јазик. Ама се трудам да го научам. И ти не разбираш македонски, ама јас не ти се ситам со тоа.

Хан Соло, одмори бе.

Хаха, jас како разбирам македонски, руски и србски и дури не се обидувам да ги научам?
Па како сте ни дали странски јазик? Еве Андреј ке ти каже дека македонскиот е основа на сите словенски јазици, а ти не го разбираш бугарскиот, хахаха.

Итар Пејо
09-11-11, 00:03
Евреите приветстват всяко нещо,което е свързано с Холокоста-без значение дали е вярно или-не...Но това е за друга тема...

ПП-Между другото,правиш ли разлика между ционисти и евреи?Знаеш ли кога евреите обявяват война на Германия?

Евреите се толку осетливи кон се што се прави во врска со нив, што е просто неверојатно да не знаат што и како со овој филм. А ако се работи за холокаустот - тогаш биди сигурен дека не дозволуваат никакви произволности и невистини.


А за ПП на друга тема.

Итар Пејо
09-11-11, 00:07
Хаха, jас како разбирам македонски, руски и србски и дури не се обидувам да ги научам?
Па како сте ни дали странски јазик? Еве Андреј ке ти каже дека македонскиот е основа на сите словенски јазици, а ти не го разбираш бугарскиот, хахаха.

Е, де и јас истото го велам. Така вели и целата наука, дека сме ви дале јазик. Тоа што вие потоа го направивте пуздер со њакање и мљацкање, со купишта русизми подоца... тоа е друга работа. Вашиот е како пиџин инглиш. Неразбирлив за Англичаните.

Пиринец
09-11-11, 00:14
Вашата наука го вели - вие сте единствените с чужда църква, но национална наука.

Итар Пејо
09-11-11, 00:18
Кой ще изчезне? Кои поколения? Ти на това ли баяш, младите българи да ви намразят? Прочети История на България в средното образование, което се учи - там няма една лоша дума за Македония, най-романтичната част от историята на България.

Реков јас прееска. Невозвратена љубов, тоа е работата. Во тоа е проблемот. Вие не сакате бескрајно, ама ние сме вљубени во Србите. Пиринец, вие сакајте си ја Македонија. Може и да си ја учите нејзината историја, оти ако ви ја земеме, какво ште остане од блгарската историја. Така велеше един ваш известен политик.

Дали мислел дека тоа е нешто слично како кога ќе ми земеш играчка на мало дете, па ќе плаче, од земи ќе се треска. Или мислел дека тоа ќе направи таква тектонска промена во т.н бугарско национално ткиво... вреди да се размислува. Ама на друга тема.

Овде за паранојата од непостоечки филм зборуваме. Какви историски вистини требало да каже и пренесе за да биде политички коректен за вас Бугарите? Дали мислите дека тој требало да направи документарец, ама и во него да ја прилагоди „вистината“ на вашата Вистина?

Ајде по темата. Ми здосади веќе да ве молам. Ќе баталам. Имам филм за гледање. Баш заради овој филм и оваа тема. Џило Понтекорво - „Битката за Алжир“. Нема белки цела ноќ да се драпаме без суштина.

Thinker
09-11-11, 00:18
Евреите се толку осетливи кон се што се прави во врска со нив, што е просто неверојатно да не знаат што и како со овој филм. А ако се работи за холокаустот - тогаш биди сигурен дека не дозволуваат никакви произволности и невистини.


Да бе - затова Дарко чека "Оскар" - оти шефовите на "Академията" се певекето евреи! Ама вместо "Оскар", ке му дадат тиквен медал! :D

Andrej
09-11-11, 00:18
Хаха, jас како разбирам македонски, руски и србски и дури не се обидувам да ги научам?
Па како сте ни дали странски јазик? Еве Андреј ке ти каже дека македонскиот е основа на сите словенски јазици, а ти не го разбираш бугарскиот, хахаха.

Хан забораваш дека на почетокот на 19 век сте користеле руски книги за да се воздигнете културно ... Тогаш почнуваат да се преведуваат ама со големи примеси на руски јазик и со руска кирилица ... Бугарскиот бил како и сите старословенски до тогаш, а од тогаш е со примеси на рускиот јазик какви ги нема кај нас и кај србите или другите словенски народ од Балканот ...

Итар Пејо
09-11-11, 00:19
Вашата наука го вели - вие сте единствените с чужда църква, но национална наука.

Исто ко Гоце Делчев.

Han Solo
09-11-11, 00:19
Е, де и јас истото го велам. Така вели и целата наука, дека сме ви дале јазик. Тоа што вие потоа го направивте пуздер со њакање и мљацкање, со купишта русизми подоца... тоа е друга работа. Вашиот е како пиџин инглиш. Неразбирлив за Англичаните.

Хайде аз да не казвам вие какво направихте с азбуката, химна и герба си, защото е друга тема! ;)
Бай дъ уей, руснаците казват, че ние сме им дали книгите и те говорят побългарен руски (книжовния), а не обратното, едуцирай се малко на стари години. :hoho:
Аз нямам проблем със славянските езици, за разлика от повечето от вас - чета си текстове на църковнославянски от преди няколкостотин години без проблем, опитай и ти, да видим колко е близък до майчния ти, хахаха!

А филма няма как да коментирам, без да съм го гледал, само мога да предположа как яко ще си лечите националните комплекси, хаха.

Хан забораваш дека на почетокот на 19 век сте користеле руски книги за да се воздигнете културно ... Тогаш почнуваат да се преведуваат ама со големи примеси на руски јазик и со руска кирилица ... Бугарскиот бил како и сите старословенски до тогаш, а од тогаш е со примеси на рускиот јазик какви ги нема кај нас и кај србите или другите словенски народ од Балканот ...

Ти май не си от тая планета - ако ти покажа няколко сръбски книги от началото на 19 век, няма да разбереш нищо, ако не си учил руски! Искаш ли да видим кой е прав, не искаш естествено!
И за кои нас и вас говориш? Мислиш, че някой е писал на македонски език ли? Кой?
Затова ли превеждате писмата на преродбениците и революционерите, а ние ги четем в оригинал?
Дори лозунга им "Свобода или смъртъ" не можете да напишете с азбуката си, щото някой букви ви били забранени, хахаха!

Карев
09-11-11, 00:22
Ето я истинската история за мача Левски-Македония!

http://www.picvalley.net/u/1923/90084117113052459941320794427dg5F10AHaae7X4dMJ4cc. JPG

http://frognews.bg/news_39913/Eto_ia_istinskata_istoriia_za_macha_Levski-Makedoniia!/

Thinker
09-11-11, 00:22
GzcFuLETITM

Ете един вистински фирм за евреите, правен во БГ уште во 1959г.
А Дарко репа да яде! :cool:

Итар Пејо
09-11-11, 00:23
Да бе - затова Дарко чека "Оскар" - оти шефовите на "Академията" се певекето евреи! Ама вместо "Оскар", ке му дадат тиквен медал! :D

Тиквер,

браос, бе! Како само ти текна? На крај на памет не ми идеше дека тоа можело да биде. Во холивуд да ти имало Евреи. Ти да не мислиш дека за уметност даваат оскари? Политика, брат. Политика. Затоа и има шанси. Не го обичам тоа што досега го направил Дарко, ама сега ќе видиме. Допуштам да ме изненади.

Andrej
09-11-11, 00:23
Хайде аз да не казвам вие какво направихте с азбуката, химна и герба си, защото е друга тема! ;)
Бай дъ уей, руснаците казват, че ние сме им дали книгите и те говорят побългарен руски, а не обратното, едуцирай се малко на стари години. :hoho:
Аз нямам проблем със славянските езици, за разлика от повечето от вас - чета си текстове на църковнославянски от преди няколкостотин години без проблем, опитай и ти, да видим колко е близък до майчния ти, хахаха!

А филма няма как да коментирам, без да съм го гледал, само мога да предположа как яко ще си лечите националните комплекси, хаха.Ти май не си от тая планета - ако ти покажа няколко сръбски книги от началото на 19 век, няма да разбреш нищо, ако не си учил руски! Искаш ли да видим кой е прав, не искаш естествено!

Тоа е приказна за русите за да имаат симпатии кон бугарите за кој ке треба да водат војна ... Немате вие ништо со нивното покрстување и писменост ...

Thinker
09-11-11, 00:26
Тиквер,

браос, бе! Како само ти текна? На крај на памет не ми идеше дека тоа можело да биде. Во холивуд да ти имало Евреи. Ти да не мислиш дека за уметност даваат оскари? Политика, брат. Политика. Затоа и има шанси. Не го обичам тоа што досега го направил Дарко, ама сега ќе видиме. Допуштам да ме изненади.


Политика - да, ама никой не ги сака примитивните и диви пропаганди!
А случайот со Дарковскиот шедевар е баш таков! :psst:

Итар Пејо
09-11-11, 00:30
Ето я истинската история за мача Левски-Македония!

http://www.picvalley.net/u/1923/90084117113052459941320794427dg5F10AHaae7X4dMJ4cc. JPG

http://frognews.bg/news_39913/Eto_ia_istinskata_istoriia_za_macha_Levski-Makedoniia!/

Истинската историја и даваш извадок од роман на благонадежниот Младен Турбоганчовец? Ајде бе, Карев, биди сериозен! Или ова само колку спам да биде, па да фатиме за Младен-неоладен овде?

Дај друго дете. Ене ти погоре интервју со учесник - голманот. Што има Младен да ми раскажува. Ама сепак, може да ни послужи. И неговото дело е конструкт, уметничко. И тоа има некаков однос кон историските вистини. А вие го одобривте ли тој роман? Помина ли на цензура? Кој утврди дали било така?

Ух, бре, ама сте напорни.

Cartagenero
09-11-11, 00:32
Да бе - затова Дарко чека "Оскар" - оти шефовите на "Академията" се певекето евреи! Ама вместо "Оскар", ке му дадат тиквен медал! :D

A, доколку на Даре му дадат Оскар, ќе умреш ли од јад?

Итар Пејо
09-11-11, 00:32
Политика - да, ама никой не ги сака примитивните и диви пропаганди!
А случайот со Дарковскиот шедевар е баш таков! :psst:

Ти се допадна филмот? Го гледаше? Изгледа си изел една вреќа пуканки од нервоза.


( Ако случајно в година добие оскар, ќе лижеш? )

Thinker
09-11-11, 00:34
Ти се допадна филмот? Го гледаше? Изгледа си изел една вреќа пуканки од нервоза.


(Ако случајно в година добие оскар, ќе лижеш? )


Може, може - има некои БГ учестници тамо и тие ке го добият "Оскарот"! :D Да не зборувам повеке! :psst:

Cartagenero
09-11-11, 00:37
Бай дъ уей, руснаците казват, че ние сме им дали книгите и те говорят побългарен руски (книжовния), а не обратното, едуцирай се малко на стари години. :hoho:

Смеј се, че живејш вечно! :D

А, јас пак гарантирам со глава дека е обратното- повеќето руси сметаат дека вие зборувате селски руски дијалект (и тоа е факт ко ќе ги земеш во предвид некои зборови како: неудачен, невменјаем, отаждествјаване, и илјадници други, потоа мјекото говоренје на иизточните балгари като Митјо Пиштова, абе вие сте си руси бе... оди шетај!

Cartagenero
09-11-11, 00:39
Може, може - има некои БГ учестници тамо и тие ке го добият "Оскарот"! :D Да не зборувам повеке! :psst:

И да зборуваш и да не зборуваш, все таја! Вистината ќе излезе на видело, па добил Даре Оскар или не!

П.С. Земи во предвид дека Оскар не се добива само за најдобар филм, имаш уште десетици категории и подкатегории за Оскар!:psst:

Andrej
09-11-11, 00:40
Како ке објасни Хан што првите книги во Русија биле на глаголица и кирилица ...???

Cartagenero
09-11-11, 00:41
Не, криво ми е, че няма македонци в Македония.

Филмови како овој на Даре се точно културен кино-одговор на ваквото ваше негирање кон се што е Македонско!

Само продолжете....;)

Итар Пејо
09-11-11, 00:41
Хайде аз да не казвам вие какво направихте с азбуката, химна и герба си, защото е друга тема! ;)
Бай дъ уей, руснаците казват, че ние сме им дали книгите и те говорят побългарен руски (книжовния), а не обратното, едуцирай се малко на стари години. :hoho:
Аз нямам проблем със славянските езици, за разлика от повечето от вас - чета си текстове на църковнославянски от преди няколкостотин години без проблем, опитай и ти, да видим колко е близък до майчния ти, хахаха!

Хан Соло,

Русите кажуваа, ама сега не кажуваат. Полека се таму си доаѓа на свое место. Си знаат тие кој ги покрстил и кој им дал јазик, кои и чии книги користеле и од кои книжевни центри. Ти земи поголема канта за тропање, да те чујат во Москва. Не мислиш дека за нив сте напуштена љубовница?

Добро е тоа што разбираш словенски јазици. Така треба. Ама не гатај дека сите овде што брмчите и си го разбирате и знаете јазикот. Види на темата за Србизмите и македонскиот јазик и ќе ти стане јасно. А тоа дали некој ги знае или не старословенските текствоји, јазик и др. тоа не е за сите. Не мора сите да знаат се. Тоа не е за сите. Или мислиш дека кај вас сите знаат. Или пак мислиш дека Англичаните умеат да го читаат Шекспир без онолкави прирачници, односно критички изданија со објасненија. Лексички најмногу. Олабави, човек. Биди малку поодговорен кон тоа што го пишуваш.
А филма няма как да коментирам, без да съм го гледал, само мога да предположа как яко ще си лечите националните комплекси, хаха.


Не бре, вам ви набиваме. Поточно ви ги распалуваме, оти си ги имате. Да не беше така, немаше да има вакви реакции.

Thinker
09-11-11, 00:44
A, доколку на Даре му дадат Оскар, ќе умреш ли од јад?


Итар Пејо: зрел си за бан. Ова е само предупредување.

Andrej
09-11-11, 00:45
Знаат јазици... Прочитај ми го потписот и ке видиш колку Биљана разбира Македонски ... Нека и е жив goolge translate ...

Han Solo
09-11-11, 00:46
Тоа е приказна за русите за да имаат симпатии кон бугарите за кој ке треба да водат војна ... Немате вие ништо со нивното покрстување и писменост ...

Хаха, да бе, да, вервай си!
Коя война? Трета Балканска? Това се коментира и учи в Русия днес!

Руснаците са водели войни, водени от собствения си интерес, не за интереса на некакви си българи.
Галеното дете на Русия винаги е била Сърбия, а българите само плащали сметката... ако не знаеш, да ти кажа за прочутото освобождение "братята" славяни платили тонове злато, а Русия освен тях получила и териториално разширение. ;)

Thinker
09-11-11, 00:46
Оскар не се добива само за најдобар филм, имаш уште десетици категории и подкатегории за Оскар!:psst:


Баш така! Затова "Оскарот" па ке е за нас! :D

Cartagenero
09-11-11, 00:47
Знаат јазици... Прочитај ми го потписот и ке видиш колку Биљана разбира Македонски ... Нека и е жив goolge translate ...

Кај бугарите постои една страшна трагедија: мислат дека знаат македонски, а уствари блага врска немаат... сеедно јас да разбирам шпански од шпанските серии...

Cartagenero
09-11-11, 00:49
Баш така! Затова "Оскарот" па ке е за нас! :D

Прости, Оскарот не е еден и единствен... добро бе вие во Бугарија следите доделување на Оскари? Знаете воопшто шо чудо е то???

Тцтцтцтц... проста нација... Боже Господе не ми се верува!??:nemiseveruva:

Han Solo
09-11-11, 00:49
Како ке објасни Хан што првите книги во Русија биле на глаголица и кирилица ...???

Лъжеш! Никакви книги на глаголица не са разпространявани и писани в Русия! Глаголицата на практика е била непозната там. ;)

Thinker
09-11-11, 00:51
Прости, Оскарот не е еден и единствен... добро бе вие во Бугарија следите доделување на Оскари? Знаете воопшто шо чудо е то???

Тцтцтцтц... проста нација... Боже Господе не ми се верува!??:nemiseveruva:


Човече, чети убаво написаното! Дарко нема да вземе "Оскар", а некой од екипата, кой што е "Бугарски фашист"! :D

Итар Пејо
09-11-11, 00:53
Порака од модераторот: Ве молам дискусијата за јазикот да ја префрлите на соодветната тема. Овде има друга тема. Кажете на која тема сакате и јас ќе ви ги префрлам постовите.

Han Solo
09-11-11, 01:03
Порака од модераторот: Ве молам дискусијата за јазикот да ја префрлите на соодветната тема. Овде има друга тема. Кажете на која тема сакате и јас ќе ви ги префрлам постовите.


Трий ги, офтопик са... утре ще отворя тема "Първите славянски книги в Русия", да го видя Андрейчо с какво ще ни "изненада".

Thinker
09-11-11, 01:35
Кај бугарите постои една страшна трагедија: мислат дека знаат македонски, а уствари блага врска немаат... сеедно јас да разбирам шпански од шпанските серии...

:D

"Уствари" - чист Македонски збор! :psst:

Итар Пејо
09-11-11, 01:44
Знаат јазици... Прочитај ми го потписот и ке видиш колку Биљана разбира Македонски ... Нека и е жив goolge translate ...

Andrej,

дај тргни го овој потписов, се смеам како зелен, не можам да читам. Не е хумано ова. На секој пост пак го читам. Не ми се верува. Сам што можеш да си направиш, никој не може да ти направи.

Cartagenero
09-11-11, 02:57
:D

"Уствари" - чист Македонски збор! :psst:

Исто како отаждествјаване, невменјаемост и слични бугарски думи...:sarkazam: